Tapte knepent for LASK Linz

(Viking - LASK Linz 0-1) Til tross for flere gode sjanser og mye bra spill på slutten av oppgjøret, ble det tap på siste dag av årets første treningsleir.

Kjekt å møte god motstand

– Veldig bra avslutning på treningsleiren, mot et kjempegodt lag. Litt misfornøyd med at vi ikke scorer på så store sjanser, og så gir vi bort ballen litt for enkelt når de scorer. Men det var gjerne fortjent at de scoret, sa Bjarne Berntsen til Aftenbladet etter kampen.

Lørdag spilte Viking årets andre treningskamp. Østerrikske LASK Linz var motstander, og laget ga som ventet Bjarne Berntsens gutter tøff motstand.

I første omgang var de klart best, og hadde det som var av muligheter – ikke at det var så mange av dem. Etter hvilen kom Viking mer med, og etter hvert kom også sjansene. Even Østensen var aller nærmest, men også unge Heine Åsen Larsen og litt eldre Rolf Daniel Vikstøl hadde sine muligheter.

LASK Linz scoret målet sitt i en periode hvor Viking trykket på. Surt, men resultatet var helt greit når man ser kampen under ett.

Kristoffer Løkberg spilte hele oppgjøret, og trønderen likte å møte god motstand.

– Først og fremst var det artig. Det er et tempo opp, et nivå opp, men jeg synes at i mange faser av spillet takler vi det bra. Og så har vi litt å gå på, spesielt når vi har ballen selv; vi kan bli litt flinkere til ha løsningene klare litt før når presset kommer kjappere enn vi er vant med, sa midtbanemannen.

Se hele oppgjøret i opptak og les mer på Aftenbladet.no (abo)

Slet i første omgang

I onsdagens kamp stilte Viking med to forskjellige lag, ett til hver omgang. Like mange bytter ble det ikke gjort lørdag, men mange fikk likevel prøve seg.

Iven Austbø startet i mål, Bjørshol og Pereira hadde backene, Vevatne og Vikstøl sto i midtforsvaret, Løkberg spilte sentralt, Torsteinbø og Sebulonsen var indreløpere og Tangen, Høiland og Bytyqi spilte lengst fremme.

Det var på forhånd bestemt at fem bytter skulle gjøres i pausen. Austbø sto hele kampen, slik Erik Arnebrott gjorde onsdag og Arild Østbø etter planen skal neste søndag, når Arendal kommer til Stavanger. Men blant annet hele midtbanen ble skiftet ut etter første omgang.

Det startet jevnt i vinden på La Fincha, hvor kampen ble spilt. De første muligheten kom etter et kvarter, da LASK Linz hadde to avslutninger som så halvfarlige ut. Men både Adrian Nilsen Pereira og Iven Austbø gjorde nok til forhindre scoring imot.

At LASK Linz er et par hakk opp fra Swarovski Tirol, som Viking slo 3-1 onsdag, var ikke vanskelig å se. Laget som puster Red Bull Salzburg i nakken i den hjemlige ligaen, og som vant sin gruppe i Europa League foran Sporting Lisboa, PSV og Rosenborg, stilte mer eller mindre toppet fra start, og presset tidvis voldsomt på for scoring. Og det var de som skapte det som var av muligheter i den første omgangen.

Viking på sin side slet med å holde ballen i laget, og etter kun et par trekk havnet den ofte i beina til en motstander.

De virkelig store sjansen uteble, men LASK Linz hadde et par skudd, både like utenfor og i tverrliggeren, som var nære på. Viking maktet ikke komme til en eneste sjanse, og hadde nok med å forsvare seg.

Men om det ikke gikk helt på skinner i det offensive spillet, fikk man i hvert fall god øving på det defensive. Og der greide man seg bra. Som nevnt hadde østerrikerne de største, og eneste, mulighetene, men de fikk sjelden spille seg helt gjennom, det ble for det meste avslutninger fra utenfor boks.

Lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

Kom til store sjanser

Til andre omgang ble det gjort en del planlagte bytter: Herman Haugen kom inn for Bjørshol, Pereira gikk ut, slik at Torsteinbø tok plass i midtforsvaret sammen med Vevatne og skjøv Vikstøl ut på venstreback. På midten kom Furdal og Joe Bell inn som indreløpere, og på topp tok Ibrahimaj plass til høyre og Østensen til venstre.

LASK Linz tok kommando rett fra avspark og presset Viking hardt de første minuttene. Også i starten av andre omgang var østerrikerne langt bedre enn Viking til å holde på ball og spille seg gjennom ledd.

Etter en times spille avsluttet østerrikerne etter et hjørnespark, men Austbø sto på rett sted og hadde få problemer med å redde. Like etter scoret de etter et frispark, men målet ble annullert grunnet offside.

Midtveis ut i omgangen begynte Viking å komme mye bedre med, og etter hvert ble det også skapt gode scoringsmuligheter. Rolf Daniel Vikstøl avsluttet først over fra distanse etter at laget hadde rullet opp et vakkert angrep i forkant, og ikke lenge etter var Even Østensen nære.

Kristoffer Løkberg slo en ball i bakrom, Østensen kom i stor fart, keeper kom ut, og spissen vippet ballen forbi. Men akkurat i det han skulle sette ballen i det åpne målet kom en LASK Linz-spiller til unnsetning og fikk klarert til hjørnespark.

Etter 68 minutter kom Heine Åsen Larsen inn til sin debut. Unggutten erstattet Tommy Høiland, men tok plass ute til venstre. Østensen la seg i midten.

Kvarteret før slutt kom Åsen Larsen til en god mulighet da han headet et hjørnespark like over. Ikke lenge etter spilte han gjennom til Even Østensen som fikk kampens største mulighet.

Det startet med et knallhardt innlegg fra Herman Haugen som Heine Åsen Larsen kom stupende etter. Ballen gikk ut til kast, ikke langt fra hjørnesparket til østerrikerne. VIking sto høyt og gjorde det vanskelig for motstanderen, og Furdal vant ball og fikk gitt videre til Åsen Larsen.

Spilleren, som fikk elleve kamper for rekruttlaget i fjor, dro seg fint forbi en mann og slo inn femogførr. Der kom Even Østensen. Han fikk ballen med seg på første touch, dro seg inn til femmeteren og avsluttet. Dessverre var keeper kjapt nede, og skuddet gikk rett på. Men vakkert angrepsspill og en stor målsjanse.

Da Viking ikke greide omsette sine sjanser til mål, kom en sur scoring imot i stedet. Som i onsdagens kamp mot Swarovski Tirol, slurvet man inne på egen banehalvdel og motstanderen vant ballen høyt i banen. Philipp Wiesinger tok med seg ballen og skjøt fra 18 meter. Ballen gikk til høyre for Austbø og i mål.

Like før slutt ble Furdal tatt inne i boksen. Flere spillere ropte på straffe, men dommeren vinket spillet videre. Furdal måtte forlate banen etter smellen han pådro seg. Inn for ham kom Lars Erik Sødal.

Stort mer skjedde ikke, og dommer blåste av kampen like etter.

I kveld går turen hjem til Stavanger. Neste søndag venter ny treningskamp. Da mot Arendal hjemme på SR-Bank Arena. Vel møtt!

Kampfakta

  • Treningskamp, La Finca

  • Lørdag 1. februar kl. 14.00

  • Viking - LASK Linz 0-1 (0-0)

  • Lagoppstilling 1. omgang: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Viljar Helland Vevatne (K), Rolf Daniel Vikstøl, Adrian Nilsen Pereira – Sebastian Sebulonsen, Kristoffer Løkberg, Fredrik Torsteinbø – Harald Nilsen Tangen, Tommy Høiland, Zymer Bytyqi

  • Lagoppstilling 2. omgang: Iven Austbø – Herman Haugen, Viljar Helland Vevatne, Fredrik Torsteinbø, Rolf Daniel Vikstøl – Joe Bell, Kristoffer Løkberg, Johnny Furdal (Lars Erik Sødal (90.) – Ylldren Ibrahimaj, Tommy Høiland (Heine Åse Larsen fra 69.), Even Østensen

Annonse fra Eliteserien: