Kan ta "The Double"

Seriemesterskapet er allerede sikret. Fredag klokken 16.00 spiller Gutter 16 om å bli norgesmestere. (Foto: Espen Brevik)

Viking - Vålerenga
Telenor Arena
Fredag 22. november
Kl. 16.00
Vises på NRK nett-TV

Viking kom på mesterlig vis tilbake i semifinalen mot Sarpsborg 08, etter å ha havnet under med to mål tidlig i første omgang. Trener Manu Hervás måtte bruke stemmen i pausen, men fikk til slutt responen han søkte. Og på overtid sørget en perlescoring for at De mørkeblå nå skal spille NM-finale.

Riktig fokus

Det er nesten to uker siden guttene spilte sin forrige kamp. Nesten to uker siden de slo Tromsø 3-2 og ble mestere i nasjonal serie. Og det er over en måned siden semifinalen mot Sarpsborg 08.

Men det er ingen som har tatt juleferie ennå. Finalen står igjen. Og skal man nå toppen som fotballspiller, står trening på menyen det meste av året.

– Finalen spilles på fredag, men utviklingen fortsetter i full fart både før og etter det, som lagets hovedtrener sier.

Manu Hervás forteller oss at forberedelsene til NM-finalen mot Vålerenga har gått bra. Han sier de har holdt fokus rettet mot det de driver med på trening, og at det ikke har vært så mye snakk om selve finalen.

– Ingenting har vært viktigere enn hver eneste trening, hvor laget og spillerne har vært flinke til å sette en høy standard, som de pleier å gjøre, sier han.

Kampformen har også vært bra frem til serieslutt. Ni seire på de ti siste kampene er status før finalen.

Veien så langt

Guttene har tatt en liten omvei til NM-finalen. Etter to solide seire over Madla og Vard, kom nedturen da laget tapte den regionale finalen mot Bryne etter straffesparkkonkurranse.

Cupen var likevel ikke over. For Viking fikk nemlig en ny sjanse til å komme seg videre, via en playoffkamp mot det nest beste laget fra Hordaland.

Fana var motstander på nøytral grunn i Tysvær, og De mørkeblå vant 5-2 over bergenserne. 5-2 ble også resultatet da Viking nok en gang møtte Bryne og slo dem ut, og dermed var guttene i kvartfinalen.

Der ventet Lillestrøm på SR-Bank Arena.

Kanarifuglene tok ledelsen, men Viking kom sterkt tilbake i andre omgang. Til slutt sto det 4-1 på resultattavlen, etter to scoringer hver av Erik Dalaker og Jakob Bomo.

I semifinalen snudde som tidligere nevnt Viking 0-2 til 3-2 mot Sarpsborg 08. Nå venter Vålerenga.

Jevn finale

– Godt spørsmål, svarer Hervás når vi lurer på hvem som er forhåndsfavoritt i finalen.

I år har de to lagene møtt hverandre to ganger. I Stavanger endte det 1-1, mens Viking vant hele 3-0 på Valle Hovin.

Det var også Vålerenga som ble nummer to bak Viking i Nasjonal serie – kun skilt av målforskjell. Det er med andre ord to lag som har fulgt hverandre tett gjennom sesongen.

Finalemotstanderen beskrives som et lag som er veldig glad i ballen, som gjerne vil dominere og som ofte tar initiativ i kampene.

– Det er et ønske vi også har, så får vi se hvem som klarer det oftest og mest effektivt, sier Hervás.

Oslo-laget spiller sin tredje strake NM-finale på G16-nivå. I 2009, i den første NM-finalen på dette nivået, møttes også Viking og Vålerenga. Da vant De mørkeblå, med blant andre Valon Berisha på laget, 2-0 og ble norgesmestere.

Selv om han ikke vil evaluere årets prestasjoner før finalen er unnagjort, sier Hervás at sesongen 2019 har vært positiv. Det må man absolutt kunne si den har vært når man har seriemesterskapet i boks og snart skal krone det hele med å spille NM-finale.

Treneren virker å være svært tilfreds med spillergruppen sin, og beskriver dem som en ambisiøs gjeng.

– Vi har et lag med mange spillere som er sultne og som vil ofre mye for å bli fotballspillere. De er i konstant utvikling, og er søkende og ydmyke. Det elsker jeg, sier han.

Og fredag leder han og teamet guttene sine ut til cupfinalen!