Viking - Stabæk. Usman Sale. Foto: Tore Fjermestad

Uavgjort i Skien

Viking leverte en god kamp mot Odd, og kunne fort ha stukket av med seieren.

Kort fortalt

Etter en frisk start, ga Usman Sale de mørkeblå ledelsen da han satte en retur i mål etter 17 minutter. Odds eneste mulighet i første omgang kom like etter, men Viking hadde god kontroll, skapte flest sjanser og gikk til pause med en fortjent ledelse.

I andre omgang gjorde hjemmelaget flere bytter, og man så etter hvert at Viking-spillernes knallharde jobbing tappet dem for krefter. Kvarteret før slutt headet Torgeir Børven inn utligningen, og like før slutt fikk Odd en enorm mulighet til å score vinnermålet, da Rolf Daniel Vikstøl ble redningsmann på strek. Men alt i alt var det en god forestilling av Viking, som på ingen måte ble veid og funnet for lette i kamp mot et godt Odd-lag. Snarere tvert om.

Ikke den beste oppladningen

Fredag gikk turen altså til Telemark for å teste seg mot Dag-Eilev Fagermos mannskap. Odd er et stabilt og godt eliteserielag, og da dette var Vikings første kamp for året mot et lag fra øverste nivå i Norge, var det knyttet litt ekstra spenning til hvilke svar oppgjøret ville gi.

Men forberedelsene til kampen kunne absolutt vært bedre.

– Folk har ligget syke. Noen begynte på Marbella og noen fikk det da de kom hjem. Så vi har vært stort sett tolv utespillere på trening denne uken, sa Bjarne Berntsen før avreise til Skien.

De få treningene hjemme i Stavanger etter returen fra Marbella ble med andre ord av den reduserte sorten. Juniorene Herman Haugen og Petter Bakken ble hentet inn, og til slutt ble det en slagkraftig tropp som dro av sted – selv om noen mer eller mindre bare var med som stallfyll på grunn av den fysiske formen.

Johnny Furdal, Even Østensen, Harald Nilsen Tangen, André Danielsen og Viljar Vevatne  var alle uaktuelle grunnet skade og sykdom.

Aggressivt Viking-lag

Kunstgressteppet på Skagerak Arena var måkt og solen gjorde sitt for å varme de 100-150 som var møtt opp. De fikk se at det var Viking som tok tak i kampen fra starten av, og spesielt Usman Sale skulle vise seg frem innledningsvis.  Først da han snappet opp ballen på midtbanen, satte fart mot mål og avsluttet knallhardt og så ballen fly via stanga og ut. Så da han satte en retur i mål og ga Viking en fortjent ledelse.

Men før scoringen hadde også Zymer Bytyqi vist seg frem. Fra venstrekanten driblet han seg inn mot midten og inn i boks, før han sendte i vei et skudd som Sondre Rossbach måtte slå til hjørnespark.

Da 17 minutter nærmet seg, stjal Tommy Høiland ballen fra en uoppmerksom Fredrik Semb i Odd-forsvaret. Zymer Bytyqi, som startet på venstre kant denne kampen, tok ballen med seg inn i feltet og slo ut til Ylldren Ibrahimaj som avsluttet på direkten. En forsvarspiller kastet seg inn og fikk blokkert skuddet, men på returen var Usman Sale iskald og la den enkelt i mål.

Les også: Gi spillerne i klubben din en opplevelse for livet

Odd fikk en brukbar mulighet like etter scoringen, da Filip Delaveris avsluttet fra seks meter etter en retur. Men skuddet gikk utenfor. Det var i grunn den eneste sjansen vertene skapte i første omgang.

Hjemmelaget hadde ballen en del, men Viking-spillerne jobbet knallhardt, var aggressive og stresset de hvitkledde til å spille seg fast og gjøre dårlige valg med ball. Vant de mørkeblå ballen, så var det full fart fremover.

Usman Sale levert en god omgang og fikk flere sjanser til å score, i tillegg til å skape hodebry for Fredrik Nordkvelle på Odds venstreback. Sammen med Zymer Bytyqi på motsatt side utgjorde han stadig en trussel bredt i banen.

En av sjansene til Sale kom etter flott forarbeid av Vikstøl og Bytyqi på venstresiden. Førstnevnte snappet opp en dårlig Odd-pasning inne på egen halvdel, dro seg oppover i banen og leverte til Bytyqi. Han fortsatt mot dødlinja, tok et par overstegsfinter og la et perfekt innlegg på bakre stolpe. Der lå Sale og ventet, men avslutningen fra seks meter ble litt for dårlig og gikk over mål.

Spillet bølget litt frem og tilbake utover i omgangen, men så altfor mye skjedde det ikke. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-1.

Høiland med stor sjanse

Mens Odd byttet inn totalt seks spillere i løpet av kampen, gjorde Viking kun ett bytte. Fredrik Torsteinbø kom inn for Usman Sale, som hadde vært frisk i første omgang, men som kun hadde én trening bak seg denne uken på grunn av sykdom. Fredrik tok plass til venstre og Zymer gikk da over på høyre.

De mange friske beina skulle etter hvert vise seg å hjelpe hjemmelaget. Og både Elba Rashani og Markus Kaasa var gode og nære ved å få seg en scoring.

Odd innledet omgangen godt, og spilte seg frem til noen nestenmuligheter. Men Viking var påskrudde også etter pausen.

Zymer Bytyqi har vært meget bra i oppkjøringen. 22-åringen har vært farlig både som tilrettelegger og avslutter (3 mål), i tillegg til å levere godt i gjennvinningsfasen. Ti minutter ut i omgangen fyrte han av fra 16 meter. Skuddet var godt og hadde retning ned i høyre hjørne, men Rossbach vartet opp med en god redning og fikk slått til corner.

Etter en time kom vår gamle venn Jone Samuelsen inn for Odd. Han tar fatt på sin tiende sesong i den hvite drakta, og han fikk muligheten til å score mot gamleklubben like før slutt, uten å lykkes.

Info: Det du trenger å vite om sesongkortsalget finner du her

Odds rutinerte høyreback, Espen Ruud, fikk kjørt seg gjennom kampen, og fikk også oppgjørets eneste gule kort, da han var litt for hard mot Rolf Daniel Vikstøl. Sørlendingen kom seg opp på beina igjen og ble sentral helt på slutten.

Tommy Høiland fikk Vikings desidert største sjanse i andre omgang, etter et godt slått hjørnespark fra Fredrik Torsteinbø. Dagens kaptein, Kristian Thorstvedt, vant en duell med keeper, som var litt på tur. Ballen falt ned på hodet til Høiland som fra én meter headet like over mål. En enorm mulighet til å øke ledelsen, men ballen kom brått på spissen.

Det siste kvarteret av kampen virket det som Viking kanskje gikk litt tomme. Spesielt etter at Odd fikk utligningen sin.

Scoringen kom etter et innlegg fra høyre. Torgeir Børven raget høyest i feltet og headet ballen i mål bak Austbø som ikke kunne gjøre så mye.

Etter dette ble det mer og mer Odd, og de sjansene se skapte i løpet av kampen kom da.

Ti minutter før slutt fikk Markus Kaasa muligheten fra skrått hold. Men Austbø hadde god kontroll på avslutningen.

Sola-gutten Birk Risa gikk ned i Vikings boks et par minutter før slutt. Odd-spillerne ropte på straffe, men dommer sto godt plassert og vinket det bort. Like etter kom likevel hjemmelagets store sjanse til å ta seieren.

Elba Rashani ble spilt nydelig gjennom av Kaasa. Rashani vippet ballen over Austbø som kom ut, men på strek kom Rolf Daniel Vikstøl flyvende inn og fikk headet i tverrliggeren og ut. Odd-spillerne sto nærmest i kø for å sette returen i mål, men Andrésson kom til unnsetning og fikk avverget det hele.

Etter dette skjedde det ikke så mye å skrive hjem om, og dommer blåste av. Oppgjøret, som også er fjerde serierunde i Eliteserien, endte dermed 1-1.

Neste uke drar Viking til Marbella igjen. Der venter kamper mot Aalesund og Dinamo Brest. 17. Mars kommer et opprykksjagende EIK til SR-Bank Arena for nest siste treningskamp før sesongen sparkes i gang.

Kampfakta

 • Treningskamp, Skagerak Arena

 • Odd - Viking 1 -1 (0-1)

 • Viking: Iven Austbø – Rolf Daniel Vikstøl, Axel Óskar Andrésson, Tord Johnsen Salte, Sondre Flem Bjørshol – Kristian Thorstvedt (K), Samúel Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland, Usman Sale

 • Benyttede innbyttere: Fredrik Torsteinbø (46)

 • Odd: Sondre Rossbach – Fredrik Nordkvelle, Odin Bjørtuft, Fredrik Semb, Espen Ruud – Joshua Kitolano, Fredrik Oldrup Jensen, Vebjørn Hoff – Filip Delaveris, Tobias Lauritsen, André Sødlund

 • Benyttede innbyttere: Jone Samuelsen, Torgeir Børven, Markus Kaasa, Elba Rashani, Steffen Hagen, Birk Risa

 • Mål av: Usman Sale (17), Torgeir Børven (75)

 • Sjanser: 4-6

 • Hjørnespark: 2-8

 • Gule kort: Espen Ruud

Annonse fra Eliteserien: