Viking- Nest Sotra. Johnny Furdal blir felt. Foto: Tore Fjermestad

Lot Nest-Sotra styre showet

Både Johnny Furdal og Even Østensen måtte ut med skade da Viking gikk på enda en smell mot laget fra Ågotnes.

Tam start

Det ble tidlig klart at Nest-Sotra kom til å by Viking på tøff motstand i årets andre treningskamp. Etter en sjansefattig start, fikk grønntrøyene kampens første gode mulighet etter tolv minutter. Et godt slått innlegg fra høyrekanten landet på bakre stolpe. Der lå Petter Sørensen og ventet, men selv om stupet var flott utført, var ikke headingen god nok, og den havnet over målet til Amund Wichne.

Viking slet med å etablere noe spill første femten, men kom til en mulighet da Zlatko Tripic først brøt på midten og spilte til Høiland. Tripic fikk så ballen tilbake i mellomrommet, dro seg fint innover og skjøt fra like utenfor sekstenmeteren. Skuddet ble dessverre litt for løst og litt for rett på keeper.

Etter tyve minutter kom Nest-Sotra seg nok en gang rundt på høyre. Nok en gang gikk innlegget over på bakre, men denne gang var det Alexander Dang som headet for løst på mål, og ballen var enkel å plukke ned for Wichne.

Like etter prøvde Johnny Furdal seg på en frekk stikker til Usman Sale, men forsvaret til gjestene og keeper hadde god kontroll.

Det ble også noe av det siste vi så til Furdal denne kampen. Sunnhordlendingen ble nemlig stemplet på vristen av en av sine gamle lagkamerater og måtte forlate banen allerede etter 22 minutter. Inn for ham kom tomålsscoreren fra forrige kamp, Kristian Thorstvedt.

Vikings første målsjanse kom etter en nydelig slått ball fra Samúel Fridjónsson. Islendingen så Zlatko Tripic komme på løp og sendte ballen inn i boksen. Der kom kveldens kaptein, tok ned ballen på brystet i fart og avsluttet på mål. Nest-Sotras målvakt kom ut, gjorde seg stor og sørget for at Tripic traff rett på. Returen havnet til slutt hos Tommy Høiland som avsluttet langs bakken fra sekstenmeteren. Men skuddet ble for enkelt for keeper.

Like før pause kom Nest-Sotras første scoring. Et av flere gode innlegg fra høyre som endte på bakre stolpe traff hodet til Alexander Dang. Spissen fikk god tid til å sikte og gjorde ingen feil da han satte ballen enkelt i mål fra fem meter.

På overtid av første omgang fikk Nest-Sotra straffe etter en duell mellom Axel Óskar Andrésson og Tasta-gutten Jefferson de Souza. Straffen satte Alexander Dang i mål, og med det gikk lagene til pause med 2-0-ledelse til gjestene.

Bedre med i andre omgang

Viking byttet inn seks nye spillere i pausen. Iven Austbø tok plass i buret. Sondre Flem Bjørshol tok høyrebacken og skjøv med det Tord Johnsen Salte inn i midtforsvaret sammen med Andrésson. Rolf Daniel Vikstøl kom inn på venstrebacken, Lasse Berg Johnsen la seg dypt på midten mens Samúel Fridjónsson trakk frem i en mer offensiv rolle. Zymer Bytyqi kom inn fremme på høyresiden og Even Østensen stilte opp på venstre.

Og etter kun et par minutter skulle byttene gi uttelling. Zymer Bytyqi og Tommy Høiland fulgte oppskriften fra første serierunde av OBOS-ligaen i 2018. Bytqi stormet ned høyresiden og la inn langs bakken til Tommy som dundret ballen i mål, og redusering til 1-2.

Unge Lasse Berg Johnsen prøvde seg på en frekkis fra rundt 45 meter ikke lenge etter. Midtbanespilleren så at keeper var langt ut og gikk på skudd, men måtte se ballen fly like over.

Viking var aggressive og enda mer på hugget i starten av andre omgang. Offensivt endte det likevel for det meste i halvsjanser. En av dem kom da Samúel Fridjónsson slo et frispark inn fra venstre. Thorstvedt ventet på bakre og headet inn til Høiland som avsluttet over.

Even Østensen, som debuterte for Viking mot Nest-Sotra i august, fikk ikke være lenge på banen denne kvelden. Rett før timen var unnagjort slengte angriperen seg inn i en duell, vant ballen, og bidro til det som nesten ble en stor sjanse, men ble liggende. Like etter haltet han av banen og ble erstattet av Sola-gutten Petter Bakken.

Iven Autbø var ikke spesielt travel de førtifem minuttene han fikk, men etter 68 minutter glapp det i Vikings bakre rekker igjen og Alexander Dang slapp løs. Austbø greide heller ikke stoppe Dang fra å lage hat trick, og måtte se spissen runde ham og sette ballen enkelt i det tomme målet til 3-1.

Viking fortsatte å skape noen halvsjanser. Rolf Daniel Vikstøl prøvde seg på et skudd fra 17-18 meter, men rett på keeper. Også Samúel Fridjónsson fikk en brukbar mulighet da han ble spilt gjennom av Tommy Høiland og prøvde å runde keeper. Men heller ikke han var god nok foran mål.

Fem minutter før full tid sleivet Kristian Thorstvedt en ball gjennom til Tommy Høiland. Han lot seg ikke be to ganger og var iskald alene med keeper. Dermed 2-3.

Etter scoringen ble det også litt knuffing da Høiland ville hente ballen i målet. Dommeren valgte å gi både Tommy og Nest-Sotras Daniel Arrocha hver sitt gule kort. 

På overtid fikk Axel Óskar Andresson en kjempesjanse til å utligne. Petter Bakke serverte et nydelig innlegg fra høyre som islendingen traff godt fra femmeteren. Dessverre gikk ballen til side for mål.

Like etter blåste dommer av kampen.

Viking vant andreomgangen, hevet seg fra prestasjonen i første og viste i perioder godt spill. Men det er fortsatt mye som kan gjøres bedre, spesielt hvis man legger de første førtifem under lupen. Ting man har øvd på hele uken satt ikke så godt man hadde håpet på, og nok en gang viste det seg vanskelig å finne ut av det Nest-Sotra holder på med. Heldigvis er det lenge igjen til seriestart, og man har åtte treningskamper igjen til å prøve og feile i. Så det er nok av tid til justeringer.

Johnny Furdal og Even Østensen vil bli sjekket grundigere fredag. Forhåpentligvis er det ikke snakk om noe som setter dem på sidelinja lenge.

Abonnerer du på Aftenbladet, kan du forøvrig se kampen i opptak ved å følge denne linken.

Debutanter også på tribunen

Da undertegnede var på vei inn i Randaberg Arena før kamp, gikk en far sammen med guttungen sin like bak. Den lille karen spurte masse og virket å være i hundre, og faren sa etter hvert: "I dag er det første kampen din, tenk det". Sånt varmer et fotballhjerte.

For mens spillerne bruker treningskamper til å øve på det de til daglig terper på på treningsfeltet, bruker mange fedre og mødre disse anledningene til å ta med seg sine unge lovende på kamp for første gang. Barn i alle aldre løper rundt og heier og high fiver med spillerne, spør om selfier og maser på foreldrene om hva dét er og hvem han er. 

Noen ganger resulterer disse første møtene med Viking i et livslangt kjærlighetsforhold, mens det i andre tilfeller blir med den ene kampen. Uansett så er det alltid kjekt å se så mange unge på kamp, og vi håper å se alle igjen også når Viking møter Sandnes Ulf neste onsdag.

My Post

Kampfakta

 • Treningskamp, Randaberg Arena

 • Viking - Nest-Sotra 2-3 (0-2)

 • Vikings lag fra start: Amund Wichne – Adrian Nilsen Pereira, Axel Óskar Andresson, Runar Hove, Tord Johnsen Salte – André Danielsen, Samúel Fridjónsson, Johnny Furdal – Zlatko Tripic, Usman Sale, Tommy Høiland

 • Bytter: Kristian Thorstvedt (24), Iven Austbø (46), Rolf Daniel Vikstøl (46), Even Østensen (46), Sondre Flem Bjørshol (46), Lasse Berg Johnsen (46), Zymer Bytyqi (46), Petter Bakken (60)

 • Sjanser: 5-5

 • Hjørnespark: 2-3

 • Vikings mål av: Tommy Høiland (49, 86)

 • Nest-Sotras mål av: Alexander Dang (43, 45, 68)

 • Gule kort: Kristian Thorstvedt, Tommy Høiland, Kristoffer Næss, Daniel Arrocha

 • Tilskuere: 600

Annonse fra Eliteserien: