Skal spille NM-finale: – Ikke tilfeldig

Klubbens Jenter 16-lag skriver historie når de for første gang spiller NM-finale fredag. Bak den prestasjonen ligger knallhardt arbeid, og godt samhold. (Foto: Espen Brevik)

Toppbildet
I midten: Julia Thompson Clausen. Til Venstre: Dina Beate H. Brevik, Ella Bakke-Andersen, Thea Dyrli Djuve, Emma Myklebust, Vilde Bakke -Andersen, Helle Aune, Sara Eline Gjerde, Malin Torsteinsbø, Ida Falck, Pia Kvinnesland, Mona Middelthon. Til Høyre: Hannah Handeland, Ingeborg Lye Skretting, Ingrid Øgreid, Julia Scott, Elina Nerhus Lewin, Smilla Vallotto, Selma Løvås, Irene Dirdal, Silje Skaara Helgesen, Tiril Flokketveit, Kristina Milne.

Strindheim - Viking
Telenor Arena
Fredag 22. november
Kl. 13.00
Vises på NRK nett-TV

Trener mye

Jentene kommer godt forberedt til fredagens NM-finale. I tillegg til å ha ligget i hardtrening den siste tiden, avsluttet de serien med tøff motstand både i Sandnes Ulf (1-1) som ble nummer to i serien bak Viking, og i KM-finalen mot et sammensatt lag fra Karmøy (2-1-seier).

Etter serieslutt har laget fortsatt å trene fem-seks ganger i uken. Den siste tiden har de også fått trent en del sammen med damelaget.

– Det betyr at vi har fått opprettholdt både fart og fysikk generelt selv om vi ikke har hatt seriekamper siste to ukene, forteller lagets hovedtrener, Odd Egil Flokketveit.

Treneren kan fortelle om en sesong som har vært veldig god. Det startet med at jentene var med i en internasjonal turnering i Dallas, USA, hvor de kom helt til kvartfinalen. Her spilte de også uavgjort og sin beste kamp mot det laget som endte opp som vinner av turneringen.

Spillerne har spilt både i J17-serien, hvor de endte på 2. plass, og på rekruttlaget i 4. divisjon som vant serien, KM og rykket opp til 3. divisjon.

– Flere spillere er også faste på damelaget som vant 2. divisjon. Enkelte har fått sin debut på damelaget i løpet av året, slik at i hele år har spillerne fått god matching så å si hver uke, legger treneren til.

Og så man ikke glemme at de også vant Dana cup i sommer.

Saken fortsetter under bildet.

j16semi3
Spillerne har trent knallhardt den siste tiden og er klare for å gi alt i finalen. Foto: Espen Brevik

Veien til finalen

Etter å ha slått Bryne 5-0 og Vidar 6-0 i kvalifiseringen, ventet Stord borte i første offisielle runde av NM.

Det hinderet hoppet jentene også ganske greit over, og vant til slutt 6-0 etter scoringer av Hannah Handeland, Ingeborg Lye Skretting, Tiril Espedal Flokketveit, Thea Dyrli Djuve og Malin Torsteinbø (2).

I kvartfinalen hjemme på SR-Bank Arena var Arna-Bjørnar motstander. Irene Dirdal sendte Viking i ledelsen allerede etter ni minutter. Og i det 54. spilleminutt doblet Dina Beate Haugan-Brevik da hun på lekkert vis lobbet ballen over keeper og i mål fra skrått hold. Fullt fortjent 2-0-seier, og avansement til semifinalen.

Siste motstander før finalen i Telenor Arena var Stabæk. Et knallsterkt lag som ble sett på som en av forhåndsfavorittene til å vinne NM.

Foran 350 tilskuere på SR-Bank Arena tok Viking ledelsen etter pause. På om lag 20 meter mottok Ingeborg Lye Skretting ballen. Hun tok ett touch, fikk lagt ballen til rette og sendte den ned i lengste hjørnet.

12 minutter senere doblet Malin Torsteinbø. En lang ball i bakrom ble løpt opp av Smilla Vallotto på venstrekanten. Hun fortsatte med ballen i beina inn i boks før hun la ut femogførti. Der kom Malin Torsteinbø og bare bredisidet ballen kontrollert ned i hjørnet til 2-0, som også ble sluttresultatet.

Viking står med 21-0 i målforskjell hittil i NM og har imponert med å slå ut tøff motstand, spesielt i kvart- og semifinale. Nå venter et Strindheim-lag som har hatt en litt mer trøblet vei til finalen, og Viking er muligens en liten favoritt. Uten at det er noe spillere og ledere bruker tid på å tenke så mye over.

– Vi har ikke så mye fokus på hvem som er favoritt. Vi har fokus på å spille en god kamp og vårt eget spill, så får resultatene komme deretter. Spiller alle mot sitt beste, har vi store muligheter for å vinne, sier Flokketveit.

Pusher hverandre

Spillerne har vært involvert i mange kamper i løpet av sesongen, også flere hvor mye har stått på spill. Men få kamper kan nok måle seg med en cupfinale og den oppmerksomheten som følger, med blant annet direktesending på NRK nett-TV. I tillegg er det første gang klubben har et jentelag i en cupfinale.

– Selv om det er en NM-finale, prøver vi å ha fokus som i en vanlig fotballkamp, sier lagets hovedtrener og fortsetter:

– Duellene må vinnes, bevegelsene til spillerne må gjennomføres, slik at en skaper rom for resten av laget og vi får spilt vårt spill.

Videre utdyper han at de ønsker å spille seg opp gjennom indreløperne, for så å involvere og spille gjennom til sine raske og tekniske angripere.

Flokketveit mener det ikke er tilfeldig at jentene nå skal spille cupfinale. Han forteller om en meget treningsvillig gjeng og et sterkt samhold, hvor en stor andel av spillerne tilhører kretslaget, og hvor flere er faste på J15- og J16-landslaget.

– De pusher hverandre hele tiden, noe som betyr at treningshverdagen og nivået på treningene er bra, sier han og tilføyer at når dame- og herrelaget gjør det bra, både motiverer og smitter det over på spillerne hans.

Saken fortsetter under bildet.

j16semi
Smil og latter før semifinalen mot Stabæk. Fra venstre: Smilla Vallotto, Irene Dirdal, Dina Beate H. Brevik og Malin Torsteinbø. Foto: Espen Brevik

Fredag klokken 13.00, altså. NM-finale. Viking - Strindheim. Er du i nærheten av Fornebu er det bare å ta turen innom Telenor Arena. Har du ikke anledning vises kampen på NRK nett-TV.

Under finner du hele troppen som reiser bort.

Spillertroppen
1. Julia Thompson Clausen