Senket av sen straffescoring

(FKH - Viking 1-0) En dårlig andreomgang sørget for at hjemmelaget tok alle tre poengene i lørdagens derby. (Foto: NTB scanpix)

Skuffet over det som skjedde etter pause

– Det positive var første omgang og spesielt siste halvdel av første omgang. Da synes jeg vi var hakket bedre. Så må vi analysere nøye hva vi gjorde i andre omgang, eller hva vi ikke gjorde, for det var en av de svakeste omgangene vi har spilt på lang tid, sa Bjarne Berntsen da vi møtte ham etter kampen.

Og det var på mange måter en kamp med to omganger, hvor Viking var godt med, kanskje til og med best, før pause, men hvor Haugesund hadde god kontroll i andre omgang.

Det var ikke en kveld som vil bli husket for de mange målsjansene. De var det få av. Men ved et par anledninger luktet det likevel scoring.

Viking hadde noen brukbare muligheter i løpet av de første førtifem, blant annet hadde Sondre Flem Bjørshol to gode sjanser hvor han ikke fikk skikkelig godt treff.

Men de var ingenting i forhold til de som skulle komme på overtid i kampen.

– De sjansene vi har på overtid er så store, både den til Ylldren og den til Kristian, at de skal jo settes i mål. Men utover det så var det ikke så mye vi hadde i andre omgang, forklarte Berntsen og la til at det var en helt fortjent hjemmeseier etter den andreomgangen.

Både Berntsen og assistenttrener Morten Jensen var brukbart fornøyde med første omgang. Men det var mye som ikke gikk som det skulle etter hvilen, og Berntsen peker blant annet på at de ikke greide holde ballen i laget og at de ga fra seg for mye rom.

Da det gjensto ti minutter i kulda på Haugesund stadion, og de fleste hadde forsonet deg med at det ble målløst og poengdeling osså denne gang, fikk hjemmelaget straffespark etter en hands i feltet.

Det satte Niklas Sandeberg i mål, dermed vant Haugesund og sørget med det for at VIking forblir liggende på 5. plass med 43 poeng.

Saken fortsetter under bildet.

IbCqoiFlgu4
Sondre Flem Bjørshol fortviler etter kampslutt. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Kampfakta nederst i saken.

Tripic og Hove ute

Viking dro over Boknafjorden med ti poengs forsprang på sine fylkesrivaler, og ville med seier snike seg forbi Rosenborg, som ikke spiller før søndag kveld, og ta over 4. plassen – og kun være tre poeng unna 3. plassen.

Mens De mørkeblå har hatt en sesong over all forventning, har de slitt mer med karre til seg poeng langs Karmsundgata. Kun tre seire hadde hvittrøyene foran egne supportere før lørdagens kamp. De var derfor svært klare for sende storebror hjem uten et eneste.

Begge trenerne var klare på at den forestående cupfinalen ikke ville ha noe å si for taktikk og laguttak til denne kampen. Og Bjarne Berntsen stilte med sitt sterkeste mannskap. Nesten.

Kaptein Zlatko Tripic ble ikke med til Haugesund. Ifølge Berntsen hadde han en liten kjenning i låret, men hadde spilt hvis det ikke var for at trenerne ønsket å være litt føre var. Han trente for fullt fredag.

Inn på laget for ham kom Even Østensen. På midtbanen tok Kristian Thorstvedt plassen til den store spilleren fra Lillestrøm-kampen, Fredrik Torsteinbø, og i forsvaret erstattet Tord Johnsen Salte Runar Hove som var ute med karantene.

På Sandnes hadde de slitt med underlaget tidligere på dagen. I Haugesund skapte frosten få problemer, og gressmatta som spillerne løp ut på like før klokken 18.00, var mer enn god nok.

– Veldig bra til å være på denne tiden av året, var Bjarne Berntsens dom.

Kaldt i luften og foran begge mål

"Lag en deilige fest", var det siste speaker sa før avspark. Om det som ble servert på Haugesund stadion kan defineres som en deilig fest, kan nok diskuteres. Men litt moro var det da – spesielt i første omgang.

Viking havnet tidlig under press fra hjemmelaget, og lot FKH styre innledningen. Men etter hvert spilte de seg også fremover i banen, og med knallhard jobbing så De mørkeblå farligst ut når de angrep.

Første mulighet i kampen kom da Sondre Flem Bjørshol fikk sjansen til å avslutte fra ti meter etter et flott oppbygd angrep. Dessverre sleivet høyrebacken i skuddforsøket og ballen rullet beskjedent inn til keeper.

Haugesund har en spiller med store ferdigheter, og de gangene de skapte noe offensivt var unge Martin Samuelsen veldig ofte involvert.

Men FKH har også veldig store skadeproblemer, og før det var spilt tyve minutter måtte midtstopper Douglas Bergquist ut og med det skrives på en allerede lang liste over utilgjengelige spillere. Han ble erstattet av Pascal Gregor.

Midtveis i omgangen kom den største muligheten.

Kristian Thorstvedt slo først en nydelig krosser fra høyre over på bakre stolpe. Der klinte Adrian Nilsen Pereira til på direkten. Ballen gikk så via foten til en Haugesund-spiller, i tverrligger, i stolpe og ut. En kjempemulighet for Pereira og Viking.

Det var ikke mye grispespill i kampen, og det ble faktisk ikke delt ut et eneset kort. Selv om det kom et par saftige taklinger på det kalde gresset.

Saken fortsetter under bildet.

-lABjcMWXOQ
Kristoffer Løkberg ga som vanlig alt. Her leverer han – tro det eller ei – en meget god takling og vinner ballen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Hjemmelagets første mulighet kom da Kevin Martin Krygård fikk stå helt alene inne i boks og heade et frispark på mål. Men Iven Austbø, som ikke hadde frosset fast, reddet greit.

Det var i grunn en kald, jevn og sjansefattig førsteomgang. Men noen muligheter fikk vi servert, som da Bjørshol fyrte av fra 18 meter, men måtte se skuddet gå over. Et bra angrep hvor Viking hadde flere spillere fremme.

Iven Austbø slet med hoften utover omgangen, etter en duell hvor han kolliderte med Even Østensen og Martin Samuelsen. I pausen ble han byttet ut, men det er visstnok ingen fare for at han blir borte lenge.

Saken fortsetter under bildet.

nUC1-wlUzR4
Martin Samuelsen var som vanlig god med ball i beina, men Viljar Helland Vevatne hadde for det meste god kontroll og var aldri langt unna. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Straffe ble avgjørende

Med Amund Wichne i mål måtte Viking se at hjemmelaget gikk ut offensivt fra start, som i første omgang. Tidlig etter hvilen fikk Kristoffer Velde stå alene og skyte fra 16 meter etter et hjørnespark, men skuddet gikk langt til side for mål.

Even Østensen, som var involvert i samme situasjon som gjorde at Iven Austbø måtte ut i pausen, måtte også forlate oppgjøret tidlig i andre omgang. Zymer Bytyqi kom inn i stedet for ham.

Etter en times spill stjal Thorstvedt med seg ballen 30 meter fra mål, tok noen skritt og skjøt. Men skuddet ble blokkert og havnet i keepers favn.

Det var i grunn ikke så mye Viking hadde å by i andre omgang, for det var Haugesund som styrte, kom til avslutninger og skaffet seg hjørnespark på hjørnespark.

Viking pumpet mye langt opp mot Källman, som fikk dårlige arbeidforhold og slet med å få tak i de lange ballene, noe som igjen gjorde at Viking mistet og måtte begynne på ny.

Haugesund hadde ikke all verden til sjanser de heller, selv om de fikk mye rom å jobbe i, og som nevnt produserte et lass med hjørnespark. 

Nærmest var ballen å havne i mål da Wichne måtte vippe et innlegg med dupp fra Niklas Sandberg over tverrliggeren. Også det etter et hjørnespark.

Saken fortsetter under bildet.

HerIClnDGao
Amund Wichne måtte ut i full strek og vippe ballen over mål. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Kvarteret før slutt kom VIking på en visit i hjemmelagets boks. Først slo Yllden Ibrahimaj knallhardt inn foran mål, men Källman kom ikke inn foran tidsnok.

Ballen gikk over til motsatt side hvor Zymer Bytyqi sto. Han leverte fra seg et nydelig innlegg som traff pannebrasken til Pererira, men ungguttens heading gikk rett på Helge Sandvik.

Og da gikk det jo som det måtte gå.

I et tett og jevnt, sjansefattig oppgjør, hvor Viking ikke maktet å sette sine muligheter, fikk hjemmelaget tidenes mulighet til å stikke av med alle poengene da de ble tildelt straffespark ti minutter før slutt.

Dommer Ola Hobber Nilsen pekte på ellevemetersmerket da Sondre Flem Bjørshol ble truffet i hånda av ballen. Straffen så korrekt ut, og Niklas Sandberg stilte seg opp.

Han gjorde ingen feil og satte ballen sikkert i mål far straffemerket, dermed 1-0. Fullt fortjent, må en vel kunne si på det tidspunktet.

Berntsen kastet inn Fredrik Torsteinbø i håp om å få skapt noe mer foran Haugesunds mål de siste minuttene, men det var ikke før på overtid den virkelig store sjansen kom.

Etter en fin overgang var det til slutt nevnte Torsteinbø som slo inn på bakre stolpe. Der sto Ibrahimaj, som fikk tatt ned ballen, men ikke avsluttet på første, så han dro seg i stedet innover og skjøt, men da var keeper på og reddet.

Men angrepet var ikke over.

Haugesund fikk ikke klarert, så ballen endte igjen hos Torsteinbø. Denne gang dro han seg inn i boks før han la ballen perfekt ut til Thorstvedt som kom på 18-19 meter. Men selv med ballen pent lagt til rette greide ikke Thorstvedt få ballen på mål, og i stedet fløy den over tribunetaket, sammen med sjansene for poeng.

For like etter blåste dommer av, og med det ble poengene igjen ved Karmsundet.

Nok en gang ble det laget et vanvittig liv fra de tilreisende supporterne, som hadde tatt turen over fjorden i hopetall. Imponerende innsats i kulden. Det er bare å applaudere!

Kampfakta

 • 28. serierunde, Eliteserien

 • Lørdag 9. november kl. 18.00, Haugesund stadion

 • Haugesund - Viking 1-0 (0-0)

 • Viking: Iven Austbø (Amund Wichne fra 46.) – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne (K), Adrian Nilsen Pereira – Samúel Kári Fridjónsson, Kristoffer Løkberg (Fredrik Torsteinbø fra 81.), Kristian Thorstvedt – Ylldren Ibrahimaj, Benjamin Källman, Even Østensen (Zymer Bytyqi fra 54.)

 • Benk: Amund Wichne, Zymer Bytyqi, Johnny Furdal, Fredrik Torsteinbø, André Danielsen, Jostein Ekeland, Rolf Daniel Vikstøl

 • Haugesund: Helge Sandvik – Mikkel Desler, Jan Douglas Bergquist (Pascal Gregor fra 17.), Benjamin Tiedemann Hansen, Thore Baardsen Pedersen – Niklas Sandberg, Christian Grindheim, Bruno Leite, Kristoffer Velde – Martin Samuelsen, Kevin Martin Krygård

 • Benk: Snorre Olsen Frigast, Pascal Gregor, Kristoffer Gunnarshaug, Torbjørn Kallevåg, Eric Ndayisenga, Dialo Again Agano, Jacob Steinsland Kvarven

 • Mål av: 1-0 Niklas Sandberg (80.)

 • Sjanser: 5-4 (de fleste halvsjanser)

 • Hjørnespark: 10-2

 • Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand IF

 • Tilskuere: 5742

 

Annonse fra Eliteserien: