Utvikling av den neste store vikingen er fokuset på Jåttå

Sportsjef Bård Wiggen (til høyre) har en god uke. På mandag ble det klart at Julian Ryerson (til venstre) signerte ny kontrakt, og i dag satte Zymer Bytyqi navnetrekket på ny avtale. Bård har store visjoner for hvordan Vikings fremtid skal formes.

Det er ingen tvil om at Bård Wiggen er en travel mann. Dette er tredje gangen dette intervjuet blir satt opp, men endelig har Viking-fk.no fått tak i mannen som er hovedansvarlige for det sportslige i Viking.

På et møterom på Viking Stadion er det en entusiastisk mann vi møter når temaet er spillerutvikling.  Han sier selv at han foretrekker å gjøre sin jobb i det stille, men er brennende engasjert i å få frem nye vikinger. 

- Det har vært jobbet bra i Viking i mange år, men spesielt med tanke på økonomi må fokuset økes. Vi jobber systematisk opp ifra 12 og til 19, sier Wiggen om arbeidet med det å få frem de rette typene i klubben. Trønderen er klar på at stammen i Stavangers stolthet skal være fra Rogaland og området rundt. 

- Vi har et spillestildokument som gir oss føringer på hvordan vi skal spille, både defensivt og offensivt. For første gang så jobbes det etter de samme prinsippene fra du er 13 til du er 19 og kommer opp på a-laget. Dette håper jeg vi kan høste frukter av, fortsetter Vikings sportsjef om "den blå tråden" som skal gjennomsyre det Viking driver med på spillerutvikling.

- Det er viktig å treffe på det med personlighet. Det å utvikle spillere er vanskelig nok, og det blir enda vanskeligere om disse ikke er motiverte. Vi skal tross alt til en viss grad oppdra disse spillerne også, siden de kommer hit i ung alder. De må kunne sette seg mål, og jobbe opp mot disse målene. Det er altfor lett å miste fokuset i dag, sier Bård, som er klar på at vi har det godt i Norge og at det gjør det litt vanskeligere å opprettholde fokuset for en ung spiller. 

Store forskjeller fra utlandet

Wiggen er en bereist mann, som blant annet har fortid fra FC København og FC Köln, da han var assistent for nåværende FCK-trener Ståle Solbakken. Det er store forskjeller på hvordan ting foregår på kontinentet kontra hvordan ting gjøres i Viking.

- Et av de største punktene der vi er forskjellige er trenere. I Sør-Europa er det større trenertetthet, det jobbes spesielt profesjonelt i barnefotballen, og der er det markant forskjellig fra hvordan ting er i Norge, sier sportssjefen om hvordan det er litt lengre sørover. 

-Ære være foreldrene som gjør denne jobben, men noen av dem er gode fotballtrenere og andre ikke. Et lag som Valencia har 85 trenere i barnefotballen, og disse er alle profesjonelle, sier Wiggen om den spanske storklubben. 

- Vi må påvirke unger tidligere med gode trenerkrefter, og da blir det lettere å få kartlagt de som kan bli gode. Et utviklingsløp er på ca. 10 år, og da er det logisk å få startet tidligere med profesjonelle trenere i 6-7 årsalderen kontra å begynne med det når de er 16, fortsetter Bård.

-Spesielt i Tyskland skulle det plukkes ut 15 spillere ut av 40 som skulle utgjøre stammen, og det er en helt annen måte å gjøre det på. De 25 andre fikk rett og slett ikke være med, sier sportsjefen om det han ble vitne til på en økt i Tyskland.

Roser samarbeidet med breddeklubbene

- Vi har en veldig bra dialog med naboklubbene. Den blir bedre og bedre. Vi ønsker de beste spillerne til Viking på et tidlig tidspunkt, noe jeg er åpen om til. Om ikke ville jeg ikke gjort jobben min. Samtidig må vi respektere at breddeklubbene er grunnfjellet i norsk fotball, uten dem blir Viking dårligere, sier Wiggen om samspillet han vil at Viking skal ha med klubbene i nærområdet.

Han ønsker å hjelpe klubbene med å heve kompetansen de allerede har.

- Det er ingen fasit på når spillere skal gå. Om breddeklubben har et godt treningsmiljø kan det være hensiktsmessig å være der lenge. Noen ganger lønner det seg å gå tidlig, fortsetter Bård om når det er riktig for en ung spiller å gå til Viking fra sin moderklubb. 

-Likevel, en undersøkelse viste at de 140 beste spillerne i verden gikk til en toppklubb før de fylte 13 år. Det er fakta, sier en smilende Wiggen på spørsmål om hvilken alder de ønsker å hente spillere inn i fra breddeklubbene.

Han er klinkende klar på at dette er noe Viking vil samarbeide om med de respektive moderklubbene. 

Vil ikke navngi den neste store vikingen

Et spørsmål mange lurer på er hvilke spillere som lurer i kulissene. I år har Julian Ryerson vært en som virkelig har slått an, og han fremheves av Wiggen som et forbilde. 

- Jeg er alltid forsiktig med navn, og kommer ikke til å nevne noen nå heller. Jeg vil likevel si at vi har 4-5 spillere som fort kan ende opp som Tippeligaspillere. I løpet av en treårsperiode vil vi få frem flere som kan gjøre en jobb for Viking, sier Bård. 

- Det er viktig at spillerne våre er i et godt miljø, og det overordnede er å få frem enkeltspillere. Likevel er det som oftest slik at de lagene som kommer lengst i juniorturneringer vil produsere flest Tippeliga-spillere. Et godt miljø avler gode spillere, sier Wiggen når han blir spurt om hvordan de vil avveie resultatfokus mot spillerutvikling. 

Hvor leter man etter den neste store helten?

Det er ingen hemmelighet at Vikings ressurser ikke er det de var for noen år siden. Samtidig er det åpenbart at Bård Wiggen og det sportslige apparatet har god oversikt over hva som rører på seg når det gjelder unge norske spillere. Han er klar på at når det gjelder spillere som kommer fra utenfor landets grenser, så skal disse spille på a-laget og gi oss det lille ekstra. 

- Vi jobber spesielt mot yngre spillere litt over hele landet. Dette gjør vi via agentkontakter, vi er på regionale samlinger og vi har selvsagt god kontroll på landslagssamlinger. Det er naivt å tro at Viking bare vil bestå av rogalendinger, men en overvekt av dem med påfyll av andre norske spillere er realistisk, avslutter Wiggen. 

Annonse fra Eliteserien: