Sandnes Ulf - Viking. Feiring etter kampen. Foto: Tore Fjermestad

Halvårsoppsummering

Onsdag er spillerne tilbake på trening igjen, etter en kort sommerferie. Søndag 4. august starter siste halvdel av Eliteserien 2019 opp igjen når Molde kommer til Stavanger. Mens vi venter ser vi tilbake på det som skjedde de første månedene av sesongen. (Foto: Tore Fjermestad)

Den perfekte start

En lang oppkjøring var over. Gjennom vinteren hadde lokal motstand som Sola, Sandnes Ulf, Egersund og Haugesund fått unngjelde. På treningsleir i syden hadde det gått så som så, med blant annet noen harde øst-europeiske karameller.

Men det betydde lite denne siste dagen i mars. For nå skulle avsparket i comebacksesongen på øverste nivå av norsk fotball tas. Ett år, fire måneder og fem dager etter forrige gang, skulle Viking igjen marsjere ut på SR-Bank Arena akkompagnert av eliteseriehymnen.

Me va tebage!

Motstander i serieåpningen var Kristiansund. Laget, som etter opprykket til Elitseserien i 2016 har vist at byen på Nordmøre er mer enn bare klippfisk og Elg, har forbedret tabellplasseringen sin femten år på rad, eller noe sånt, og endte i 2018 på femte plass. Det var altså ingen enkel oppgave som sto foran De mørkeblå i serieåpningen. Likevel startet det riktig så godt.

Zymer Bytyqi var mannen som scoret Vikings siste mål forrige sesong, da han satte inn 3-1 mot Kongsvinger i den euforiske opprykkskampen. Da var det kanskje også på sin plass at han ble første mann ut dette året.

Ti minutter før pause kom Ylldren Ibrahimaj seg fri på venstrekanten. Han løftet blikket før han slo ballen inn i feltet. Der kom Bytyqi snikende inn mellom to forsvarsspillere og bredsidet inn 1-0. Vikings første mål i Eliteserien siden høsten 2017, da Stabæk ble slått 2-0.

Saken fortsetter under bildet

Balkan brothers
Balkan brothers: Ylldren Ibrahimaj, Zlatko Tripic og Zymer Bytqi presenterte seg for eliteseriepublikummet allerede i første kamp.

Like etter hvilen fikk de litt over ti tusen fremmøtte enda mer å juble for. Kaptein Zlatko Tripic fikk ballen fra Ylldren Ibrahimaj, og fra sin venstre kantposisjon skar han inn og avsluttet med høyre til 2-0.

– Dette var utrolig kjekt. Deilig måte å åpne Eliteserien på, sa en strålende fornøyd Bjarne Berntsen etter kampen.

Tre poeng og en perfekt start på comebacket. Nesten.

Forsvaret på sykestuen

For seieren kom ikke helt smertefritt. Axel Óskar Andrésson, islendingen som ble hentet fra engelsk fotball og Reading etter å ha storspilt under låneoppholdet i Stavanger i fjor høst, måtte ut med skade etter kun et drøyt kvarter.

Diagnosen som kom noen dager senere var nedslående: en leddbåndskade i kneet, noe som mest sannsynlig holder ham på sidelinjen hele sesongen. Kjempesynd for Viking. Men mest synd for spilleren selv.

Skaden til Andrésson var verken den første eller siste Viking skulle få slite med dette første halve året. Johnny Furdal og Even Østensen skadet seg begge i vinterens andre treningskamp, mot Nest-Sotra inne i Randaberg Arena, tidlig i februar. Østensen var ikke tilbake på banen igjen før i fjerde serierunde. Mens Furdal måtte vente helt til den trettende for å få sin eliteseriedebut.

Legger man til at Runar Hove, den høyreiste stopperen som tok turen ned fra Florø før sesongen, måtte stå over flere kamper etter å blitt meid ned av Ranheims Michael Karlsen i femte serierunde, at Rolf Daniel Vikstøl var ute store deler av mai måned og at Zlatko Tripic også har manglet i et par kamper, skjønner man at det har vært utfordringer for Bjarne Berntsen og hans trenerteam.

Men skadene har også gitt rom for andre. Og flere spillere har sagt takk og tatt vare sjansen de har fått. Viljar Helland Vevatne kom inn et kvarter ut i årets sesong, da Andrésson ble skadet. Han har ikke sett seg tilbake, levert strålende og har spilt samtlige minutter siden.

Da Rolf Daniel Vikstøl måtte stå over flere kamper, fikk Adrian Nilsen Pereira prøve seg. Unggutten tok vare på muligheten sin, og viste at fremtiden ser lovende ut også på venstrebacken.

Tord Johnsen Salte har spilt i midtforsvaret i Runar Hove sitt fravær. Også han har vært god, og i siste kamp før ferien måtte han også vikariere på høyreback da Sondre Flem Bjørshol var ute med skade.

Forhåpentligvis er samtlige spillere i troppen, med unntak av Andrésson som ennå er et stykke unna, friske og raske til kampen mot Molde i starten av august.

Saken fortsetter under bildet

IMG_2906
Axel Óskar Andrésson måtte ut med skade allerede kvarteret ut i årets Eliteserie. Foto: Tore Fjermestad
Full fyr og Brann på SR-Bank Arena

I andre serierunde gjorde Viking noe de ikke har gjort på ti år: slå Tromsø på Alfheim. Ikke siden Birkir Bjarnasson scoret kampens eneste mål i 2009 hadde det blitt mørkeblå jubel i nord. Men etter to scoringer fra Kristian Thorstvedt og null baklengs, fortsatte den perfekte sesongstarten.

Uken etter ventet en skikkelig godbit: Brann hjemme.

Bergenserne var før seriestart spådd en sesong helt oppe i toppen, og hadde blant annet hentet inn Veton Berisha for å hjelpe dem til å skyte gullet hem.

Men i Stavanger møtte de hardtkjempende vikinger, et publikum som gjorde alt – og litt til – for å gjøre det vanskelig for dem og en dommer som på ingen måte løp deres ærend.

Kristian Thorstvedt scoret igjen, etter et flott angrep som unggutten avsluttet på iskaldt og presist vis. Og da Ylldren Ibrahimaj snappet opp et håpløst tilbakespill og satte ballen mellom beina på keeper til 2-0, eksploderte det på Stadion denne sene, kalde lørdagskvelden.

– Det er en helt syk kamp. Vi fighter helt til slutten og tar med oss tre fortjente poeng. Det var en krig helt til slutten. All honnør til gutta som kjemper kampen ut, sa en euforisk Thorstvedt til Eurosport etter sitt første vestlandsderby.

Brann redusert én gang, og målt etter spill og sjanser hadde ingen ropt "ran" om de hadde fått med seg noe, for å si det sånn. Men dette var Vikings og Stavangers kveld. Det perfekte comebacket fortsatte.

Saken fortsetter under bildet

tdbd37d3
Kristian Thorstvedt jubler etter scoring i sitt første vestlandsderby. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Så var det ikke fullt så enkelt

Etter seieren over Brann ventet to tøffe bortekamper. Og selv om tre strake seire hadde gjort mye for selvtilliten til De mørkeblå, fikk man til slutt kjenne på at Eliteserien ikke er en liga hvor man bare spaserer inn til suksess.

Den første nesestyveren kom i Skien. Et knepent 0-1-tap for Odd. Så raknet det fullstendig i Trondheim, mot et nytt bekjentskap.

Ikke siden Strindheim var oppe på midten av nittitallet har Viking reist til Trondheim i annet ærend enn å spille mot Rosenborg. Men nå, for første gang i historien, skulle De mørkeblå møte Ranheim i seriesammenheng.

Oppgjøret startet på verst tenkelig vis. Først scoret hjemmelaget etter bare ti minutter. Så, ti minutter senere, måtte Runar Hove ut med skade etter å ha blitt sparket ned.

Men Viking kom tilbake – både én og to ganger. Først utlignet Ylldren Ibrahimaj. Så gikk Ranheim opp til 2-1. Så utlignet Tommy Høiland på straffe. Så gikk det helt i surr, og målene rant inn bak Iven Austbø. Til slutt sto det 5-2.

Et resultat som ikke fortalte hele sannheten om kampen. Men som likevel fikk det hele til å se stygt ut. For det hjelper i grunn lite å ha ballen mest, ha flest hjørnespark, flest avslutninger, flest avslutninger på mål, og stolpetreff, så lenge man slipper inn fem og kun scorer to. Dessverre.

Nok en 16. mai-fest

Men etter dette strammet Viking opp defensivt, i hvert fall i et par kamper. På de neste tre kom det kun ett baklengs.

Først endte det uavgjort 1-1 hjemme mot Vålerenga. Oslo-laget tok ledelsen, men Tommy Høiland fikk pirket ballen i mål etter et hjørnespark og sikret ett poeng.

Så ble det 0-0 mot Strømsgodset i Drammen, før det ble levert en magisk aften da Stabæk kom på besøk 16. mai.

Med fjorårets herjing med Sandnes Ulf i minne, var det et feststemt publikum som fylte opp SR-Bank Arena dagen før dagen. De måtte riktignok vente til i andre omgang før målserveringen kom. Men så var det da også de herligste retter som ble servert.

Først leverte Kristian Thorstvedt en fantastisk scoring mot sine gamle lagkompiser, da han lurte seg inn mellom to forsvarsspillere og banket et innlegg fra Zymer Bytyqi i mål på volley.

Så scoret Tommy Høiland sikkert på et straffespark etter at Adrian Nilsen Pereira hadde blitt tatt inne i feltet. Før Zymer Bytyqi avsluttet med å sette ballen i mål etter en klassekontring.

– Det er mål etter hjertet vårt, dette, sa Berntsen etter de tre scoringene som alle kom etter flotte angrep.

Saken fortsetter under videoen


Men etter at magien hadde gitt seg og bølgens herjinger på SR-Bank Arena var over, kom Viking raskt ned på jorden igjen neste kamp. Som i fjor ble 16. mai-festen etterfulgt av en solid bakrus, og turen til Molde ble en leksjon i hvor hardt man blir straffet for å ikke være påskrudd mot de beste.

Rett skal være rett, Viking yppet seg og hang brukbart med i første omgang. Det sto også bare 2-1 til pause, etter at Berntsens gutter hadde flekket tenner ved et par anledninger. Men da Ohi satte inn 3-1 like etter at lagene hadde kommet på banen igjen, var det over. Og som mot Ranheim ble det fem mål i sekken.

Saken fortsetter under bildet

tdc2502a
Viking dro til Rosenes by og fikk en leksjon i effektiv angrepsfotball. 4. august er det tid for revansj. Da kommer Molde til SR-Bank Arena. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Jakten på Kongepokalen

De seneste årene har cupen endt i andre- og tredje runde for Vikings del. Mot henholdsvis Egersund, Vidar og Bryne. I år blir det kvartfinale for første gang siden 2015.

Veien til Ullevaal startet på Kvernaland, hvor det ble satt publikumsrekord på Frøyland stadion. Hjemmelaget yppet seg og ledet 1-0 til pause. Men etter hvilen ordnet Zymer Bytyqi og de andre mørkeblå opp, og sørget for at det ble 3-1-seier til slutt.

Saken fortsetter under bildet

Ylldren
Ylldren Ibrahimaj og co. fikk det tøffere enn forventet mot Frøyland.

I andre runde ventet nærmeste nabo Hinna, i det som ble tidenes første oppgjør mellom lagene som ligger mindre enn fem hundre meter unna hverandre.

I et fryktelig regnvær, men med en fin ramme likevel, og publikumsrekord også her, vant Viking 4-1.

I tredje runde gikk turen til Sandnes.

På den tunge gressmatten ble det 2-1-seier. Først scoret Tommy Høiland, nærmest rett fra avspark i andre omgang. Så bøyde Ylldren Ibrahimaj et frispark helt opp i krysset.

De lyseblå reduserte mot slutten, men det var for sent. Og Viking fikk revansj for det forsmedelige tapet på Sandnes i fjor.

Stabæk gjestet SR-Bank Arena i fjerde runde. Og som da lagene møttes 16. mai, ble det en fest sett med mørkeblå briller.

I første omgang rant det inn med mål, og scoringene kom langt hyppigere enn det Jon Bon Jovi greide å treffe tonene da han sto på scenen samme sted noen uker tidligere. Johnny Furdal ordnet 1-0 etter åtte minutter. Kvarteret senere satte Even Østensen inn 3-2 til Viking. Mål hvert tredje minutt, der altså.

I andre omgang scoret Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland hvert sitt mål like før slutt, dermed 5-2 og avensement til kvartfinalen – hvor turen går til Ålesund i slutten av september.

Saken fortsetter under bildeserien

En kamp på naturgress, to dødballer og tre poeng

I slutten av mai / begynnelsen av juni hadde Viking spillefri noen uker. Kristian Thorstvedt og Erik Arnebrott var blant spillerne som dro til U20-VM for å representere Norge, og Eliteserien tok seg en liten pause.

Det ble også klart at tre av klubbens lovende spillere, Lasse Berg Johnsen, Harald Nilsen Tangen og nevnte Erik Arnebrott, alle dro på lån til Tromsdalen. Et opphold som i utgangspunktet strekker seg ut juli.

Etter avbrekket gikk turen til Åråsen og Lillestrøm, hvor underlaget som har skapt trøbbel for Viking etter at det ble lagt om til kunstgress på SR-Bank Arena ventet.

Da kampen var over sto det 0-2 på resultattavlen. To dødballmål, server fra Ylldren Ibrahimaj på foten til Kristian Thorstvedt og hodet til Viljar Helland Vevatne, førte til at Viking kunne stå igjen triumferende. Og en fæl statistikk var brutt.

Da Sandens Ulf også ble slått på gress noen dager senere, så det ut til at "forbannelsen" var over.

Saken fortsetter under bildet

qSjndPKUuUs
Viljar Helland Vevatne jubler etter å ha stanget Viking opp i 2-0-ledelse på Åråsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Vår tolvte mann

Viking har det tredje høyeste tilskuersnittet på hjemmebane i Norge så langt i år, og folk har virkelig vist sitt mørkeblå hjerte – både hjemme og borte – denne sesongen. 

Og på supporterfeltet blir de stadig flere.

De siste to sesongene har støtten fra Felt O, som er fellesbetegnelsen på de syngende supporterne – uavhengig av om de er medlem av Hordene eller ikke, vært enestående. Og feltet vokser for hver eneste kamp. Det er en utvikling som er utrolig gledelig å se for alle som er glad i De mørkeblå.

– Sjeldent har det vært så gøy som det er i supportermiljøet til Viking nå. Stemning er god imellom alle involverte, og feltet vokser for hver eneste kamp, sier leder i Vikinghordene Roar Åkerlund.

– Jeg tror folk rundt oss legger merke til Felt O både på hjemme- og bortekamp, og derfor får lyst å være med oss på kamp, fortsetter Åkerlund.

På Åråsen var det over 300 mennesker tilstede på bortefeltet. Flere av dem tilreisende fra Stavanger, samt en gjeng fra den østlandsbaserte supporteklubben Viking Oslo. Åkerlund synes det er gledelig at bortekampene er så godt besøkt som de er, og ikke minst at de fleste på bortefeltet synger og er engasjerte.

– Vi er samlet om kjærligheten til Viking, og det vi opplevde før, under og etter kamp på Åråsen var helt unikt. At så mange tar turen fra Stavanger er fantastisk, sier han.

Også i Skien, da supporterne fikk meget god omtale fra både Odd og lokalpressen for å rydde opp etter seg, var det mange tilreisende. Det samme i Mjøndalen. Og da Sandnes Ulf var motstander i cupen, var det flere mørkeblå enn lyseblå på tribunen. 

Saken fortsetter under bildet

R9SkT8DWk-g
Støtten fra tribunen har vært enorm så langt i år. Her fra 2-0-seieren på Åråsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kontraktsforlenginger og debut på Lerkendal

Årets første hjemmetap kom da Bodø/Glimt gjestet byen. Gultrøyene fra Nordland tok ledelsen 2-0, før Thorstvedt scoret sitt sjette for sesongen, noe som gjør ham til lagets toppscorer, og med det sørget for nytt håp før pause.

Men i andre omgang viste Glimt kontringsstyrke av imponerende sort, og ledet plutselig 4-1. En helhjertet sluttspurt ble igangsatt. Men selv om både Usman Sale og Runar Hove scoret, var det ikke nok. Det endte 3-4.

I de to neste kampene spilte Viking uavgjort. Først 1-1 borte mot Mjøndalen, hvor en rakett fra Samúel Kári Fridjónsson var høydepunktet. Så 0-0 hjemme i Rogalandsderbyet mot Haugesund.

I slutten av juni / starten av juli ble det klart at både Bjarne Berntsen og kaptein Zlatko Tripic forlenger med klubben. BB skrev under på en ny toårsavtale, som gjør ham til Viking-trener ut 2021. Tripic har forlenget til ut 2022.

– Jeg har signert for Viking, og det var det jeg ville, sa Tripic, som hadde tilbud fra andre norske klubber.

Siste kamp før ferien var mot Rosenborg på Lerkendal.

Til Trondheim dro Viking uten Tommy Høiland, som hadde karantene. Uten Even Østensen, som ventet ny arving. Og uten Sondre Flem Bjørshol, som hadde fått seg en liten skade.

Inn for Høiland kom Jostein Ekeland, for første gang fra start i Eliteserien. Unggutten som ble hentet tilbake til klubben fra Vidar før sesongen, scoret da han var nær ballen som Runar Hove sendte i vei etter et innlegg fra Ibrahimaj.

Men før det hadde hjemmelaget scoret to ganger. Ekelands scoring ble dessverre kun et trøstemål, i det som endte som nok et stortap.

– I dag blir vi utspilt i store perioder. Vi klarer ikke stoppe Rosenborg i det hele tatt, sa Bjarne Berntsen da kampen var over.

Nok en gang ble det fem baklengs i sekken, og Berntsen var lite fornøyd med hvordan flere av målen kom.

– Vi må stramme opp veldig på den defensive organiseringen, var Viking-trenerens tydelige beskjed etter 1-5 på Lerkendal.

Flere hjemmekamper i august

Men sett under ett har det vært en positiv vårsesong for Viking. Og poengsummen som viser 19, holder som regel til å holde plassen – som jo er klubbens mål for året. Ikke siden Sogndal gikk ned i 2014 har et lag med 19 poeng etter halvspilt serie blitt degradert. Viking har også hengekampen mot Sarpsborg i bakhånd, så utganspunktet for høsten er godt.

Første kamp etter ferien er hjemme mot Molde 4. august. Men det vil bli hele tre kamper til på SR-Bank Arena denne måneden.

4. august kl. 18.00: Viking - Molde (Runde 16)

11. august kl. 18.00: Bodø/Glimt - Viking (Runde 17)

14. august kl. 19.00: Viking - Sarpsborg (Runde 10)

18. august kl. 20.00: Viking - Strømsgodset (Runde 18)

25. august kl. 18.00: Viking - Ranheim (Runde 19)

Snakkes på sensommeren!

Statistikk under bildet

HøilandbWfarger

Statistikk (Eliteserien)

Flest mål 
6 – Kristian Thorstvedt 
4 – Tommy Høiland
2 – Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
Flest målgivende
6 – Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
1 – Seks spillere
 
Tredje sist på ballen
3 – Sondre Flem Bjørshol
2 – Ylldren Ibrahimaj
1 – Kristian Thorstvedt, Fredrik Torsteinbø, Zymer Bytyqi, Usman Sale og Tommy Høiland
 
Kortstokken
4 gule – Zlatko Tripic og Tommy Høiland
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt og Samúel Kári Fridjónsson
 
Flest spilte minutter
1243 – Viljar Helland Vevatne
1216 – Iven Austbø
1180 – Ylldren Ibrahimaj

 

Annonse fra Eliteserien: