Surt tap mot Vålerenga

(VIF - Viking 2-1) Til tross for en god andreomgang ble det ikke tre poeng denne gang heller. To dødballmål imot sørget for at Viking står med tre tap på sesongens fire første kamper.

(Foto: NTB Scanpix)

– I andre omgang er vi veldige gode i perioder, og scorer et kjempefint mål etter flott spill, sa Bjarne Berntsen etter kampen.

Han pekte samtidig på at Viking burde hatt enda flere sjanser, med tanke på at man ofte kom seg i gode posisjoner. For laget hans leverte en god prestasjon etter hvilen, og styrte det aller meste ute på kunstgresset på Intility Arena.

– Så er det veldig surt og bittert at vi skal miste et poeng på slutten. Først og fremst laget vi et unødvendig frispark, så greier vi ikke å forsvare oss på det frisparket etterpå, fortalte en tydelig skuffet Berntsen til Eurosport.

Da Ylldren Ibrahimaj satte inn 1-1 tyve minutter før slutt, kunne man se tre poeng lyse i det fjerne, litt som i enden av en tunnel. For på dette tidspunktet dreide det meste seg om Viking. 

Berntsens gutter dominerte banespillet og skapte flere gode sjanser. Ingen hadde sagt noe om det kom enda en scoring.

Noe av grunnen til dette var Johnny Furdal, som hadde kommet inn et lite kvartet tidligere.

Furdal slo til stadighet sprekker i Vålerengas forsvar, og etter 71 minutter satte han i gang et angrep av høy klasse som skulle lede til utligningsmålet.

34-åringen fant Even Østensen med en presis pasning. Østensen flikket på elegant vis videre til Veton Berisha, som da befant seg i en posisjon hvor ingen hadde klandret ham for å prøve seg selv. Men i stedet for å gå for avslutning la han inn foran mål hvor Ylldren Ibrahimaj kom på fem meter og bredsidet ballen i nettet.

Et nydelig angrep, som hadde alt vi har savnet til nå i sesongen.

Men til tross for et massivt press, flere gode muligheter og strafferedning fra Iven Austbø da Vålerenga fikk det tildelt det billigste straffesparket vi har sett siden John Pelu holdt på å stryke med på grunn av akutt krampe i begge beina, skulle det ikke lykkes denne lørdagskvelden.

Fem minutter før slutt var hjemmelaget på en svært sjelden visitt foran Vikings mål. Et frispark ble slått inn i boksen, traff en Vålerenga-spiller og spratt rett i beina til Deyver Vega som skjøt hardt opp i nettaket til 2-1. Og da var det gjort.


Axel tilbake fra start

Fra laget som spilte 1-1 mot Mjøndalen onsdag ble det gjort tre endringer: Axel Andrésson kom inn for en skadet Runar Hove i midtforsvaret. Dette var islendingens første tellende kamp siden han skadet seg kvarteret ut i serieåpningen mot Kristiansund i 2019.

Even Østensen kom inn for Jefferson de Souza og Harald Nilsen Tangen fikk sin først eliteseriekamp fra start da han erstattet Sondre Auklend. Ellers var laget likt.

Før pause hadde Vålerenga to enorme sjanser, men begge gangene viste Iven Austbø klasse og berget Viking. Først var det innlegg fra venstre. Herolind Shala headet på mål, men Austbø fikk hånden raskt opp og fikk slått til hjørnespark.

Så var det Aron Dønnum som kom alene gjennom. Austbø var raskt ute og gjorde seg stor og hindret scoring. Men som mot Mjøndalen kom det et baklengs like før tyve minutter var spilt.

Et frispark fra høyre ble slått inn i boksen. Der raget Matthías Vilhjálmsson, Vålerengas toppscorer, høyeste og stusset ballen i mål.

Viking slet også i denne omgangen på siste tredjedel, og det var lite sjanser å skrive om de første 45 minuttene. Men en strålende kontring fikk vi se.

Iven Austbø satt lynkjapt i gang med et presist utkast. Ballen havnet ute hos Ylldren Ibrahimaj til venstre. Han drev forover før han slo knallhardt inn langs bakken. Der kom Veton Berisha på løp, men spissen rakk akkurat ikke stokke beina og sette ballen i mål.

Berisha hadde også en god mulighet tidlig i kampen. Men da kom en Vålerenga-spiller foran i siste sekund og fikk sendt ballen ut over dødlinjen.

Klart best

Det fortsatte litt i samme spor like etter hvilen. Viking slet med å få tempo på ballen, og manglet kreativitet til å åpne opp hjemmelaget. Vålerenga skapte ikke mye foran mål de heller. Farligst og ivrigst var Aron Dønnum, som fra sin venstrekant skar inn og avsluttet et par ganger.

Men der andre omgang har vært der Viking gjerne har falt gjennom i de tre første serierundene, var det i siste halvdel det var mest positivt lørdag kveld.

Joe Bell hadde en ny bra kamp på midtbanen, og viste frem både godt overblikk og en presis høyrefot.

Kristoffer Løkberg la nok en gang ned et solid stykke arbeid. Som vanlig dirigerte han troppene og gikk foran med en imponerende innsats. Fremover i banen hadde både Even Østensen og Veton Berisha sine muligheter foran mål, uten at det resulterte i scoring denne gang.

Da vi nærmet oss timen spilt, smalt det fra Viking. Først var det Joe Bell som viste at han kraft i skuddfoten. Fra like utenfor sekstenmeteren klemte han til, og fikk hjemmelagets keeper til å strekke seg helt ut for å slå til hjørnespark.

På det påfølgende hjørnesparket måtte keeper Klaesson i aksjon igjen. Denne gang var det Even Østensen som satte hodet på ballen og sørget for at målvakten måtte slå over til nytt hjørnespark.

Vakker utligning

Like etter skjedde noe underlig. Vålerenga kom rundt på sin venstreside og slo inn. Ballen gikk i Axel Andrésson, som helt tydelig holdt høyrearmen sin bak ryggen for å unngå å bli dømt straffe mot. Men selvsagt treffer ballen armen hans. Og utrolig nok blåser dommer Eskås straffe.

Hvis det er her listen nå ligger, blir det neste at forsvarsspillerne må begynne å legge armene sine igjen utenfor egen sekstenmeter.

Men Iven Austbø liker seg i Oslo, han. I fjor var målvakten en levende vegg og reddet blant annet et straffespark, og så langt i kampen hadde han hatt flere gode involveringer.

Matthías Vilhjálmsson satte ballen nede til høyre for Austbø, men der var målmannen fra Randaberg på plass og reddet mesterlig!

Bjarne Berntsen repeterte den etter hvert så gjenkjennelige strofen: "Vi må bli mer presise på siste tredjedel" før andre omgang ble sparket i gang. Halvveis ut i andre omgang fikk han presisjonen han savnet. Og nøkkel kunne det se ut som han satt på selv.

For etter at Johnny Furdal kom inn, satt angrepsspillet til Viking langt bedre. Midtbaneeleganten la den ene strøkne pasningen etter den andre utover omgangen.

Even Østensen hadde hatt Vikings største mulighet frem til da i andre omgang. Etter 68 minutter fikk han nok en stor da Joe Bell på lekkert – og nøyaktig – vis spilte han gjennom bak hjemmelagets forsvar. Østensen kom litt for nære keeper, og avslutningen resulterte kun i et hjørnespark.

To minutter senere satt den!

Etter vakkert kombinasjonsspill: Furdal-Østensen-Berisha og så Ibrahimaj, kunne sistnevnte sette ballen i åpen kasse etter at hjemmelaget var blitt totalt utspilt. Klikk-klakk-fotball og 1-1!

Ny nedtur

Fem minutter før slutt kom Vålerenga på en sjelden visitt foran Vikings mål. Et frispark slått inn i feltet og ramlet ned like foran innbytter Deyver Vega som hamret ballen opp i nettaket, utagbart for Iven Austbø.

Vålerenga fikk en ny god sjanse like før full tid. Da var det Bård Finne som ble spilt enkelt gjennom og avslutte alene med Austbø. Men Austbø, som hadde en meget god kamp, nektet bergenseren scoring og fikk avverget til hjørnespark.

Og minuttet etter var Austbø igjen på plass og reddet, denne gang et forsøk fra Benjamin Stokke.

Viking prøvde seg på en sluttspurt, fikk hjørnespark fem minutter på overtid. Men det ville seg ikke, og dermed endte det med 1-2-tap.

Neste kamp er hjemme mot Sandefjord førstkommende onsdag.

Kampfakta

4. serierunde, Eliteserien
Lørdag 27. juni klokken 20.30, Intility Arena
Vålerenga - Viking 2-1 (1-0)
 

Viking: Iven Austbø – Fredrik Toresteinbø, Viljar Helland Vevatne (K), Axel Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl (Adrian Nilsen Pereira fra 63.) – Kristoffer Løkberg (Zymer Bytyqi fra 64.), Joe Bell, Harald Nilsen Tangen (Johnny Furdal fra 58.) – Ylldren Ibrahimaj (Sebastian Sebulonsen fra 79.), Veton Berisha, Even Østensen (Jefferson de Souza fra 79.)

Benk: Trym Ur, Adrian Nilsen Pereira, Henrik Heggheim, Johnny Furdal, Zymer Bytyqi, Sebastian Sebulonsen, Jefferson de Souza

Vålerenga: Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation (K), Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Fredrik Oldrup Jensen (Benjamin Stokke fra 73.), Herolind Shala (Felix Horn Myhre fra 46.) – Aron Dønnum (Deyver Vega fra 67.), Matthías Vilhjálmsson, Osame Sahraoui

Benk: Kjeti Haig, Johan Lædre Bjørdal, Amin Nouri, Bård Finne, Felix Horn Myhre, Deyver Vega, Benjamin Stokke

Mål av: 1-0 Matthías Vilhjálmsson (18.), 1-1 Ylldren Ibrahimaj (71.), 2-1 Deyver Vega (86.)

Sjanser: 6-5
Hjørnespark: 4-12
Dommer: Espen Andreas Eskås, Bækkelagets SK
Gule kort: Rolf Daniel Vikstøl, Herolind Shala, Even Østensen, Ivan Näsberg
Tilskuere: 200
Annonse fra Eliteserien: