Vi ser frem til fortsettelsen

I full gang med planleggingen av 2019

Gleden sitter fortsatt i etter den store opplevelsen seieren mot Kongsvinger gav oss. Opprykket til Eliteserien ble sikret, og alternativt budsjett kunne kjøres gjennom makuleringsmaskinen.

Kampen i seg selv var en følelsesmessig berg og dalbane, og oppsummerte på mange måter sesongen 2018. Forventningene de 16 000 på tribunen kom med. Oppturen Johnny Furdals 1-0-scoring ga. Nedturen som følger av utligningen. Nervene og frykten alle de misbrukte sjansene bidro til, og til slutt euforien scoringene til Tommy Høiland og Zymer Bytyqi utløste.

Det ble en dag for historiebøkene. Ein blåe dag. Men jobben er ikke ferdig.

Sport er i full gang med å planlegge neste sesong, spillerstallen er et helt sentralt element i den forbindelse. Vi skal etablere oss i Eliteserien, konsolidere, før vi retter blikket mot høyere mål.

Veien vår tilbake til toppen av norsk fotball går gjennom utvikling av lokale og regionale talent. Spillerstallen for 2019 vil gjenspeile denne strategien. Vi har stor tro på at å bygge lag, jobbe hver dag med å ta ut trenerteamets, lagets og hver enkelt spillers potensiale skal gi resultater. Sammen med et profesjonelt støtteapparat og høy kvalitet på alt arbeidet som gjøres skal vi bite godt fra oss.

De økonomiske rammebetingelsene for 2019 sikrer et år uten behov for ny tilførsel av kapital til ordinær drift. Vi har et fornuftig grunnlag for virksomheten til A-lag. Videre har vi god dialog med eksterne bidragsyter som ønsker å sikre at vi kan lykkes med noen forsterkninger i tråd med hovedtreners ønsker.

Vi opplever gledelig nok også tiltagende pågang fra helt nye samarbeidspartnere. Det er ikke usannsynlig at budsjettet for sponsorinntekter vil bli oppjustert. Eventuelle økte inntekter vil bidra til å forsterke ressursene rundt A-laget vårt.

Perioden for spillerlogistikken etter sesongslutt har de siste årene blitt lengre. Klubbene bruker god tid på arbeidet med kartlegging, evaluering og på selve overgangen. Det samme gjør vi. Sport har is i magen og vil på ingen måte forsere dette arbeidet. Det kan derfor ta noe tid før helt nye spillere presenteres, men vi kan forsikre om at stallen vil være komplett i god tid før sesongstarten i slutten av mars.

Utvikling av lokale og regionale talent

Ser vi forbi A-lagets prestasjon denne sesongen, ser vi at det også var andre ting å glede seg over i klubben. I utviklingsavdelingen, hvor morgendagens A-lagspillere formes, har det vært et godt år.

Rekruttlaget var lenge med i kampen om opprykk fra tredjedivisjon. Thomas Pereiras unggutter imponerte tidvis mot hardt satsende lag fra Hordaland, og endte til slutt på en fin fjerdeplass. Dette gjorde at Viking 2 ble det tredje beste laget fra Stavanger denne sesongen, kun slått av Vikings A-lag og Vidar.

Juniorlaget vårt nådde nok en gang semifinalen i NM. Dessverre stoppet det nok en gang der, etter en tapt straffekonkurranse. Likevel var det en god prestasjon, og laget slo ut regjerende norgesmester Molde samt Brann på veien.

Nylig ble det klart at juniorene Adrian Nilsen Pereira og Lasse Egeland får belønning for arbeidet de legger ned, i form av kontrakt med A-laget. Det er gledelig, og akkurat i tråd med veivalget vi har tatt om å fokusere på utvikling av lokale og regionale talenter.

Svein Fjælberg og G18-laget tok en sterk tredjeplass i nasjonal serie. Også her har flere spiller tatt store steg denne sesongen, og noen har fått prøvd seg i tredjedivisjon for Viking 2, deriblant Ålgård-gutt Adrian Amundsen Bergersen og Ryfylkes nye storscorer, Ivar Øidvin.

G16-gutta leverte en strålende vårsesong og kvalifiserte seg til A-sluttspillet i den nasjonale serien. Her endte de på andreplass, to poeng bak vinner Vålerenga, og avsluttet en fantastisk sesong med å knuse Sarpsborg 6-1 i siste serierunde. 

Flere av spillerne har utmerket seg positivt, og trioen Nils Vallotto, Sebastian Sørlie Henriksen og Lars Erik Sødal har alle fått aldersbestemte landskamper. 

Det har også stortalentet Sondre Auklend fått. 15-åringen som var nominert til Årets talent-prisen har fått fem landskamper, og fikk også kjenne på nivået i tredjedivisjon da han kom inn og scoret for Viking 2 mot Fana.

Vi har i 2018 spilt én aldersklasse opp med samtlige utviklingslag fra G13 til G15. Dette gir oss ekstra utfordringer i kamphverdagen, hvor vi gjerne må bryne oss på både sterkere og raskere spillere enn hva vi har vært vant til tidligere.

I tillegg har vi deltatt på flere nasjonale elitetiltak og turneringer i løpet av året. På disse tiltakene stiller vi alltid med hospitanter fra naboklubbene våre. Vi er veldig takknemlige for lånet av spillere til disse tiltakene, og håper at spillerne tar med seg gode opplevelser og referanser tilbake til sin egen trenings- og kamphverdag i moderklubbene sine.

Vi kommer tilbake fra slike tiltak med masse energi og pågangsmot til å ta fatt på ytterligere steg i utviklingsstigen. Det er godt å vite at Stavangerregionens spillere kan spille jevnt med de fleste nasjonale, samt flere europeiske utfordrere. I løpet av året har vi hamlet opp med blant annet Fulham, Legia Warszawa og flere skandinaviske motstandere.

Slike opplevelser gir både energi og gode referanser, og vi gleder oss allerede til neste års turneringer i inn- og utland.

Det ser med andre ord svært lovende ut også bak A-laget, og forhåpentligvis vil flere av disse spillerne ta steget helt opp med tiden.

Nå gleder vi oss først og fremst til det som ligger nærmest, nemlig sesongoppkjøringen. Så starter comebacket i Eliteserien!

Velkommen til kamp på SR-Bank Arena i 2019.

Med mørkeblå hilsen,

Eirik Henningsen,
Daglig Leder Viking Fotball

Annonse fra Eliteserien: