Viking - Mjøndalen. Viljar Vevatne langs venstrekanten, de to trenerne følger med.

Hviterussisk motstand venter

Det blir god matching for de mørkeblå når Dinamo Brest står på motsatt banehalvdel tirsdag. Her kan du lese hva Bjarne Berntsen sier før kampen, og få med deg hvem som starter oppgjøret.

Det er nitten dager igjen til seriestart. Mindre enn tre uker gjenstår før eliteseriehymnen nok en gang runger utover SR-Bank Arena, når Kristiansund kommer på besøk søndag 31. mars.

Og kriblingen er allerede godt i gang.

Men før avspark tas i eliteseriecomebacket skal det spilles treningskamper mot Dinamo Brest, Egersund og Haugesund. Det skal terpes enda mer på treningsfeltet, og så har vi et par man på skadelisten vi ønsker skal bli friske til seriestarten.

Her kjøper du sesongkort

Fornøyde med oppholdet

Mandag denne uken sluddet det kraftig i Stavanger. Surt vintervær, vestlandsvintervær, og sånn sett er det gjerne like greit at det er noen dager igjen til sesongen braker løs. I Marbella, derimot, skinner solen. Og Viking-spillerne koser seg med sommertemperaturer.

Bjarne Berntsen og resten av gjengen har akkurat gjort seg ferdige med en lagkonkurranse bestående av ulike kunnskapsleker når vi prater med ham. Og fra Spania kan han melde om et veldig bra opphold så langt, og at de i bunn og grunn er fornøyde med alt nede på solkysten.

–  Nå er det bare å prestere mot et godt lag fra Hviterussland, sier han på telefon fra Marbella.

De mørkeblå har skiftet hotell fra forrige opphold, men treningene foregår på samme sted: Dama de Noche i Puerto Banus. Kampen mot Dinamo Brest vil gå på samme bane som Viking møtte Lokomotiv Moskva på.

Viste god moral

Lørdag spilte Viking mot Aalesund i et oppgjør som endte 2-2. Tangotrøyene ledet 2-0 til pause, men de mørkeblå kjempet seg tilbake og berget uavgjort på overtid. Det var både plusser og minuser å hente fra kampen, ifølge Berntsen.

– Det var jo en dårlig førsteomgang. Så viste vi god moral og kom tilbake etter en viktig strafferedning fra Amund på 2-0, er Viking-trenerens korte oppsummering.

Han forteller videre at Viking må bli mer kyniske med ballen og ikke miste den så lett på ugunstige tidspunkt. Noe som kan – og vil – straffe seg mot gode lag.

– Mot Aalesund var det altfor upresist. Vi ga vekk ballen i farlige posisjoner og de fikk for enkle mål på grunn av det, sier han.

Samtidig må laget ha trøkk fremover og kjøre hurtige kontringer når anledningen byr seg, noe vi har sett føre til suksess flere ganger denne oppkjøringen.

–  Men først og fremst ønsker vi å gjør mindre feil med ballen som fører til at motstander kan kontre på oss, presiserer han og minner om hva som skjedde mot Lokomotiv Moskva under forrige opphold.

Mot russerne tapte Viking 1-5, blant annet fordi ballen ble gitt bort altfor enkelt. Ett av målene kom på straffespark, og i kampen mot AaFK fikk de mørkeblå to straffer mot seg, noe som tar antallet imot opp til tre denne sesongoppkjøringen. I fjor ble det ikke dømt et eneste straffe imot Viking i serien, noe Bjarne Berntsen håper blir tilfelle også i år.

– Vi gjør oss ferdige med dem i privatkampene og legger dem vekk når serien starter, sier han.

I andre enden scoret Tommy Høiland sikkert da han fikk sjansen fra straffemerket på overtid lørdag. Det samme han gjorde på alle Vikings seks straffespark i OBOS-ligaen i fjor.

Hakk opp fra Aalesund

Dinamo Brest er kanskje ikke det mest kjente laget fra Hviterussland. Men nylig slo de det som utvilsomt er, nemlig BATE Borisov, i supercupfinalen. Sesongen deres starter samtidig som den norske, så sånn sett er det siste innspurt også for dem med tanke på seriestarten.

Tidligere i vinter har de tapt 0-2 for svenske Kalmar og spilt uavgjort mot kinesiske Shanghai SIPG, begge to treningskamper.

Berntsen sier Brest blir et hakk opp fra Aalesund og at de er et veldig godt lag bestående av mange gode enkeltspillere.

Viljars første

Det blir gjort et par endringer sammenlignet med laget som startet mot Aalesund. Kjekkest er det kanskje å endelig få se Viljar Vevatne tilbake på banen igjen. Fjorårets kaptein skadet seg mot Nest-Sotra i august og har vært ute siden. Nå har han trent med laget et par uker og tiden er inne for å prøve seg i kamp for den anvendelige forsvarsspilleren.

I mål tar Iven Austbø plass, mens en frisk og rask Zlatko Tripic også er tilbake i startoppstillingen. På topp får Usman Sale prøve seg som midtspiss.

– Tommy har spilt alle kampene for oss, så nå ønsker vi å se på hvem andre som er aktuelle som spisser i påvente av at Even skal bli frisk, sier Bjarne Berntsen om valget på topp.

I de to siste kampene har det kun blitt gjort ett bytte underveis. Fredrik Torsteinbø har vært den som har kommet inn mot både mot Odd og Aalesund. At det ikke blir gjort flere endringer underveis, er helt naturlig så tett opp mot seriestaren ifølge Berntsen, som forklarer at det handler om å venne spillerne til å spille hele kamper.

Even Østensen og Harald Nilsen Tangen er uaktuelle til kampen. I tillegg har André Danielsen fått problemer med et kne, så heller ikke han blir å se i tirsdagens kamp.

Slik blir laget mot Dinamo Brest:

Iven Austbø

Adrian Nilsen Pereira
Viljar Vevatne
Tord Johnsen Salte
Sondre Flem Bjørshol

Fredrik Torsteinbø
Lasse Berg Johnsen
Kristian Thorstvedt

Zlatko Tripic
Usman Sale
Zymer Bytyqi

Hold deg oppdatert

Avspark er kl. 16.30, og som vanlig kan kampen streames hos Nettavisen (krever abonnement). Også et par av lokalavisene viser kampen. Så hvis du abonnerer på en av avisene under, er det bare å klikke seg inn på linken og benke seg foran apparatet.

Bygdebladet
Sandnesposten
Solabladet

(Mulig flere viser kampen, men dette er de vi vet helt sikkert)

Aftenbladet og Rogalands Avis vil komme med oppdateringer før, under og etter match.

Kamprapport kommer på nettsiden i løpet av kvelden.