Zymers drømmescoring berget ett poeng

(Start - Viking 1-1) Det tok 75 minutter før sørvestlandsderbyet åpnet seg opp lørdag kveld. Og det måtte en innbytter til for å finne veien til mål for Viking.

(Foto: NTB scanpix)

Et viktig poeng

– Det var en god følelse. Viktig, sa Zymer Bytyqi til Eurosport om kremmerhuset hans som sørget for at Viking fikk med seg ett poeng på bussen hjem fra Kristiansand.

I det 84. spilleminutt servert Bytyqi oss det som var kampens høydepunkt. Ti minutter etter at han sammen med Sondre Auklend kom inn i et sørvestlandsderby som behøvde kreativitet og x-faktor, fikk han ballen fra Fredrik Torsteinbø på høyresiden. Og fra hjørnet av sekstenmeteren klemte han til med venstrefoten og så ballen fly inn i krysset bak hjemmelagets målvakt.

Men før dette, like etter at Bytyqi og Auklend kom innpå, hadde Start scoret. På en av få visitter i Vikings sekstenmeter i andre omgang fikk den tildigere Viking-spilleren Eirk Schulze litt for mye plass i boks, og benyttet dette til å hamre ballen i mål.

Og det var dette som måtte til for å åpne opp det som hadde vært en tam fotballkamp.

– Det var herlig å få med ett poeng, sa Bjarne Bernsten etter kampen og var klar på at det er stor forskjell på ett og null. 

– Jeg synes kampen ble mye åpnere i andreomgangen, og vi hadde mange gode overganger som vi er altfor unøyaktige på, oppsummerte sjefen.

Viking skapte flere store sjanser i sluttminuttene – den største kom like etter utligningen.

– Vi kunne fort ha avgjort kampen. Det var kjipt å bomme på den andre, sa Bytyqi etter kampen og siktet til muligheten han fikk bare minutter etter scoringen.

For da fikk Lura-gutten ballen i beina inne i boksen. Han vendte opp og avsluttet, men skuddet gikk til side for mål.

Og da verken den eller de andre forsøkene havnet i mål, endte det med poengdeling i Kristiansand.

Man hadde nok håpet på litt mer enn kun ett poeng. Men nå har i hvert fall Berntsen og trenerteamet en god uke til å gjøre justeringer før neste kamp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Man hadde nok håpet på litt mer enn kun ett poeng. Men nå har i hvert fall Berntsen og trenerteamet en god uke til å gjøre justeringer før neste kamp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Tommy fra start

Viking dro til Kristiansand med tre poeng i sikte, etter en deilig seier over Sandefjord onsdag. Med seg sørover hadde Bjarne Berntsen nesten den samme troppen som var med på å ta årets første seier.

I startelleveren var det gjort én endring: Tommy Høiland kom inn for en skadet Even Østensen – hans første start denne sesongen. Høiland la seg helt på topp, slik at Veton Berisha trakk ut til venstre slik han også gjorde da Høiland kom inn mot Sandefjord.

På benken var en frisk og rask Sondre Auklend tilbake igjen, etter et lite opphold grunnet sykdom.

Sondre Auklend var tilbake i troppen etter en periode med sykdom. Her sammen med Harald Nilsen Tangen under oppvarmingen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Sondre Auklend var tilbake i troppen etter en periode med sykdom. Her sammen med Harald Nilsen Tangen under oppvarmingen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Med seier ville Viking tatt sin femte strake trepoenger borte mot Start. Men sørlendingene ville ikke gi bort noe gratis, og stilte blant annet med tre tidligere Viking-spillere fra start: Joackim Jørgensen, Eirik Schulze og Mathias Bringaker. I tillegg satt Amund Wichne på benken.

Der hadde han mirakelmannen fra opprykkskampen mot Lillestrøm, Martin Ramsland, ved sin side. Ramsland har vært skadet en stund, og var for første gang i år med i en kamptropp.

En god Austbø holdt nullen

Hjemmelaget prøvde å ta kommando innledningsvis, og Viking lot dem ta styringen ved å legge seg lavt. Dette resulterte i en god del balltrilling, men få giftige angrep. Avslutningene de fikk til gikk godt utenfor stengene til Austbø.

Faktisk var det Viking og Tommy Høiland som fikk kampens første mulighet. Adrian Nilsen Pereira slo inn foran mål. Der kom Høiland på første stolpe, men like før ham kom keeper Deumeland og snappet opp ballen.

Like etter at kvarteret var passert slo hjemmelaget inn foran mål. Iven Austbø fikk bokset ut, men på returen gikk Eirik Schulze i bakken inne i boksen etter en duell med Johnny Furdal. Dommer Ola Hobber Nilsen vinket spillet videre, noe som så korrekt ut.

Kampens første store sjanse fikk Start-spiller Kevin Kabran. Et innlegg fra høyre gikk inn i feltet og landet like foran svensken, som sto helt alene. Han fyrte av på direkten, men der var Iven Austbø på plass og leverte en strålende redning.

Iven Austbø har utvilsomt vært en av lagets beste spillere denne sesongen. I Kristiansand måtte han nok en gang vise seg fra sin beste side for å forhindre baklengsmål. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Iven Austbø har utvilsomt vært en av lagets beste spillere denne sesongen. I Kristiansand måtte han nok en gang vise seg fra sin beste side for å forhindre baklengsmål. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Viking gikk så rett i angrep og greide å etablere et visst trykk mot hjemmelagets boks. Dessverre kom det ingen farligheter ut av det.

Det var litt bedring å spore i det offensive spillet sammenlignet med førsteomgangen mot Sandefjord. Tålmodighet i oppbyggingen sørget ofte for bedre presisjon på siste tredjedel, og man kom til innlegg etter innlegg, noe som var fraværende før pause på onsdag.

Og etter halvspilt omgang kom Vikings første sjanse.

Johnny Furdal slo inn fra venstre. I boksen hadde arendalitten Ylldren Ibrahimaj sneket seg inn mellom to stoppere. Han fikk hodet på ballen, men kom seg ikke nok over. Dermed gikk headingen over målet.

Bare minutter senere var Viking frempå igjen. Også da ble ballen slått inn i feltet, men Start fikk klarert unna.

Det bølget litt frem og tilbake nå. Start prøvde seg på en litt mer direkte variant og slo langt i bakrom. Der kom Kasper Skaanes mellom to forsvarere, men avslutningen ble svak og gikk rett i nevene til Austbø.

Så var det Vikings tur. Rett opp i angrep. Fredrik Torsteinbø slo inn, og på ti meter hadde Høiland kommet seg fri og fikk headet. Spissen fikk bra treff på ballen, men avslutningen gikk rett på keeper.

Viking hadde et lite overtak på dette tidspunktet og presset hjemmelaget bakover. Etter et hjørnespark fikk Furdal muligheten til å avslutte fra like utenfor sekstenmeter. Han bommet fullstendig på ballen slik at den ble snappet opp av hjemmelaget, men da var Torsteinbø raskt frempå, vant ballen tilbake, dro en elegant finte og kom til et nytt innlegg, som etter hvert resulterte i at Pereira skjøt over.

Det kunne se ut som Viking spilte på seg mer og mer selvtillit utover omgangen. Bevegelsene foran ballfører var ofte gode og initiativene mange. Dessuten så det nesten ut som Start hadde gått litt tomme for krefter.

Men, som så ofte tidligere så manglet det lille ekstra som sørger for at ballen går i mål og ikke utenfor, over eller rett på keeper.

Åpnet seg til slutt opp

Andre omgang startet som den første, med at Start hadde initiativet. Det resulterte, som i den første omgangen, i lite foran Austbøs mål. Hjemmelaget brukte også lang tid på offensiv dødball. Til og med på kast høyt oppe i banen tok de seg tid og dro frem stopperne for å true Viking inne i boksen. Uten hell.

Det tok ti minutter før Viking kom seg til en mulighet. Nok en gang var det på innlegg. Veton Berisha slo inn fra venstre, etter å ha fått ballen fra Johnny Furdal. Inne foran mål kom Tommy Høiland, men han fikk ikke til et skikkelig treff og ballen gikk utenfor.

Den første halve omgangen var energiløs, treg, lite innholdsrik og bar preg av manglende presisjon fra begge lag. Og sørvestlandsderbyet skrek etter en scoring som kunne åpne det mer opp.

Etter 65 minutter gjorde Viking et helhjertet forsøk på å gi oppgjøret en scoring. Fredrik Torsteinbø fikk slått inn fra høyre. Veton Berisha kom seg foran Eirik Wichne i boksen og avsluttet fra fem meter, men ballen gikk til side for mål.

Iven Austbø hadde ikke all verden å gjøre etter pause. Men da han først måtte ut å plukke ned en ball, skadet han ankelen. Det så ut til å gå mot et bytte, men keeperen valgte å bite tennene sammen og fortsette.

Like etter scoret Start.

Iven Austbø tråkket over og hadde stor smerter. Målvakten valgte likevel å fullføre kampen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Iven Austbø tråkket over og hadde stor smerter. Målvakten valgte likevel å fullføre kampen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Hjemmelaget brøt inne på Vikings banehalvdel. Ballen ble spilt hurtig forover og havnet til slutt foran tidligere Viking-spiller Eirik Schulze, som hamret ballen inn i mål. Dermed 1-0, på det som vel var Starts første mulighet etter hvilen.

Veton Berisha fikk muligheten til å utligne rett etterpå. Ballen ble slått inn fra høyre. Der kom Berisha først på, men avslutningen ble blokkert og gikk ut til hjørnespark.

Rett før baklengsmålet gjorde Viking et dobbeltbytte: Sondre Auklend og Zymer Bytyqi kom inn. Kristoffer Lie Løkberg og Tommy Høiland gikk ut. Dette førte til at Berisha trakk inn som midtspiss, mens Auklend plasserte seg ute på venstrekanten.

Dette byttet ble skulle vise seg å være viktig, for fem minutter før full tid scoret Zymer Bytyqi.

Viking trillet ball på kantene av hjemmelagets sekstenmeter. Berisha vendte til sluttspillet og fant Torsteinbø ute til høyre. Han ga ballen videre til Zymer Bytyqi, som upresset fikk gå på skudd fra hjørnet av boksen. Det straffet seg hardt for gultrøyene.

For med venstrefoten limte Bytyqi ballen opp i krysset, og sørget med det for utligning. Og kun minutter senere kunne han ha blitt matchvinner.

Sondre Auklend kom seg fint forbi på venstresiden og ga videre til Veton Berisha. Han fant Bytyqi inne foran mål. Bytyqi vendte opp og skjøt, men like til side for mål. En enorm mulighet til å avgjøre kampen.

Deretter gikk Start rett opp i angrep og fikk sin største mulighet utenom scoringen. Espen Børufsen smatt forbi Torsteinbø og kom alene gjennom. Men der sto Iven Austbø, som til tross for skaden han pådro seg fortsatte i buret, og plukket nok en gang frem en matchavgjørende redning da han stoppet forsøket fra Start-veteranen.

Det stoppet ikke der.

Nok en gang kom Auklend fremover langs venstresiden, og enda en gang fant han Veton Berisha. Berisha gikk for skudd og keeper måtte gi retur. Den havnet hos Pereira, som dessverre avsluttet utenfor mål.

Veton Berisha kom nære scoring like før full tid, men skuddet hans ble reddet og returen gikk utenfor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Veton Berisha kom nære scoring like før full tid, men skuddet hans ble reddet og returen gikk utenfor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Mer sjanser eller scoringer kom det ikke, dermed endte det med poengdeling på Sør Arena.

Nå er det hele åtte dager til neste kamp. Da kommer Odd til Stavanger.


Kampfakta

6. serierunde, Eliteserien
Lørdag 4. juli kl. 18.00, Sør Arena
Start - Viking 1-1 (0-0)
 

Viking: Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Henrik Heggheim, Viljar Helland Vevatne (K), Adrian Nilsen Pereira – Kristoffer Lie Løkberg (Sondre Auklend fra 73.), Joe Bell, Johnny Furdal – Ylldren Ibrahimaj, Tommy Høiland (Zymer Bytyqi fra 73.), Veton Berisha

Benk: Trym Ur, Rolf Daniel Vikstøl, Axel Andrésson, Sondre Auklend, Harald Nilsen Tangen, Sebastian Sebulonsen, Zymer Bytyqi

Start: Jonas Deumeland (K) – Eirik Wichne, Vegard Bergan, Joackim Jørgensen (Erlend Segberg fra 41.), Jesper Daland, Henrik Robstad, Kasper Skaanes, Eman Markovic (Martin Ramsland fra 69.), Eirik Schulze, Kevin Kabran, Mathias Bringaker (Espen Børufsen fra 46.)

Benk: Amund Wichne, Kristoffer Tønnessen, Sander Sjøkvist, Mikael Ugland, Erlend Segberg, Espen Børufsen, Martin Ramsland

Mål av: 1-0 Eirik Schulze (75.), 1-1 Zymer Bytyqi (84.)

Sjanser: 4-7
Hjørnespark: 1-6
Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand IF
Gule kort: Erlend Segberg, Martin Ramsland
Tilskuere: 200
Annonse fra Eliteserien: