Rotet bort to poeng på tampen

(Viking - Ranheim 2-2) De mørkeblå hadde alt i sin hule hånd med ti minutter igjen å spille. Men som mot Molde kom det to mål imot sent i kampen, og med det forsvant også to poeng ut av lommen. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Kort fortalt

Da Zlatko Tripic åpnet opp Ranheim-forsvaret og fant Johnny Furdal ti minutter før slutt, trodde alle at matchen var i ferd med å bli punktert. Furdal ga ballen videre til en enda bedre plassert Ylldren Ibrahimaj. Men i stedet for 3-0, og mest sannsynlig tre poeng, rotet Viking bort både sjansen og poengene. 

For seks minuttere senere sto det 2-2, etter at gjestenes innbyttere hadde scoret hvert sitt mål.

Etter en jevn førsteomgang uten altfor mange sjanser, åpnet Viking andre omgang med to scoringer på et drøyt kvarter.

Begge målene kom etter flott forarbeid fra Zlatko Tripic, og ble satt inn av Kristian Thorstvedt.

Etter dette roet Viking det ned, og lot Ranheim styre. Uten at det ble skapt all verdens av sjanser.

Men da Viking misbrukte sin gigantiske mulighet ti minutter før slutt, så gjestene sitt snitt til å få med seg noe hjem til Trondheim. Først scoret Ola Solbakken, så Mushaga Bakenga. 2-2. Slutt.

Resultatet gjør at Vikng ramler ned én plass til åttende, og har nå syv poengs margin ned til kvalifiseringsplassen.

Kampfakta nederst i saken

Bjørshol tilbake i troppen

Det var varmt da Viking tok imot Ranheim søndag kveld. Etter en uke tidvis bestående av høljregn, ble vi skjenket en drømmehelg i form av strålende sol og varmegrader på godt over tjue.

I solsteken på SR-Bank Arena sendte Bjarne Berntsen utpå samme elleve som startet forrige kamp. På benken var Runar Hove tilbake etter å ha sonet karantene. Men kanskje enda kjekkere var det å se Sondre Flem Bjørshol sitt navn i en kamptropp for første gang siden 5. juli.

Ranheim foretok seg ett bytte fra laget som startet kampen mot Molde forrige uke. Ut gikk Olaus Skarsem, inn kom Eirik Valla Dønnem. Ellers satt deres ferskeste signering, Mushaga Bakenga, på benken.

Før avspark lå Viking på 7. plass med 25 poeng. Ranheim lå som nummer 13 med 18 poeng. Ved seier ville De mørkeblå sikre seg en luke på 10 poeng ned til kvalifiseringsplassen.

En rotete omgang

Gjestene åpnet med å få sitt første av totalt ti hjørnespark. Øyvind Storflor slo inn fra høyre, noe han fikk lov til altfor mange ganger, og Fredrik Torsteinbø tok ingen sjanser og la ballen ut over dødlinjen.

Hjørnesparket ble det ingenting ut av. I stedet kontret Viking, og Tommy Høiland var nære på å bli spilt helt gjennom alene med keeper. Men gjestenes sisteskanse var våken og kom seg raskt på plass og fikk avverget. Noe han var god på, viste det seg utover matchen.

Kristoffer Løkberg møtte gamleklubben for tredje gang denne sesongen, og han la som vanlig ingenting i mellom. Kun fem minutter var spilt da han meide ned en Ranhaim-spiller. Men Løkberg var på ball, og dommeren lot spillet gå.

Det var i grunnen en sprek start på kampen, og begge lag så ut til å være på jobb for å underholde. Spillet bølget frem og tilbake, og selv om gjestene la seg dypt da Viking hadde ball, stormet de fremover så fort de vant den.

Ranheim viste at de er sterke i duellspillet, og De mørkeblå slet ofte med å ta dem.

Men til tross for en åpen start på kampen, kom det ikke så mange sjanser. Det første kvarteret hadde Samúel Kári Fridónsson et innlegg som holdt på å snike seg inn i lengste, og Kristian Thortvedt et sleivspark som trillet inn til keeper. Utenom det var det lite truende foran begge målvaktene.

Gjestene kom som nevnt til en del innlegg fra høyre, i tillegg til et par hjørnespark, men greide ikke omsette dem til noe farlig før helt på tampen av omgangen.

Vikings første hjørnespark kom etter at Fredrik Torsteinbø hadde kjørt karusell med en Ranheim-forsvarer og forsøkt innlegg. Hjørnesparket fra Ibrahimaj var innoverskrudd og ble stusset av Torsteinbø videre på hodet til en Ranheim-spiller og like over mål. En god mulighet. Og det skulle komme mer.

For De mørkeblå fortsatte å skape ting fra høyresiden. Et nytt innlegg havnet på bakre stolpe hvor Fridjónsson ventet. Islendingen la seg bakover og klinte til på direkten, og bare en glimrende redning fra Even Barli hindret scoring.

På dette tidspunktet, midtveis ut i omgangen, kjørte Viking kampen. Angrep og cornere kom på rekke og rad, og enda en ny, stor sjanse fant sted etter 24 minutter.

Torsteinbø ga ballen til Tripic som skar inn i boks og sendte den videre til Ylldren Ibrahimaj. Han vendte elegant opp og avsluttet fra elleve meter. Dessverre gikk skuddet over.

Ranheim fikk sin største sjanse i omgangen helt på slutten, da et innlegg ble headet like over mål.

Zlatko Tripic mente det var en rotete omgang, hvor laget hans slurvet en del med ballen og lot Ranheim komme best ut av duellspillet.

– Vi må gå enda tøffere inn i duellene. Vi møter et skikkelig mannfolk-lag, sa Viking-kapteinen til Eurosport i pausen.

Fire mål – to til hver

Som i tidligere kamper denne sesongen, kom Viking ut i hundre etter pausen. Og før det var gått tre minutter sto det 1-0.

Samúel Kári Fridjónsson spilte Zlatko Tripic nydelig gjennom. Tripic løp til dødlinjen, la ut femogførti, og inne i boksen kom Kristian Thorstvedt på et perfekt løp og satte ballen langs bakken og i mål. Et vakkert angrep, og en flott scoring.

Ranheim kjørte på for utligning, og bare minutter etter scoringen kom trønderne fryktelig nære. Et hjørnespark ble slått inn, og foran mål var Ivar Furu høyest og headet i tverrliggeren og ut.

Gjestene holdt oppe trykket, og Mads Reginiussen skjøt like utenfor da han slapp lett til utenfor sekstenmeteren.

Så, kanskje litt mot spillets gang, ga Tripic og Torstvedt oss litt magi igjen. Kapteinen kom som vanlig fri på venstrekanten. Så opp, og la inn. På sekstenmeteren hoppet Kristian Thorstvedt opp og tok ned ballen med kassen. Med ett touch vippet han den mellom to forsvarsspillere, før han brøytet seg forbi og satte inn sitt åttende mål for sesongen. 2-0! En kjempestart på andre omgang.

Det tok ikke mange minuttene før det tredje holdt på å komme. Tripic vant ballen inne på egen banehalvdel, skrudde på turboen og spurtet mot mål. Et par meter utenfor sekstenmetere ble han stoppet, men fikk ballen videre til Thorstvedt. Han så Vevatne, som også ville være med på offensive eventyr for en gangss skyld, og leverte ballen til midtstopperen. Fra venstre kom Fridjónsson som så mottok ballen og avsluttet fra skrått hold, men en god benparade fra Barli i buret stoppet nok et flott angrep fra å ende i scoring.

Etter dette roet det seg, og tempoet sank betraktelig. Viking ble lave, og lot Ranheim ha ball, og attpåtil slippe til mange avslutninger. Gjestene satte også inn Mushaga Bakenga og Ola Solbakken, som scoret to mål mot Viking da lagene møttes i Trondhiem, i håp om å få med seg noe. Og syv minutter før slutt var det nettopp disse to som skulle gjøre livet surt for Viking.

Først stusset Bakenga et innlegg fra høyre videre til Solbakken som hamret ballen i mål fra kort hold. Så var det Bakenga som snek seg inn og flikket et innlegg langs bakken forbi Austbø og inn. 2-2. Blytungt!

Før begge disse målene burde Viking ha feid all tvil til side da Furdal spilte ballen til Ylldren Ibrahimaj, som sto helt alene foran mål. Men i stedet for å avslutte på første, vendte Ibrahimaj innover og endte opp med å miste ballen da en Ranheim-spiller kom til unnsetning.

Det viste seg å være kostbart, for flere scoringer kom det ikke.

Dommer Tore Hansen la til og med til fem minutter for å se om noen ville vippe det til sitt favør. Men det greide altså ingen av lagene. Og dermed ble det poengdeling – noe som for så vidt var helt greit, tatt kampen i betraktning.

Ser fremover

Kristian Thorstvedt hadde en god dag på jobben og scoret to flotte mål. Da han forlot banen til stående applaus med et kvarter igjen å spille, ledet Viking med to mål. Derfor var det en tydelig skuffet Thorstvedt etter kampen.

– Vi skal ha tre poeng i dag, alt annet er rævva. Å se at de scorer to mål fra benken, er helt jævlig, fortalte han Europsort like etter at kampen var over.

Også Bjarne Berntsen var skuffet etter at to poeng glapp ut av lomma med få minutter igjen å spille.

– Dette var tungt å svelge, for vi må jo punktere kampen på de store sjansene vi har på 2-0, sa han like etter kampslutt.

Det blir ikke brukt mye tid på depping. Allerede neste uke er det ny, viktig kamp når turen går til Sarpsborg. Og litt lærdom er det å finne også i en slik nesestyver.

– Dette rister vi av oss med en gang. Det er sånn fotballen er. Det er første gang vi får en sånn en på trynet på slutten i år, og det må vi bare lære av. Vi må være mye mer kyniske og holde ballen mer i laget. Ta vare på de kontringene vi får, og ikke minst sette sjansene, avslutter han.

Neste kamp er borte mot Sarpsborg førstkommende søndag. Neste hjemmekampe er hjemme mot Odd. Den går søndag 15. september kl. 18.00.

Kampfakta

 • 19. serierunde, SR-Bank Arena

 • Søndag 25. august kl. 18.00

 • Viking - Ranheim 2-2 (0-0)

 • Viking (4-3-3): Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt (Johnny Furdal fra 76.), Kristoffer Løkberg, Samúel Kári Fridjónsson – Ylldren Ibrahimaj, Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K)

 • Benk: Amund Wichne, Johnny Furdal, Zymer Bytyqi, Even Østensen, Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl, Sondre Flem Bjørshol

 • Ranheim (4-3-3): Even Barli – Jørgen Øveraas, Daniel Kvande, Ivar Furu, Aleksander Foosnæs (Torbjørn Lysaker Heggem fra 83.) – Eirik Valla Dønnem, Magnus Blakstad, Mads Reginiussen – Øyvind Storflor, Michael Karlsen (Mushaga Bakenga fra 58.), Erik Tønne (Ola Selvaag Solbakken fra 70.)

 • Benk: Magnus R. Lenes, Øyvind Alseth, Olaus Skarsem, Torbjørn Lysaker Heggem, Mushaga Bakenga, Ola Selvaag Solbakken

 • Mål av: 1-0 Kristian Thorstvedt (49.), 2-0 Kristian Thorstvedt (58.), 2-1 Ola Solbakken (84.), 2-2 Mushaga Bakenga (87.)

 • Sjanser: 6-4

 • Hjørnespark: 7-10

 • Dommer: Tore Hansen, Feda IL

 • Gule kort: Aleksander Foosnæs, Mads Reginiussen (Ranheim), Kristoffer Løkberg

 • Tilskuere: 8135

Annonse fra Eliteserien: