Viking - Kristiansund. Julian Ryerson.  Foto: Tore Fjermestad

Nedtur på overtid

Forrige kamp var det vi som feiret en herlig seier på overtid. Denne gangen var det vi som fikk svi.

Det var blitt gjort noen endringer fra forrige kamp mot Kristiansund. Som bebudet på forhånd erstattet Zymer Bytyqi den suspenderte Samuel Adegbenro, samtidig som Ian Burchnall gjorde et taktisk grep og la Steffen Ernemann langt lengre bak enn det vanlig er. Det virket å fungere. Helt til det 93. minutt.

De lange pasningers omgang

En må være ærlig først som sist, det var ingen stor førsteomgang fra Vikings side rent offensivt. Vi var kompakte, og den taktiske endringen med Ernemann som en slags midtstopper/ankermann fungerte tidvis veldig bra. Den defensive biten av kampplanen fungerte veldig bra, selv om vi ble litt baktunge de ti siste minuttene.

Desverre spilte vi også for det meste lange pasninger som etterhvert ble lette å plukke opp for LSKs forsvar, og det er som kjent en av Frode Kippes styrker.

Derfor kan vi ikke notere noen sjanser for Viking i løpet av førsteomgang. Det var noen pene forseringer av Appiah og Kronberg, men det ble ikke noen sjanser ut av det. Skimmeland Aasheim skjøt nærmere Lillestrøm Stasjon enn det var en trussel for Origi i LSK-buret etter 18 spilte minutter, og det er egentlig det vi kan si om våre egne sjanser denne førsteomgangen.

Når alt det er sagt, selv om Lillestrøm var best denne omgangen var det ikke mye de skapte heller rent sjansemessig. Viking-forsvaret var flinke til å blokkere og vinne dueller, og Iven Austbø gjorde en fin figur i feltarbeidet.

Likevel skapte LSK det som var kampens desidert største sjanse, når Erling Knudtzon headet i stanga fra ca. elleve meter etter 34 minutter på et pent innlegg fra Rafn. Iven var utspilt på akkurat den, men stolpen er som kjent en keepers beste venn og i dette tilfellet var det en meget god venn til Iven.

På det tidspunktet spilte LSK oss veldig lave, og kort etter var det bare en god blokkering som gjorde at Knudtzon ikke fikk enda en avslutning avgårde.

Det var også Knudtzon som endte opp med kampens første gule kort. Selv vi må medgi at det var særdeles strengt å gi gult kort for filming når han gikk overende i duell med Michael Ledger. Det var kanskje ikke straffespark, men det var heller aldri et gult kort. Dette var det siste som skjedde før pause i det som i bunn og grunn hadde vært en sjansefattig affære på Åråsen.

Knust

Den andre omgangen var på mange måter lik den andre. Viking spilte kompakt, mens LSK førte spillet. Vi hadde et par muligheter, om enn ikke gigantiske, og en av disse kom på en kontring etter 51 minutter der Zymer Bytyqi forserte seg bra fremover og fikk avsluttet rett utenfor.

Rett før dette hadde Lillestrøms Mikalsen satt et frispark i tverrliggeren, og det følgte trenden LSK hadde med stolpetreff denne kampen. Det var i det minste det vi håpet på.

Ian Burchnall sa til Eurosport etter kampen at det må ha vært en veldig kjedelig kamp for de nøytrale, og det hadde han helt rett i. Det skjedde rett og slett svært lite, det mest positive sett med Viking-øyne var Julian Ryersons herlige forsering fra midtbanen i det 67. minutt.

Julian fikk ballen videre til Appiah og vi kom i en god posisjon mot LSK, men Appiahs pasning videre til Zymer var akkurat litt for lang. Den ble avverget av LSKs Origi, en av få inngripener han hadde denne kampen.

Det skjedde ikke mye de neste 20 minuttene, LSK førte og Viking satt bakpå, og det kunne virke som det skulle ebbe ut i 0-0 og et særdeles kjærkomment poeng for oss her i Stavanger. Desverre hadde skjebnen og dårlige taktiske vurderinger utpå banen en annen plan.

Vi fikk et frispark med et minutt igjen av kampen, og som Ian sa det til Eurosport, vi spiller den planløst til en spiller. Han var alene mot fire spillere, LSK snapper og det hele ender med at Megalvis får fyrt avgårde ei perle av et skudd som går via krysstanga og inn. Det er ikke ufortjent at LSK vant, de skapte sjansene, men at vi mister dette poenget på slikt vis er vanskelig å forstå.

Kampfakta:

Lillestrøm 1-0 Viking

Sted/dato: Åråsen Stadion/18.06.2017

Tilskuere: 5714

Dommer: Martin Sleire Lundby

Målscorere:

Melgavis (LSK) 90'

Gule kort:

Knudtzon (LSK) 42'

Ryerson (VIK) 59'

Lagoppstillinger:

Lillestrøm (4-4-2): Arnold Origi - Mats Haakenstad, Marius Amundsen, Frode Kippe, Simen Mikalsen - Aleksander Melgalvis Andreassen, Bonke Innocent, Ifeanyi Mathew, Simen Rafn - Erling Knudtzon, Chigozie Udoji (Skoda 69')

Innbyttere:

Mads Hedenstad Christiansen, Tomas Malec, Bajram Ajeti, Fredrik Krogstad, Erik Næsbak Brenden, Stefan Antonijevic, Michal Skoda.

Viking (4-1-2-2-1):

Iven Austbø – Claes Kronberg, Michael Ledger, Karol Mets, Kristoffer Haugen – Steffen Ernemann - André Danielsen, Julian Ryerson – Tor André Skimmeland Aasheim (Pedersen 71'), Zymer Bytyqi (Haukås 71') - Kwesi Appiah, 

Innbyttere: Amund Wichne, Rasmus Martinsen, Usman Sale, Mathias Bringaker, Michael Haukås, Robin Shroot og Patrick Pedersen.

Annonse fra Eliteserien: