Får besøk av Sandefjord

Joe Bell og Viking fortsetter jakten på årets første trepoenger onsdag kveld.

(Foto: NTB scanpix)

Slik ser du kampen

Kun 200 tilskuere slipper inn på SR-Bank Arena til denne kampen, grunnet strenge smittervernsregler. De heldige har allerede blitt kontaktet. 

Det betyr at de aller fleste blir nødt til å se kampen foran skjermen. Her er en oversikt over hvor du kan få med deg kampen.

  • TV: Alle TV-distributører (Altibox, Get, Riks TV osv.) har Eliteserien i en av sine pakker. Bare sørg for at du har det inkludert i din pakke. Kampen vises på Eurosport Pluss.
  • Stream: Ønsker du å streame seriepremieren, gjør du det ved å skaffe deg et abonnement på Dplay.

Klikk her for å få tilgang til Dplay

Surt tap på tampen

Tidvis bra spill. Bedre enn motstanderlaget i minst én av omgangene. For unøyaktige på siste tredjedel. For enkle baklengsmål. For dårlig poengfangst.

Slik kan sesongstarten oppsummeres. I tillegg kan vi legge til at marginene, som veldig ofte spilte i mørkeblått under fjorårssesongen, så langt har hatt på seg motstanderdrakt.

Men flaks/uflaks – og dommeravgjørelser – er det lite vi kan gjøre for å påvirke. Nøyaktighet i angrep og fokus i forsvar er ting det er mulig å forbedre – selv med kort tid mellom kampene. Det blir viktig før onsdagens møte med Sandefjord.

Og får man dette på plass, skal man ikke se bort ifra at også marginene kommer tuslende etter i mørkeblått igjen.

Mot Vålerenga startet det rotete, og hovedstadslaget tok ledelsen før det var spilt tyve minutter etter en dødball. Hjemmelaget hadde flere gode muligheter før pause, men en meget god Iven Austbø vartet opp med både den ene og den andre solide redningen.

Viking hadde noen få muligheter foran Vålerengas mål før pause. Men etter hvilen det tok seg opp.

Anført av en god Joe Bell, og etter hvert også Johnny Furdal, åpnet Viking hjemmelagets forsvar en rekke ganger. Og etter 71 minutter lå ballen i mål, etter et strålende angrep.


Har kommet ut av lignende situasjoner før

Etter scoringen styrte Berntsens gutter kampen, og Vålerenga så slitne ut. Men fem minutter før slutt fikk hjemmelaget en ny dødball. Ballen ble lempet inn i boks, traff en Vålerenga-spiller og landet i beina på Deyver Vega. Han nølte ikke og hamret ballen i nettaket, og sørget med det for at Viking gikk på et utrolig surt tap i hovedstaden.

Til tross for nederlaget var det flere positive ting å ta med seg. Etter er en rufsete start på kampen reiste Viking seg, og ingen hadde sagt noe om det endte med poengdeling. Tror heller ikke noen hadde kalt det ran hadde alle tre poengene blitt med hjem til Stavanger.

Iven Austbø viste nok en gang at han er i samme form som forrige sesong, med flere strålende involveringer og strafferedning. Joe Bell startet sin andre kamp på rad og imponerte med overblikk og strøkne pasninger.

Men så var det dette med dødball imot og fokus. Mot Vålerenga slapp man inn to dødballmål imot. Det gjør at de tre siste målene Viking har sluppet inn har kommet på dødball. Her må det strammes inn.

Så må man også bli enda mer treffsikre foran motstanderens mål. Små justering, men justeringer som utgjør forskjellen på tre og null poeng.

Tapet gjør at Viking ligger nest nederst på tabellen, med kun ett poeng på fire kamper. Dette gjør naturligvis at det begynner å haste litt med å plukke noen trepoengere, slik at man slipper å havne alt for langt bak og blir sittende fast i nedrykksgjørma.

Det er ikke lenge siden 2017, så det er fullt forståelig at noen begynner å tenke tilbake til da og kjenner lukten av Obos-ligaen allerede.

Men det er en del ting som har forandret seg siden den gang. Laget har vist flere ganger at de står sammen når det butter imot, og man har evnet å reise seg og kommet ut av dårlige perioder både i 2018 og 2019.

9.-13. serierunde 2018: Viking tar ingen poeng i løpet av en grusom rekke på fire kamper, og taper mot Aalesund, Jerv, Sogndal og Nest-Sotra. Målforskjell: 2-11. Berntsens gutter reiser seg og vinner fem strake etterpå.

12.-17. serierunde 2019: Viking tar to poeng på seks kamper, og taper blant annet to ganger for Bodø/Glimt, blir knust 5-1 av Rosenborg og spiller uavgjort mot Mjøndalen. Målforskjell: 6-14. Går så ni kamper uten tap i serien.

Nå venter Sandefjord og Start denne uken. Med seks poeng på disse oppgjørene tar Viking mest sannsynlig et stort byks oppover tabellen.

Dessverre fortsetter kampene å gå foran minimalt med tilskuere, noe som gjør at at spillerne ikke har energien fra publikum til å løfte seg frem, slik det ofte har vært de siste sesongene. Selv om de 200 som kommer hver kamp gjør en god innsats, og alle vet at det sitter tusener av tilskuere foran skjermer rundt omkring, blir det ikke det samme. Så viktig har støtten vært de siste årene. Så avgjørende har den faktisk vært.

Når det er sagt kommer spillerne som vanlig til å gi alt når dommeren blåser i gang oppgjøret mot Sandefjord. Og er det noe Viking har vist de siste årene, er det at de er best når det virkelig gjelder.

Nå gjelder det!  

Slik stilte Viking mot Vålerenga:
Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Viljar Helland Vevatne, Axel Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl – Kristoffer Løkberg, Joe Bell, Harald Nilsen Tangen – Ylldren Ibrahimaj, Veton Berisha, Even Østensen 
 

Fem siste Viking

Vålerenga - Viking 2-1
Viking - Mjøndalen 1-1
Brann - Viking 3-0
Viking - Bodø/Glimt 2-4
Viking - Sandnes Ulf 5-0 (treningskamp)
 

Taper sjelden i Stavanger

Nedrykksdømte Sandefjord overrasket mange da de slo Odd 2-1 i Skien i årets første serierunde. Det finnes knapt en ekspert som har gitt laget en sjanse til å overleve i årets Eliteserie, men det stoppet dem ikke fra å levere et knallsterkt resultat i sin første kamp i eliteseriecomebacket.

Sandefjord ble nummer to bak suverene Aalesund i Obos-ligaen 2019. Men med en utfordrende økonomisk situasjon som har krevd at de har måttet kutte i budsjette sammenlignet med fjoråret, og med toppscorer Pontus Engblom borte, tror som nevnt flere eksperter at det skal bli vanskelig for laget å holde seg oppe.

Spanske Marti Cifuentes tok over Sandefjord da de lå håpløst langt etter alle andre i Eliteserien i 2018. Han snudde det, sørget for at et lite håp ble tent, men avstanden opp til trygg grunn var for stor og det endte i nedrykk.

I fjor ledet han som nevnt laget til en sterk andreplass i Obos-ligaen, foran blant andre Start. Og det startet også bra i årets sesong.

Men siden kampen mot Odd har det gått litt nedover. Hjemme mot Start endte det 2-2. Da havnet de under to ganger, men greide å komme tilbake. Så har det blitt 0-2-tap for Stabæk og 0-1 for Haugesund.

I Stavanger har Sandefjord kun tapt én gang på de fem siste turene. Tre ganger har det endt uavgjort, mens de vant 2-0 i 2017. 

Slik stilte de mot Haugesund:
Jacob Storevik – Vidar Jónsson, Lars Grorud, Sander Moen Foss, Anton Kralj – Zé Eduardo, William Kurtovic, Peder Meen Johansen – Erik Brenden, Sivert Stenseth Gussiås, Kristoffer Normann Hansen
 

Fem siste Sandefjord

Sandefjord - Haugesund 0-1
Stabæk - Sandefjord 2-0
Sandefjord - Start 2-2
Odd - Sandefjord 1-2
Sandefjord - Mjøndalen 0-0 (treningskamp)
 

Skader og suspensjoner

Viking må fortsatt klare seg uten Sondre Flem Bjørshol, Arild Østbø, Yann-Erik de Lanlay og Runar Hove. I tillegg har Jefferson de Souza skadet seg, noe som betyr at også han er uaktuell til onsdagens kamp.

Ti siste møter mot hverandre

Sandefjord - Viking 3-1, 2017
Viking - Sandefjord 0-2, 2017
Viking - Sandefjord 2-0, 2015
Sandefjord - Viking 1-2, 2015
Viking - Sandefjord 0-0, 2010
Sandefjord - Viking 0-0, 2010
Viking - Sandefjord 2-2, 2009
Sandefjord - Viking 3-1, 2009
Sandefjord - Viking 4-1, 2007
Viking - Sandefjord 0-0, 2007
 

Toppscorer Viking

1 – Fredrik Torsteinbø, Even Østensen, Veton Berisha og Ylldren Ibrahimaj
 

Toppscorer Sandefjord

– Rufo, Lars Grorud og Sivert Stenseth Gussiås
 

Flest målgivende Viking 

1 – Ylldren Ibrahimaj, Adrian Nilsen Pereira og Veton Berisha
 

Flest målgivende Sandefjord

2 – Vidar Jónsson
1 – William Kurtovic
 

Råtassene Viking

2 gule kort – Rolf Daniel Vikstøl, Even Østensen og Tommy Høiland
1 gult kort – Veton Berisha og Viljar Helland Vevatne
 

Råtassene Sandefjord

1 gult og 1 rødt kort – Emil Pálsson
2 gule kort – Rufo
1 gult kort – Erik Brenden, Sander Moen Foss, George Nuah Gibson, Vidar Jónsson og Lars Grorud
 

Kort totalt Viking

8 gule kort

Kort totalt Sandefjord

8 gule og 1 rødt kort

Fantasy topp tre Viking

16 poeng – Ylldren Ibrahimaj
15 poeng – Iven Austbø
14 poeng – Veton Berisha
 

Fantasy topp tre Sandefjord

14 poeng – Lars Grorud
12 poeng – Rufo
11 poeng – Vidar Jónsson
Annonse fra Eliteserien: