NM-kvartfinale: Aalesund - Viking

Torsdag kveld jakter Tommy Høiland og co. en semifinaleplass i cupen. Her er det du trenger å vite før vår første kvartfinale på fire år sparkes i gang. (Foto: NTB Scanpix)

26. september klokken 20.00
Norgesmesterskapet
Color line stadion, Ålesund
Aalesund - Viking
 

For de av dere som ikke er på plass i jugendbyen, kan oppgjøret ses på NRK2. Foretrekker du radio, stiller du inn apparatet på NRK Sport. 

Drømmen leve

Viking er inne i en god periode, og står nå med seks strake matcher uten tap. På disse kampene er målforskjellen 16-5.

Det finnes sikkert et eller annet teoretisk halmstrå som gjør nedrykk mulig ennå. Men selv Murphy og hans lov skal få store problemer med å sette krokfot på planene om videre spill i Eliteserien nå.

Faktisk ligger De mørkeblå akkurat for øyeblikket som nummer fem på tabellen, og er sånn sett nærmere Europa enn OBOS-ligaen.

Torsdag kveld er det duket for nok et høydepunkt denne sesongen.

Flomlys. Fulle tribuner. Kvartfinale i cupen. Det skulle selvsagt vært på hjemmebane, men med støtten som hittil i år har blitt vist på bortebane, er det egentlig samme hvor vi spiller.

Det er disse kampene vi lever for. Det er disse kveldene som gjør dagene i forveien til en følelsesmessig heis for alle som følger klubben; Pling! "Det kommer til å gå bra". Pling! "Det går i dass". Pling! "Det må må jo gå". Pling! "Aldri om det går". Og så videre...

Forhåpentligvis lever drømmen om en cupfinale fortsatt når kampen er over. Klubbens unge har i hvert fall vist vei med sine cupprestasjoner den siste tiden.

Først gikk G16- og J16-laget videre etter seire over henholdsvis LSK og Arna-Bjørnar hjemme på SR-Bank Arena. Så tok G19-laget seg til semifinale etter å ha slått LSK på straffer.

Nå gjenstår det bare for A-laget å gjøre jobben.

Veien så langt

Cupen startet på Kvernaland for Vikings del. Frøyland var verter, og sto godt imot lenge. Fjerdedivisjonslaget ledet faktisk også til pause.

Men i andre omgang snudde Viking kampen. Først scoret Zymer Bytyqi to ganger, før Kristain Thorstvedt gjorde 3-1, noe som også ble sluttresultatet.

I andre runde ventet nærmeste nabo Hinna. I et fryktelig vær, vått, surt og kaldt, ga også dette laget fra nivå fem Viking god kamp. Men etter to scoringer av både Zlatko Tripic og Samúel Kári Fridjónsson, ble det en komfortabel 4-1-seier.

Sandnes Ulf var motstander i tredje runde. På Sandnes.

De lyseblå valset over Viking på samme bane i fjor, så det var en revansjesugen gjeng som møtte til kamp. Etter en jevn første omgang, scoret først Tommy Høiland, like etter pause, så Ylldren Ibrahimaj på et vakkert frispark ti minutter senere.

Hjemmelaget reduserte på overtid, men det endte 2-1 til Viking.

Første hjemmekamp i cupen siden semifinalen i 2015 gikk mot Stabæk. Etter et målkalas i første omgang, hvor det kom hele fem scoringer i løpet av et kvarter, roet det seg noe i andre omgang. Helt på slutten av oppgjøret scoret Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt hver sitt mål, noe som gjorde at det endte 5-2.

FEM SISTE:
Vålerenga - Viking 0-4
Viking - Odd 2-0
Sarpsborg - Viking 2-2
Viking - Ranheim 2-2
Viking - Strømsgodset 4-0
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Samúel Kári Fridjónsson, Kristoffer Løkberg, Fredrik Torsteinbø – Zymer Bytyqi, Benjamin Källman, Even Østensen

Saken fortsetter under bildet

15E5qNNxjtI
Jubel foran de hundrevis av fremmøtte supporterne på Intility Arena etter seieren søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 

Suverene i OBOS-ligaen

Med 14 poengs margin og 6 kamper igjen å spille, er opprykket til Eliteserien så godt som sikret for Aalesund.

Etter fjorårets skuffelse, hvor laget tross alt lå på direkte opprykk omtrent hele sesongen, bare for å se det glippe på målstreken, har tangotrøyene virkelig reist seg og slått knallhardt tilbake.

De argeste opprykksrivalene, Sandefjord og Start, ligger så langt bak at Aalesund kan spille uavgjort i samtlige resterende kamper og fortsatt rykke opp. Av 24 seriekamper er 20 vunnet, og kun én tapt.

Det er med andre ord en alt annet enn en enkel oppgave som venter Viking. Og for å gå videre, må De mørkeblå gjøre noe ingen andre lag har greid i 2019 – nemlig slå Aalesund på hjemmebane.

For Lars Bohinens lag har vunnet samtlige av sine 13 hjemmekamper i serie og cup denne sesongen, og står med 40-9 i målforskjell.

Dette gjør jo selvsagt noe med selvtiliten. Og legger man til at Molde fikk bank 4-0 og Rosenborg ble slått ut på Lerkendal, spørs det om Viking i det hele tatt kan kalles favoritt til oppgjøret, til tross for divisjonsforskjellen.  

Men cup er cup, og Viking har vunnet i Ålesund flere ganger tidligere. Så til tross for en imponerende hjemmestatistikk, skal det være mulig å snike med seg et avansement.

Veien så langt

Aalesund startet med 3-0-seier borte mot Bergsøy i cupens første runde. Så gikk turen til Florø, hvor det ble 1-0-seier.

I tredje runde ventet langt tøffere motstand. Da kom rivalen Molde på besøk. Men Aalesund viste ingen nåde, og knuste blåtrøyene 4-0.

Så var det Rosenborg som sto for tur. Oppgjøret gikk på Lerkendal, og AaFK ledet kampen lenge etter en scoring av Niklas Castro i første omgang. Men mindre enn ti minutter før slutt utlignet Tore Reginiussen. 

Det hele måtte avgjøres på straffer, og der trakk Aalesund det lengste strået.

FEM SISTE:
Aalesund - Notodden 3-1
Aalesund - KFUM Oslo 2-1
Kongsvinger - Aalesund 1-1
Aalesund - Jerv 4-0
Aalesund - HamKam 5-2
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (3-5-2):

Andreas Lie – Ståle Steen Sæthre, Jonas Grønner, Oddbjørn Lie – Sindre Fet, Erikson Spinola Lima, Fredrik Carlsen, Niklas Castro, David Kristjan Olafsson – Torbjørn Agdestein, Pape Habib Gueye

Poengkongene

Bjarne Berntsen viste søndag hele Norge at han har en tropp full av gode spillere. Selv om det ble gjort mange endringer på laget, og fire av spillerne som står for suverent flest målpoeng for laget denne sesongen ikke startet, feide Viking Vålerenga av egen hjemmebane.

Even Østensen, som scoret sitt første Viking-mål på Color Line stadion, scoret to ganger. Benjamin Källmann fikk sitt første i Viking-drakt. I tillegg vartet Adrian Nilsen Periera opp med en vakker scoring og en leken målgivende.

Zlatko Tripic er også tilbake etter ferdigsonet karantene. Han har vist en form i det siste som bør skremme de fleste.

Fortsatt har vi til gode å nevne de to toppscorerne og han med flest målgivende.

FLEST SCORINGER VIKING (NM og serie):
10 – Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland
6 – Zlatko Tripic
4 –  Even Østensen og Zymer Bytyqi
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING (serie):
8 – Ylldren Ibrahimaj
4 – Tommy Høiland
3 – Zlatko Tripic
 
Saken fortsetter under bildet
e9NS2WNJk30
Benjamin Källman scoret sitt første for Viking borte mot Vålerenga søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Aalesund har mange bra spillere, men den det kanskje må passes best på, er Niklas Castro. Han står med hele 24 målpoeng i serie og cup denne sesongen, og er utvilsomt en av hovedgrunnene til at AaFK har gjort det så bra som de har.
 
FLEST SCORINGER Aalesund (NM + serie):
14 – Niklas Castro
10 – Pape Habib Gueye
9 – Torbjørn Agdestein
 
FLEST MÅLGIVENDE Aalesund (serie):
10 – Niklas Castro
7 – David Kristjan Olafsson
3 – Sondre Fet, Jørgen Hatlehol og Aron Elis Thrandarson
 

Råtassene

Viking har pådratt seg 45 gule kort i serie og cup så langt denne sesongen, noe som gir et snitt på 1,7 gule kort per kamp. Aalesund har pådratt seg 51 kort av samme farge. Det gir et snitt på 1,8 gule per kamp. Det kan altså bli relativt hett utover kvelden.

FLEST KORT VIKING (NM + serie):
7 gule – Zlatko Tripic
6 gule – Tommy Høiland og Samuel Kari Fridjonsson
4 gule – Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt og Runar Hove
 
FLEST KORT Aalesund (NM + serie):
6 gule – Niklas Castro
4 gule – Kaj Rammsteijn, Holmbert Fridjonsson, Fredrik Carlsen og Jonas Grønner
3 gult – Aron Thrandarson og Sondre Fet
 

Tidligere møter

Viking står med fem kamper på rad uten tap i Ålesund. 4-0-seieren i 2015 var fin den. Men det er fjorårest kamp som kommer til å sitte klistret i minnet lengst.

Saken var ganske enkel: Skulle Viking sikre seg direkte opprykk, måtte de fire siste kampene av OBOS-ligaen 2018 vinnes. Den første var mot opprykksfavoritt Aalesund.

Tommy Høiland scoret først én gang. Så én gang til. Aalesund reduserte. Men så dukket Even Østensen opp og punkterte kampen. Resten av fortellingen vet alle hvordan gikk.

Saken fortsetter under videoen


SISTE TI
Aalesund - Viking 1-3, OBOS-ligaen 2018
Viking - Aalesund 0-2, OBOS-ligaen 2018
Aalesund - Viking 1-1, Eliteserien 2017
Viking - Aalesund 1-2, Eliteserien 2017
Viking - Aalesund 2-3, Eliteserien 2016
Aalesund - Viking 1-2, Eliteserien 2016
Viking - Aalesund 4-1, Eliteserien 2015
Aalesund - Viking 0-4, Eliteserien 2015
Viking - Aalesund 1-2, Eliteserien 2014
Aalesund - Viking 1-2, Eliteserien 2014

 

Tidligere kvartfinaler

Mens Viking har en bra statistikk oppe på Color Line stadion, er de siste års kvartfinaleresultater litt mindre lystig lesning. På de siste 15 årene har Viking nådd kvartfinalen i cupen seks ganger. Kun én gang har det blitt semifinale, det var i 2015.

Viking - Molde 3-0, 2015
Molde - Viking 5-1, 2014
Viking - Brann 1-1 (1-3 etter straffespark), 2011
Odd - Viking 2-1, 2010
Odd - Viking 2-1, 2007
Viking - Rosenborg 1-3, 2006
 

NM-kvartfinaler 2019

Ranheim - Fram Larvik
Mjøndalen - Haugesund
KFUM Oslo - Odd
Aalesund - Viking
 
Annonse fra Eliteserien: