Gull og sølv til 16-åringene

Det ble både jubel og skuffelse da klubbens J16- og G16-lag spilte NM-finaler fredag.

Vant fullt fortjent

(J16: Strindheim - Viking 0-4) Flere vakre soloprestasjoner, nydelig angrepsspill og et skudd i krysset sørget for storseier. Jentene var overlegne i finalen og vant fullt fortjent.

Var favoritter

Den første av totalt tre NM-finaler Viking er involvert i denne sesongen ble sparket i gang fredag klokken 13.00. J16-laget hadde feid all motstand til side på sin vei til Telenor Arena, hvor finalen ble spilt, og sto med imponerende 21-0 i målforskjell så langt i cupen.

Det medførte naturligvis at omgivelsene ga dem et lite favorittstempel. Noe de til gagns levde opp til.

I sin aller første NM-finale gikk Viking-jentene aggressivt ut fra start og tok tak i kampen tidlig.

De skapte sjanser, virket selvsikre og hadde god kontroll på det som måtte komme i retning eget mål.

Selv om Viking var relativt overlegne spillemessig, tok det litt tid før det første målet kom.

Vi fikk se et par farlig avslutninger i løpet av første omgang, blant annet et skudd fra distanse signert Smilla Vallotto og en god mulighet inne i boks fra Malin Torsteinbø. Men lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

Flotte soloraid avgjorde

Så, fem minutter ut i andre omgang, viste Hannah Handeland vei, med et mål som ikke kan beskrives som annet fantastisk.

Handeland snappet opp en klarering midt inne på trøndernes banehalvdel, løp forbi både den ene og den andre i fint driv og da ingen greide å stoppe henne, avsluttet hun vakkert ned i lengste hjørnet for keeper. En klassescoring!

Og da fant også lagvenninnene frem til mål.

Bare minutter senere brøt Viking inne på egen banehalvdel. Ballen havnet i beina på Irene Dirdal, som tydelig inspirert av lagvenninnne Hannah Handeland satte fart mot mål.

Etter å ha lagt bak seg en god del meter og et par Strindheim-spillere, slapp hun ballen perfekt gjennom til Malin Torsteinbø som styrte den i nettet.

Da man nærmet seg timen spilt, var det duket for dagens tredje scoring. Også denne etter en fin soloprestasjon. 

Smilla Vallotto fikk ballen på 20 meter, tok en skuddfinte og dro seg inn boks før hun avsluttet iskladt i mål. En herlig prestasjon.

Like før slutt sørget Thea Dyrli Djuve for å sette et verdig punktum. Viking vant ballen høyt i banen. Dyrli Djuve mottok ballen feilvendt på 18 meter, vendte bort spilleren hun hadde i rygg og fyrte ballen opp i krysset. Dermed 4-0 

– Vi har kommet for å bli

Det ble en slags tålmodighetsprøve i første omgang for Viking-jentene, som spilte og skapte sjanser, men ikke maktet å få ballen i mål. Lagets trener hadde likevel god tro på seier selv om målene uteble før hvilen.

– Selv om det var 0-0 til pause visste vi at vi ville ta det om vi bare fortsatte å male på. Vi hadde en god følelse hele veien selv om Strindheim var fysiske og stresset oss litt i førsteomgang. De var tett opp i oss og vi fikk ikke i gang spillet vårt helt som vi ønsker, sa Odd Egil Flokketveit til fotball.no etter kampen.

Saken fortsetter under bildet.

j16finale3
J16-trener Odd Egil Flokketveit leder spillerne sine opp for å heve trofeet. Foto: Espen Brevik.

Og Flokketveit var naturigvis svært fornøyd med å ha ledet laget sitt til NM-gull.

– Det føles helt magisk når vi vet hvor mye jentene har jobbet for dette. Mange av jentene har spilt fotball sammen i 6-7 år, fortalte han da pokalen var hevet.

Viking har hatt en helt fantastisk sesong. Flere av jentene har spilt på A-laget som ble seriemestere i 2. divisjon. J17-laget kom på 2. plass i sin liga og rekruttlaget vant 4.- og rykket opp til 3. divisjon. I tillegg vant jentene også Dana cup i sommer.

Med slike meritter allerede nå, tyder ting på at klubben går en spennende fremtid i møte.

– NM-gullet betyr veldig mye. Det er jobbet enormt hardt i klubben gjennom mange år og nå begynner vi å se resultater av jobben som er gjort. J14-laget vårt vant Adidas Cup i år, J16 ble cupmestere i dag og damelaget vant 2. divisjon og spilte kvalifisering til 1. divisjon. Det er ingen tvil om at det er mye på gang i Viking og de andre lagene må se opp for oss fremover. Vi har kommet for å bli, konstaterer Flokketveit.

Saken fortsetter under bildet.

j16gull
Gulljentene. Foto: Espen Brevik.

Kampfakta

 • Norgesmesterskapet, finale Jenter 16

 • 22. November kl. 13.00, Telenor Arena

 • Strindheim - Viking 0-4 (0-0)

 • Startelleveren: Julia Thompson Clausen – Hannah Handeland, Kristina Louisa Milne, Selma Løvås, Vilde Bakke-Andersen – Ingeborg Lye Skretting, Tiril Espedal Flokketveit (K), Irene Dirdal – Smilla Vallotto, Malin Torsteinbø, Thea Dyrli Djuve

 • Benken: Ella Bakke-Andersen, Dina Beate H. Brevik, Emma Gustad Myklebust, Pia Kvinnesland, Elina Nerhus Lewin, Silje Skaara Helgesen, Helle Aune

 • Mål av: 0-1 Hannah Handeland (46.), 0-2 Malin Torsteinbø (49.), 0-3 Smilla Vallotto (54.), 0-4 Thea Dyrli Djuve (78.)

Bare nesten for guttene

(G16: Viking - VIF 1-2) Viking kom nok en gang tilbake etter å ha ligget under, som i både kvartfinalen og semifinalen. Men denne gang greide ikke guttene å snu kampen i sitt favør, og måtte dermed se cupgullet glippe.

Jevn kamp

Det ble på forhånd spådd en jevn finale mellom Viktig og Vålerenga. Lagene hadde fulgt hverandre tett gjennom hele sesongen, og da seriemesterskapet skulle deles ut, tok Viking det på målforskjell.

Og jevnt ble det i Telenor Arena fredag. Etter en målløs førsteomgang, tok Oslo-laget ledelsen få minutter ut i den andre.

En Vålerenga-spiller kom i stor fart inn i boks, prøvde seg på en finte og gikk i bakken. Dommer var godt plassert og pekte umiddelbart på ellevemetersmerket. Dermed straffe.

Thomas Knutsen sendte ballen i mål, men Joakim Heldenius i Viking-buret var nære på å redde. Med det gikk Vålerenga opp ledelse, til tross for at det var Viking som hadde startet omgangen best.

Men det skulle ikke ta lang tid før lagene var like langt.

Kom tilbake

Mindre enn fem minutter etter baklengsmålet var semifinalehelten Simen Kvia-Egeskog frempå og utlignet. Unggutten, som sendte Viking til finalen med et drømmemål på overtid mot Sarpsborg 08, mottok ballen inne i Vålerengas sekstenmeter, litt ute til venstre. Defra dro han seg innover og curlet ballen rundt keeper. Vakkert og kontrollert fra Svein Kvias barnebarn.

Tolv minutter før slutt spilte Vålerenga seg fint gjennom Vikings forsvar, og alene med keeper kom Josias Furaha. Han var sikker og sendte blåtrøyene i ledelsen for andre gang i kampen.

Etter dette hadde begge lag mulightere til å score, men flere mål kom det ikke. Dermed måtte Viking se seg slått, etter det som alt i alt var en god finale av guttene.

– Akkurat nå er jeg bare veldig skuffet. Vi var så godt forberedt, og alt var tilrettelagt for at vi skulle vinne. Så er det selvsagt ekstra surt å tape med så god støtte fra Stavanger på tribunen, sa en skuffet Sondre Auklend til Rogalands Avis etter kampen.

Saken fortsetter under bildet.

nmfinalestøtte
Mange hadde tatt turen til Fornebu for å støtte de to finalelagene. Foto: Espen Brevik.
Positiv sesong likevel

Lagets trener, Manu Hervás, fikk en så jevn finale som han på forhånd spådde. Etter kampen sa han at guttene hadde gitt alt, prøvd det de kunne og at de hadde sine muligheter til å snu kampen.

– Naturligvis ønsket vi å vinne, også etter at jentene viste veien tidligere i dag. Men av og til må du også gi skryt til motstanderen som gjorde en god kamp. Vålerenga hadde det lille ekstra som gjorde at kampen vippet i deres favør, men for oss er det mye positivt å ta med oss her. Spillerne utvikler seg godt, og det er viktig for oss å se, sa treneren til RA.

Og det har absolutt vært en positiv sesong for guttene. Seriemesterskap og NM-finale er imponerende. Og som han sier har spillerne utviklet seg mye dette året, noe som jo er det absolutt viktigste.

Kampfakta under bildet.

g16finale 3
G16: Seriemestre og NM-finalister. Foto: Espen Brevik.

Kampfakta

 • Norgesmesterskapet, finale Gutter 16

 • 22. November kl. 16.00, Telenor Arena

 • Viking - Vålerenga 1-2 (0-0)

 • Startelleveren: Joakim Heldenius – Kristoffer Paulsen, Ole Andreas Leinebø (K), Mats Gresvik Lunde, Vebjørn Hagen – Erik Dalaker, Sondre Auklend, Ask Fosse Ekeland – Simen Kvia-Egeskog, Adrian Fosse Årthun, Jakob Bomo

 • Benken: Mikkel Kolnes Røgenes, Trym Drag-Erlandsen, Ørjan Eikehaug, Victor Olsen, Ali Memed, Alexander Solvang Tuntland, Jesper Fiksdal

 • Mål av: 0-1 Thomas Knutsen (str. 46.), 1-1 Simen Kvia-Egeskog (50.), 1-2 Josias Furaha (68.)

Annonse fra Eliteserien: