Viking - Stabæk. Zymer Bytyqi har satt inn 2-0. Foto: Tore Fjermestad

Tilbake på vinnersporet

(Viking - Stabæk 3-0) Medgangsbølgen skylte inn over SR-Bank Arena da Viking feide Stabæk av banen 16. mai. (Foto: Tore Fjermestad)

Kort fortalt

Det var to lag som begge er fullstendig klar over at de holder til i underholdningsbransjen som møttes på SR-Bank Arena torsdag. Og de startet med angrepsfotball med en gang, uten at det resulterte i kjempesjanser og mål, men nok til at de fikk publikum med seg.

Midtveis i omgangen ble det for det meste delt ut kort, og kampen gikk over i en slags krigsfase.

Mot slutten åpnet det seg igjen, og vi fikk et lite forvarsel på hva som var i vente.

For andre omgang var det man snart kan begynne å kalle en "klassisk" Viking-omgang, hvor det ble kjørt angrep på angrep, høy aggressivitet, mål ble scoret og folk ble begeistret.

Kristian Thorstvedt scoret det første målet for kvelden på vakkert vis etter et strålende innlegg fra Bytyqi.

2-0 sørget Tommy Høiland for fra ellevemetersmerket, etter at gjestene først hadde fått en mann utvist før de gjorde det enda vanskeligere for seg selv med å lage straffespark.

Zymer Bytyqi fikset 3-0 etter å ha blitt frispilt av Samúel Kári Fridjónsson.

Med seieren ligger Viking nå på sjetteplass, tre poeng bak Bodø/Glimt på tredje.

Kampfakta nederst i saken

Fullt hus

Rammen rundt torsdagens oppgjør var ikke annet enn storartet. Det enorme publikumsoppmøte, flaggene som vaiet bak målet ved innmarsj, allsangen, solen, folket som bar frem de mørkeblå – fotballens nasjonaldag.

Allerede en halvtime før avspark var alle sitteplasser utsolgt, og for å finne et like høyt tilskuertall mot lag som ikke regnes som nærmeste nabo eller en rival, må man tilbake til 2007-2008 (vi ser da bort fra Kongsvinger-kampen i fjor, som jo skapte unntakstilstander).

Som forventet satte Bjarne Berntsen inn Zlatko Tripic, Tommy Høiland og Zymer Bytyqi, som alle begynte mandagens kamp mot Strømsgodset på benken, fra start. Rolf Daniel Vikstøl var tilbake fra skade, men det var likevel unge Adrian Nilsen Pereira, som har spilt godt i sørlendingens fravær, som fikk marsjere inn foran de femten tusen fremmøtte og starte på venstrebacken.

Også Fredrik Torsteinbø, som startet i Drammen, men skadet seg tidlig, var kampklar igjen og satt på benken.

Gult er kult...

Det var gjestene Stabæk som fikk det første angrepet i kampen da Franck Boli kom seg gjennom på høyresiden. Men Viljar Helland Vevatne satte inn en strålende, noe modig, takling inne i feltet, og fikk avverget.

Tommy Høiland var den første som prøvde seg for Viking da han fikk ballen på midten fra Thorstvedt, fikk gå uten press og avsluttet fra rundt atten meter. Men spissens skudd ble noe løst og endte opp som keepermat.

Starten av kampen viste tydelig at det var to lag ute etter å spille fotball som var satt opp mot hverandre denne 8. serierunden, noe som jo alltid er et hyggelig utganspunkt.

Etter et flott Viking-angrep ti minutter ut i kampen, som bare ble nesten, stormet Stabæk i angrep og fikk frispark på drøyt 20 meter. Det satte like greit Luc Kassi i tverrliggeren, og Viking var heldige som slapp unna med bare vibrerende metall.

Kampen bølget litt frem og tilbake, med flere angrep fra begge lag, uten at det endte i de største mulighetene. Viljar Helland Vevatne og Tord Johnsen Salte hadde begge gode og viktige inngripener én mot én, og fremover i banen kom løpene mot boks gang på gang, men siste pasning satt ikke helt.

Midtveis i omgangen oppsto en situasjon inne i boksen. Tripic jaget ball og var borti Stabæks keeper, som var først på og holdt den. Målvakten reagerte kraftig og dyttet kapteinen i bakken,

Tumulter oppsto, for ikke å si knuffing, temperatur og en form for gruppepress som tvang dommeren ned i lommen sin, selv om det ikke var noe veldig alvorlig som skjedde. Heldigvis var det den milde gulfargen på kortet som ble trukket opp, og enden på visa ble kort til Tripic, keeper Sandberg og ... Zymer Bytyqi.

Det gule kortet betyr at Zlatko Tripic ikke får møte sin gamle klubb Molde førstkommende mandag, da det var hans fjerde gule for sesongen.

Kampen som åpnet underholdene med to angrepsvillige lag, utviklet seg utover omgangen til et godt gammelt slag ute på kunstgresset. Og gule kort føyk ut av lommen til Tore Hansen i samme frekvens som småbarnforeldres femtilapper gjør i ulike skolegårder på 17. mai.

Viking-spillerne prøvde seg på fine kombinasjoner, og rullet opp flere målrettede angrep, spesielt mot slutten av omgangen. Men det satt ikke helt i og rundt sekstenmeteren til Stabæk.

Tommy Høiland kom nærmest da han headet et fint innlegg fra Adrian Nilsen Periera på mål, bare for å se det bli reddet og klarert på strek av en Stabæk-forsvarer.

Rett i strupen på gjestene

Andre omgang startet på spektakulært vis. Først gikk Ylldren Ibrahimaj rett i angrep, og som en salutt fyrte han av et skudd, som riktignok gikk like utenfor, men som vekket både publikum og spillere etter pausen.

Så dukket en gammel kjenning av de fleste Stabæk-spillerne opp.

Et innkast nede ved innbytterbenkene havnet i beina til Zlatko Tripic som vendte og slo over på motsatt. Der kom evighetsmaskinen Sondre Flem Bjørshol i lett trav og tok med seg ballen selvsikkert forover. Den tidligere Vidar-spilleren slapp den så til Zymer Bytyqi som slo inn i feltet.

Om det var på det grunnlag, at han kjenner hele Stabæk-laget og med det vet hvordan de oppfører seg i gitte situasjoner og kan agere etter nettopp det, eller om det bare er fordi han er akkurat så god, så god at han til tider kan sies å være litt bedre en absolutt alle andre på banen, er vanskelig å si.

Men Kristian Thorstvedt skapte seg hvert fall akkurat det rommet han trengte for å sette inn målet han drømte om mot sine kompiser og tidligere lagkamerater. Inne på ti meter, ca. midt foran målet, mellom en hel russebuss av Stabæk-spillere, så han plutselig ut som Ruud van Nistelrooy, bare i en type Allan Gaarde-kropp, lang, hengslete, men elegant.

Måten han sørget for at ballen havnet i nettet på, ja, den gjør ikke at ekspertene som har satt en prislapp på ham justerer denne ned med det første, og selv om pappa Erik var god, spørs det om ikke den gamle Tottenham-målvakten også hadde slitt med å holde den ballen ute, selv i sine glansdager.

Med rommet han hadde skapt for seg selv hadde han lagt alt til rette. Så da ballen kom la han seg bakover mens han løftet høyrefoten, og som en tennisspiller som har kastet ballen i lufta like før han skal til å serve, ventet han det lille øyeblikket, brøkdelen av et sekund, han trengte før han klemte til med racketen, som i dette tilfellet var høyrefoten hans, og så ballen suse inn.

Wow!

Dette var forøvrig den VM-klare ungguttens fjerde eliteseriescoring. Og det spørs om det ikke er den som har smakt best.

Men scoringen kunne aldri ha funnet sted hadde det ikke vært for innlegget til Zymer Bytyqi. Den presise avlevveringen til kantspilleren, som bare ser ut til å bli bedre og bedre for hver gang han spiller foran hjemmepublikummet. Hans evne til å utfordre riktig, skaffe seg nok rom til å slå sine farlige innlegg, er imponerende. Og han går mang et fraktselskap en høy gang når det kommer til presis levering. Men mer om Bytyqi litt senere.

Nå hadde Viking grepet om kampen, og mange ville være med på moroa. Tord Johnsen Salte, midtstopperen fra Bryne, som kom til Viking fra fransk fotball, løp plutselig over hele banen, litt som Sol Campbell gjorde for Englands U21-landslag på Stavanger stadion for mange herrens år siden, bare at Salte mistet både moment og kontroll da han kom til sekstenmeteren til motstanderen, og ga fra seg muligheten til å avslutte, noe den tidligere Arsenal- og Tottenham-stopperen på sin side greide da han scoret.

Men han skal ha for forsøket, og innsatsen. Det viste vilje og entusiasme, og var smittsomt for folkene som dekket de blå setene inne på SR-Bank Arena, som nå lot seg rive skikkelig med.

Og reise seg skulle de få gjøre nok en gang bare ti minutter ut i omgangen. Da fikk Tobias Børkeeiet, hos Stabæk, sitt andre gule kort, noe som jo bare måtte skje med en eller annen ettersom det hadde blitt delt ut gule kort til nærmest halvparten av aktørene på banen i første halvdel av kampen.

Dermed fikk Viking, som mot Vålerenga sist, sjansen til å spille elleve mot ti i over en halvtime. Og denne gang gikk det langt bedre.

For i stedet for å få et mål i fleisen nesten med en gang den utviste spilleren hadde forlatt banen, som skjedde sist, økte Viking ledelsen da vondt gikk til verre for gjestene i det Adrian Nilsen Pereira gikk i bakken inne i sekstenmeteren og dommer Tore Hansen pekte på ellevemetersmerket.

Tommy Høiland stilte seg opp, trakk pusten, tok fart og gjorde som i fjor, da han satte ballen hardt ned til høyre for keeper og i mål. Og da sto det 2-0, fullt fortjent.

Ein blåe dag

På dette tidspunktet i kampen begynte man å innse at det kom til å bli, eller faktisk var, en sånn dag. En sånn dag som tekstforfatter Erling Forfang mest sannsynlig hadde i tankene da han for noen år siden skrev Viking-hymnen som synges av publikum før avspark hver hjemmekamp. Det var menneskevrimmel – under knallblåe himmel.

Og Jåttåvågen bruste av begeistring. Det ble en fotballfest. Og Hordene og resten av de syngende supporterne, sammen med flesteparten av publikum, bar spillerne på kunstgressteppet fram med sin røst og sitt ubegrensede engasjement fra tribunen. Det ble ein blåe dag.

Nevnte Zymer Bytyqi har hatt en strålende sesong så langt, og en målgivende, som han hadde på Thorstvedts scoring, er ikke nok for en spiller med hans ambisjoner og drømmer, han som tross alt har vært i Salzburg og fått vinger.

Det kan i hvert fall se ut som han har vinger tidvis, når han svever opp og ned langs krittlinja mens han manøvrere seg unna motspillere og serverer medspillere gavepakker som en slags helårs-julenisse.

Og at han vil mye, viste han med hele seg da han løp alt det han kunne i duell med Madis Vihmann, etter en fin ball fra Samúel Kári Fridjónsson, etter et minst like fint brudd og oppbyggende angrep, og scoret med en klasseavslutning i lengste hjørne for keeper.

3-0! 

Om 5-2 over Sandnes Ulf i OBOS-ligaen 16. mai 2018 var imponerende, hva var så dette? Her har man tatt steget opp på øverste nivå, det gjeveste selskap, og så herjer man like mye på fotballens nasjonalda som da man lå nede. Fantastisk!

Men Stabæk var der de også, innimellom, og innbytter Hugo Vetlesen var farlig nære da han trillet ballen like utenfor med 20 minutter igjen å spille. Men det ble bare hjørnespark, som ikke resulterte i annet enn å gi ballen tilbake til hjemmelaget.

Fredrik Torsteinbø kom etter hvert inn. Han spilte en pasning ut til Zymer Bytyqi på høyresiden, som på ett touch sendte ballen videre til Sondre Flem Bjørshol som tok et fint initiativ.

Bjørshol, full av selvtillit som han er, flikket ballen tilbake til Bytyqi med et frekt hælspark, og Bytyqi, som selvsagt kom svevende oppover, la ballen inn langs bakken til Høiland på ti meter i det han kom seg inn i boks.

Hat trick-helten fra fjoårets 16. mai-kamp avsluttet på direkten, men måtte se ballen gå i stolpen og ut.

Tempoet gikk litt ned da Viking foretok alle sin bytter i løpet av fem minutter. Fredrik Torsteinbø, Jostein Ekeland og Even Østensen kom alle inn, og greide ikke helt sette sitt preg på et oppgjør som i bunn og grunn var avgjort på alle mulige måter.

Men noe skjedde da likevel, både på banen og tribunen.

Publikumsfesten

Av underligheter som fant sted denne flotte maikvelden, kan bølgen nevnes. Dette Coca-Cola-skapte fenomenet, som noen lot seg begeistre av, andre ikke kunne fordra, da det for første gang ble sett under VM i Mexico i 1986. Lenge før de fleste ute på banen denne kvelden i det hele tatt var påtenkt.

Noe annet var at publikum applauderte hver gang det ble opplyst om at fotballklubben Haugesund scoret. Riktignok var det mot Rosenborg. Men det sier likevel noe om hvor mye positiv energi dette Viking-laget tilfører sitt publikum, som i de fleste tilfeller, og normalt sett, nok helst ville sett at rivalen fra nordfylket var laget som slapp inn, ikke scoret.

Noe som ikke var like underlig, men som heller ikke er vanlig på SR-Bank Arena, var applausen innbytter Daniel Braaten fikk da han entret banen for Stabæk. Det er ikke vanlig praksis å gi motstanderlagets spillere applaus, kanskje med unntak av de som har spilt for Viking tidligere, men hedersmannen fra Oslo fikk seg en velfortjent liten hyllest da han kom inn, noe som kanskje også kan skyldes den positive energien som ligger som en tykk, usynlig tåke inne på stadion om dagen.

Hjemmelaget kontollerte kampen inn, og da dommeren blåste av etter bare to tilleggsminutter, tok spillerne æresrunden foran et godt fornøyd publikum, som forhåpentligvis kommer tilbake om litt over en måned.

For neste hjemmekamp, mot Bodø/Glimt, er ikke før 23. juni. Før det blir det bortekamp mot Molde førstekommende mandag, og lokaloppgjør og 2. runde i NM mot Hinna neste torsdag.

Siste ord
Stjernen: Zymer Bytyqi. Nok en gang strålende. Spesielt i 2. omgang. Scoring og assist. En spiller som begeistrer og produserer. Sjelden kost.
Stemningen: Som den skal være 16. mai: strålende. Gåsehud under Ein blåe dag, og nostalgipreget da bølgen herjet på tribunen. Imponert over lydnivået.
Øyeblikket: Tord Johnsen Saltes hundremetersløp. Resulterte ikke i noe, men viste på mange måter hva dette laget gir, ofrer, hva de våger og hvor mye de ønsker å vinne, angripe, score mål, alle som én.
Ett ord: Fotballfest!
 

Kampfakta

 • 8. Serierunde i Eliteserien, SR-Bank Arena

 • Viking - Stabæk 3-0 (0-0)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristain Thorstvedt (Fredrik Torsteinbø fra 70. min), Samúel Kári Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi (Jostein Ekeland fra 74. min.), Tommy Høiland (Even Østensen fra 76. min.), Zlatko Tripic (K)

 • Stabæk: Marcus Sandberg – Ronald Hérnandez, Madis Vihmann, Steinar Ryen Strømnes, Andreas Hanche-Olsen – Emil Bohinen, Kristoffer Askilden, Tobias Børkeeiet, Luc Kassi (Hugo Vetlesen fra 56. min.) – Ola Brynhildsen (Oscar Aga fra 87. min.), Franck Boli (Daniel Braaten fra 87. min.)

 • Mål av: Kristian Thorstvedt (47. min.), Tommy Høiland (60. min.), Zymer Bytyqi (65. min.)

 • Sjanser: 6-2

 • Hjørnespark: 3-3

 • Dommer: Tore Hansen

 • Gule kort: Adrian Nilsen Pereira, Zymer Bytyqi, Zlatko Tripic, Marcus Sandberg, Tommy Høiland, Viljar Helland Vevatne, Emil Bohinen, Samúel Kári Fridjónsson

 • Røde kort: Tobias Børkeeiet (to gule)

 • Tilskuere: 15 029

Annonse fra Eliteserien: