Tommy om kontraktsforlengingen: – Helt nydelig!

Mange pustet lettet ut da det tirsdag ble klart at Tommy Høiland forlenger med klubben og setter navnet sitt på en kontrakt som strekker seg ut 2022: – Det blir kjekt å kunne spille tre nye år for klubben jeg elsker å spille for, sier han selv.

Treårsavtale

Kontrakten gikk opprinnelig ut til sommeren. Det meste har tydet på at det var forlengning begge parter ville ha, men det har likevel vært knyttet litt spenning til om fremtiden til mannen mannen som skjøt Viking opp fra OBOS-ligaen i 2018 ville forbli mørkeblå.

Men da avgjørelsen ble tatt og penn og papir omsider smeltet sammen til en vakker signatur, var det til alles glede på en kontrakt som gjør ham til Viking-spiller også de kommende tre årene. 

– Jeg elsker å spille for denne klubben og har trivdes veldig godt etter at jeg kom tilbake, sier Tommy Høiland når vi treffer ham etter trening.

Videre trekker han frem at det at han er etablert her, har venner og familie i området, selvsagt gjorde valget enklere.

30-åringen er en del av et lag som har hatt en enorm utvikling siden han kom tilbake sommeren 2017. Fra det helt håpløse da nedrykket var et faktum, til det som kan beskrives som et sportslig eventyr de to påfølgende sesongene, i form av direkte opprykk, 5. plass i eliteseriecomebacket og cupgull.

Dette er en reise han har lyst til å være med på videre.

– Jeg synes vi har begynt på noe spennende og jeg har lyst til å være en del av fortsettelsen, sier han.

Med ny kontrakt i boks kan Tommy endelig senke skuldrene og konsentrere seg fullt ut om sesogoppkjøringen. Noe som gjerne ikke har vært like enkelt slik situasjon har vært.

– Jeg føler kanskje det har gått litt utover det sportslige den siste tiden, så det var godt å få det avklart, bekrefter han.

Kom til en klubb i krise

La oss skru tiden tilbake noen år: Det er nesten nøyaktig tolv år siden Tommy skrev sin første kontrakt med Viking. Det da 18 år gamle stortalentet fikk både sin eliteseriedebut og en junior-NM-finale i sin første sesong, en finale hvor han for øvrig spilte sammen med blant andre Arild Østbø og Yann-Erik de Lanlay. 

Debuten i Eliteserien kom mot Lyn i august 2008, det første målet kom hjemme mot HamKam to måneder senere. Og i de to sesongene som fulgte, ble det mer og mer spilletid på den unge, ambisiøse jærbuen. Likevel greide han ikke å etablere seg helt på A-laget, og turen gikk tilbake til moderklubben Bryne vinteren 2011. Og det skulle gå mer enn seks år før vi fikk se ham i Viking-drakt igjen.

Saken fortsetter under bildet.

Tommy Høiland spilte tre sesonger i Viking før han dro tilbake til Bryne i 2011. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Tommy Høiland spilte tre sesonger i Viking før han dro tilbake til Bryne i 2011. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

6. august 2017 var han tilbake i Jåttåvågen. Og i re-debuten hjemme mot Lillestrøm scoret han selvsagt. Men den sesongen ble som vi alle vet en gedigen nedtur som endte med nedrykk, noe Tommy var fullt klar over at var et sannsynlig scenario da han signerte og vendte nesen hjemover.

– Jeg kom jo tilbake til en klubb i krise. Alle så jo at det mest sannsynlig kom til å bli OBOS-liga året etter, men jeg var innstilt på å komme tilbake og være med å gjøre et forsøk på å redde klubben, forteller han.

Som vi har vært inne på, slo Viking tilbake umiddelbart etter skuffelsen. Anført av en meget målfarlig nummer ti.

I 2018 ble det 21 scoringer og ni målgivende i OBOS-ligaen. Flere av dem er scoringer vi ikke glemmer så lett, som den borte mot Kongsvinger seks minutter ut i sesongen, den første scoringen i selve gjenreisningen av klubben. Eller den mot Ull/Kisa tre og et halvt minutt på overtid tre serierunder før slutt, da det så som mørkest ut og opprykkshåpet hang i en syltynn tråd.

Så kommer vi heller ikke utenom 2-1-målet i siste serierunde, da det ble klart for samtlige 16 000 på SR-Bank Arena, og hele resten av Stavanger – og resten av Norge, for den saks skyld –  at det gikk mot opprykk. På første forsøk.

Saken fortsetter under bildet.

Tommy Høiland skjøt Viking til Eliteserien med sin 2-1-scoring mot Kongsvinger. Endelig kunne folk puste lettet ut. Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Tommy Høiland skjøt Viking til Eliteserien med sin 2-1-scoring mot Kongsvinger. Endelig kunne folk puste lettet ut. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

I 2019 ble det ikke like mange nettkjenninger. Totalt endte spissen på åtte mål på 17 seriestarter, samt seks målgivende. Han satte fire av fire straffer i løpet av sesongen, den viktigste var kanskje den som sørget for tre poeng to minutter før full tid hjemme mot Sarpsborg. Som alltid var han iskald og sikker fra krittmerket.

På høsten ble han satt ut av spill av en skade, noe som også førte til at han ble sittende på benken under cupfinalen i desember. Likevel så han ut som den stolteste av samtlige spillere da han tårevåt møtte pressen etter kampen og hyllet medspillerne og klubben sin.

Også nå, to måneder etter jubelkvelden på Ullevaal, forteller Tommy at det kjekkeste han har opplevd etter han kom tilbake til klubben er cupgullet.

– Det å vinne titler er jo det som betyr noe, poengterer han.

Siden returen har det blitt 38 scoringer fordelt på 72 kamper i OBOS-ligaen, Eliteserien og NM. Han scorer med andre ord i snitt annehver kamp, og har levert opp til forventningene.

Selv sier han at det har vært viktig for ham personlig å prestere etter returen fra Strømsgodset i 2017. Noe han føler han har gjort, og er glad for.

– Det er veldig kjekt å være med å bidra, sier han ydmykt.

Saken fortsetter under bildet.

Tommy Høiland er klar for nye triumfer med Viking.
Tommy Høiland er klar for nye triumfer med Viking.

Er positiv til konkurranse

Sesongoppkjøringen og forberedelsen til 2020-sesongen er godt i gang. Treningene startet for en måned siden, det går i doble økter daglig og man har allerede unnagjort første treningsleir. Også tre kamper har blitt spilt, av totalt tolv, noe som er flere enn man har spilt på mange, mange år. 

For Tommy Høilands del kunne de spilt enda flere.

– Det er jo det som er det kjekkeste, det å spille kamper, sier han. Men understreker samtidig at det viktigste grunnlaget legges ute på treningsfeltet.

Og at det blir lagt ned et godt stykke arbeid på treningsfeltet denne vinteren, er viktig. Tommy er enig med ekspertene som advarer mot den vanskelige andresesongen, og han spår en tøff og spennende sesong for De mørkeblå.

– Vi har mistet mange gode spillere, samtidig som vi har fått inn mange gode. Det blir spennende å se. Vi jobber i hvert fall hardt på treningene nå i vinter, så får vi se hvor høyt opp på tabellen det vil ta oss, sier han.

Av nye spillere inn i vinter finner vi flere angrepsspillere. Som en direkte konkurrent har Veton Berisha blitt hentet fra Brann, også han en "hjemvendt sønn". Rundt den situasjonen er Tommy positiv. Dette er ikke noe nytt for ham, og konkurranse er noe han er vant til fra en etter hvert lang og innholdsrik karriere. Han mener det utelukkende er en styrke for laget.

– Hvis Viking skal bli en klubb som skal kjempe i toppen, må det være hard konkurranse på alle plasser, påpeker han.

Og skulle det vise seg at Bjarne ser nytten i å bruke han i andre posisjoner og roller på banen enn kun som midtspiss, er han åpen for det meste.

– Om det blir på venstre- eller høyre kant, i en tier-rolle eller spiss, er det samme. Det viktigste for meg er å spille fotball, det er det jeg vet, sier Tommy.

Allerede søndag er det duket for ny treningskamp. Da kommer Jerv fra Grimstad på besøk. Avspark er klokken 16.00. Vel møtt!

sesongkort2020_980x300

 

Annonse fra Eliteserien: