Slo LSK etter to dødballmål

(Lillestrøm - Viking 0-2) To perfekt slåtte hjørnespark fra Ylldren Ibrahimaj var det som skulle til da det endelig ble tre poeng på naturgress. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Kort fortalt

Hjemmelaget fikk sin midtstopper Sheriff Sinyan utvist etter et kvarter, noe som naturligvis preget kampen. Viking hadde mye ball, og rett før lagene skulle gå til pause satte Kristian Thorstvedt ballen i mål på lekkert vis.

Like etter var Lillestrøm nære på å utligne da ballen traff tverrliggeren, men lagene gikk til pause på 0-1.

Andre omgang forløp noe likt den første. Viking med en del ball, en del innlegg, men ikke all verden med store sjanser. Lillestrøm hadde sine visitter foran Iven Austbø, men ble aldri farlige. Det hjalp heller ikke at toppscoreren deres måtte ut på båre.

Viljar Helland Vevatne headet inn 2-0 på krigersk vis, og etter dette kontrollerte Viking kampen inn.

Seieren betyr at Viking nå har 17 poeng og ligger som nummer syv på tabellen.

Kampfakta nederst i saken.

Endelig serieball igjen

Nesten fire uker etter forrige gang, også da borte, var det endelig klart for eliteseriefotball igjen. Pausen ble brukt til hard trening og to treningskamper, og sørget også for at spillerne Johnny Furdal og Runar Hove, som begge har vært ute med skade, nå nærmer seg kampklare igjen.

Hove var med til Lillestrøm, startet på benken, men kom inn og spilte andre omgang. Furdal er man litt mer forsiktig med, så han ble igjen hjemme i Stavanger for å være klar til Sandnes Ulf på onsdag.

Startelleveren kom forøvrig uten overraskelser.

Jerv, Nest-Sotra, Sandnes Ulf og Florø. Det er lagene Viking har møtt på naturgress i serien etter at det ble lagt om til kunstgress hjemme på SR-Bank Arena. Alle kampene har endt med tap.

I tillegg kom Lillestrøm og Viking med ganske forskjellige opplevelser fra forrige serierunde. For mens De mørkeblå gikk på et 1-5-tap i Molde, vant LSK 3-0 i hovedstaden mot erkerival Vålerenga.

Dette ga nok Lillestrøm et lite favorittstempel før kamp. Men det var likevel Viking som kom best i gang.

Tidlig rødt kort

Kampens første hjørnespark kom etter et innlegg fra Zymer Bytyqi som ble klarert ut. Hjørnesparket fra Ylldren Ibrahimaj var lavt og truende, men ble beinet unna av midtstopper Sheriff Sinyan.

Viking-overtaket fortsatte, og De mørkeblå bet seg fast inne på hjemmelagets banehalvdel og kom til flere innlegg. Den første gode muligheten kom etter hjørnespark nummer to. Kristian Thorstvedt løp på første stolpe, hoppet opp og sperret sikten til keeper nok til at han ikke fikk kontroll på ballen og slo den rett ned og ut i farlig sone. Men det var plenty av gule trøyer rundt, så da Viljar Vevatne fikk foten på ballen ble avslutningen bare sånn passe og gikk utenfor.

Da lagene sto i spillertunnelen rett før innmarsj, runget Welcome to the jungle over høytaleranlegget på Åråsen. Om det var som å komme til jungelen for spillerne, er jeg usikker på. Men det kokte i hvert fall greit både på banen, benken og tribunen utover kampen – og for så vidt etter kampen – og det hele startet med et strengt idømt rødt kort.

For like før kvarteret var unnagjort rotet Sheriff Sinyan det til for seg. Et dårlig touch og en aggressiv Tommy Høiland førte til at LSK-stopperen fikk se det røde kortet etter en forseelse som skjedde midt inne på Lillestrøms banehalvdel, men som nok ifølge dommer Hafsås fratok Høiland en åpenbar målsjanse. 

Saken fortsetter under bildet

_Y2lCgkZrtw
Lillestrøms Sheriff Sinyan får rødt kort og blir utvist etter en duell med Vikings Tommy Høiland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lillestrøm tok ut Aleksander Melgavis, han med drømmetreffet sist Viking var på Åråsen, og satte inn veteran Frode Kippe.

Fem minutter etter utvisningen kom Vikings første sjanse. Kristian Thorstvedt slo en lekker ball i bakrom til Ylldren Ibrahimaj. Arendalitten tok ned ballen og fyrte av fra skrått hold, men Maric ble stående og reddet.

Det var god temperatur på tribunen under hele kampen. Både Kanarifansen og ikke minst den enorme horden av tilreisende Viking-supportere (322 solgte billetter på bortefeltet) sørget for en imponerende stemning. Men også på banen var det til tider hett.

Det ulmet hele tiden etter utvisningen, og da Ibrahimaj var altfor sen inn i en takling på Frode Kippe, tente folk på alle plugger. Det endte heldigvis med gult kort til Ibrahimaj, og Aleksander Melgavis som satt på benken.

Saken fortsetter under bildet

qK2b9e78vcE
Temperatur: Lillestrøms Fredrik Krogstad, trener Jörgen Lennartsson og Kristoffer Ødemarksbakken i diskusjon med Samúel Kári Fridjónsson og Zlatko Tripic. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Viking fortsatte å ha grep om kampen, og de gangene Lillestrøm brøt vant De mørkeblå ballen tilbake igjen etter et par trekk. Etter en halvtime var ballinnehavet 70-30 i favør Viking.

Selv om det ble en del spill inne på Lillestrøms banehalvdel, og det ofte ble slått inn i boks, kom ikke de virkelig store sjansene.

I stedet fikk hjemmelaget en stor sjanse da toppscoreren deres, Thomas Lehne Olsen, smatt opp mellom fire (!) Viking-spillere og fikk hodet på et innlegg. Heldigvis timet han dårlig og headingen gikk høyt over.

Og ikke lenge etter prøvde Daniel Gustafsson seg fra distanse. Skuddet kom overraskende på Iven Austbø og hadde bra retning, men gikk på utsiden av stolpen. På dette tidspunktet hadde LSK et lite overtak, og Frode Kippe var farlig nære på en heading også han.

Men da Lillestrøm ikke fikk ballen i mål, tok Kristian Thorstvedt tak. Først skjøt han via en LSK-spiller og ut til hjørnespark. Så satte han inn sitt femte mål for sesongen da han la Ibrahimajs hjørnespark elegant opp i krysset fra seks meter. Vakkert!

Omgangen var fortsatt ikke over, og Lillestrøm fikk én siste sjanse. Og den var stor!

På overtid ble et hjørnespark slått inn. På første stolpe møtte Daniel Pedersen som headet bakover og traff tverrliggeren. Ballen falt ned i feltet, og etter litt klabb og babb fikk Viking den unna.

Viljar avgjorde

Tord Johnsen Salte ble igjen i garderoben etter pause, og inn for ham kom Runar Hove som har vært ute med skade siden Ranheim-kampen i slutten av april.

Den andre omgangen startet likt som den første var i store deler: Viking med ballen mye, en del innlegg, men få sjanser.

Hjemmelaget mistet en viktig spiller tidlig i første omgang da Sheriff Sinyan ble utvist. I starten av andre skulle det ble enda verre da Thomas Lehne Olsen måtte ut etter å ha landet skjevt og skadet ankelen.

Kvarteret ut i omgangen tok Lillestrøm over, presset og kom til noen avslutninger uten at det ble virkelig farlig inne foran Iven Austbø.

Samúel Kári Fridjónsson jakter stadig sitt første seriemål for Viking. Midtveis i andre omgang kom han nære da han fyrte av fra 20 meter og måtte lokke Marko Maric ut i full strek for å få slått ballen til hjørnespark.

Ylldren Ibrahimaj prøvde seg også fra omtrent samme hold like etter. Skuddet gikk rett i fanget på keeper.

Tommy Høiland hadde en god dag på jobb. Spesielt i det oppbyggende spillet var han ofte svært delaktig. I tillegg skapte han situasjonen som førte til det røde kortet Lillestrøm fikk.

Tyve minutter før slutt måtte han gi plassen til Jostein Ekeland. Da hadde han løpt nok. Unggutten Ekeland står med fem mål for rekruttlaget og scoret også i begge treningskampene under pausen.

Men det var ikke ham, men en midtstopper som skulle sende Viking opp i 2-0-ledelse. Med under et kvarter igjen å spille fikk Viking sitt åttende hjørnespark i kampen. Som vanlig var servitøren Ylldren Ibrahimaj. Og som i første omgang sendte han ballen rett til en spiller som satte den i mål.

Viljar Helland Vevatne oppdaget plutselig at ingen passet på ham. Han løp så fra ellevemetersmerket og mot første stolpe hvor ballen traff ham perfekt på hodet. Headingen var knallhard og utagbar for Marko Maric i Lillestrøm-målet.

Saken fortsetter under bildet

n_KQ1M2D52U
Viljar Vevatne setter inn 2-0 på en herlig heading. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Etter scoringen visnet det hele litt bort. Luften så ut til å gå ut av hjemmelaget. Viking hadde en god mulighet med Jostein Ekeland på overtid. 21-åringen vendte bort en Lillestrøm-spiller nede på venstrekanten og gikk inn mot mål nesten på dødlinja. Keeper kom ut og Ekeland slo inn langs bakken foran målet, som var åpent, men ingen mørkeblå luktet sjansen og det endte dessverre i ingenting.

Da fem minutter med tillegstid var unnagjort, blåste omsider Dag Vidar Hafsås av. Tre nye poeng – tre gresspoeng – var et faktum. Og nå venter Sandens Ulf i cupen på onsdag.

Saken fortsetter under bildet

bu4kqE5-sjU
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Siste ord
Stjernen: Ylldren Ibrahimaj. Løp, taklet, avsluttet og serverte begge hjørnesparkene som endte med mål.
Sjefen: Smilte bredt.
Stemningen: Het.
Øyeblikket: Da Vevatne satte inn 2-0 og feiret foran fansen.
Ett ord: Gras
Bildet: 
R9SkT8DWk-g
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kampfakta

 • 11. serierunde Eliteserien, Åråsen stadion

 • Søndag 16. juni kl. 18.00

 • Lillestrøm - Viking 0-2 (0-1)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte (Runar Hove fra 46.), Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Kristian Thorstvedt (Fredrik Torsteinbø fra 82.), Samúel Kári Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland (Jostein Ekeland fra 72.), Zlatko Tripic (K)

 • Benken: Amund Wichne, Adrian Nilsen Pereira, Runar Hove, Fredrik Torsteinbø, Even Østensen, Jostein Ekeland, Usman Sale

 • Lillestrøm: Marko Maric – Mats Haakenstad, Sheriff Sinyan, Tobias Salquist, Simen Rafn – Aleksander Melgavis (Frode Kippe fra 16.), Daniel Pedersen, Krogstad, Kristoffer Ødemarksbakken – Daniel Gustafsson (Arnór Smárason fra 74.), Thomas Lehne Olsen (Ebiye Moses fra 57.)

 • Benken: Matvei Igonen, Frode Kippe, Erik Næsbak Brenden, Ebiye Moses, Alex James Dyer, Josef Brian Baccay, Arnór Smárason

 • Mål av: 0-1 Kristian Thorstvedt (44.), 0-2 Viljar Helland Vevatne (78.)

 • Sjanser: 2-5

 • Hjørnespark: 5-9

 • Dommer: Dag Vidar Hafsås

 • Gule kort: Ylldren Ibrahimaj, Aleksander Melgavis

 • Rødt kort: Sheriff Sinyan

 • Tilskuere: 5676

Annonse fra Eliteserien: