Tapte mot effektivt Stabæk

(Viking - Stabæk 1-3) Forspilte målsjanser, slurv og en effektiv motstander sørget for at det ble tap søndag kveld.

Møtte et godt kontringslag

– Jeg synes vi skaper mye, synes vi har bra trøkk, og utenom det straffe i første omgang skaper de nesten ingenting. Så blir vi tatt på manglende rutine og ungdommelig pågangsmot på slutten, oppsummerer Bjarne Berntsen etter kampen.

Som mot Jerv forrige uke fikk Viking straffe mot seg i første omgang også denne gang. Igjen var Rolf Daniel Vikstøl synder. Men heller ikke denne gang så det ut som han gjorde noe veldig alvorlig.

Emil Bohinen scoret og sørget for at Stabæk tok med seg ledelsen til pause.

I andre omgang utlignet Ylldren Ibrahimaj etter fint forarbeid fra innbytter Jefferson de Souza.

– Han viser på målet der hvorfor han er her, sa Berntsen om "Jeffys", som spilte sin første kamp siden La Manga.

Men da Viking jaget utligning, gikk i stedet Stabæk opp og tok ledelsen på en kontring. Og på overtid satte de spikeren i kista da de nok en gang kontret inn et mål.

– De var gode på kontringer, det visste vi de var, sa Berntsen om gjestene og fortalte at han forventer at det kan bli en del slike typer kamper på Stadion også når sesongen startet, kamper hvor motstanderen ligger kompakt og hugger til når sjansene byr seg.

– Det må vi beherske mye bedre enn i dag, sier han.

Hove fra start

Inne på et vindstille og forholdsvis lunt SR-Bank Arene ble siste treningskamp før avreise til Marbella unnagjort søndag kveld. Bjarne Berntsen og hans trenerteam hadde omrokert på laget fra det som startet i forrige ukes seier over Jerv, og med i lagoppstillingen fant vi blant andre Runar Hove, som har hatt tilholdssted i gymmen omtrent hele oppkjøringen frem til nå.

Iven Austbø startet i mål. Herman Haugen, nevnte Hove, Viljar Vevatne og Rolf Daniel Vikstøl utgjorde forsvaret. På midten var Joe Bell anker, mens Johnny Furdal og Sebastian Sebulonsen spilte indreløpere. På topp, fra venstre, Zymer Bytyqi, Even Østensen og Ylldren Ibrahimaj.

Fredrik Torsteinbø lå hjemme syk og Sondre Bjørshol fikk seg en smell på trening, derfor var ingen av dem med i kamptroppen.

Dette var Vikings femte treningskamp hittil i år. De foregående har gitt to seire, én uavgjort og ett tap. Stabæk hadde hittil i oppkjøringen vunnet tre av fire treningskamper.

Nok et straffe imot

Stabæk fikk kampens første mulighet. Gjestene brøt inne på egen halvdel og kontret. Ballen havnet etter hvert i beina på hurtige Oliver Edvardsen. Han tok den med seg og stormet fremover, før han dro til og skjøt over målet til Iven Austbø.

Dette var årets første kamp mot eliteseriemotstand for Viking, og det var ikke vanskelig å se at Stabæk holder et vesentlig høyere nivå enn de tidligere motstanderne.

Like før det var gått ti minutter smalt det i stolpen bak Austbø, da en hvitkledd spiller fyrte av fra kloss hold. En brukbar mulighet, men det var i nærmeste, så Austbø hadde nok god kontroll.

Begge lag slet litt med å få riktig adresse på pasningene sine innledningsvis – Viking mest. Dette førte til at man måtte starte på nytt om og om igjen. Men kanskje ende verre; det ga flere brudd imot som kunne ha straffet seg.

Heldigvis var stopperne våre på jobb, og både Vevatne og Hove ryddet unna det aller meste av det Stabæk hadde å by på.

Vikings første sjanse kom da Vikstøl, Furdal og Bytyqi kombinerte fint på venstresiden. Sistnevente kom seg fri inne i boksen og avsluttet fra skrått hold. Men skuddet gikk i nettveggen.

Like etter fikk Viking hjørnespark. Furdal, som skrudde nettopp et hjørnespark i mål mot Jerv, var eksekutør igjen, og traff denne gang hodet til Runar Hove, som kom som en jumbojet inne i feltet. Dessverre gikk headingen til Florø-ekspressen like over.

På dettet tidspunktet, midtveis i omgangen, kom sjansene som lørdagens haglbyger – tett!

Neste mann ut var Even Østensen. Sebastian Sebulonsen fikk ballen ute til høyre og slo inn i feltet. Rolf Daniel Vikstøl hopet opp og fikk stusset videre til bakre stolpe hvor Østensen befant seg. Angriperen tok ned ballen, kom litt i ubalanse, før han avsluttet via keeper og ut til hjørnespark. En stor mulighet.

Viking fortsatte å holde trykket oppe, og kom til avslutning etter avslutning. Dog uten å få ballen mellom stengene.

Ti minutter før pause spilte Even Østensen Sebastian Sebulonsen lekkert gjennom alene med keeper. Unggutten avsluttet, men gjestenes sisteskanse reddet, og i tillegg var linjemannen opp med flagget. Men pasningen fra Østensen var av det ypperlige slaget. Rett og slett vakker. 

Fem minutter senere fikk gjestene straffe. I en situasjon som så helt ufarlig ut, taklet Vikstøl ballen ut over linjen, og tok med seg mann i samme slengen. Det var nok til å peke på ellevemetersmerket, ifølge kveldens dommer. Dermed straffespark.

Emil Bohinen var iskald og banket ballen til høyre for Iven Austbø. 1-0 til gjestene.

Ble kontret i senk

Viking foretok seg fire planlagte bytter i pausen. Ut gikk Runar Hove, Sebastian Sebulonsen, Zymer Bytyqi og Even Østensen. Inn kom Kristoffer Løkberg, som tok plassen som anker, Adrian Nilsen Pereira, som stilte seg på venstrebacken og skjøv Vikstøl inn i midtforsvaret, Tommy Høiland tok plassen til Østensen og "Jeffy" la seg ute til venstre.

Nevnte Jefferson de Souza viste seg frem umiddelbart. Først dyttet at ballen til Tommy Høiland som kom seg inn i boks og avsluttet, så gjorde han alt selv og holdt på å score et lite minutt senere.

"Jeffy" tok ned ballen inne på Stabæks banehalvdel og løp mot mål. Han dro seg fint forbi en mann og fikk på seg et par til, men på elegant vis fikk han til en avslutning med høyre fra kanten av sekstenmeteren. Skuddet var bra, men Marcus Sandberg i gjestenes mål gjorde en god redning og slo over til corner.

Etter den friske innledningen på andre omgang, skrudde begge lag ned på tempoet et par hakk. Og ingen greide å skape så altfor mye. Men da vi kom oss halvveis ut i omgangen, åpnet det seg opp igjen. Og som mot Jerv forrige søndag, fant Ylldren Ibrahimaj veien til mål.

Det startet med at Jefferson de Souza ble tredd gjennom av Pereira. "Jeffy" vendte opp og slo over på bakre. Der ventet Ibrahimaj. Han tok ned ballen og banket den knallhardt via keeper, tverrligger og i mål. Og med det var vi like langt.

Viking virket friskere etter scoringen, og Johnny Furdal fikk til en brukbar avslutning like etter, som med litt bedre presisjon kunne har gått inn.

Men i stedet gikk gjestene opp og snek til seg ledelsen. Jesper Isaksen ble spilt fri ute til høyre. Han tok med seg ballen inn i boks og satte ballen den rolig inn bak Austbø.

Selv om det ikke endte med de største sjansene, prøvde Viking seg på en sluttspurt. Nærmest var kanskje Herman Haugen, da han testet slegga fra 17 meter. Men skuddet gikk rett i klypene til keeper.

På overtid satte Fitim Azemi inn 3-1. Et hurtig angrep igangsatt av Stabæks keeper endte med at Azemi fikk en enkel jobb foran Vikings mål. Ola Brynhildsen kom oppover venstresiden og inn i boks. Til slutt la han på tvers inn i boks, og til tross for at både Løkberg og Ibrahimaj gjorde sitt for å klarere, havnet ballen i beina på Azemi som dundret den i nettet.

Etter dette blåste dommer av kampen.

Onsdag går turen sydover til Marbella. Der skal det spilles tre kamper, mot henholdsvis Chayka (RUS), Tromsø og Honka (FIN). Hele A-troppen pluss én junior (som ikke er bestemt ennå) reiser.

Neste treningskamp hjemme er 17. mars. Da kommer EIK på besøk.

Kampfakta
Treningskamp, SR-Bank Arena
Søndag 23. februar kl. 18.00
Viking - Stabæk 1-3 (0-1)
 

Viking: Iven Austbø – Herman Haugen, Runar Hove (Adrian Nilsen Pereira fra 46.), Viljar Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Johnny Furdal, Joe Bell, Sebastian Sebulonsen (Kristoffer Løkberg fra 46.) – Zymer Bytyqi (Jefferson de Souza fra 46.), Even Østensen (Tommy Høiland fra 46.), Ylldren Ibrahimaj

Benk: Arild Østbø, Tommy Høiland, Harald Nilsen Tangen, Kristoffer Løkberg, Sondre Auklend, Jefferson de Souza, Adrian Nilsen Pereira, Sebastian Sørlie Henriksen

Stabæk: Marcus Sandberg – Yaw Amankwah, Mats Solheim, Andreas Hanche Olsen, Jeppe Moe – Luc Kassi, Emil Bohinen, Hugo Vetlesen, Tortol Lumanza – Oliver Edvardsen, Kosuke Kinoshita

Benk: Marius Ulla, Peder Vogt, Jesper Isaksen, Ola Brynhildsen, Will Donkin, Fitim Azemi, Filip Valencic

Mål av: 0-1 Emil Bohinen (str. 41.), 1-1 Ylldren Ibrahimaj (67.), 1-2 Jesper Isaksen (77.), 1-3 Fitim Azemi (90.)

Sjanser: 7-5
Hjørnespark: 8-0
Gule kort: Rolf Daniel Vikstøl, Kristoffer Løkberg, Tommy Høiland
Annonse fra Eliteserien: