Viking - Lillestrøm. Tripic gratuleres for 3-0 scoringen. Foto: Tore Fjermestad

Ny sterk hjemmeseier

(Viking - LSK 3-0) Med tre serierunder igjen ligger Viking kun to poeng bak 4. plassen. Mot Lillestrøm viste spillerne at de er langt fra mette selv om cupfinalebilletten er sikret. (Foto: Tore Fjermestad)

– En helt vanvittig prestasjon av et nyopprykket lag

Det var en svært fornøyd Viking-trener vi traff etter kampen. Med onsdagens semifinale i bakhodet, var han meget imponert over det guttene hans viste mot Lillestrøm.

– Så kort tid etter en fantastisk semifinale og en mental utladning som det er når du kommer til cupfinalen for første gang på 18 år, jeg er mektig imponert, sa han og la til:

– Det viser bare at det er en gjeng her som vil jobbe knallhardt hele veien. Det veldig kjekt.

Viking gikk som vanlig ut friskt, men møtte et lag som forsvarte seg godt. Etter 13 minutter greide likevel Ylldren Ibrahimaj få ballen forbi keeper, og sørget for 1-0.

– Vi gjorde som vi vanligvis gjør, jobber steinhardt uten ball, og når vi får ballen stuper vi i angrep hvis vi kan, hvis vi ikke kan prøver vi å bearbeide motparten litt. Det synes jeg vi var gode til i dag, forklarer Berntsen.

Fredrik Torsteinbø økte til 2-0 da klokken tikket mot 40 minutter. Men Lillestrøm fikk noen sjanser også de, og det var ikke alt sjefen var like fornøyd med.

– Jeg synes vi gir bort ballen for mye i lette situasjoner. Det er ikke bra nok, påpeker han.

I andre omgang fikk Viking straffe da Fredrik Torsteinbø gikk i bakken etter en god overgang. Zlatko Tripic var sikker, og sørget for at det endte 3-0.

Dette var den ellevte kampen Viking går av banen uten å slppe inn mål denne sesongen. Det er mest av samtlige lag i Eliteserien. 

– Vi har en keeper som hater å slippe inn mål, sier Berntsen og viser til situasjonen hvor Pereira ender opp med å redde på strek etter at Austbø har blitt tatt i en duell.

– Hadde den gått i mål tror jeg vi hadde fått en illsint keeper mot dommeren, smiler Viking-treneren.

Kampen var også Vikings femte strake hjemmeseier. På de åtte siste på SR-Bank Arena har det blitt syv seire. Stadion er i ferd med å gjenreises som et fort, noe Berntsen mener er kjempeviktig.

Neste lørdag går turen til Haugesund. Rogalandsderbyene er i utgangspunktet spesielle nok, men det blir nok ekstra spesielt denne gang, med tanke på at det er de to cupfinalistene som møtes.

– Vi kommer ikke til å vise frem noen ting, så vi reiser opp med rent juniorlag, sier en spøkefull Berntsen før han glir over i alvoret og forsikrer oss om at laget hans skal opp og gi alt i derbyet.

– Det blir en viktig kamp. Vi er fortsatt med i kampen om gjeve plasseringer, så vi reiser selvfølgelig til Haugesund for å vinne.

Med seier i de resterende tre seriekampene vil Viking være sikret minimum 4. plass. Berntsen er klar på hva han mener om at laget har satt seg selv i en slik situasjonen før serieinnspurten:

– En helt vanvittig prestasjon av et nyopprykket lag.

Kampfakta nederst i saken.

IMG_7018
Bjarne Berntsen takker publikum for kampen. Foto: Tore Fjermestad

 

Kun én endring på laget

Søndag kveld var det tilbake til hverdagen igjen for spillere og publikum. Den fantastiske kvelden fire dager tidligere, hvor Ranheim ble slått og cupfinalebilletten ble sikret, er lagt til side. Nå handler det utelukkende om poeng frem til 1. desember.

Før kampen lå Viking på 5. plass, fem poeng bak Rosenborg som spilte fredag. Seier i de fire siste kampene ville gitt Viking minimum 4. plass. Derfor var det mye å spille om for begge lag.

Bjarne Berntsen og teamet hans har nærmest gjort det for vane å rullere og gjøre flere endringer på laget fra kamp til kamp. Men mot Lillestrøm valgte man å gjøre kun én endring sammenlignet med laget som startet cupsemfinalen.

Samúel Kári Fridjónsson, som kom inn midtveis i første omgang mot Ranheim, da Løkberg måtte ut etter en hodesmell, var inne fra start. På benken gikk Kristian Thorstvedt og satte seg.

Med andre ord sparte man ikke på kruttet.

Lillestrøm lå før runden på 11. plass, utsatt til med tanke på nedrykk. Selv om mye skal skjære seg for at gultrøyene havner i OBOS-ligaen, var det liten tvil om at laget som ikke hadde vunnet en kamp siden august, var sugne på poeng i Stavanger.

På SR-Bank Arena sto Viking med fire seire, Lillestrøm med tre. Åtte hadde endt uavgjort.

Fikk tidlig scoring

Det var nydelige spilleforhold, med 6-7 grader og lett duskregn før avspark.

Lillestrøm kom til den første virkelig avslutningen på mål da deres toppscorer, Thomas Lehne Olsen, prøvde seg fra skrått hold. Skuddet gikk lavt og var hardt, men Iven Austbø hadde få problemer med å håndtere det, da det gikk rett på ham.

Like etter fikk Viking sin første sjanse.

Ylldren Ibrahimaj slo ut til Zlatko Tripic på venstre. Kapteinen tok ned ballen og løftet blikket før han slo inn. På bakre stolpe kom Fredrik Torsteinbø. Han headet tilbake igjen, og inne foran mål hadde Ibrahimaj løpt seg fri, som mot Ranheim, og han bare skled ballen i mål.

Men dommer blåste ikke for mål med en gang. Lillestrøms keeper reddet nemlig avslutningen til Ibrahimaj. Selv om samtlige på Stadion så at ballen var langt inne da keeper fikk tak i den, så ikke dommer det, og dermed ventet han til Fridjónsson banket den i nettet før han blåste.

Nok en gang fikk Viking en god start på kampen.

Saken fortsetter under bildet.

IMG_0007
Ylldren Ibrahimaj sklir inn 1-0. Foto: Tore Fjermestad

Som mot Tromsø ble også dette en test for tålmodigheten. Viking hadde mye spill, men gjesten lå dypt og kompakt og forsvarte seg bra. Dette gikk noe utover det offensive for LSK, som ble baktunge og slet med å komme etter de gangene de vant ballen og prøvde å kjøre kontring.

Viking på sin side trillet ball og viste frem mye fint spill. Det ble ikke veldig mange målsjanser ut av det, men tålmodighetne og ikke minst innsatsen som spillerne la ned, betalte seg. Og effektiviteten var det ingenting å si på.

Etter 38 minutter fikk vi servert en frekkis av Fredrik Torsteinbø.

Ylldren Ibrahimaj headet en ball inn i boks. Benjamin Källman gikk i duell med to LSK-spillere. Plutselig kom gjestenes keeper ut. Han kolliderte i en lagkamerat og datt i bakken, mens ballen rullet av gårde fri. Like utenfor sekstenmeteren kom Torsteinbø i lett trav. Han orienterte seg og chippet ballen elegant over den eneste oppreiste LSK-spilleren som var igjen i boks og inn i det åpnet målet. 2-0!

Torsteinbøs femte scoring for sesongen.

Tripic punkterte

Andre omgang startet med en gedigen sjanse for gjestene. Et innlegg fra venstre havnet hos Thomas Lehne Olsen som klinte til på volley fra seks meter. Men  Iven Austbø  var på rett sted og vartet opp med en feberredning.

Like etter gikk Viking i angrep. Målscorer Ibrahimaj slo inn fra høyre. Foran mål var Källman høyest og fikk headet på mål. Men Marko Maric viste at også han er en meget habil keeper, og fikk avslutningen unna.

Og nå kom sjansene like fort som kulden på SR-Bank Arena.

Først ble Tripic spilt fri og fikk skutt fra skrått hold. Men keeper var med og fikk slått ut til hjørnespark.

Så var det Lillestrøms tur. Ifeanyi Mathew fikk ballen i returrommet, ladet og skjøt via Fredrik Torsteinbø og i tverrliggeren over.

Etter timen spilt pådro Runar Hove seg gult kort etter en duell med Thomas Lehne Olsen. Det kortet betyr at han er ute med karantene når resten av laget drar til Haugesund neste helg.

Lillestrøm var mye mer med i kampen i andre omgang, og så også hakket hvassere ut fremover i banen. Men jo mer de satset offensivt, jo mer rom fikk Viking å kontre i.

Og etter 65 minutter utnyttet De mørkeblå en overgang til det fulle, og straffe gultrøyene knallhardt.

Et dårlig innlegg ble plukket opp av Pereira. Han slå så en lang ball ut til Tripic som skrudde på turboen, og plutselig befant Viking seg i en tre mot to situasjon.

Torsteinbø fikk ballen og dro seg forbi en spiller inn i boks. Så ble han tatt og dommer pekte på ellevemetersmerket.

I Tommy Høilands fravær var det Zlatko Tripic som fikk ta straffesparket. Kapteinen var iskald, og satte inn kveldens tredje mål.

Saken fortsatter under bildet.

IMG_0036
Zlatko Tripic var sikker fra ellevemetersmerket. Foto: Tore Fjermestad

Lillestrøm fortsatte å prøve, men fikk det ikke helt til for seg. Balltrillingen resulterte i få store sjanser, selv om Arnór Smárason var nære på med et godt skudd fra distanse, og enda nærmere da han fyrte av fra åtte meter, men måtte se Pereira kaste se inn foran og redde på strek.

Stort mer skjedde det ikke i kampen.

Dommer blåste til slutt av, og med det ble det klart at Viking tok sin femte strake seier på hjemmebane. I tillegg gikk De mørkeblå av banen uten å slippe inn baklengs, for ellevte gang denne sesongen.

Nå venter Haugesund borte neste lørdag!

 

Kampfakta

 • 27. serierunde, Eliteserien

 • Søndag 3. november kl. 18.00, SR-Bank Arena

 • Viking - Lillestrøm 3-0 (2-0)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Samúel Kári Fridjónsson, Kristoffer Løkberg, Fredrik Torsteinbø (Zymer Bytyqi fra 78.) – Ylldren Ibrahimaj, Benjamin Källman (Jostein Ekeland fra 72.), Zlatko Tripic (K) (Kristian Thorstvedt fra 82.)

 • Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Zymer Bytyqi, Even Østensen, Jostein Ekeland, Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt

 • Lillestrøm: Marko Maric – Simen Rafn, Joonas Tamm, Tobias Salquist, Simen Kind Mikalsen – Daniel Gustafsson (Mats Haakenstad fra 46.), Aleksander Melgavis (Arnór Smárason fra 46.), Ifeanyi Mathew, Fredrik Korgstad, Kristoffer Ødemarksbakken (Erik Næsbak Brenden fra 79.) – Thomas Lehne Olsen (K)

 • Benk: Mads Hedenstad Christiansen, Mats Haakenstad, Frode Kippe, Erik Næsbak Brenden, Sheriff Sinyan, Josef Brian Baccay, Arnór Smaráson

 • Mål av: 1-0 Ylldren Ibrahimaj (13.), 2-0 Fredrik Torsteinbø (38.), 3-0 Zlatko Tripic (66.)

 • Sjanser: 6-4

 • Hjørnespark: 9-7

 • Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding IL

 • Gule kort: Runar Hove, Tobias Salquist, Ifeanyi Mathew

 • Tilskuere: 7037

Annonse fra Eliteserien: