Tomålscoreren: – Mye kjekker å spille sånn som dette

Adrian Nilsen Pereira herjet med Sarpsborg 08 gjennom nitti minutter søndag kveld. Etter kampen dediserte han seieren til fansen.

Jaget hattrick

Han var høyt og lavt, scoret to mål, kunne hatt tre, kanskje fire, hadde målgivende og ble uten diskusjon kåret til banens beste. Adrian Nilsen Pereira hadde det gøy på jobb søndag kveld.

– Alle viser at de har det kjekt der ute. Vi kjører over dem til tider, og det kunne fort blitt mer. Og så viser vi et Viking-lag som kanskje har vært litt bortgjemt tidligere i sesongen, forteller en glisende 20-åring etter kampen og slår fast:

– Mye kjekker å spille sånn som dette her enn slik vi spilte tidligere i år.

Adrian Nilsen Pereira var et eneste stort glis etter å ha scoret to mål, servert en målgivende og sikret seg skryteretten i de kommende familieselskapene (har familie i Sarpsborg). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Adrian Nilsen Pereira var et eneste stort glis etter å ha scoret to mål, servert en målgivende og sikret seg skryteretten i de kommende familieselskapene (har familie i Sarpsborg). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Søndagens kamp mot Sarpsborg 08 startet forrykende. Gjestene, som var et av Eliteseriens store formlag før møtet med Viking, holdt ut i litt mindre enn tre minutter før Kristoffer Lie Løkberg banket inn 1-0, etter flott angrepsfotball og en målgivende fra Pereira.

Hjemmelaget skapte en rekke sjanser, og ti minutter før pause fikk Ylldren Ibrahimaj staffespark etter en duell med Bjørn Inge Utvik. 

Veton Berisha gjorde seg klar til å sette sitt tredje for sesongen, men keeper reddet og slo til hjørnespark. Det hjørnesparket endte hos Pereira, som skjøt i mål fra spiss vinkel.

– Det første er ikke så fint, men mål er mål. Det andre er ganske fint. Bra gjort av Zymer i forkant, og da er det lett for meg å komme og heade den inn, sa Pereira om scoringene sine.

Om det første ikke var fint, var det viktig. Straffemissen kunne gitt gjestene en enklere vei tilbake inn i kampen, i stedet gjorde Pereira det vanskelig umiddelbart.

Og kampens tredje mål var ikke mindre viktig. Like etter pause, Sarpsborg 08 hadde gjort tre bytter og var klar til å jage redusering. Så kom spikeren i den berømte kisten.

– Det er helt klart kjipt for dem å få den rett i fleisen etter pause når de har blitt enige om å gå ut hardt og prøve å få et tidlig mål, sa Pereira uten å synes noe synd på dem.

Søndag kveld så Sarspborg 08 bare ryggen til Viking-spillerne. For detter det første målet som kom etter bare tre minutter, så de seg ikke tilbake. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Søndag kveld så Sarspborg 08 bare ryggen til Viking-spillerne. For detter det første målet som kom etter bare tre minutter, så de seg ikke tilbake. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viking hadde flere gode muligheter til å øke, men gjestenes bestemann, målvakten David Johan Mitov Nilsson, sto en knakende god kamp og hindret flere baklengs.

Pereira kom nære hattricket, men ble stoppet av Mitov Nilsson.

– Vil nesten ikke tenke på det, det er så bittert. Jeg hadde så lyst på en til, sa tomålsscoreren ikke altfor skuffet.

– Han har vært villig offensivt også tidligere i sesongen, men da har han vært upresis og slått vekk mye som har gjort at vi har fått kontringer imot. I dag fullfører han helt inn, og det var synd at han ikke scoret på det fantastiske skuddet som keeper reddet, sa Bjarne Berntsen om venstrebacken sin og muligheten hans til hattrick.

Fornøyd Berntsen

– Det var litt spennende en periode på 2-0. Men når vi får den flotte scoringen tidlig i andre omgang, føler jeg vi punkterer kampen og har stålkontroll.

Det sa Bjarne Berntsen til Eurosport etter å ha sett laget sitt levere årsbeste på hjemmebane. Så ga han oss oppskriften:

– Vi har vært tydelige på at vi er et godt fotballag, og at vi må finne tilbake til den energien og den entusiasmen som vi hadde i fjor på det beste.

Og så var det dette med å holde nullen.

– Det var det som var det store problemet i begynnelsen, at vi slapp inn altfor mye mål. Nå har vi to nuller etter hverandre og tre i løpet av kort tid, så det er det aller, aller viktigste, at vi har tettet igjen bakover. Og så sprudler vi og er offensive på en helt annen måte enn tidligere, forklarte Berntsen.

Bjarne Berntsen hadde all grunn til å smile etter det guttene hans leverte. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Bjarne Berntsen hadde all grunn til å smile etter det guttene hans leverte. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

En annen som hadde en god dag på jobben var Ylldren Ibrahimaj, som blant annet ble felt på vei gjennom da dommeren blåste for straffe og som hadde et skudd i tverrliggeren.

Han var også høyt oppe etter seieren, og var klar på at vi nå begynner å se et lag som minner om fjorårets Viking-utgave.

– Helt fantastisk. Vi kjører på fra første minutt og vi går ut og eier kampen, skaper masse sjanser og scorer tre fine mål. Og når en venstreback scorer to mål og har sjansen til å score hattrick, så sier det litt om dagen vår, sa han etter kampslutt.

– Vi løper smartere

Joe Bell har virkelig spilt seg inn i dette Viking-laget, og etter å ha startet de to første serierundene på benken, har han spilt fra start siden. Søndag la han nok en gang ned en solid dose jobb.

Han vant det som var av dueller, løp konstant og plaget motspillerne. Og slo som vanlig bra dødballer.

Han koste seg ute på kunstgresset, og sa at måten gjestene spilte på passet Viking godt, noe som gjorde at Bell og co kunne kontrollere kampen nærmest fra start og ut etter Løkbergs scoring.

– Det tidlige målet var veldig viktig, og ga oss muligheten til å slappe litt av og få kampen inn i vårt spor, sa den alltid hyggelige og pratsomme 21-åringen fra New Zealand.

Bell sier at laget har lært mye av den tøffe sesongstarten, og at man nå begynner å finne ut av hvordan laget skal spille for å fremstå best mulig. Han peker blant annet på at man i de to siste kampene har ligget litt dypere defensivt, samtidig som lagets talentfulle angrepsrekke har levert varene når man har hatt muligheten til å storme fremover.

– Jeg føler at hver gang vi får ballen fremover så har vi muligheten til å score, sier han og skryter av lagkameratene.

Bjarne Berntsen sa før kampen mot Haugesund at det nå handlet om å gi tydelige beskjeder til spillerne og å gjøre ting enkelt. Det har Bell og medspillerne tatt til seg, noe som har ført til seks poeng, fem scoringer og null baklengs på de to siste kampene.

– For min del prøver jeg å gjøre ting enkelt, og gjør jobben Bjarne forventer av meg. Jeg tror det er noe som gjelder for alle på laget. Vi har forenklet spillet vårt og holder oss til det vi kan best, og så lar vi de tre i angrep utfolde seg, forklarer Bell.

Selv om det ble lite poeng de første åtte kampene, var det ikke mye å utsette på innsatsen. Viking-spillerne løper og jobber knallhardt hver gang, men det har ikke alltid betalt seg i form av mål og poeng.

En trett og sliten Joe Bell er enig i at laget alltid jobber hardt og løper mye, men han forteller at laget nå løper mye smartere enn tidligere i sesongen.

–  Jeg tror at i forhold til i noen av de tidligere kampene så løper vi smartere nå. Vi presser ikke like mye, velger hvilke løp vi skal ta, noe som hjelper slik at vi sparer krefter til når vi virkelig trenger dem.

– Vi løper mye, men vi løper smart og vi løper riktig, sier Bell.

Joe Bell med nok en solid prestasjon. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Joe Bell med nok en solid prestasjon. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Markering for fansen

Før avspark i kveldens kamp holdt begge lags kapteiner opp en drakt med nummer tolv og navnet på sine supporterklubber trykket på. Viljar Helland Vevatne holdt opp en drakt med Felt O på, paraplyen klubbens syngende supportere samler seg under. 

Dette ble gjort som en markering for å vise at supporterne er savnet på norske tribuner. Og etter kampen dediserte banes gigant, Adrian Nilsen Pereira, seieren til fansen.

– Denne seieren er til Felt O og sesonkortholderne, og så håper vi å se dere på kamp igjen snart, sa Pereira under intervjuet med Eurosport.

Denne uken ble det klart at kun fem-seks prosent av de over seks tusen personene som har kjøpt sesongkort i år ønsker pengene sine tilbake, da det fortsatt er uvisst når/om det blir mulig å slippe inn alle på kamp denne sesongen.

Det setter klubben utrolig stor pris på, samtidig som man har full forståelse og respekt for alle som ønsker refusjon.

Bjarne Berntsen hadde dette å si til supporterne som ikke får gå på kamp etter søndagens seier:

– Håper de koser seg hjemme foran TV-skjermen, og så håper jeg de har et vanvittig sug etter å komme tilbake til Stadion så fort de får anledningen.

Annonse fra Eliteserien: