Viking - Vålerenga. Tommy Høiland utlikner til 1-1. Foto: Tore Fjermestad

Poengdeling mot Vålerenga

(Viking - Vålerenga 1-1) Gjestene fra Oslo tok ledelsen etter å ha fått en mann utvist. Men Viking kjempet seg tilbake og var nærmest seieren da det endte uavgjort mellom de to lagene for første gang siden 2014. (Foto: Tore Fjermestad)

Kort fortalt

Viking skapte fire gode sjanser i første omgang, og hadde det ikke vært for en Adam Larsen Kwarasey på sitt beste, hadde det stått både 1-0 og 2-0 til Viking til pause. I andre omgang var gjestene nære å gå i ledelsen tidlig, men i stedet fikk de en man utvist etter hvert. Like etter tok de ledelsen med Chidera Ejuke.

Tommy Høiland var på plass da Adrian Nilsen Periera sleivet inne foran mål, og fjorårets toppscorer i OBOS-ligaen utlignet med underkant av tyve minutter igjen å spille.

Viking manet på for flere mål, men det ville seg ikke foran Larsen Kwarasey. Dermed endte det 1-1, noe som betyr at Viking ligger på femteplass og Vålerenga på fjerde.

Kampfakta nederst i saken.

Pereira fra start

Det var to lag som sto med full pott på hjemmebane som møttes mandag. Viking med to av to seire, Vålerenga med tre av tre. Borte har det ikke gått like smertefritt. Viking står med én seier og to tap så langt, mens gjestene jaktet sin første borteseier for sesongen etter to tap og én uavgjort.

Bjarne Berntsen var tvunget til å gjøre et par endringer på laget. Runar Hove skadet seg som kjent i kampen mot Ranheim, og blir ute en stund. Han ble erstattet av Tord Johnsen Salte, som også kom inn for Hove i Trondheim. I tillegg var Rolf Daniel Vikstøl utilgjengelig på grunn av en mindre skade. Dermed fikk Adrian Nilsen Pereira sin første kamp fra start i Eliteserien, nesten 22 år etter at hans far for første gang spilte i mørkeblått.

Og når vi er inne på 22 år: Snittalderen på laget som startet mandagens kamp var nettopp 22. Og totalt stilte Viking med åtte lokale spillere fra start.

Vålerenga stilte uforandret sammenlignet med laget som slo Odd forrige runde. Det betydde blant annet at tidligere Viking-spiller Johan Lædre Bjørdal var med fra start, mens fjorårets leiesoldat fra i Viking, Markus Nakkim, satt på benken.

Se høydepunktene fra kampen her:

Saken fortsetter under videoen


Flere store sjanser

Det ble en jevn førsteomgang under solen på SR-Bank Arena, hvor Viking var nærmeste sett ut i fra sjanser. Ylldren Ibrahimaj fikk den første etter tolv minutter, da Zymer Bytyqi kom løpende opp høyresiden og la over på bakre stolpe. Der hadde Ibrahimaj sneket seg bak Vålerengas høyreback og klinte til på volley. Adam Larsen Kwarasey i gjestenes mål hadde ikke mye tid å reagere på, og sto vel egentlig bare på rett sted til rett tid, men fikk reddet skuddet.

Vålerenga slapp til et par ganger på Vikings venstreside hvor Adrian Nilsen Pereira spilte seg kraftig opp utover kampen. Men innleggene ble stort sett ryddet unna. Bård Finne fikk en avslutning etter et langt oppspill som Vilhjálmsson headet ned. Men skuddet til bergenseren gikk et stykke utenfor.

Viking tok så tak i kampen, og halvveis ut i omgangen fikk publikum servert et strålende angrep.

Fridjónsson vant først ballen like utenfor egen sekstenmeter. Så kombinerte Tripic og Ibrahimaj fint på venstresiden før Tommy Høiland tok over inne i boksen. Høiland fikk kjapt et par Vålerenga-spillere på seg og ga videre til Bytyqi. Han la igjen til Bjørshol som tok med seg ballen inn i feltet og avsluttet knallhardt utenfor.

Gjestene fikk sin store mulighet i omgangen etter en halvtime. Etter et hjørnespark fikk venstreback Ivan Näsberg tid til å avslutte, og fra fem-seks meter sendte han av gårde en ball som trillert forbi en horde av spillere og like utenfor.

Så gikk Viking rett i angrep. Thorstevdt slo en lang ball inn i boks til Ylldren Ibrahimaj. Han tok ballen ned feilvendt og la ut til en helt ledig Zymer Bytyqi som slo inn i feltet igjen. Inne foran mål lå Tommy Høiland som vant duellen og headet på mål, men nok en gang vartet Adam Larsen Kwarasey opp med en mesterlig redning.

Vålerenga fikk til en avslutning til før pause, men skuddet til Abu skremte ingen. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0, etter en god omgang sett med mørkeblå øyne.

Kom tilbake

Vålerenga startet andre omgang med å gå rett i angrep. En lang ball i bakrom ble plukket opp av Herolind Shala, som ble taklet. Ballen havnet så hos Bård Finne som fikk avslutte fra tolv meter, men Iven Austbø gjorde en god redning og fikk avverget.

Så fikk Viking to gode muligheter. Først da Kristian Thorstvedt ble avblåst for angrep på keeper og Bytyqi satte ballen i stangen. Så da Tommy Høiland la ballen utenfor etter flott angrepsspill. Men avslutningen til spissen satt ikke helt.

Etter en time fikk gjestenes Mohammed Abu sitt andre gule kort etter å ha meid ned Zlatko Tripic bakfra. Med én mann mindre satte Vålerenga inn Devyer Vega, noe som skulle vise seg å gi resultat. 

For i det det virket som om Viking hadde god kontroll, rullet opp flere angrep, Pereira danset seg forbi Vålerenga-spillere og man egentlig bare ventet på 1-0-scoringen, dukket Chidera Ejuke opp.

Devyer Vega utfordret Pereira og la inn til Ejuke som avsluttet på direkten og i mål. En kalddusj.

Men knappe tre minutter etter var målsniken Tommy Høiland på plass. Etter det førtiende presise innlegget fra Zymer Bytyqi i kampen, fikk Viking hjørnespark. Som vanlig slo Ylldren Ibrahimaj inn, og ballen falt ned i feltet. Der landet den ved Adrian Nilsen Pereira som gikk for scoring. Avslutningen ble av den sleivete varianten og gikk i stedet til Høiland som banket den i nettet, og dermed var vi like langt.

Etter dette satte Viking inn et vanvittig press. Gang på gang stormet man opp på en av kantene. Det ble flere hjørnespark, og etter hvert ganske så hett rundt ørene til Adam Larsen Kwarasey.

Men selv om det var nære et par ganger, ble det ikke flere scoringer. Selv ikke da innbytter Fredrik Torsteinbø headet på mål flere minutter på overtid.

Kampen endte 1-1, og Viking står nå med 10 poeng etter 6 kamper.

Neste hjemmekamp er mot Stabæk 16. mai. Billetter til det oppgjøret finner du her. 

Siste ord
Stjernen: Zymer Bytyqi. Leverte innlegg etter innlegg hjem på døren, og jobbet knallhardt kampen gjennom.
Sjefen: Mest fornøyd.
Stemningen: De i underkant av 8000 fremmøtte gjorde alt de kunne for å mane laget frem til en pefekt start på arbeidsuken. Det gikk nesten.
Øyeblikket: Da Pereira dro seg forbi en mann og inn i boks. Lekent og modig fra unggutten.
Ett ord: Moral.

 

Kampfakta

 • 6. Serierunde i Eliteserien, SR-Bank Arena

 • Viking - Vålerenga 1-1 (0-0)

 • Viking: Iven Austbø – Adrian Nilsen Pereira, Viljar Helland Vevatne, Tord Johnsne Salte, Sondre Flem Bjørshol – Ylldren Ibrahimaj (Usman Sale fra 71. min), Samúel Kári Fridjónsson (Fredrik Torsteinbø fra 90. min), Kristian Thorstvedt – Zlatko Tripic (K), Tommy Høiland, Zymer Bytyqi

 • Vålerenga: Adam Larsen Kwarasey – Ivan Näsberg, Jonatan Tollås Nation, Johan Lædre Bjørdal, Efraín Juárez – Magnus Lekven, Mohammed Abu – Bård Finne (Deyver Vega fra 66. min), Chidera Ejuke (Markus Nakkim fra 71. min), Herolind Shala – Matthías Vilhjálmsson (Fitim Azemi fra 90. min)

 • Mål av: Chidera Ejuke (69. min), Tommy Høiland (72. min)

 • Sjanser: 6-3

 • Hjørnespark: 10-2

 • Dommer: Tommy Skjerven

 • Gule kort: Zymer Bytyqi, Johan Lædre Bjørdal

 • Rødt kort: Mohammed Abu (to gule)

 • Tilskuere: 7659

Annonse fra Eliteserien: