Semifinalemåned: Viking - Ranheim

Onsdag kveld skal det kjempes om retten til en plass i årets cupfinale. Her er det du trenger å vite før flomlysene tennes og sceneteppet faller på SR-Bank Arena. (Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Søndag 13. oktober kl. 18.00 (G16-NM): Viking - Sarpsborg 08 3-2
Lørdag 26. oktober kl. 16.00 (J16-NM): Viking - Stabæk 2-0
Onsdag 30. oktober kl. 20.00 (NM herrer): Viking - Ranheim
Torsdag 31. oktober kl. 16.30 (G19-NM): Viking Rosenborg
 

Vil historien gjenta seg?

Så har dagen endelig kommet. Dagen vi har gledet oss til. Dagen vi har gruet oss til. Dagen der setene på SR-Bank Arena fylles opp av håpefulle, spente, nervøse, entusiastiske, stolte og feststemte tilskuere. Dagen der vi viser landet hvilken fotballby Stavanger er. Dagen der vi skal få muligheten til å revansjere det bitre nederlaget for Sarpsborg 08 i 2015, og ikke minst de to – resultatmessig – skuffende forestillingene mot Ranheim tidligere i sesongen. Dagen der vi skal få spille om en billett til den største enkeltkampen i norsk fotball. Dagen som forhåpentligvis skal bli blåe.

Tirsdag var det 30 år siden Alf Kåre Tveit satte inn 2-1 mot Molde på Ullevaal og med det sørget for klubbens fjerde NM-tittel. Året etter opprykket fra nivå to, året etter "Mirakelet i Haugesund", sørget samme mann for at det ble jubel i gatene i Stavanger igjen.

Viking var tilbake, etter et par års vandring i mørket. To år senere ble det også seriegull.

Saken fortsetter under bildet.

kQwhWVUhO0E
Trond Egil Soltvedt og Alf Kåre Tveit. Heltene fra 1989. FOTO: Bjørn-Owe Holmberg / NTB / SCANPIX

Men tirsdag var det også nøyaktig to år siden Viking rykket ned til OBOS-ligaen. Enda et mørkt kapittel i den 120 år lange klubbhistorien. På mange måter et bunnpunkt.

Oppturen lot heldigvis ikke vente på seg, og i 2018 gjorde Viking som 30 år tidligere: rykket opp til øverste nivå igjen.

Og nå ligger muligheten til å igjen gjenta historien foran oss, når man som i 1989 har fått sjansen til å spille seg til en cupfinale, året etter opprykk.

En fantastisk ramme

Når spillerne kommer ut på kunstgresset noen minutter før avspark, vil de bli møtt av fulle tribuner. 

Allerede flere dager i forveien var det solgt mer billetter enn begge semifinalen i 2018 greide til sammen. Det blir altså flere folk på SR-Bank Arena onsdag kveld enn det var på begge fjorårets semifinaler.

I tillegg blir dette tiårets best besøkt NM-semifinale, uavhenig av hvor mange som kommer på Odd - Haugesund, da kapasiteten på Skagerak Arena er lavere enn det antallet billetter Viking allerede har solgt.

De mørkeblå har hatt en tendens til å vinne hver gang det har vært fullt hus i Jåttåvågen de to siste sesongene. Det håper vi fortsetter!

Veien så langt

Cupen startet på Kvernaland for Vikings del. Frøyland var verter, og sto godt imot lenge. Fjerdedivisjonslaget ledet faktisk også til pause.

Men i andre omgang snudde Viking kampen. Først scoret Zymer Bytyqi to ganger, før Kristian Thorstvedt gjorde 3-1, noe som også ble sluttresultatet.

I andre runde ventet nærmeste nabo Hinna. I et fryktelig vær, vått, surt og kaldt, ga også dette laget fra nivå fem Viking god kamp. Men etter to scoringer av både Zlatko Tripic og Samúel Kári Fridjónsson, ble det en komfortabel 4-1-seier.

Sandnes Ulf var motstander i tredje runde. På Sandnes.

De lyseblå valset over Viking på samme bane i fjor, så det var en revansjesugen gjeng som møtte til kamp. Etter en jevn første omgang, scoret først Tommy Høiland, like etter pause, så Ylldren Ibrahimaj på et vakkert frispark ti minutter senere.

Hjemmelaget reduserte på overtid, men det endte 2-1 til Viking.

Saken fortsetter under bildet.

IMG_0391
Feiring av Ylldren Ibrahimajs 2-0 scoring mot Sandnes Ulf. Foto: Tore Fjermestad

Første hjemmekamp i cupen siden semifinalen i 2015 gikk mot Stabæk. Etter et målkalas i første omgang, hvor det kom hele fem scoringer i løpet av et kvarter, roet det seg noe i andre omgang. Helt på slutten av oppgjøret scoret Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt hver sitt mål, noe som gjorde at det endte 5-2.

Semifinalen i Ålesund ble et drama i flere akter. Først tok tangotrøyene ledelsen på et straffespark etter bare ti minutter. Fem minutter før pause utlignet Fredrik Torsteinbø på utsøkt vis, etter strålende forarbeid av både Zlatko Tripic og Tommy Høiland.

I andre omgang hadde begge lag sjanser til å avgjøre, og helt på tampen oppsto også en kontroversiell situasjon hvor hjemmelaget følte seg snytt for straffespark.

Men da dommeren ikke blåste, og lagene heller ikke maktet å score i løpet av ekstraomgangene, var det duket for straffesparkkonkurranse.

Iven Austbø reddet, og sørget for at Zlatko Tripic kunne bli den store helten . Kapteinen var iskald fra ellevemtersmerket, og sendte Viking til semifinale.

Saken fortsetter under videoen.


Form

Søndag tapte Viking for første gang siden 11. august. En rekke på ti kamper ble brutt, men man kan trygt si at laget er i god form om dagen på tross av det.

Hjemme har man ikke tapt siden Molde ble for sterke i det som var en jevn kamp helt i starten av august. Med tidligere Ranheim-profil Kristoffer Løkberg på banen, er De mørkeblå ubeseiret.

Når det er sagt har ikke Ranheim vært noen grei motstander for Viking. To tellende møter har gitt ett poeng til De mørkeblå, til tross for at prestasjonene gjerne har vært bedre enn resultatene tilsier. Og for å dra frem Kristoffer Løkberg igjen, har han allerede vært med på å ryke ut av cupen for Ranheim med Brann.

I serien kjempes det om en topp fem-plassering, noe klubben ikke har greid å oppnå siden 2015. Akkurat det spiller nok liten rolle når det spilles cupfotball. Men det sier likevel noe om sesongen laget har hatt.

Hjemme på SR-Bank Arena har 14 kamper gitt 9 seire, 3 uavgjort og 2 tap. På de seks siste kampene har det blitt fem seiere, og rekken med seire på rad er for øyeblikket på tre.

FEM SISTE:
Kristiansund - Viking 4-2
Viking - Tromsø 2-1
Stabæk - Viking 0-0
Viking - Mjøndalen 4-1
Aalesund - Viking 1-1 (4-6 etter straffer)
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Amund Wichne – André Danielsen, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Fredrik Torsteinbø, Samúel Kári Fridjónsson, Johnny Furdal – Zymer Bytyqi, Jostein Ekeland, Even Østensen

Lenge siden sist

Forrige gang Ranheim var i en NM-semifinale var tilbake i 1953. Ser man det fra det perspektivet, er ikke 2015, da Viking sist var i en semifinale, så lenge siden. Den gang ble det et knepent 1-2-tap for Lillestrøm, foran et stort publikum på Lerkendal.

Som en digresjon kan det jo legges til at Lillestrøm senere tapte finalen – mot Viking, som med det tok sitt første cupgull.

Ranheim har ikke greid å følge opp den solide debutesesongen i Elitesereien. Som forventet har det blitt tøft å gjenskape resultatene fra i fjor, og nå kjemper Svein Maalens gutter for livet på øverste nivå.

I cupen har det derimot gått bedre, og laget har bøttet inn 16 mål og kun sluppet inn ett frem til semifinalen. Når de går ut på kunstgresset på SR-Bank Arena onsdag kveld, er det vel vitende om at presset ligger hos hjemmelaget. Og som i debutsesongen i Eliteserien, får de muligheten til å slå nedenfra og opp, slippe seg løs, spille uten press, noe som kan passe dem utmerket.

Det er også ventet en del tilreisende supportere. Så god støtte får de også.

Veien så langt

Ranheim møtte Kolstad borte i første runde. Den kampen vant de 3-1, etter at 3. divisjonslaget hadde tatt ledelsen. 

I andre runde gikk turen til Nardo og Nissekollen kunstgress, hvor det ble 3-0. Det samme ble det da turen gikk til hovedstaden for å møte Skeid i neste runde.

Den første virkelige testen kom i fjerde runde. Da kom Brann, med Kristoffer Løkberg med fra start, til Extra Arena. Hjemmelaget feide bergenserne av banen, og vant til slutt 4-0.

I kvartfinalen var det 2. divisjonslaget Fram Larvik, med tidligere Viking-gutt Jonas Nilsen Pereira med fra start, som kom på besøk. Også den kampen vant Ranheim 3-0. Dermed semifinale for første gang på 66 år.

Form

Man skal ikke gjøre så mye mer enn å lese eliteserietabellen for å skjønne at Ranheim sliter om dagen. Laget ligger helt på bunn, og må begynne å sanke poeng sporenstreks skal det bli spill på øverste nivå også neste år.

Når det er sagt, er det ikke helt natta for klubben. Det er kun ett poeng opp til trygg grunn, og man skal ikke lenger tilbake enn forrige serierunde for å finne en svært overbevisende 4-1-seier over Odd. Men så er også det én av kun to seire de siste ti seriekampene.

Ranheim er ikke noe typisk hjemmelag, og har faktisk tatt flere poeng borte denne sesongen. Både Brann og Haugesund har tapt hjemme for trønderne, og vi husker alle hvordan det gikk da en komfortabel 2-0-ledelse ble spist opp i løpet av få minutter da de gjestet SR-Bank Arena sist.

Fem siste

Tromsø - Ranheim 4-2
Ranheim - Odd 4-1
Ranheim -Sarpsborg 08 0-2
Vålerenga - Ranheim 1-1
Ranheim - Fram Larvik 3-0 (NM)
 
Lagoppstilling forrige kamp (4-3-3)
Even Barli – Jørgen Olsen Øveraas, Daniel Kvande, Torbjørn Lysaker Heggem, Aleksander Foosnæs – Mads Reginiussen, Eirik Valla Dønnem, Olaus Jair Skarsem – Ola Selvaag Solbakken, Mushaga Bakenga, Vegard Erlien
 

Poengkongene

Ny cuphelt fra Lyngdal?

Viking må greie seg uten sin største poengplukker. Tommy Høiland sliter fortsatt med en skade, og blir ikke å finne i semifinaletroppen.

Det gjør at andre må plukke opp hansken og levere.

En av dem er kaptein Zlatko Tripic. Sentral i det meste Viking foretar seg offensivt, måtte det være mål, målgivende, tredje sist på ballen, oppbygging av angrep, gjenvinning, skaffe straffespark – you name it, så er kapteinen primus motor. Har Zlatko Tripic dagen, er det lov å drømme stort. Og da kan han fort bli vår nye cuphelt fra Lyngdal, som Fygaren var for 30 år siden. 

Men flere andre på dette laget kan bli sentrale. En av dem er Kristian Thorstvedt. Indreløperen, som var med på å tape semifinalen i G19-NM i fjor, er enorm når det gjelder å komme til sjanser i boks, og scoret også begge målene forrige gang lagene møttes i Stavanger – assistert av Tripic, selvsagt.

Saken fortsetter under bildet.

YZYeeTmGeTU
Kristian Thorstvedt scoret to ganger sist Ranheim var i byen. Kan han gjøre det igjen?. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Flest scoringer Viking (NM + Serie)
11 – Tommy Høiland
10 – Kristian Thorstvedt
7 – Zlatko Tripic
 
Flest målgivende Viking (serie)
10 – Ylldren Ibrahimaj
4 – Tommy Høiland og Zlatko Tripic
3 – Adrian Nilsen Pereira
 
Flere å se opp for
Mads Reginiussen er den store poengplukkeren, men Ranheim har flere som kan stikke kjepper i cupfinalehjulene til Viking.
 
Forrige gang lagene møttes viste Mushaga Bakenga at han fortsatt har noe å fare med etter lang tids skadeplager. I Michael Karlsen har de en spiller med x-faktor, som også kan score fra hundre meter, noe han viste mot Viking og senest mot Odd.
 
Dukker Øyvind Storflor opp i startoppstillingen, vet vi hva han er kapabel til – enten det gjelder innlegg eller skudd. 
 
Saken fortsetter under bildet.
SJonHdGrXcY
Se opp for Ranheims Øyvind Storflor! Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

 

Flest scoringer Ranheim (NM + Serie)
7 – Michael Karlsen og Mads Reginiussen
6 – Ola Selvaag Solbakken
4 – Ivar Sollie Rønning
 
Flest målgivende Ranheim (serie)
4 – Mads Reginiussen
3 – Erik Tønne
2 – Mushaga Bakenga, Øyvind Storflor og Ola Selvaag Solbakken
 

Råtassene

Flest kort Viking (NM + Serie)
8 gule – Zlatko Tripic
7 gule – Samuel Kari Fridjonsson
6 gule – Tommy Høiland
 
Flest kort Ranheim (NM + Serie)
6 – Daniel Kvande
5 – Mads Reginiussen og Eirik Valla Dønnem
4 – Ola Selvaag Solbakken, Michael Karlsen og Øyvind Alseth
 

Tidligere møter

På tre forsøk har Viking kun greid å slå Ranheim én gang. I en treningskamp på Randaberg for fem år siden. Vi skulle naturligvis hatt litt bedre statistikk å vise til mot trønderne foran en så viktig kamp, men vi får stole på at Iven Austbø, som sto i mål den ene omgangen den gang, husker hvordan det var og kan ta med seg den følelsen ut på SR-Bank Arena.

Viking - Ranheim 2-2, Eliteserien 2019
Ranheim - Viking 5-2, Eliteserien 2019
Viking - Ranheim 3-1, treningskamp 2014
 

Tilbakeblikk

Dette blir den 27. semifinalen Viking spiller. Hittil har det resultert i ti cupfinaler og fem kongepokaler.

Den første semifinalen var borte mot Brann i 1925. Til tross for at toppscorer Arthur Kvammen sendte et frispark i mål etter bare ti minutter, og med det rystet de 6000 fremmøtte, snudde hjemmelaget kampen og vant til slutt 3-1.

Neste semifinale kom åtte år senere. Da kom Lyn på besøk. Viking vant 3-2 og gikk til finalen. Men det tok enda 20 år til før man kunne krone seg norgesmester.

Men før man kom så langt måtte Asker slås i semifinalen. Kampen i 53 ble spilt på "Siffen", hvor 20 000 tilskuere møtte opp. Så stor var interessen at det måtte bygges provisoriske tribuner og flere billetter måtte trykkes opp dagene i forveien.

Kampen ble vunnet fem minutter før full tid. Håkon Kindervåg slo et hjørnespark inn foran mål. Der raget Kåre Ingvaldsen høyest og satte inn ett av sine fire mål i cupen det året. Dermed full jubel, og senere cupfinale.

Den største semifinaleseieren kom i 1974. Viking ble seriemestere det året, og siden det var 15 år siden forrige cuptriumf, var ønsket stort når det kom til en ny Ullevaal-tur.

Bodø/Glimt var gjester på Stavanger stadion, og De mørkeblå stoppet ikke før det sto 5-0. Som vanlig når det er semifinale hadde Stavanger-publikummet møtt opp i hopetall, og 15 500 omkranset grasmatten på Eiganes denne onsdagskvelden.

Gunnar Berland satte standarden etter bare tre minutter med sin 1-0-scoring. I andre omgang scoret Hans Edgar Paulsen og Sigbjørn Slinning to ganger hver, og sikret med det plass i klubbens femte cupfinale.

Saken fortsetter under bildet.

4god25nccZ0
Viking 1974: Foran f.v.: Hans Edgar Paulsen, Inge Valen, Gunnar Berland, Trygve Johannessen, Arvid Knutsen og Svein Kvia. Bak f.v.: Anbjørn Ekeland, Erik Johannessen, Reidar Goa, Sigbjørn Slinning og Olav Nilsen. Foto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIX

Men det har ikke bare vært gode semifinaleopplevelser. Tross alt har de fleste endt med tap. Hjemme i Stavanger har det blitt spilt 17 kamper. Av dem er 9 vunnet. En av de tapte, er den mot Vålerenga. Eller rettere sagt mot John Carew.

For i 1997 hadde Oslo-laget en spiller norsk fotball knapt hadde sett maken til. 17-åringen herjet med Viking-forsvaret på Stavanger stadion, og Vålerenga vant til slutt 4-1.

Saken fortsetter under bildet.

QjC8vU5N3bM
Mange var skuffet etter semifinalen i 2015. Blant andre Jon Dadi Bödvarsson (t.v.) og Indridi Sigurdsson. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Den semifinalen som nok huskes best – med negativt fortegn – er nok likevel den mot Sarpsborg 08 i 2015. Etter noen magre år, skulle man endelig reise kjerringa og sikre seg en billett til Ullevaal, kanskje til og med en kongepokal og litt europacup. Men nei. Etter 120 minutter med fotball, foran et nærmest fullsatt Stadion, var det kun gjestene som maktet å score. 0-1. En gedigen skuffelse. En skuffelse det kunne se ut som at Viking ikke maktet å reise seg fra. To år senere kom nedrykket.

Men nå er vi her igjen! Og kanskje .... bare kanskje, er dette kvelden hvor vi for alvor viser at vi er tilbake der vi hører hjemme.

Samtlige av klubbens semifinaler
2019: Viking - Ranheim
2015: Viking - Sarpsborg 08 0-1
2001: Viking - Odd 2-1 (Norgesmester)
2000: Viking - Start 4-0
1997: Viking - VIF 1-4
1992: Rosenborg - Viking 2-1
1989: Viking - HamKam 3-1 (Norgesmester)
1984: Odd - Viking 1-1, Viking - Odd 4-0 (omkamp)
1982: Viking - Molde 0-1
1981: Moss - Viking 2-0
1979: Viking - Brann 1-0 (Norgesmester)
1978: Brann - Viking 2-1
1974: Viking - Bodø/Glimt 5-0
1973: Strømsgodset - Viking 1-0
1966: Viking - Fredrikstad 1-2
1963: Viking - Fredrikstad 0-2
1959: Viking - Odd 4-0 (Norgesmester)
1958: Skeid - Viking 3-2
1956: Viking - Larvik Turn 1-1, Larvik Turn - Viking 2-1 (omkamp)
1955: Viking - Skeid 1-2
1953: Asker - Viking 1-1, Viking - Asker 1-0 (omkamp), Siffen (Norgesmester)
1948: Sarpsborg - Viking 3-1
1947: Mjøndalen - Viking 1-1, Viking - Mjøndalen 3-2 (omkamp)
1938: Fredrikstad - Viking 2-0
1935: Sarpsborg - Viking 2-1, Ullevaal
1933: Viking - Lyn 3-2
1925: Brann - Viking 3-1
 

NM-semifinaler 2019

Viking - Ranheim
Odd - Haugesund
 

Slik kommer du deg på kamp

TOGTIDER:

Fra Stavanger (i Jåttåvågen):

17:54 (18:01)
18:09 (18:16)
18:24 (18:31)
18:39 (18:46)
18:54 (19:01)
19:09 (16:16)
19:24 (19:31)
19:39 (19:46)
 

Fra Egersund (i Jåttåvågen):

16:50 (17:51)
17:21 (18:21)
18:30 (19:28)
 
BUSS:
Sjekk Kolumbus reiseplanlegger: 
 
PARKERING:

Det er begrenset parkering i området, men kjører du bil anbefales parkering på Jåttå Vidergående Skole eller ved idrettsanlegget til Hinna Fotball. 

BORTESUPPORTERE

Tilreisende supportere holder til på felt E, med inngang like ved administrasjonen på nedsiden av Stadion. Her er det tilgang til egen kiosk og toaletter.

Billetter finner dere her

Velkommen til SR-Bank Arena!

Annonse fra Eliteserien: