Viking - Sogndal, Kristian Thorstvedt. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Storseier i årets første kamp

Johnny Furdal stilte med lue, Tommy Høiland med korte ermer. Thorstvedt viste scoringsform og Bytyqi ga oss dribleshow. De fremmøtte fikk se litt av hvert da Viking slo Sola 8-1.

Divisjonsforskjell

På den første dagen i den andre måneden var det duket for årets første treningskamp for Viking. Etter flere uker med med doble økter og fokus på fysikk, skulle man endelig få spille litt fotball.

Og det kunne nesten se ut som Bjarne Berntsen hadde holdt spillerne sine fanget i en leir på Figgjo den siste tiden. For da dommer Mischa Kellerhals blåste i gang kampen fredag, var det akkurat som å se ville hunder slippe løs fra fangenskap.

Det sprudlet tidvis av laget. Det ene angrepet etter det andre ble rullet opp, og Alexander Idland og resten av Sola-forsvaret fikk virkelig kjenne på kroppen at det er divisjonsforskjell på lagene.

Riktignok var det Sola som var først frempå, da sønn av tidligere Viking-helt Børre Meinseth, Håvard, kom seg inn i boksen til Viking og falt. Men det hele var ufarlig. Etter dette skulle det bare dreie seg om de mørkeblå.

Zlatko Tripic fikk kampens første sjanse. Sondre Flem Bjørshol slo et flott innlegg fra høyrekanten. Kveldens kaptein, Tripic, fikk gå uforstyrret opp å heade fra fem meter, men ballen strøk stolpen og gikk utenfor. 

Så var Zymer Bytyqi frempå fra høyresiden. To ganger lekte han seg fremover og fikk slått inn langs bakken. Begge gangene fikk Sola ryddet opp.

I første omgang spilte Lasse Berg Johnsen (tidligere Egeland) og Adrian Nilsen Pereira, som begge skrev kontrakt med A-laget før denne sesongen.

Berg Johnsen gjorde en god figur sentralt på midten, mens Pereira leverte bra langs venstresiden og slo gode innlegg.

Årets første hjørnespark for Viking var ufarlig og ble klarert høyt og langt bort. Men ikke lenge etter kom kveldens første mål.

Etter å ha hatt ballen i laget lenge, slo Zymer Bytyqi inn foran mål. Ballen traff en Sola-spiller og endte opp foran Kristian Thorstvedt, som brukte ett touch på å få den forbi en forsvarer, ett på å få kontroll, før han så sendte den i mål på en nydelig volley.

Ett minutt senere var han der igjen. Denne gang kom innlegget fra Zlatko Tripic på venstresiden. Han sendte i en vei en perfekt ball som falt ned på hodet til Thorstvedt, som bare styrte den i mål.

Thorstvedt var nær å fullføre hattricket da han headet i stolpen etter et hjørnespark like etter. 

Fredgaskveld og flomlys – Friday night lights, som amerikanerne kaller det – ga kampen en fin ramme, til tross for at det var bitende kaldt. Heldigvis gjorde spillerne sitt for å varme de godt over 300 fremmøtte, med masse flott angrepsfotball.

Viking kombinerte fint på begge sider denne kvelden, og det ble servert mange gode innlegg i løpet av kampen. Even Østensen var nære på flere ganger, og fikk også et mål annullert for offside etter å ha vært frempå på en retur.

Jaget hattrick, endte opp som servitør

Midtveis i første omgang kom en ny scoring etter et flott angrep. Nok en gang holdt Viking ballen i laget lenge, vendte spillet fra venstre til høyre og kombinerte fint. Axel Andrésson slo en lang ball over til Sondre Flem Bjørshol. Høyrebacken spilte videre til Zymer Bytyqi og stakk. Bytyqi tok ett touch og spilte Bjørshol gjennom. På motsatt side kom Zlatko Tripic på løp. Bjørshol så løpet og slo inn femogførr. Der kom lyngdølen og bare bredsidet ballen ned i hjørnet bak en sjanseløs keeper.

Ti minutter før pause fikk Kristian Thorstved enda en mulighet til å fullføre hattricket. Men i stedet for å gå for scoring selv, spilte han lagkompis Zymer Bytyqi frem til åpent mål. Der gjorde han ingen feil og økte til 4-0 til Viking.

Erik Arnebrott fikk vokte buret i første omgang, men det tok hele 40 minutter før han fikk vist seg frem. Da hadde han en god inngripen i duell med en Sola-angriper.

Sola hadde muligheten til å skape en god målsjanse like før pause, da de brøt på midten og stormet i angrep. Men takket være et knallsterkt returløp av Sondre Flem Bjørshol, ble det ikke noe mer enn nesten for gjesten. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 4-0.

Flere debutanter

Viking kom ut til andre omgang med nytt lag. I tillegg til Vikings nyeste signeringer, Runar Hove og Samúel Fridjónsson, fikk også rekruttspillerne Herman Haugen, Daniel Pollen og Adrian Bergersen spille. God matching for gutta som skal spille i 3. divisjon i år.

Johnny Furdal, som var kommet inn, men hadde glemt å ta av seg lua, driblet seg rundt halve Sola og slo inn til Usman Sale foran mål før det var spilt et halvt minutt av andre omgang. Nigerianeren fikk en god mulighet, men la ballen like utenfor.

I pausen kunne kveldens speaker, Eirik Bjørnø, opplyse om at Erik Thorstvedt, Thomas Pereira, Tommy Bergersen, Børre Meinseth og Gabriel Høyland alle hadde sønner på banen.

Og sønn av Tommy Bergersen, tidligere Ålgård-spiller Adrian, viste gode tendenser på venstresiden, og fikk også en kjempemulighet da han skjøt i tverrliggeren fra skrått hold etter å ha blitt spilt fri av servitør Furdal.

Ti minutter ut i andre omgang fikk Viking straffespark. Tommy Høiland ble spilt gjennom av Ylldren Ibrahimaj, og omtrent på ellevemetersmerket ble han lagt i bakken av Sander Grelland. Høiland tok straffen selv, og la den knallhardt til høyre, mens keeper gikk mot venstre.

Også Blåskalle var kommet ut av vinterdvalen, og gjorde sitt for å varme publikum med sine spillopper.

Tommy Høiland prøvde seg på en frekkis da han stjal ballen fra en Sola-spiller og sendte i vei et skudd fra nærmere 40 meter. Keeper sto langt ute, men siktet til toppscoreren er ikke finstilt nok ennå og ballen gikk utenfor.

Usman Sale kom til flere sjanser i løpet av omgangen han fikk, men enten sto keeper i veien eller så gikk ballen utenfor.

Høyreback Herman Haugen ordnet 5-0 etter 63 minutter. Først brøt unggutten på midten, og bidro til at Viking kunne gå i angrep. Så løp han inn i boksen, fikk en fin ball fra Ibrahimaj og klemte til fra ti meter. Skuddet var hardt og suste inn i nettet.

Sola slet med så skape noe, og måtte vente til det 66. minutt før de fikk sin første målsjanse. Den fikk de gratis. 

Gultrøyene slo en lang ball i bakrommet i retning Morten Eriksen. Amund Wichne kom ut for å avverge, men i løpsduell med Eriksen var også Daniel Pollen. Kommunikasjonssvikt mellom de to Viking-spillerne førte til at ballen gikk forbi Wichne og fra Pollen, og gjorde jobben enkel for den tidligere Sandnes Ulf-angriperen, som bare hadde å sette ballen i åpen kasse.

Men bare minuttet etter økte Viking ledelsen. Hjemmelaget gikk rett i angrep fra avspark. Adrian Bergersen løp seg fri på venstrekanten og slo inn lavt foran mål. Der kom en uheldig Alexander Idland og satte ballen i eget mål fra fem meters hold. Dermed sto det 7-1.

Det skjedde ikke altfor mye de siste 25 minuttene, men Ylldren Ibrahimaj hadde et godt skuddforsøk som gikk like utenfor og Tommy Høiland prøvde seg på en brassevariant etter innlegg fra Adrian Bergersen. Like etter slo Bergersen inn til Furdal, som iskaldt dro av en mann og to og avsluttet i mål. Med det ble han første målscorer med lue på SR-Bank Arena.

Kampen endte 8-1, og selv om resultater ikke har så mye å si i treningskamper, er det alltid kjekkere å vinne enn å tape. I tillegg ble det vist mye positivt spill, spesielt fremover i banen.

Kristian Thorstvedt ble av en lokal jury kåret til dagens Viking. Han fikk med seg 25 kg strøsalt for bragden.

Kampens eneste gule kort gikk til Geir Dahle Høyland, sønn av Bryne-legenden Gabriel.

Neste treningskamp er mot Nest-Sotra i Randaberg Arena. Vel møtt.

Kampfakta

  • Treningskamp, SR-Bank Arena

  • Viking - Sola 8-1 (4-0)

  • Vikings lag 1. omgang: Erik Arnebrott – Adrian Nilsen Pereira, Axel Andrésson, Tord Johnsen Salte, Sondre Flem Bjørshol – Lasse Berg Johnsen, André Danielsen, Kristian Thorstvedt, Zymer Bytyqi, Zlatko Tripic (K) – Even Østensen

  • Vikings lag 2. omgang: Amund Wichne – Herman Haugen, Runar Hove, Daniel Pollen, Rolf Daniel Vikstøl – Samúel Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj, Johnny Furdal (K), Usman Sale, Adrian Bergersen – Tommy Høiland

  • Sjanser: 17-1

  • Hjørnespark: 8-2

  • Vikings mål av: Kristian Thorstvedt (11, 12), Zlatko Tripic (22), Zymer Bytyqi (34), Tommy Høiland (54), Herman Haugen (63), Selvmål (67), Johnny Furdal (73)

  • Solas mål av: Morten Eriksen (66)

  • Gult kort: Geir Dahle Høyland

  • Tilskuere: 323

Viking -Nest-Sotra
Annonse fra Eliteserien: