Viking - Levanger. Bjarne Berntsen er fornøyd. Foto: Tore Fjermestad

– Tett bakover og giftig kontringsspill

Mandag er det klart for ny bortekamp. Vi tok en prat med sjefen sjøl før oppgjøret mot Strømsgodset. (Arkivfoto: Tore Fjermestad)

Etter mandagens uavgjort mot Vålerenga, sa Bjarne Berntsen at seier ville ha betydd at laget har fått en fantastisk sesongstart. Men poengdeling og godt spill gjorde at han likevel kategoriserer serieåpningen som meget god.

God start møter dårlig start

Ti poeng på seks kamper har det blitt. Og selv om ni av dem kom på de tre første, har godt spill sørget for at det ikke er tegn til bekymring til tross for ett poeng på de tre siste.

For ser vi bak resultatene, ser man et oppofrende, hardtarbeidene, angrepsvillig og defensivt bra lag, som underholder og viser at det består av spillere villige til å gi alt for drakten og hverandre. Et lag med stor L.

Mer kan man ikke be om.

Mandag venter en ny vanskelig bortekamp mot Strømsgodset, et lag som har fått en tøff start i årets Eliteserie og som garantert er sugne på å slå tilbake foran hjemmepublikummet i Drammen – en by Viking ikke har vunnet i siden 2007.

Bjarne Berntsen er klar på hva som venter på Østlandet.

– Der venter en tøff batalje mot et lag som vanligvis er gode på hjemmebane, men som har vært litt uheldige i et par av kampene der de har vært gode, men ikke fått resultat med seg, sier Viking-treneren som er overrasket over at Godset har sluppet inn så mange mål på Marienlyst.

For drammenserne har slitt bakover så langt i sesongen, noe også lagets trener Bjørn Petter Ingebretsen påpekte til Eurosport før helgen. Elleve baklengsmål på seks kamper, åtte imot på hjemmebane, har ført til at Strømsgodset ligger nest nederst med fem poeng.

Borte har det vært bedre, uten at det har gitt så mange poeng. Uavgjort i Bergen og på Lerkendal, og kun et overtidsmål imot sørget for at det ikke ble poeng i Skien mot Odd.

Selv om det har sviktet bakover for Godset, tilsier de offensive kreftene i laget at det gjelder å være på vakt. Mustafa "Mos" Abdellaoue og Marcus Pedersen, om han spiller, er to herremenn som fort kan skape trøbbel for Viking hvis de får gode arbeidsforhold. 

Derfor sier Berntsen at nøkkelen til suksess ligger i det defensive, og at soliditeten bakover fra de tidligere kampene, blir minst like viktig også i dette oppgjøret. Så gjelder det også å hugge til når anledningen byr seg.

– Det blir vanskelig å få med seg poeng fra Drammen hvis vi slipper inn flere mål, så mest mulig pottetett bakover, sier han og fortsetter:

– Så må vi være utrolig giftige i kontringsspillet vårt. Og selvfølgelig også på offensive dødballer, som vi har blitt bedre og bedre på.

Saken fortsetter under bildet

170A9192
Bjarne Berntsen er fornøyd med eliteseriecomebacket hittil. Arkivfoto: Sander Selsvik Jacobsen

Én hviledag mindre kan føre til rulleringer

Det har vært en god treningsuke på SR-Bank Arena, i alt fra sludd til strålende sol. Selv om det startet rolig med restitusjonstrening tirsdag og fri onsdag.

– Vi har hatt et ganske tøft kjør i det siste, og vi vet at vi skal inn i en periode med ganske tett kampprogram der vi ikke får en eneste fridag. Derfor la vi inn en ekstra fridag tidligere i uken, og så har vi hatt gode treninger torsdag og fredag, sier Berntsen.

Også lørdag var det vanlig trening, før spillerne kjører egne opplegg dagen før kamp. Mandag vender hele gjengen nesen østover, hvor Marienlyst stadion og Strømsgodset venter klokken 19.00.

Fire kamper på elleve dager er realiteten for de mørkeblå frem til det blir et langt avbrekk etter cupkampen mot Hinna. Det gjør at det kan bli rulleringer på laget, hvor ni av spillerne mer eller mindre har spilt hver kamp.

Iven Austbø, Sondre Flem Bjørshol, de tre midtbanespillerne og de tre angriperne har alle startet samtlige kamper. Legger vi til at Viljar Helland Vevatne kom inn tidlig i første serierunde, ser vi at det kun er den ene midtstopperplassen og venstrebacken det har vært rullering på hittil. 

Bjarne Berntsen tror ikke at spillerne merker noe særlig til hardkjør ennå. Men han påpeker at det blir kort tid til restitusjon mellom Strømsgodset- og Stabæk-kampen, noe som kan tvinge frem bytter.

– Vi vurderer selvfølgelig om vi føler det er nødvendig å rullere litt, sier han.

For med kveldskamp mandag må Viking bruke tirsdagen til å reise. Det betyr at det egentlig bare blir tid til skikkelige forberedelser onsdag, dagen før kamp. Stabæk på sin side spiller søndag kveld, noe som gir dem én dag lenger hvile.

Saken fortsetter under annonsen

Kjøp billetter til 16. mai-festen her

 

Men skulle det bli nødvendig å rullere, er det godt å ha mange å velge mellom.

Rolf Daniel Vikstøl sto over mot Vålerenga grunnet et muskulært problem, men han nærmer seg spilleklar. Johnny Furdal har omsider begynt med ball, så vidt, og utenom det er alle friske og raske. Med unntak av de to langtidsskadde, selvsagt. Men også der er det gode nyheter.

– Heldigvis så ser det langt bedre ut med Runar enn vi fryktet til å begynne med. Det er selvfølgelig en stund til han er klar, men det var hvert fall mindre enn hele sesongen, sier Berntsen. 

Axel Óskar Andrésson er forsatt ute resten av sesongen. Men han blir å finne sammen med de syngende supporterne på ståfeltet 16. mai. Så bidra skal han.

Skryter av ungdommen

Da dommeren blåste av kampen mot Vålerenga mandag, var ni av Viking-spillerne lokale. Ikke alle av dem er flasket opp i klubben, men de sørger likevel for en lokal forankring som forhåpentligvis bidrar til motivere flere unge til å se at det er mulig å spille seg inn på A-laget.

Med to midstoppere ute med langtidsskader, har unge Sebastian Sørlie Henriksen og Nils Vallotto fått sjansen på trening denne uken. I tillegg til midtbanespiller Lars Erik Sødal. Alle sammen spiller på aldersbestemte landslag, og er en del av klubbens juniorlag. Vallotto signerte også nylig lærlingkontrakt med A-laget.

Saken fortsetter under bildet

Lars Erik Sødal, Nils Vallotto og Sebastian Sørlie Henriksen har trent med A-laget denne uken. Her fra en G16-landslagssamling i fjor.
Lars Erik Sødal, Nils Vallotto og Sebastian Sørlie Henriksen har trent med A-laget denne uken. Her fra en G16-landslagssamling i fjor.

Bjarne Berntsen sier at de i dagene før kamp ønsker å ha muligheten til å spille elleve mot elleve på trening, i den taktiske delen hvor man spiller mot antatt motstander. Derfor blir flere unggutter brukt når det er skader i troppen.

– Så lenge vi har Runar og Axel langtidsskadet kommer Sebastian til å være med oss ganske mye fremover, så rullerer vi litt på de andre, sier han.

Og Berntsen skryter av ungdommen.

– Flotte gutter. De vil mye og jobber hardt, og de er ydmyke, sier han og tilføyer at det er bare positivt å ha med seg unggutter på trening.

Kampen mot Strømsgodset går på Marienlyst mandag klokken 19.00. De som ikke har anledning til å dra på kamp kan se den på MAX, hvor sendingen starter 18.30.

Mest Lest

 

Annonse fra Eliteserien: