Møter laget som satte en stopper for forrige europacupeventyr

Vikings overmenn fra Europa League-kvalifiseringen i 2008, finske Honka, står på motsatt banehalvdel fredag. Avspark er kl. 16.00, og kampen ser du på direktesport.no.

Sesongoppkjøringen hittil

Treningskamper spilt: 7
Antall vunnet: 3
Antall tapt: 2
Antall uavgjort: 2
Antall scorede mål: 14
Antall innslupne: 12
 
Antall kamper
7/7: Viljar Vevatne, Joe Bell, Ylldren Ibrahimaj, Even Østensen
6/7: Adrian Nilsen Pereira, Rolf Daniel Vikstøl, Herman Haugen, Kristoffer Løkberg, Sebastian Sebulonsen, Johnny Furdal, Harald Nilsen Tangen, Zymer Bytyqi, Tommy Høiland
5/7: Sondre Bjørshol, Fredrik Torsteinbø
 
Flest scoringer
2: Harald Nilsen Tangen, Fredrik Torsteinbø og Ylldren Ibrahimaj
1: Sondre Bjørshol, Johnny Furdal, Sebastian Sebulonsen, Viljar Vevatne, Runar Hove, Tommy Høiland, Even Østensen og Zymer Bytyqi
 
Flest målgivende
4: Zymer Bytyqi
2: Tommy Høiland og Jefferson de Souza
1: Johnny Furdal og Viljar Vevatne
 

Svak kamp mot Tromsø

Trenerteamet gjorde ti bytter fra laget som startet mot Chayka forrige fredag til det som startet mot Tromsø søndag. Dette var planlagt på forhånd, da kampene kom tett og meningen er at alle skal få spilletid.

Viking gjorde ingen stor kamp mot OBOS-ligalaget, og slet med å skape sjanser gjennom samtlige 90 minutter. Viljar Vevatne sendte likevel De mørkeblå i ledelsen med et flott skudd etter en drøy time. Men to minutter før full tid utlignet Tromsø og det endte uavgjort 1-1.

Tar man sjanser skapt i betraktning, var nok Viking heldige. Erik Arnebrott sto en veldig god kamp i mål, og måtte vise seg frem ved flere anledninger for å unngå baklengs.

Det positive var at spillerne kjempet og jobbet hardt gjennom hele kampen, og som nevnt leverte Arnebrott meget bra. Utenom det var det ikke all verden som ble vist mot Tromsø.

Så var det selvsagt kjekt å endelig se både Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha tilbake i Viking-drakt.

Les mer om oppgjøret: Suser fra kapteinen holdt bare til uavgjort

Da forrige europaeventyr gikk i dass

Til sommeren skal Viking spille i Europa for første gang siden 2008. Som vinner av cupen kommer man inn i 2. kvalifiseringsrunde. Men dersom man tror at det betyr en enkel vei inn til Europa League, tar man grundig feil.

Viking er fortsatt nødt til å passere to kvalifiseringsrunder. Etter dette venter en meget tøff playoffrunde. Kommer man seg helskinnet gjennom dette venter gruppespillet i Europa League og en meget interessant høst.

Grunnen til at vi nevner Europa nå, er at forrige gang Viking spilte ute på kontinentet – i 2008 – møtte man nettopp fredagens motstander Honka. For de som husker så langt tilbake, gikk ikke det særlig bra.

Det var i 2. kvalifiseringsrunde. Det første oppgjøret endte 0-0 i Finland. I returkampen på Viking stadion tok Uwe Röslers mannskap ledelsen ved Allan Gaarde før det var spilt ti minutter. Men så skar det seg. Honka utlignet først, og så, ti minutter ut i andre omgang, satte de inn 2-1 på et kjempetreff fra langt hold, og med det var det foreløpig siste europaeventyret ute for Vikings del.

Det ble skapt nok av sjanser til å slå finnene, og storscoreren Peter Ijeh fikk attpåtil to mål annullert for offside. Men det ville seg bare ikke.

– Dette er selvsagt skuffende. Vi gjør to store defensive feil, og da er vi ute. Kampen isolert sett bør vi selvsagt vinne. Da er det pinlig å ryke ut på denne måten, sa en skuffet Egil Østenstad, sportsdirektør i klubben den gang, til VG.

Nå, tolv år senere, ligger muligheten for revansj foran oss. Først mot Honka på fredag. Så i Europa til sommeren.

Slo Sandnes Ulf

Den finske serien starter uken etter den norske, men våre naboer har allerede startet med den nasjonale cupen. På fem cupkamper hittil i år har Honka spilt uavgjort tre ganger, vunnet én og tapt én. Tirsdag slo de et skadeskutt Sandnes Ulf 1-0 i en treningskamp i Marbella.

sesongkort2020_980x300

 

Annonse fra Eliteserien: