Viking - Sarpsborg 08. Feiring av 1-0 scoringen til Tripic. Foto: Tore Fjermestad

Slo Sarpsborg etter sen scoring

(Viking - Sarpsborg 2-1) – Alltid godt å ha Norges beste straffeskytter når det gjelder, sa en fornøyd Bjarne Berntsen etter å ha sett Tommy Høiland banke ballen i mål fra ellevemetersmerket to minutt før full tid, og med det sikre tre utrolig viktige poeng. (Foto: Tore Fjermestad)

Kort fortalt

Gjestene fra Østfold spilte med ti mann da Bart Straalman utlignet på lagets første og omtrent eneste sjanse i kampen, midtveis ut i andre omgang. 

– Jækla surt! Vi taper en duell etter et langt kast, så triller den inn i bakre hjørnet der, sa Berntsen etter kampen. 

Før det hadde laget hans hatt god kontroll, også i en første omgang som ikke bydde på all verden utenom godt defensivt spill.

Like etter pause hadde publikum omsider fått det de var kommet for å se: mål. Zlatko Tripic levert en ny god kamp og var arkitekt og eksekutør på 1-0. Kapteinen kombinerte fint med Høiland og avsluttet langs bakken og inn.

Tre minutter før full tid kombinerte de to nok en gang fint sammen. Også denne gang kom Tripic seg gjennom, men nå ble han felt og det ble dømt straffe.

Straffen satte Høiland kontant i mål, og med det sendte han Viking forbi både Haugesund og Lillestrøm på tabellen.

– Denne kampen betyr utrolig mye mer enn bare tre poeng for oss, sa Zlatko Tripic til Eurosport rett etter at dommer hadde blåst av. Og fulgte opp med å hylle debutanten Kristoffer Løkberg, som han mente var en av banens beste.

Kampfakta nederst i saken

Løkberg fra start

Solen tittet etter hvert frem bak skyene som hadde servert pøsende regn over Stavanger tidligere på dagen. Flomlysene var skrudd på. Og temperaturen denne onsdagskvelden var akkurat passe. Ja, måkene var der de også.

Alt dette klare tegn på at vi nærmer oss høsten. Noe også viktigheten av en god poengfangst fremover indikerer. 

Lagene som møttes på SR-Bank Arena for å spille det utsatte oppgjøret fra 10. serierunde, en kamp som ble omberammet grunnet U20-VM, led begge under sterk formsvikt. Ingen av dem hadde vunnet en kamp siden 16. juni, og mens Viking hadde prøvd seg fem ganger siden da, hadde gjestene kastet bort syv forsøk.

Med andre ord kunne man trygt si at en seier ville være kjærkommen for begge lags trenere, spillere, støtteapparat, publikum, ja, i bunn og grunn samtlige med et forhold til klubbene.

Bjarne Berntsen lot ikke hjemmefansen vente lenge med å få se sin aller nyeste signering. Kristoffer Løkberg kom til Stavanger tirsdag morgen, signerte en 2,5-års kontrakt og hadde sin første trening med laget like etter. Onsdag startet kan oppgjøret mot Sarpsborg, som erstatter for Samúel Kári Fridjónsson som sonet karantene for fire gule kort.

Saken fortsetter under bildet

170A0453
Kristoffer Løkberg ble kastet rett ut i det og startet kun et døgn etter ankomst. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Fra kampen i Bodø gikk Zymer Bytyqi og Benjamin Källman ut, mens Tommy Høiland og Even Østensen kom inn. Sistnevnte la seg ute til høyre. På midten var Furdal og Ibrahimaj indreløpere, og nevnte Løkberg sentral.

Bakerst kom Fredrik Torsteinbø inn på høyrebacken, en posisjon den anvendelige spilleren faktisk debuterte i.

– Jeg synes det gikk greit. Jeg merker jo at jeg ikke har spilt der på … vet faktisk ikke om jeg har spilt der i det hele tatt, sa Torsteinbø etter kampen, før han kom frem til at han har spilt venstreback tidligere, men aldri høyreback før.

Denne endringen på laget medførte at Viljar Helland Vevatne trakk inn som stopper igjen etter å ha vikariert på backen forrige runde. Rolf Daniel Vikstøl var også suspendert, så Pereira fortsatte som venstreback.

Hos gjestene var ikke tidligere Viking-spiller Jon Helge Tveita med. Men en annen med fortid hos De mørkeblå, Aslak Falch, satt på benken.

Østensen nærmest

Starten på kampen var usedvanlig rolig. Det var tydelig at det er to lag som sliter med å vinne som møttes, og publikum var nok mer opptatt av å diskutere Tommy Høilands kriminelt stilige sveis enn selve spillet den første halvtimen.

En frisparkvariant fra 20 meter og et skudd langt over og utenfor fra Kristoffer Løkberg, var det Viking skapte offensivt frem til da. Sarpsborg la seg lavt og gjorde det svært vanskelig, og det ble en tålmodighetsprøve.

– Det er vanskelig å spille mot et lag som legger seg med fem bakerst og slår såpass mye langt, og i tillegg er så fysiske, forklarte Torsteinbø, som scoret sitt første Viking-mål mot nettopp Sarpsborg da det også i 2017 ble 2-1-seier hjemme.

Foran Iven Austbø hadde det på ingen som helst måte vært skumlere enn foran gjestenes målmann. Viking var bunnsolide bakover, og Geir Bakkes lag skapte ikke noe som helst før hvilen.

– Første omgang var fantastisk defensivt av oss. Det er noe av det beste vi har vist defensivt, sa Berntsen.

Ti minutter før pause kom den første sjansen i kampen. Viking fikk hjørnespark og Ylldren Ibrahimaj slo hardt inn. I feltet var det ingen som passet på Zlatko Tripic, og kapteinen fikk en kjempesjanse da han stormet mot første stolpe. Dessverre traff han ikke ballen noe særlig godt med hodet og den føyk forbi, før fikk Sarpsborg ryddet unna.

Ikke lenge etter var det kun centimetere fra scoring da Even Østensen raget høyest i feltet.

Spissen startet sin første kamp i Eliteserien, og etter 40 minutter holdt han altså på å sende Viking i ledelsen. Fredrik Torsteinbø lekte seg forbi en Sarpsborg-forsvarer på høyrekanten og la inn i boks. Inne foran mål var Østensen høyest og sterkest og headet mot venstre for keeper, som var på vei over til andre siden. Men akkurat i det det så ut som ballen skulle gå i det tomme nettet, traff den stolpen og gikk i stedet ut.

Stort mer skjedde ikke den omgangen.

Saken fortsetter under bildet

Fredrik Torsteinbø greide seg bra i sin første kamp som høyreback. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Fredrik Torsteinbø greide seg bra i sin første kamp som høyreback. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Tok helt av

Lagene hadde omtrent ikke kommet ut på banen etter hvilen før Østensen nok en gang holdt på å sette ballen i mål. En glimrende pasning fra Johnny Furdal sørget for at spissen plutselig var helt alene gjennom. Men i duell med keeper gikk Østensen tapende ut, da målmannen var raskt ute og fikk avverget.

Men på den neste avslutningen skulle belønningen omsider komme for De mørkeblå.

Zlatko Tripic scoret sitt første mål siden serieåpningen da han reduserte fem minutter ut i andre omgang mot Bodø/Glimt forrige søndag. Også denne kampen traff kapteinen blink fem minutter etter hvilen, og det kan se ut som han har prikket inn målformen på et helt perfekt tidspunkt av sesongen.

Tripic kom seg fint forbi en av gjestenes spillere ute på venstrekanten. Han skar så innover, spilte vegg med Høiland og dro seg videre innover i feltet. Etter å ha passert et helt busslass av østfoldinger på poengjakt i Stavanger, avsluttet han rolig ned til høyre for keeper og i mål, og dermed 1-0 og en pangstart på andre omgang.

– Vi ble enige om at vi må tørre litt mer. Vi følte liksom at vi hadde såpass god kontroll at vi burde kunne øke tempoet og kjøre dem enda mer. Det synes jeg vi lykkes bra med, sa Torsteinbø om pausepraten.

Bjarne Berntsen var fornøyd med responsen spillerne ga etter hvilen, og la til følgende:

– Vi pratet om at vi måtte være litt mer tålmodige på deres banehalvdel, ikke gå på så tidlige gjennombrudd, men ta med oss det neste leddet. Og så pratet vi om å være litt roligere med ball når vi nærmer oss deres mål, forklarte han.

Saken fortsetter under bildet

170A0629
Zlatko Tripic sendte Viking i ledelsen tidlig i amdre omgang. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Etter scoringen jaget Viking nummer to. Og da Amin Askar kjeftet på seg sitt andre gule kort for kvelden og måtte forlate banen, så det ut til å skulle gå veien for De mørkeblå. Men som mot Vålerenga skjedde det som ikke skal skje. Laget som har blitt redusert til ti mann scorer. 

Ut av ingenting fikk Bart Straalman stusset ballen i mål, og dermed var man like langt med omtrent 20 minutter igjen å spille.

– Det er et pissemål vi slipper inn, sier Torsteinbø.

Et langt kast inn i feltet ble først stusset videre fra Magnar Ødegård på første stolpe før Straalman forlenget og ballen snek seg ned i hjørnet bak Iven Austbø.

1-1 var et resultat Viking var langt fra fornøyde med. Men det tok tid, tålmodighet og knallhard jobbing for å få belønningen på tampen.

Tre minutter før slutt gikk Zlatko Tripic i bakken inne i feltet, og dommer Sigurd Smehus Kringstad pekte på ellevemetersmerket. Gjestenes målscorer Straalman satt ut foten da Tripic var på vei gjennom, og så ingen grunn til å protestere på dommerens avgjørelse. 

Viking-kapteinen hadde da løpt og jobbet som vanlig hele kampen. Han hadde skapt flere muligheter for seg og laget, og hadde også sendt De mørkeblå i ledelsen. Nå skaffet han straffe.

Eller egentlig sikret han jo laget nok en scoring. For når man har Tommy Høiland på laget, så er straffespark det samme som mål. Sånn er det bare. Ingen er kaldere enn spissen fra Bryne i slike øyeblikk, og etter et langt tilløp banket han ballen utagbart i nettet, og ordnet med det en etterlengtet seier.

– Ekstra deilig å ta med tre poeng etter sånne kamper. Vi trengte denne etter å ha hatt såpass mange kamper uten seier, så nå håper vi at det har snudd, sier en fornøyd Torsteinbø, som hadde en god debut på høyrebacken.

Allerede førstkommende søndag kommer Strømsgodset til Stavanger. Den kampen har avspark kl. 20.00. Vel møtt!

IMG_0349
Det var en svært fornøyd gjeng som tok tre poeng onsdag. Foto: Tore Fjermestad

Kampfakta

 • 10. serierunde, SR-Bank Arena

 • Onsdag 14. august kl. 19.00

 • Viking - Sarpsborg 2-1 (0-0)

 • Viking (4-3-3): Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Johnny Furdal, Kristoffer Løkberg, Ylldren Ibrahimaj – Even Østensen (Kristian Thorstvedt fra 64.), Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K)

 • Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Kristian Thorstvedt, André Danielsen, Benjamin Källman, Zymer Bytyqi, Jostein Ekeland

 • Sarpsborg (3-5-2): Alexandre Letellier – Bart Straalman, Nicolai Næss, Magnar Ødegård – Ole Jørgen Halvorsen (Ismaila Cheick Coulibaly fra 58.), Matti Lund Nielsen, Mario Pavelic, Joachim Thomassen (K), Kristoffer Zachariassen – Jørgen Strand Larsen (Steffen Lie Skålevik fra 58.), Amin Askar

 • Benk: Aslak Falch, Steffen Lie Skålevik, Jonathan Lindseth, Gaute Høberg Vetti, Kristoffer Larsen, Ismaila Cheick Coulibaly, Lars-Jørgen Salvesen

 • Mål av: 1-0 Zlatko Tripic (50.), 1-1 Bart Straalman (72.), 2-1 Tommy Høiland (88., str.

 • Sjanser: 5-1

 • Hjørnespark: 3-1

 • Dommer: Sigurd Smehus Kringstad, Valder IL

 • Gule kort: Steffen Lie Skålevik (Sarpsborg), Even Østensen, Runar Hove

 • Rødt kort: Amin Askar (to gule)

 • Tilskuere: 7020

Annonse fra Eliteserien: