Tapte for Honka – igjen

(Viking - Honka 1-2) Heller ikke denne gang, tolv år etter europacup-smellen, greide Viking å slå det finske laget. Og det til tross for flere store sjanser.

Kort fortalt

Honka tok tak i kampen fra start og hadde mye ball innledningsvis. Etter 18 minutter scoret de også da Macoumba Kandji kom seg noe lett gjennom Viking-forsvaret.

Ikke lenge før pause dukket Viljar Vevatne opp og satte en retur i mål, dermed gikk lagene til pause på stillingen 1-1.

I andre omgang hadde Viking flere gode sjanser til å ta ledelsen, både ved Johnny Furdal og Runar Hove. Men i stedet kontret Honka inn vinnermålet og vant 2-1 i det som var siste kamp i Marbella for denne gang.

Snart tilbake til hverdagen

Lørdag setter Viking seg på flyet hjem etter ti dager, tre kamper og mange gode treningsøkter i strålende forhold i Marbella. Samtlige spillere i A-troppen, med unntak av Axel Andrésson (skadet) og Tord Johnsen Salte (skadet og skal på lån til Sandnes Ulf), har fått spilletid og muligheten til å vise seg frem under oppholdet. Fortsatt gjenstår fire treningskamper, men nå nærmer alvoret seg!

Mandag er det tilbake til hverdagen på SR-Bank Arena hvor innspurten av sesongoppkjøringen starter. Men først var det treningskamp mot våre finske overmenn fra Europa League-kvalifiseringen i 2008.

Seks endringer

Viking var tilbake på La Quinta, banen hvor man slo Chayka 5-3 forrige fredag. Trenerteamet gjorde som forventet en del endringer fra laget som startet mot Tromsø på søndag. Iven Austbø kom inn i mål, da det fortsatt rulleres på keeperplass slik at alle tre skal få spilletid, og i forsvaret var Adrian Nilsen Pereira tilbake på venstreback. Sondre Bjørshol, Runar Hove og Viljar Vevatne startet også denne kampen.

På midten var kun Johnny Furdal igjen av de som startet mot Tromsø. Han fikk selskap av Kristoffer Løkberg og tomålsscoreren fra Chayka-kampen, Fredrik Torsteinbø. På topp fant vi Zymer Bytyqi ute til høyre, Tommy Høiland i midten og Yann-Erik de Lanlay til venstre.

Scoring fra Vevatne igjen

Det startet rolig i sommerværet på La Quinta. Første antydning til angrepsspill kom etter ni minutter, da Tommy Høiland og Fredrik Torsteinbø kombinerte fint og ballen havnet ut til Zymer Bytyqi på høyrekanten. Bytyqi tok med seg ballen og prøvde seg på en avslutning – slæsj innleggesvariant – som gikk utenfor og endte opp relativt ufarlig.

Honka, som for øvrig også skal spille Europa League-kvalifisering til høsten, var frempå ikke lenge etter. Finnene spilte seg pent gjennom og inn i boks, og la ut til en spiller som fyrte av 16 meter. Inne foran mål sto Runar Hove og klarerte. På dette tidspunktet presset et ballsikkert Honka-lag Viking ganske kraftig tilbake.

Etter 18 minutter kom kampens første virkelige sjanse. 

Litt slurv fra Viking førte til at finnene vant ballen på midtbanen, og etter et par trekk var angriper Macoumba Kandji gjennom. Han var sikker og avsluttet i mål fra skrått hold. Dermed tok Honka ledelsen.

Midtveis ut i omgangen fikk Torsteinbø to muligheter. Først prøvde han seg på en volley direkte fra innlegg, uten videre hell, så la Furdal ballen til rette for ham like utenfor sekstenmeteren, men skuddet ble litt for svakt og reddet av keeper.

Halvtimen ut i kampen utnyttet Yann-Erik de Lanlay en forsvarsfeil. Vikings venstrekant snappet opp ballen inne i Honkas boks og gikk mot mål. Men forsøket på å vippe ballen forbi keeper og i nettet var ikke godt nok og finnenes sisteskanse fikk avverget.

Viking tok etter hvert over mer av banespillet og ballinnehavet jevnet seg ut. Likevel gikk det for tregt fremover, selv om det ble ropt "tempo" fra sidelinjen, så de for anledningen hvitkledde Viking-spillerne maktet ikke spille seg frem til noen sjanser.

I stedet fikk Honka en kjempesjanse til å øke ti minutter før pause. Sondre Bjørshol bommet litt på en lang ball, noe som førte til at Honka fikk tatt den med seg inn i boks og avsluttet fra god posisjon. Iven Austbø var raskt nede og fikk reddet til hjørnespark.

Så utlignet Viking.

Zymer Bytyqi kom seg rundt på høyrekanten, som han gjorde gang på gang mot Chayka for en uke siden. Bytyqi slo inn, ballen traff en Honka-spiller og skiftet retning mot mål. Keeper kaste seg etter og fikk dyttet ballen ut, men der dukket Viljar Vevatne opp og taklet ballen inn i nettet. Dermed 1-1.

Vevatne var på hugget også like før pause. Da var han høyest inne i boks etter et hjørnespark, men greide ikke å få til en skikkelig avslutning på mål.

Sjansemisbruk som straffet seg

Veton Berisha fikk en halvtime mot Tromsø på søndag. Fredag kom han inn for Tommy Høiland til pause og spilte hele andre omgang.

Viking gikk rett i angrep etter avspark og et innlegg havnet til slutt ut i returrommet til Adrian Nilsen Pereira. Han klemte til fra ca. 20 meter, men skuddet gikk utenfor.

Ti minutter ut i omgangen fikk Viking hjørnespark. Pereria slo innover, og Runar Hove raget høyest inne i boks. Midtstopperen fikk hodet på ballen og headet like utenfor. En god mulighet for målscoreren fra Chayka-kampen.

Like etter dro de Lanlay seg innover i banen og sendte av gårde et skudd som snek seg på utsiden av stolpen, og det var et langt friskere Viking-lag som kom ut etter pause.

Etter 65 minutter kom Ylldren Ibrahimaj og Joe Bell inn for Yann-Erik de Lanlay og Fredrik Torsteinbø. Det gjorde at Bytyqi gikk over på venstre og Ibrahimaj tok plass til høyre.

Johnny Furdal fikk så en kjempesjanse da han ble spilt nydelig gjennom av Veton Berisha og kom alene med keeper. Dessverre kom han litt for nære keeper og fikk ikke til å chippe ballen over og i  mål. Men omgangens suverent største sjanse frem til da. 

Enda nærmere kom Viking da Furdal svingte et hjørnespark innover kvarteret før full tid. Ballen havnet på hodet til Runar Hove som headet i stolpen og ut! 

Men da Viking ikke greide å sette sjansene sine, viste Honka seg svært effektive. På finnenes første ordentlige sjanse i andre omgang scoret de nemlig vinnermålet. Gultrøyene kontret, og plutselig befant Arko-Mensah seg helt alene på bakre stolpe. Der gjorde han ingen feil og satte ballen inn bak Iven Austbø.

Viking prøvde å komme tilbake, men maktet ikke å finne veien til mål. Dermed endte Marbella-oppholdet med tap.

Neste treningskamp er fredag om en uke. Da går turen til Sandnes for å være med på åpningen av de lyseblås nye storstue.

Kampfakta

Treningskamp, La Quinta, Spania
Fredag 6. mars kl. 16.00
Viking - Honka 1-1 (1-1)
Sjanser: 6-3
Hjørnespark: 4-1
 

Vikings lag: Iven Austbø – Sondre Bjørshol, Runar Hove, Viljar Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Fredrik Torsteinbø (Joe Bel fra 65.), Kristoffer Løkberg,  Johnny Furdal – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland (Veton Berisha fra 46.), Yann-Erik de Lanlay (Ylldren Ibrahimaj fra 65.)

Benken: Arild Østbø, Erik Arnebrott, Herman Haugen, Runar Hove, Sebastian Sørlie Henriksen, Rolf Daniel Vikstøl, Joe Bell, Sebastian Sebulonsen, Veton Berisha, Even Østensen, Ylldren Ibrahimaj, Harald Nilsen Tangen, Jefferson de Souza

Mål av: 0-1 Macoumba Kandji (18.), 1-1 Viljar Vevatne (37.), 1-2 Edmund Arko-Mensah (83.)

Dommer: Svein Oddvar Moen

Annonse fra Eliteserien: