Trondheim kaller

Vi har lagt bak oss to gode kamper som har gitt seks poeng og 5-0 i målforskjell. Nå venter den store testen Og det på en bane Viking ikke har vunnet på siden 2005.

Slik ser du kampen

Her er en oversikt over hvor du kan få med deg torsdagens kamp.

  • TV: Alle TV-distributører (Altibox, Get, Riks TV osv.) har Eliteserien i en av sine pakker. Bare sørg for at du har det inkludert i din pakke. Kampen vises på TVNorge.
  • Stream: Ønsker du å streame kampen, gjør du det ved å skaffe deg et abonnement på Dplay.

Klikk her for å få tilgang til Dplay

I ferd med å finne tilbake til seg selv

3-0 over Sarpsborg 08 søndag og 2-0 over Haugesund i runden før det. Bjarne Berntsens lag har sprudlet av spilleglede og offensiv slagkraft de to siste kampene, og bakover har butikken vært stengt.

Det har rett og slett vært noe gjennkjennelig over laget, noe vi ikke har sett skikkelig siden i fjor. Og det har gitt utslag i både scoringer, poeng og null innslupne – alt som manglet tidligere denne sesongen, med andre ord.

Zymer Bytyqi spiller med selvtilliten skrudd til topps. Veton Berisha jobber overtid og vel så det. Joe Bell vinner stort sett det som er av dueller på midten, og Kristoffer Lie Løkberg ... han er toppscorer, han. Riktig nok skulle det bare to mål til, men likevel.

Bak har vi en kaptein som har spilt hvert eneste minutt av sesongen. Fortsatt ser han ikke sliten ut. Og med seg har han en nittenåring som spiller med en ro og forståelse for spillet som skulle tilsi at han er ti år eldre. Og vi kunne ramset opp flere.

Samtidig er det viktig å huske at man før disse to kampene gikk på noen skikkelige smeller, så det er langt fra noe "faren er over". Men det må være lov å si at det har vært kjekt å se Viking de to siste kampene, og guttene har virkelig levert.

Å vinne i Haugesund er ingen enkel sak. Spør bare torsdagens motstander Rosenborg, som måtte reise hjem med null poeng derfra søndag. Faktisk har ikke Viking vunnet på Haugesund stadion siden 2015 før årets trepoenger. Og seieren den var fullt fortjent.

Det var den i aller høyeste grad også mot Sarpsborg 08. Viking gikk ut i hundre og tok ledelsen før det var spilt tre minutter, og det etter et mønsterangrep som kan stå som eksempel i fotballens ABC.

Kristoffer Lie Løkberg satte inn sin andre scoring for sesongen, etter å ha fått ballen fra Adrian Nilsen Pereira. Og nettopp Pereria var mannen som stjal de fleste overskrifter etter kampen.

Venstrebacken hadde målgivende og scoret to ganger i løpet av oppgjøret. Først satte han inn den viktige 2-0-scoringen like etter at Veton Berisha hadde brent et straffespark. Så scoret han omtrent rett etter avspark i andre omgang, da gjestene hadde gjort tre bytter og skulle gå rett i strupen på Viking for å jakte redusering.

LES KAMPREFERAT: FEIDE SARPSBORG 08 AV BANEN MED FESTFOTBALL

Smil og latter – humøret var på topp etter søndagens seier. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Smil og latter – humøret var på topp etter søndagens seier. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det var mye som stemte fotballmessige ute på kunstgresset. Men det som var minst like gledelig var å se smilene, latteren og det gode humøret som flommet ut fra spillerne etter kampen.

Godfølelsen man lette etter før møtet med Haugesund er tilbake. Nå får vi se om den kan være med å bidra til Vikings første seier over Rosenborg på all den tid.

Lagoppstilling forrige kamp:
Arild Østbø – Fredrik Torsteinbø, Henrik Heggheim, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereria – Kristoffer Lie Løkberg, Joe Bell, Johnny Furdal – Ylldren Ibrahimaj, Veton Berisha, Zymer Bytyqi


Fem siste

Viking - Sarpsborg 08 3-0
Haugesund - Viking 0-2
Molde - Viking 5-0
Viking - Odd 1-2
Start - Viking 1-1
 

LES VÅR OPPSUMMERING: EN TREDJEDEL UNNAGJORT

Motvind på Lerkendal

Mens Viking seiler i en liten medvind om dagen, blåser det full storm på Lerkendal.

Mange vil nok si at det ikke er noen krise å ligge på sjetteplass i Eliteserien når en tredjedel av sesongen er ferdigspilt. Men for en klubb som Rosenborg er nok det å ligge 15 poeng bak førsteplassen, å være uten hovedtrener og med et tap i Haugesund friskt i minne ganske så bekmørkt.

Likevel spørs det om ikke trønderne er favoritter også torsdag kveld. En av grunnene til det er det faktum at Viking virker vaksinerte mot å vinne over Rosenborg.

Ikke siden 2005 har det blitt tre poeng med hjem fra Trondheim. Da var Roy Hodgson trener, Viking stadion ny og Henrik Heggheim fire år gammel. Egil Østenstad og Peter Kopteff scoret og sørget for 2-0-seier, foran nesten to og tyve tusen tilskuere på Lerkendal stadion.

Dette var 16. mai, så det ble også invitert til visning av kampen på Stadion, hvor flere tusen møtte opp.

Viking slo også Rosenborg i Stavanger senere det året. Det var forrige gang det ble seier over hvittrøyene.

Torsdagens kamp blir den 50. på Lerkendal mellom de to lagene som topper maratontabellen. Status er 24 seire til hjemmelaget og 10 til Viking. 

Før runden ligger Rosenborg som nummer 6 med 15 poeng. Viking ligger på tiendeplass med 11 poeng. 

Rosenborg må klare seg uten toppscorer Kristoffer Zachariassen, som soner karantene for fire gule kort. Det gjør muligens at klubbens hjemvendte sønn, den tidligere landslagskapteinen og mangeårige Bundesliga-proffen Per Ciljan Skjelbred får sjansen fra start.

En annen som antageligvis starter, er fjorårets toppscorer i Eliteserien, Torgeir Børven. Han ble hentet til Rosenborg fra Odd tidligere i sommer og står med syv scoringer hittil i sesongen (seks av dem for Odd).

Trønderne har også solgt unna noen spillere. Både Birger Meling (Nimes, Frankrike) og Marius Lundemo (APOEL Nicosia, Kypros) har forlatt klubben i sommer.

De har også byttet hovedtrener. I hvert fall kvittet seg med en. Eirik Horneland, som tok over klubben før fjorårssesongen, er erstattet av assistenttrener Trond Henriksen. Han fungerer som caretaker ut sesongen. 

Lagoppstilling forrige kamp: 
Julian Faye Lund – Erlend Dahl Reitan, Tore Reginiussen, Gustav Valsvik, Anders Trondsen – Kristoffer Zachariassen, Anders Konradsen, Gjermund Åsen – Pål André Helland, Torgeir Børven, Emil Konradsen Ceide
 

Fem siste

Haugesund - RBK 1-0
Rosenborg - Sandefjord 2-1
Start - Rosenborg 0-0
Rosenborg - Strømsgodset 3-0
Stabæk - Rosenbrog 0-3
 

Møter gamle kjente

Etter all sannsynlighet er det Arild Østbø som vokter buret i torsdagens kamp. Østbø ble etter forrige sesong hentet hjem til Viking fra nettopp Rosenborg.

Hjem kom han sammen med Yann-Erik de Lanlay. Han har vært ute med skade siden like før seriestarten, men er nå aktuell for et etterlengtet comeback i Viking-drakten – mot sine gamle lagkamerater.

– Det er kjempekjekt å være tilbake. Endelig skal jeg få være med laget på tur og være en del av kamptroppen. RBK på bortebane er også en kul kamp å være med til, sa han til Aftenbladet etter onsdagens trening på Randaberg, hvor Viking forberedte seg på gress denne uken.

Dette er strålende nyheter, og Viking-trener Bjarne Berntsen er naturligvis fornøyd med å ha "Yanni" tilbake.

– Yann-Erik de Lanlay er med i troppen mot Rosenborg og er klar for noen korte innhopp. Han har vært veldig god på trening. Det tar neppe så lang tid før han er klar for 90 minutter. Dette er gledelig, sa han til avisen.

Endelig er "Yanni" tilbake. Kanskje kommer comebacket i Viking mot gamleklubben torsdag.
Endelig er "Yanni" tilbake. Kanskje kommer comebacket i Viking mot gamleklubben torsdag.

Hos Rosenborg finner vi en kjenning i Samuel Adegbenro. Han spilte 75 kamper (serie og cup) og scoret 17 mål for Viking fra 2015 til 2017. Om han spiller torsdag, er usikker på grunn av en liten skade

Skader og suspensjoner

Vikings skadeliste består av Iven Austbø, Runar Hove, Even Østensen, Jefferson de Souza og Sondre Flem Bjørshol.

Ingen soner karantene.

Rosenborg må greie seg uten toppscorer Kristoffer Zachariassen og Dino Islamovic som soner karantene for fire gule kort. I tillegg er både Vegar Eggen Hedenstad og tildligere Viking-spiller Samuel Adegbenro usikre grunnet skader. Keeper André Hansen er også ute med langtidsskade.

Ti siste møter mot hverandre

Viking - Rosenborg 2-2, 2019
Rosenborg - Viking 5-1, 2019
Rosenborg - Viking 2-0, 2017
Viking - Rosenborg 0-1, 2017
Viking - Rosenborg 0-2, 2016
Rosenborg - Viking 4-0, 2016
Rosenborg - Viking 2-0, 2015
Viking - Rosenborg 1-4, 2015
Viking - Rosenborg 1-2, 2014
Rosenborg - Viking 2-2, 2014
 

Flest scoringer Viking

2 – Veton Berisha, Ylldren Ibrahimaj, Zymer Bytyqi, Kristoffer Lie Løkberg og Adrian Nilsen Pereira
1 – Even Østensen, Viljar Helland Vevatne og Fredrik Torsteinbø
 

Flest scoringer RBK

7 – Torgeir Børven (6 av disse for Odd)
4 – Kristoffer Zachariassen
1 – Åtte spillere
 

Flest målgivende Viking 

2 – Adrian Nilsen Pereira, Zymer Bytyqi og Veton Berisha
1 – Johnny Furdal, Joe Bell, Ylldren Ibrahimaj og Fredrik Torsteinbø
 

Flest målgivende RBK

3 – Pål André Helland
2 – Anders Trondsen og Vegar Eggen Hedenstad
 

Råtassene Viking

2 gule kort – Even Østensen, Rolf Daniel Vikstøl, Tommy Høiland og Viljar Helland Vevatne
1 gult kort – Arild Østbø, Iven Austbø, Ylldren Ibrahimaj og Veton Berisha
 

Råtassene RBK

4 gule kort – Kristoffer Zachariassen og Dino Islamovic
1 rødt kort – Birger Meling
3 gule kort – Pål André Helland og Anders Trondsen
 

Kort totalt Viking

12 gule kort

Kort totalt RBK

21 gule og 1 rødt kort

Fantasy topp tre Viking

44 poeng – Adrian Nilsen Pereira
40 poeng – Zymer Bytyqi
38 poeng – Veton Berisha
 

Fantasy topp tre RBK

58 poeng – Torgeir Børven (medregnet poengene fra Odd)
45 poeng – Kristoffer Zachariassen
39 poeng – Vegar Eggen Hedenstad og Gustav Valsvik
 
Kampdag  Tommy RBK

 

Annonse fra Eliteserien: