Innbytternes aften da Viking slo Tromsø

(Viking - Tromsø 2-1) Først en kanonkule fra Fridjónsson. Så en heading via både kunstgress og tverrligger fra Torsteinbø. Før gjestene skapte bittelitt spenning med sin redusering på overtid. Det ble mye moro på SR-Bank Arena søndag kveld. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Kort fortalt

– Hard jobbing, disiplin, en vanvittig lagmoral og samhold.

Slik forklarer Bjarne Berntsen at Viking nå står med ti strake kamper uten tap. Ni i serien, noe som ikke har skjedd siden 2014. Den gang ble de fire seire på de ni. Denne gang har Viking vunnet seks av dem.

Zlatko Tripic, som spilte sin 100. eliteseriekamp denne kvelden, er enig med sjefen. Og legger til at laget også har hatt marginene med seg.

– Jeg synes vi fortjener den flyten. Vi jobber vanvittig hardt og godt sammen. Hvis du ser hvor mye vi løper i dag og duellerer. Vi har to spillere som forlater banen blødende, det sier litt om hvor mye man har lyst til å ofre seg for hverandre, sier han etter kampen og fremhever som vanlig samholdet og kulturen som er i ferd med å bygges opp.

– Vi har fått en fin vinnerkultur, den må vi bygge videre på.

Johnny Furdal måtte ut etter ti minutter etter å ha fått seg en nesestyver i en duell. Inn for ham kom Samúel Kári Fridjónsson. Han ladet kanonen og fyrte av et kvarter etter at han løp ut på kunstgresset. Ballen føyk rett i mål.

Viking stanget mot gjestene, som forsvarte seg bra og hadde ballen en del. Som forventet. Det ble etter hvert flere tøffe dueller, men Tripic og lagkameratene holdt seg til kampplanen 

– Jeg synes vi er veldig solide defensivt. I perioder kunne vi sikkert vært litt flinkere til å holde på ball, for det er mange trøtte bein og man må bruke vanvittig mye energi og løpe mye for å forsvare seg mot en sånn type fotball, der de holder ballen mye i laget, forklarer kapteinen som beskriver det som en tålmodighetsprøve de kom godt ut av.

Et kvarter ut i andre omgang var det Thorstvedts tur til å få seg en skikkelig karamell. Han ble erstattet av Fredrik Torsteinbø, som var på plass to minutter før full tid og headet inn 2-0.

På overtid reduserte gjestene, men Viking hadde god kontroll etter det og dro i land tre nye poeng.

Kampfakta nederst i saken.

Källman på topp

Under tente flomlys og en deilig høsthimmel ble den 13. seriekampen for sesongen spilt på SR-Bank Arena søndag kveld. Viking lå på forhånd som nummer fem på tabellen, fire poeng bak Rosenborg som spilte uavgjort dagen før. Med andre ord ville Bjarne Berntsen og co. ha klatret helt opp i ryggen på trønderne med seier.

For Tromsøs del var status at de lå som nummer tolv, to poeng over nedrykksstreken. I forrige serierunde knuste de Kristiansund 5-0.

Det var ingen store overraskelser i startelleveren. Tommy Høiland er skadet og var ikke med. Ellers kunne sjefen velge og vrake i en full tropp (med unntak av Axel Andrésson som er langtidsskadet).

Som midtspiss falt valget på finske Benjamin Källman, som scoret for U21-landslaget forrige uke. Med seg fikk han Tripic til venstre og Ibrahimaj til høyre.

På midten var det Løkberg, Thorstvedt og Furdal som startet. I forsvaret Bjørshol, Hove, Vevatne og Pereira. Bakerst: Austbø.

Kom inn, scoret og fikk gult kort

Kristoffer Løkberg sparket i gang oppgjøret til publikums allsang av Ein blåe dag.

Første avslutning på mål fikk Kristian Thorstvedt da han headet et innlegg fra Johnny Furdal i klypene på keeper etter to minutter.

Fem minutter ut i oppgjøret havnet Benjamin Källman i løpsduell med Simen Wangberg. Etter en tøff fight inne i boksen, valgte dommer Rohit Saggi å blåse frispark til Tromsø for holding. Noe som vel så greit ut.

Kun ti minutter ut i kampen ble Viking tvunget til å gjøre et bytte. Johnny Furdal fikk en smell i nesen og gikk ned for telling.

Da Furdal ikke kunne fortsette, kom Samúel Kári Fridjónsson.

Midtveis ut i omgangen steg temperaturen på SR-Bank Arena.

Etter å ha unngått å gi frispark til Viking inne på egen banehalvdel da Kristoffer Løkberg ble tatt av Fitim Azemi, hadde ikke dommer noe valg da Tripic var på vei gjennom på den påfølgende kontringen. Opp av lommen kom også det gule kortet til Kent-Are Antonsen.

Zlatko Tripic prøvde seg på frisparket fra om lag 22 meter. Det første forsøket gikk i muren, returen ut til corner. Heller ikke den ble det noe av.

Med Zlatko Tripic, som spilte sin hundrede eliteseriekamp, skulle få målpoenget sitt ikke lenge etter. På ny kontret Viking hurtig, denne gang på høyresiden. Tripic vendte opp, la ballen inn mot midten til Fridjónsson. Islendingen ga ballen ett touch før han fyrte av og så ballen suse inn i nettet bak en sjanseløs Jacob Karlstrøm. 1-0.

I forbindelse med scoringen pådro Fridjónsson også gult kort. Uvisst hvorfor.

Kristian Thorstvedt hadde kampens første avslutning på mål. Den kom med hodet. Ti minutter før pause prøvde han venstreslegga fra 17-18 meter, og tvang keeper ut i full strekk for å avverge.

Like før pause kom gjestenes desidert største sjanse. Et godt slått innlegg fra høyre havnet på hodet til Fitim Azemi. Spissen fikk gå opp uforstyrret på seks meter, men headingen gikk heldigvis lang til side for mål.

Omtrent direkte fra utspark fikk Tripic mye rom å løpe i på venstrekanten. Kapteinen kom seg i god avslutningsposisjon, men brukte litt for lang tid og lot keeper komme ut å gjøre seg stor, slik at han fikk reddet til hjørnespark.

På overtid i omgangen fikk Tromsø nok en gang heade ganske uforstyrret fra kloss hold. Denne gang rett på Austbø som holdt i fast grep.

Torsteinbø avgjorde

Målscorer Fridjónsson fikk andre omgangs første sjanse. Kristian Thorstvedt spilte en fin ball opp på ham. Islendingen tok ballen ned, vippet den forbi en Tromsø-forsvarer og gikk på skudd – men avslutningen gikk like over målet denne gang.

Rett før timen var unnagjort fikk Kristian Thorstvedt seg en solid smell og ble tvunget til å forlate banen, blødende. Et godt slått innlegg fra Ylldren Ibrahimaj ble headet like utenfor mål av Thorstvedt. Men akkurat i det ballen forlot pannen hans, traff Tromsøs Anders Jenssen ham i hodet. Begge gikk i bakken, og mens Thorstvedt måtte ut, ble Jenssen lappet sammen og fikk fortsette.

Både Furdal og Thorstvedt forlot banen blødende. De ble kjapt lappet sammen, men Viking-treneren er ikke sikker på når de er klare til kamp igjen.

– Problemet er hvis de får noen ettervirkninger i hodet, det er det som er bekymringen, sier Berntsen etter kampen.

Fredrik Torsteinbø kom inn for Thorstvedt, og som Furdals erstatter i første omgang, skulle også han få vise seg frem.

I spill ti mot ti, fikk Pereira en god mulighet fra skrått hold. Men skuddet ble stoppet av Jacob Karlstrøm, som sto godt i Tromsø-buret. Ti minutter senere kom en gigantisk Viking-sjanse.

Et hjørnespark havnet inn i feltet. Etter litt klabb og babb fikk Runar Hove ballen foran seg. Fra fire meters hold stanget han til, men nok en gang sto Karlstrøm i veien.

Tromsø fikk til mindre og mindre utover omgangen, og ga også fra seg mye rom bakover. Benjamin Källman viste flere ganger frem sin hurtighet, og ti minutter før slutt lurte han seg forbi to Tromsø-spillere, spurtet mot mål og avsluttet fra fem-seks meter. Men igjen sto Karlstrøm i veien.

To minutter før full tid vartet Viking opp med et strålende angrep på  venstresiden som resulterte i 2-0.

Pereira og Tripic kombinerte fint sammen. Pereira kom seg så til dødlinjen og la over på bakre. Der hoppet den tidligere storscoreren til Vidar, Fredrik Torsteinbø, opp og headet mot mål. Ballen gikk først i bakken, så i tverrliggeren, før den spratt ned på riktig side av streken og Torsteinbø kunne strekke hendene i været og juble.

Pereiras tredje assist. Torsteinbøs tredje seriemål.

På overtid fikk gjestene reduseringen sin. Et innlegg fra venstre ble headet vakkert i mål av innbytter Jostein Maurstad Gundersen. Men spenning ble det aldri. Til det hadde Viking for god kontroll den resterende tiden.

Holder kampen ut – og litt til

Nok en gang virket det som Viking hadde litt mer krefter enn motstanderen på slutten. Mens gjestene hadde nok med å trille ball på tvers, jagde spillere som Tripic og Ibrahimaj ballen som sultne hunder.

– Jeg synes vi har vist det i mange kamper nå, at vi holder ut og skaper store sjanser mot slutten av kampene, og det er jo selvfølgelig veldig bra, sier Tripic.

Nå går turen til Kristiansund om en uke, før Ranheim kommer til Stavanger onsdagen etter. Det er mye kjekt i vente fremover, og kanskje blir kampen mot Rosenborg, som nå kun ligger ett poeng foran på tabellen, en kamp om 4. plassen.

– Vi har mange spennende kamper i høst. Nå venter en vanvittig tøff bortekamp i Kristiansund, men vi har lyst til å klatre og ta flest mulig poeng, avslutter Zlatko Tripic.

Takk til alle som valgte å tilbringe søndagskvelden sammen med oss!

Kampfakta

 • 25. serierunde, Eliteserien

 • Søndag 20. september kl. 18.00, SR-Bank Arena

 • Viking - Tromsø 2-1 (1-0)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Johnny Furdal (Samúel Kári Fridjónsson fra 11.), Kristoffer Løberg, Kristian Thorstvedt (Fredrik Torsteinbø fra 63.) – Ylldren Ibrahimaj (Tord Johnsen Salte fra 90.), Benjamin Källman, Zlatko Tripic (K)

 • Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Zymer Bytyqi, Fredrik Torsteinbø, Even Østensen, Jostein Ekeland, Samúel Kári Fridjónsson

 • Tromsø: Jacob Karlstrøm – Simen Wangberg, Anders Jenssen, Kent-Are Antonsen (Morten Gamst Pedersen fra 65.) – Eric Smith – Magnus Andersen (Marcus Holmgren Pedersen fra 74.), Robert Taylor, Onni Valakari, Lasse Nilsen – Runar Espejord (Jostein Maurstad Gudersen fra 86.), Fitim Azemi

 • Benk: Gudmund Kongshavn, Juha Pirinen, Morten Gamst Pedersen, Marcus Holmgren Pedersen, Aidan Barlow, Jostein Maurstad Gudersen

 • Mål av: 1-0 Samúel Kári Fridjonsson (26.), 2-0 Fredrik Torsteinbø (88.), 2-1 Jostein Maurstad Gundersen (90.)

 • Sjanser: 8-4

 • Hjørnespark: 5-2

 • Dommer: Rohit Saggi, Drafn

 • Gule kort: Kent-Are Antonsen, Samúel Kári Fridjónsson, Simen Wangberg, Zlatko Tripic, Iven Austbø, Anders Jenssen

 • Tilskuere: 8212

Annonse fra Eliteserien: