Viking - Sandnes Ulf. Zymer Bytyqi gleder seg over 5-2, etter at han la ballen til rette for Høiland som bredsidet inn sin tredje scoring.

Syv ting våren lærte oss

Halvparten av kampene i sesongen 2018 er unnagjort og snart sparkes den mildt sagt spennende høstsesongen i gang. Vikings første kamp er hjemme mot Jerv 22. juli, og allerede i august er det lokalderby borte mot Sandnes Ulf. Men før vi går løs på høsten med all dens regn og vind, viktige kamper, flomlys og neglebiting, ser vi på noe av det vi lærte i løpet av våren.

Me scoringer i fleng, så tar me tri poeng
Tidvis sprudlende offensiv fotball har ført til at Viking så langt har scoret hele 33 mål i serien. Det er like mange som i løpet av hele 2017- og 2016-sesongen, og det gir et snitt på 2,2 mål per kamp, noe som er en betydelig økning i forhold til det vi er vant med de seneste årene. Opprettholder dette snittet seg betyr det at vi må helt tilbake til 1998 for å finne et Viking-lag med like stor målteft.

Det er faktisk ikke størrelsen som teller
Viking er kanskje en stor klubb når det kommer til ting som økonomi, publikum og historie. Men sånt spiller liten rolle ute på banen. Da Viking dro til Ågotnes for å møte Nest-Sotra i den 12. serierunden, endte det med fem baklengsmål i sekken og en opplevelse vi sent kommer til å glemme. Den lille klubben som for bare noen år siden møtte rekruttlaget vårt i 2. divisjon herjet med oss og vant til slutt 5-0. Og da det siste målet ble satt inn var det vår tur til å få “Eg kan tella te fem” i trynet. Nå har vi lært!

Det er fortsatt mulig å fylle Stadion
Det er dessverre ikke hverdagskost med utsolgt stadion lenger, derfor var det en fantastisk 16. mai vi fikk oppleve på SR-Bank Arena. Dagene i forveien ble brukt til å fjerne det ene reklameseilet etter det andre for å få plass til alle som ville på kamp, og til slutt ble hver eneste billett – og litt til – solgt. Vi inviterte til fest, folk møtte opp, Sandnes Ulf var innom og på banen ble det levert underholdning av ypperste slag da de mørkeblå vant 5-2. Utrolig kjekt å se at det fortsatt er mulig å fylle alle setene med smil og begeistring. Håper ikke det blir lenge til neste gang.

IMG_0543
Viking - Sandnes Ulf. Tommy Høiland tar en æresrunde etter sin 5-2 scoring.

Bryne sperrer fortsatt veien til Ullevaal
50 years of hurt, synger engelskmennene. 15 år med lidelse, synger vi. For heller ikke denne gang ville det seg mot laget fra Jæren, som vi ikke har slått siden 2003, og cupeventyret endte dermed i 2. runde. Vi håper selvsagt å få ryddet opp i dette så fort som mulig, men den traktoren som gang på gang sperrer veien til Ullevaal har vist seg å være verre å flytte en det en skulle tro. Samtidig ber vi Bryne prioritere serien fremover slik at det kanskje blir mulig å møtes litt oftere.

Selv om hjemme er best, kan også borte være særdeles bra
Da Viking slo Strømmen 6-1 i siste serierunde før ferien, var det den største borteseieren på nesten 40 år. For vi må faktisk helt tilbake til 28. august 1980 for å finne en like stor seier utenfor Stavanger i en seriekamp. Den gang var det Lyn som fikk unngjelde og ble slått 6-1 på Ullevaal, og en av kampens beste spillere da, som også sto for ett av målene, var Bjarne Berntsen.

De savner oss i Haugesund
At de kom til å savne storebror på andre siden av Boknafjorden, regnet vi med. Men at de allerede har begynt å forberede seg til vi skal møtes igjen, var noe uventet. Ved flere anledninger har speidere fra Haugesund blitt observert på SR-Bank Arena denne sesongen, og til tider har de vært svært pågående, noe som har fått flere publikummere til å reagere. Det er selvsagt hyggelig at de tenker på oss, men det er faktisk ikke alle som setter like stor pris på deres nærvær under våre hjemmekamper. Til høsten ønsker vi derfor at alle måker holder seg langt unna Stadion. På forhånd takk!

Seriemål på en sesong:

  • 1. Egil Østenstad – 23 (1996)

  • 2. Peter Ijeh – 18 (2007)

  • 3. Rikhardur Dadason – 17 (1999)

  • 4. Rikhardur Dadason – 16 (1998)

  • 5. Rikhardur Dadason – 15 (2000)

Vi har endelig en toppscorer
Tommy Høiland, vår nummer 10, vår eminente straffeskytter og toppscorer, står så langt med 11 mål i OBOS-ligaen. Sist vi hadde en spiller med like mange seriemål var i 2015, da Veton Berisha herjet i mørkeblått. Vi tar det som en selvfølge at Tommy scorer et par til i løpet av høstsesongen og da må vi helt tilbake til bronsesesongen 2007, da Peter Ijeh scoret 18 ganger, for å finne en Viking-spiller med flere mål i løpet av en sesong. Skulle han passere 18 scoringer, må vi tilbake til da Egil Østenstad var i fyr og flamme og puttet 23 ganger i 1996-sesongen.

Det var litt av det vi lærte denne våren. Nå er vi klare for å gå løs på høsten. Velkommen til kamp mot Jerv søndag 22. juli klokken 18.00. Billetter finner du her

Annonse fra Eliteserien: