Viking - Strømmen, Tommy Høiland. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Unngikk tap på overtid

Hele tre straffer ble delt ut da Viking og Aalesund spilte uavgjort lørdag.

Kort fortalt

Et effektivt Aalesund gikk til pause med 2-0-ledelse, etter at de først scoret på straffe, så etter et fint innlegg fra høyresiden som Gueye satte i mål. Viking hadde ballen mye, men maktet kun skape én skikkelig god sjanse i første omgang. I tillegg ble det en del slurv i pasningspillet.

Etter pausen fikk Aalesund muligheten fra ellevemeteren igjen, uten å gripe den. I stede snappet Ylldren Ibrahimaj opp en løs ball og reduserte med under et kvarter igjen å spille. På overtid var det Vikings tur til å få straffe. Det satte Tommy Høiland sikkert i mål, og dermed ser det hele litt bedre ut en hvis man hadde endt opp med å tape for fjorårets opprykksrival.

Kampfakta nederst i saken

Treningskamp i sommersola

Viking dro torsdag av gårde til Marbella for sitt andre opphold på den spanske solkysten denne oppkjøringen. Forrige gang laget var nede endte det med én sier, ett tap og magesjau. Nå, med bare tre uker igjen til seriestart, er håpet å få flere svar på hvor laget står og bli enda bedre rustet til det som venter når alvoret starter 31. mars.

I motsetning til her hjemme, hvor vi tilbringer lørdagen inne mens det vante regnet høljer ned og gradestokken viser det samme som antallet straffer det ble delt ut dette oppgjøret, er det full sommer og deilige spilleforhold i Spania. Og Viking kom best i gang på gressteppet på La Quinta.

Som mot Odd for litt over en uke siden var Usman Sale toneangivende fra start i sola. Kantspilleren kom seg rundt på høyresiden to ganger i løpet av åpningsminuttene, og selv om ingen av forsøkene endte i målsjanse, viste nigerianeren nok en gang frem hva som bor i han og hvilket angrepsvåpen han er på sitt beste.

Zymer Bytyqi fikk Vikings første mulighet da han prøvde å sende et innlegg i mål på direkten. Han bommet dessverre på ballen, og hadde nok hatt tid til å ta den ned før han avsluttet, noe som kunne gjort sjansen enda større.

Straffe, slurv og en kjempesjanse

Etter et kvarter spill, hvor Viking hadde hatt full kontroll, fikk Aalesund straffe da ballen traff hånda til Kristian Thorstvedt.

AaFKs toppscorer Holmbert Fridjonsson satte ballen i mål og sendte tangotrøyene i ledelsen. 

Til tross for et spillemessig overtak i starten av kampen, slet Viking med å skape sjanser. Aalesund lå dypt og kompakt og gjorde det vanskelig. I tillegg var de mørkeblå tidvis svært upresise i pasningspillet. 

Det skjedde lite foran de to lags mål den første halvtimen. Siste kvarteret av omgangen tok det seg opp.

Først prøvde Aalesund seg fra distanse to ganger, ved henholdsvis Jonas Grønner og Peter Orry Larsen. Så var Kristian Thorstvedt centimeter unna sitt sjette mål denne oppkjøringen.

Zymer Bytyqi slo inn fra venstre. Usman Sale lå på bakre og headet inn foran mål igjen. Der havnet ballen hos Tommy Høiland som headet tilbake til Thorstvedt. Han banket til på volley og så ballen treffe tverrliggeren, sprette ned på streken og så bli klarert ut til hjørnespark av en Aalesund-forsvarer. En gedigen mulighet for 19-åringen.

Men da Viking ikke greide score, gikk AaFK opp og doblet ledelsen. Et flott raid av Jørgen Hatlehol på høyresiden ende med et innlegg Pape Habib Gueye møtte på første stolpe og satte i mål.

På det tidspunktet var riktignok 2-0 et resultat som ikke fortalte hele sannheten om kampen.

Rolf Daniel VIkstøl prøvde seg på et langskudd som Andreas Lie slo til corner like før dommer blåste av til pause, men Bjarne Berntsen måtte se laget sitt ligge under med to etter første førtifem.

Overtidsdrama

Andre omgang startet relativt likt den første; Viking var bra, dog uten å skape noe og fortsatt med en del slurv, mens Aalesund forsvarte seg godt. Og som i første omgang endte AaFks første visit i Vikings sekstenmeter med straffespark.

I dette tilfellet var det Runar Hove som var litt for aktiv med armen og ble tatt i holding. Fridjonsson stilte seg nok en gang opp og tok straffen. Men denne gang reddet Amund Wichne mesterlig, og holdt med det Viking inne i kampen.

Etter strafferedningen jaget de mørkeblå redusering og hadde flere nestenmuligheter og halvsjanser. Blant annet hadde Axel Óskar Andrésson en heading over på corner og Ylldren Ibrahimaj en rett på keeper fra kort hold. Men sistnevnte skulle likevel få skyte Viking tilbake i kampen bare minutter senere.

For da Ståle Steen Sæthre skled og ga fra seg ballen inne på egen banehalvdel, var Ibrahimaj raskt på plass og plukket den med seg. Han fortsatte i retning mål, og fra like utenfor sekstenmeteren skjøt han i mål nede i keepers høyre hjørne. Dermed 1-2.

Med ti minutter igjen av ordinær tid dreide det meste seg om de mørkeblå. Og på overtid kom også utligningen.

Samúel Fridjónsson kastet langt og hardt inn i feltet. Rolf Daniel Vikstøl stusset bakover, rett i hodet på en Aalesund-spiller. Thorstvedt var først på ballen som falt ned, og i det han var i ferd med å få kontroll over den ble han dyttet over ende av Holmbert Fridjonsson. Dommeren pekte på straffemerket og Tommy Høiland stilte seg opp.

Spissen gjorde ingen feil og la straffen i mål. 2-2. Like etter blåste dommer Christian Moen av kampen som da endte uavgjort, etter at Viking hadde havnet under med to til pause.

Et greit resultat i en kamp som var preget av en del slurv fra Vikings side. Men med en meget bra strafferedning, aggressivitet og god moral, kjempet de mørkeblå seg tilbake på fint vis, og unngikk et kjedelig tap.

Neste kamp er mot hviterussiske Dinamo Brest tirsdag.

Kampfakta

  • Treningskamp, La Quinta, Marbella

  • Aalesund - Viking 2-2 (2-0)

  • Viking: Amund Wichne – Rolf Daniel Vikstøl, Axel Óskar Andrésson, Runar Hove, Sondre Flem Bjørshol – Ylldren Ibrahimaj, Samúel Fridjónsson, Kristian Thorstvedt (K) – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland, Usman Sale

  • Benyttede innbyttere: Fredrik Torsteinbø

  • Aalesund: Andreas Lie – Kaj Ramsteijn, Daniel Gretarsson, Oddbjørn Lie, Jørgen Hatlehol – Peter Orry Larsen, Jonas Grønner, Aron Thrandarson, Jernade Meade – Pape Habib Gueye, Holmbert Fridjonsson

  • Benyttede innbyttere: Sondre Fet, Torbjørn Agdestein, Ståle Steen, Sæthre, Tega George, Markus Seehusen Karlsbakk

  • Mål av: H. Fridjonsson (15), Pape Habib Gueye (43), Ylldren Ibrahimaj (78), Tommy Høiland (90)

  • Sjanser: 4-4

  • Hjørnespark: 3-8

Annonse fra Eliteserien: