Tok seg videre etter målfest

(Viking - Stabæk 5-2) Johnny Furdal startet det hele, Tommy Høiland avsluttet. De mørkeblå vant nok en gang med god margin over Stabæk i kveldens 4. rundekamp. Nå venter Aalesund borte i NM-kvartfinale. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Kort fortalt

Da Even Østensen headet inn 3-2 etter 23 minutter, hadde publikum på SR-Bank Arena blitt servert fem scoringer på et kvarter. Det tok fullstendig av fra Johnny Furdal sendte Viking i ledelsen til Østensens scoring halvveis ut i omgangen.

Stabæk utlignet like etter Furdals scoring, og kort tid etterpå sendte ringreven Daniel Braaten gjestene opp i ledelsen. Men så fikk Viking først frispark like utenfor sekstenmeteren til Stabæk. Det løftet Ylldren Ibrahimaj inn på hodet til Rolf Daniel Vikstøl, som ekspederte det videre inn i mål.

Så sendte Ibrahimaj et hjørnespark inn i feltet, og Even Østensen fikk stange inn sitt første A-lagsmål for sesongen.

I andre omgang fikk gjestene en spiller utvist, som forrige gang de var i Stavanger. Kampen mistet etter hvert tempo, og Viking så ferdige ut med 20 minutter igjen å spille.

Så kom Tommy Høiland innpå. Han fungerte som en På-bryter, og la først inn til Kristian Thorstvedt som satte inn 4-2, før han selv fikset kveldens femte mål.

Dermed er Viking i kvartfinalen, hvor det altså blir kamp mot Tangotrøyene på Color Line Stadion.

Kampfakta nederst i saken

Gjorde flere endringer på laget

Endelig var det duket for cupfotball på SR-Bank Arena igjen. Frøyland, Hinna og Sandnes Ulf, de lokale hindrene, var alle passert, nå skulle det spilles om kvartfnale. 

Solen dekket deler av de blå setene denne kvelden, og bidro til å holde varmen for noen av de 3500 tilskuerne som hadde tatt turen. På skyggesiden var det derimot lite som tilsa at vi nærmer oss slutten av juni, men det er vi for så vidt vant med.

De to lagene hadde gjort en del bytter sammenlignet med lagoppstillingene fra søndag. For Viking betydde det at Tord Johnsen Salte kom inn i midtforsvaret for Runar Hove, Johnny Furdal tok plassen til Samúel Kári Fridjónsson midt på banen, Even Østensen kom inn for Tommy Høiland på topp og Usman Sale la seg ute til høyre hvor Zymer Bytyqi vanligvis er å finne.

Stabæk stilte uten toppscorer Franck Boli, veteran Vadim Demidov og U20-landslagsspiller Hugo Vetlesen fra start. Men hadde derimot funnet plass til Daniel Braaten, en spiller som er kjent for de fleste og kapabel til det meste.

Dette var Vikings første hjemmekamp i cupen siden 2015, og det var første gang Viking og Stabæk møttes i NM.

Mål hvert tredje minutt

Daniel Braaten tok avspark for Stabæk, og det var gjestene som fikk den første muligheten – et skudd fra Herman Geelmuyden som Iven Austbø hadde god kontroll på.

Johnny Furdal startet sin første tellende kamp for A-laget denne sesongen, og etter fem minutter viste han seg frem med en lekker piruett for å komme seg unna press. Og bare minutter etter var han på riktig plass da Viking rullet opp et nydelig stykke angrepsfotball.

Tord Johnsen Salte slo en lang ball i bakrom fra inne på egen banehalvdel. Usman Sale tok den ned på kassen og satte fart oppover høyrekanten. Sale ristet av seg spilleren han hadde i hælene, løftet blikket, så Furdal og slo inn langs bakken. Furdal, som hadde kommet seg i god posisjon, takket, bukket og bredsidet ballen ned i hjørnet til høyre for keeper. Deilig, som målscoreren sa etter kampen.

Men Adam var ikke lenge i paradis, eller hva det heter. Kun tre minutter senere slapp Raymond Anane-Gyasi gjennom og utlignet. Etter å ha spilt av seg Viking-presset, kom det en ball i bakrom til Anane-Gyasi som hadde lurt seg bak Sondre Flem Bjørshol. Alene med keeper var han like sikker som utligningen var et faktum. 1-1.

Under ti minutter senere satte Daniel Braaten, veteranen med over 50 landskamper, inn 2-1 til Stabæk etter å ha dratt seg inn i boks fra høyre og satt ballen ned til venstre for Austbø. Og så var alt snudd på hodet.

Er det likevel noe man har lært av dette Viking-laget, er det at de aldri gir opp. Aldri! Ei heller denne kvelden.

Kun seks minutter etter at Braaten sørget for stillingen 1-2 på SR-Bank Arena, sto det 3-2 på tavlene som henger oppe under stadiontaket.

Først slo Ylldren Ibrahimaj et frispark fra like utenfor sekstenmeteren på hodet til Rolf Daniel Vikstøl som headet i mål. Hans første for sesongen, andre i mørkeblått. Så slo samme mann et hjørnespark på hodet til Even Østensen.

Østensen startet kveldens kamp på topp, etter å ha sittet på tribunen under oppgjøret mot Bodø/Glimt. Og han var tydelig spillesugen, hardtarbeidende som alltid, og sjef i feltet da han headet inn Vikings tredje for dagen.

Ylldren Ibrahimaj på sin side fortsetter å fore lagkameratene sine med presise server. Seks målgivende i serien så langt, to nye i cupen i kveld. Imponerende!

Fem mål på en halv omgang – i løpet av et kvarter – er ikke hverdagskost. Og selvsagt kunne det ikke vare. Men selv om det ikke kom flere scoringer før pause, ble det ikke kjedelig.

Mot slutten av omgangen kom det noen flere muligheter. Zlatko Tripic hadde et skudd som var farlig nære, og Stabæks Jeppe Moe hadde en heading som gikk utenfor.

Og like før dommer blåste av hadde Furdal dribleshow, men tok en dragning for mye og keeper fikk avverget før han fikk til en skikkelig avslutning.

Men absolutt ingen grunn til å klage på underholdningen etter de første førtifem.

Saken fortsetter under bildet

tdc6d9a2
Ylldren Ibrahimaj med to målgivende før pause. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Historien gjentok seg

Stabæk valgte å starte med storscorer Franck Boli på benken. Mest sannsynlig tenkte Jan Jönsson som Bjarne Berntsen, at noen spillere må jeg spare, da det for begge klubbene først og fremst handler om poengene i Eliteserien – det å sikre plassen – og kampene kommer tett for tiden.

Men én omgang på benken holdt. Etter hvilen, da Stabæk lå under og trengte mål, kom Boli på banen.

Der ble han i nøyaktig ti minutter.

For etter 55 minutter skjedde omtrent akkurat det samme som sist Stabæk var i byen. Viking ledet med ett mål, Tripic var involvert i en situasjon med en Stabæk-spiller og denne spilleren ble utvist.

Denne gang var det Boli som mistet hodet etter en løpsduell med Tripic. Boli så rødt, Tripic gult.

Men der stoppet også likheten fra den kampen. I hvert fall for en stund. For i stedet for å kjøre på og punktere kampen med en gang, tok Viking-spillerne etter hvert foten av gasspedalen.

Zlatko Tripic hadde flere muligheter, og viste tydelig at han hadde lyst på en scoring. Men denne kvelden måtte han gå målløs av banen, for med 20 minutter igjen å spille fikk han fullt fortjent lov til å hvile da han ble erstattet av Zymer Bytyqi.

Da hadde også Fredrik Torsteinbø erstattet Even Østensen.

Høiland vekket lagkameratene

Med et kvarter igjen å spille ga assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim beskjed til spillerne sine om å trøkke mer til. Da hadde Viking invitert Stabæk inn i kampen igjen, noe unødvendig. Ikke lenge etter kom Tommy Høiland innpå.

Derfra og ut dreide alt seg om Viking.

Først prøvde Ylldren Ibrahimaj seg fra skrått hold, men Sandberg i målet reddet skuddet. Så ble Thorstvedt regelrett truffet i hodet foran åpent mål av et innlegg fra Vikstøl. Ballen spratt dessverre oppover og ikke vestover og inn i nettet.

Tommy Høiland hadde løpt nærmest kontinuerlig siden han kom inn, og med seks minutter igjen av ordinær tid leverte han et forarbeid det oste vilje og kvalitet av før han sendte ballen til Thorstvedt som bare hadde å putte den i det åpne målet.

Og vilje og kvalitet er det nok av i Høiland. Et par minutter etter scoret han kveldens femte mål selv da han snappet opp ballen inne i boksen og avsluttet som en målscorer av hans kaliber skal til 5-2.

Så var målfesten over.

Siste ord
Stjernen: Ylldren Ibrahimaj. Viser nok en gang hvor viktig han er med sin presise dødballfot.
Stemningen: Vanvittig trøkk fra de fremmøtte.
Øyeblikket: Da Johnny Furdal viste at han er tilbake med en lekker piruett etter fem minutter. Da var det mange som koste seg på tribunen.
Ett ord: Kvartfinale!
 

Kampfakta

 • 4. runde NM, SR-Bank Arena

 • Onsdag 26. juni kl. 18.00

 • Viking - Stabæk 5-2 (3-2)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Kristian Thorstvedt, Johnny Furdal, Ylldren Ibrahimaj – Usman Sale (Tommy Høiland fra 79.), Even Østensen (Fredrik Torsteinbø fra 58.), Zlatko Tripic (K) (Zymer Bytyqi fra 69.)

 • Benk: Amund Wichne, Runar Hove, Adrian Nilsen Pereira, Fredrik Torsteinbø, Samúel Kári Fridjónsson, Zymer Bytyqi, Tommy Høiland

 • Stabæk: Marcus Sandberg – Andreas Hanche-Olsen, Steinar Strømnes, Madis Vihmann, Jeppe Moe – Emil Bohinen, Luc Kassi, Tobias Børkeeiet (Hugo Vetlesen fra 59.), Raymond Anane-Gyasi (Oscar Aga fra 79.) – Herman Geelmuyden (Franck Boli fra 46.), Daniel Braaten

 • Benk: Simen Lillevik, Nikolay Kirk, Vadim Demidov, Franck Boli, Hugo Vetlesen, Oscar Aga, Peder Vogt

 • Mål av: 1-0 Johnny Furdal (7.), 1-1 Raymond Anane-Gyasi (9.), 1-2 Daniel Braaten (18.), 2-2 Rolf Daniel Vikstøl (21.), 3-2 Even Østensen (24.), 4-2 Kristian Thorstvedt (84.), 5-2 Tommy Høiland (86.)

 • Målgivende: 1-0 Usman Sale, 2-2 Ylldren Ibrahimaj, 3-2 Ylldren Ibrahimaj, 4-2 Tommy Høiland

 • Sjanser: 8-3

 • Hjørnespark: 6-2

 • Dommer: Rohit Saggi, Drafn

 • Gule kort: Zlatko Tripic, Luc Kassi

 • Rødt kort: Franck Boli

 • Tilskuere: 3469

 

Annonse fra Eliteserien: