Viking - Mjøndalen. Zlatko Tripic.

Seier i solen

To flotte scoringer og null baklengs. Det ble en fin dag på Marbella.

Kort fortalt

Som i oppgjøret mot Sandnes Ulf for litt under en uke siden skjedde det meste i andre omgang. Zlatko Tripic og Tommy Høiland dunket inn hver sin scoring, etter fine angrep. To mål på fire sjanser er god uttelling. Da det heller ikke ble skapt så mange sjanser imot, og nullen holdt helt inn, kan man si seg godt fornøyd med mandagens kamp. 

Endelig tittet solen frem

Mandag var det duket for første kamp under oppholdet på Marbella, og for anledningen hadde også solen lyst til å vise seg frem. Kampen mot Sandefjord ble også årets første kamp på naturgress, et underlag Viking slet på i fjor. For dagens motstander var dette deres andre kamp i Spania. Fredag slo de et lag fra Estland 1-0.

Usman Sale, Viljar Vevatne og Johnny Furdal sto over, men ellers var alle man alle tilgjengelige. Morten Jensen sa før kampen at de så frem til å møte Sandefjord, både for å se hvor nivået ligger så langt i oppkjøringen, og for å se hvordan det nå går å spille mot et lag som liker å holde på ballen. At kampen gikk på naturgress, var ikke noe det ble brukt tid på å snakke om i forveien.

En litt treg første omgang startet med at våre islandske venner Samúel Fridjónson og Axel Óskar Andrésson begge gikk ned etter hver sin duell før det var spilt ti minutter. Men hardhausene kom seg på bena igjen og spilte videre.

Det ble ikke servert all verden med sjanser de først 45 minuttene, strengt tatt bare én til hvert av lagene. Men noen angrep var det.

Kampens første hjørnespark kom etter et fint Viking-angrep som startet helt nede ved hjørnet av egen sekstenmeter. Ballen ble vunnet, spillet vendt og Zlatko Tripic utfordret på venstrekanten. Kapteinen fikk slått inn, men ballen ble klarert ut til hjørnespark.

Sandefjord fikk den første muligheten, da Tobias Svendsen fikk avslutte fra skrått hold inne i sekstenmeteren. Amund Wichne var på plass og fikk avverget til hjørnespark.

Høyt press

Begge lagene gikk ut med høyt press. Mens Viking prøvde å la ballen gå hurtig i lengderetning så fort de vant den, roet Sandefjord det ofte ned, trillet mye på tvers og fristet aggressive Viking-spillere som lå klare til å hugge. Det straffet seg også etter hvert.

Først da Viking skapte sin første sjanse. Sandefjord trillet ballen på tvers, slo feil og Zymer Bytyqi snappet den opp og satte fart fremover. Med seg hadde han fire medspillere som alle stormet mot mål. Zymer gikk mot dødlinja og slo inn i feltet. Der fikk Tommy Høiland ballen på ca. ti meter, men et dårlig treff sørget for at avslutningen trillet til side for mål. Et flott angrep som ble til som et resultat av våkne og aggressive Viking-spillere – noe som skulle gi enda bedre resultater senere i kampen.

Zymer Bytyqi kom seg på ny til et farlig innlegg like etter, da Ylldren Ibrahimaj gjorde et strålende forarbeid før han la ballen videre til kantspilleren. Denne gang ble innlegget klarert ut av en Sandefjord-spiller.

Mot slutten av omgangen hadde Sandefjord tre hjørnespark, men Viking-forsvaret ryddet unna og ikke en eneste én ble noen trussel.

Flotte mål og god kontroll

Viking foretok det planlagte keeperbytte i pausen, og inn til andre omgang kom Iven Austbø for å vokte buret mot sin tidligere klubb.

Og Austbø holdt på å bli satt på prøve med en gang. For andre omgang startet med at Pontus Engblom ble spilt fri i boks. Den tidligere Sandnes Ulf-spilleren prøvde å slå inn foran mål, men Andrésson fikk klarert før ballen nådde en av Sandefjord-spillerne som lå og ventet.

Like etter var Vestfold-laget på farten igjen. De vartet opp med et flott angrep som førte til en brukbar sjanse. Avslutning fra skrått hold inne i boksen gikk via en Viking-spiller og i nettveggen.

Men der Sandefjord ikke greide omsette angrepene sine i scoringer, viste Viking seg dødelig effektive.

Runar Hove var oppe på midtbanen og vant en duell etter utspark fra keeper. Ballen landet i beina på Samúel Fridjónsson, som så slo en strålende pasning opp på Tommy Høiland som sto feilvendt på sekstenmeteren. Tommy tok ballen ned på brystet med en forsvarer i ryggen og tredde den så mellom to Sandefjord-spillere. Fra venstre kom Zlatko Tripic og curlet ballen på direkten ned i hjørnet bak en sjanseløs keeper. Et vakkert Viking-angrep!

Sandefjord fikk muligheten til å gå rett opp og utligne. Men godt forsvarsarbeid fra de for anledningen hvitkledde Viking-spillerne sørget for at avslutningen som kom bare trillet inn til Iven Austbø.

Viking var nære på da et hjørnespark fra Ylldren Ibrahimaj ble reddet på streken. Men en ny Viking-scoring lå i lufta.

For midtveis i andre omgang gikk Viking opp i 2-0. Etter å ha spilt seg fint ut bakfra, så det ut som at angrepet som bygget seg opp langs høyresiden skulle havne rett i beina på en Sandefjord-forsvarer. Men han bommet regelrett på ballen, og da var ikke Zymer Bytyqi vond å be. Han satte kursen for mål, finta en mann ned på ræva og spilte elegant videre inn til Tommy Høiland. Jærbuen sto alene midt foran mål, dempet ballen og på andre touchet sendte han den inn bak keeper fra straffemerket. Nok en knallsterk prestasjon av Bytyqi, som virkelig leverer varene om dagen.

Etter dette falt kampen inn i et spor som minnet om det i starten av kampen, uten for mange sjanser og angrep. Viking hadde gjort et par bytter, mens Sandefjord hadde foretatt seg en hel haug, noe kampen bar preg av. Én god mulighet til til hvert av lagene skulle man likevel få.

Først var det Zlatko Tripic som tok et frispark midt inne på Sandefjords banehalvdel kjapt. Zymer Bytyqi fikk ballen og satte som vanlig fart mot mål. Han fant Rolf Daniel Vikstøl som fyrte av fra 15 meter, og gjorde at keeper måtte kjapt ned for å redde. Fint initiativ av Zymer og godt sett av Zlatko. 

Så fikk Sandefjord deres største sjanse i kampen to minutter før slutt. En presset Runar Hove slo ballen rett i beina på en motspiller. Han spilte fri Tobias Svendsen som kom seg inn i boksen og avsluttet rett på Austbø fra syv-åtte meter.

Dagens kampleder blåste av ikke lenge etter, og dermed kunne Viking-gutta juble for nok en seier i oppkjøring – og for endelig å ha holdt nullen.

Neste kamp er på torsdag. Da møter Viking de regjerende russiske mesterne i Lokomotiv Moskva.

Kampfakta

 • Treningskamp, Estadio Municipal de Marbella

 • Sandefjord - Viking 0-2 (0-0)

 • Vikings lag (4-3-3): Amund Wichne (Iven Austbø i 2. omgang) – Rolf Daniel Vikstøl, Axel Óskar Andrésson, Runar Hove, Sondre Flem Bjørshol – Kristian Thorstvedt, Samúel Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zlatko Tripic (K), Tommy Høiland, Zymer Bytyqi

 • Benyttede innbyttere: André Danielsen (60), Tord johnsen Salte (70), Fredrik Torsteinbø (76), Lasse Berg Johnsen (84)

 • Sandefjords lag: Walter Wictor Vitala, Lars Grorud, Christer Reppesgard Hansen, Enric Valles Prat, Rufo Herrainz, Tobias Svendsen, Pontus Engblom, William Kurtovic, Brice Wembangomo, George Gibson, Vidar Ari Jonsson

 • Benytte innbyttere: Anton Kralj, Stefan Mladenovic, Mohamed Ofkir, Sander Moen Foss, Sander Risan, Marc Vales, Håvard Storbæk

 • Mål av: Zlatko Tripic (52), Tommy Høiland (67)

 • Sjanser: 3-4

 • Hjørnespark: 7-3

 • Gult kort: Zlatko Tripic

 • Tilskuere: Tre journalister fra lokalpressen, en god gjeng med Viking-supportere og et par fastboende.

Annonse fra Eliteserien: