Gjestene snudde og stakk av med alle poengene

(Viking-KBK 1-2) Veton Berisha sendte Viking i føringen. Men gjestene spiste seg inn i kampen, scoret to og tok med seg alle poengene hjem.

(Foto: Carina Johansen / NTB Scanpic)

For enkle balltap

To minutt før slutt satte Dan Peter Ulvestad inn 2-1 og sørget for at alle poengene ble med hjem til Kristiansund. Det var etter at Viking hadde ledet 1-0 til pause.

– Jeg er mest skuffet over at vi gir ballen fra oss altfor lett i andre omgang, sier en irritert Bjarne Berntsen etter kampen.

Viking-treneren var tydelig oppgitt over de enkle balltapene, og trakk spesielt frem situasjonen som førte til utligningen, hvor Viking mistet ballen helt upresset inne på gjestenes banehalvdel. Kristiansund kontret og var nådeløse da Olaus Skarsem kunne sette inn 1-1.

Før pause skapte Viking en gode del sjanser, og tolv minutter ut i oppgjøret satte Veton Berisha hodet til en corner fra Joe Bell og stanget inn 1-0, noe som holdt seg til lagene gikk i garderoben.

Viking-treneren var ok fornøyd med førsteomgangen, men sier det var langt fra kvaliteten som ble vist på Lerkendal.

– Vi må drepe kampen når vi har såpass med sjanser. Når vi ikke gjør det, blir vi hardt straffet for balltapene i andre omgang, påpeker han.

Berntsen har ikke svar på akkurat hvorfor Viking mistet initiativet utover i kampen, men peker på unøyaktighet i pasningsspillet og at laget blir løpende mye etter.

– Så blir vi veldig preget av at Løkberg må ut. Han er en leder utpå der, er samlende og prater mye. Synd at han måtte ut igjen, sier Berntsen om Løkberg som måtte av etter bare en halvtime.

Bjarne Berntsen ser frem til en hel treningsuke for en gangs skyld. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Bjarne Berntsen ser frem til en hel treningsuke for en gangs skyld. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viktig kamp i Ålesund venter

Arild Østbø kunne gjøre lite med scoringene, men hadde en glimrende redning på 1-0 i første omgang.

– Vi har en god førsteomgang, der de skaper lite. Så klarer vi ikke å følge opp helt i andre omgang, og da er de farlige når de får komme på kontringer og bruke farten sin.

Etter pause utlignet som nevnt først Olaus Skarsem, før Dan Peter Ulvestad headet inn 2-1 like før slutt.

Nok en periode med tette kamper er over, og det er en hel uke til Aalesund venter borte. Det tror både Østbø og Berntsen laget har godt av. Begge er klar over betydningen av oppgjøret på Color Line stadion.

Østbø er offensiv og sier det er en kamp laget skal ta tre poeng i.

– Men da må vi heve prestasjonen vår igjen i forhold til andreomgangen i dag, sier målvakten.

– Ser du på tabellen, så ser du hvor viktig den kampen blir, avslutter Berntsen.

Viking ligger nå på 13. plass med elleve poeng. Aalesund ligger helt nederst med seks poeng.

Arild Østbø hadde en strålende redning i første omgang, men var som de andre langt nede etter kampen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Arild Østbø hadde en strålende redning i første omgang, men var som de andre langt nede etter kampen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Knapt med tid til forberedelser

Til tross for nederlaget i Trondheim på torsdag fortsatte Viking med samme elleve fra start som i de tre foregående kampene. Gjerne ikke så rart ettersom de har levert kruttsterkt i minst fem av seks omganger sammen.

Samme ellever betyr siddis-femmeren bak, bestående av Østbø, Torsteinbø, Heggheim, Vevatne og Pereira. Den eksotiske midtbanetrioen satt sammen av trønderen Løkberg, sunnhordlendingen Furdal og mr. Joe Bell fra New Zealand. På topp: Balkan-brødrene, selvsagt.

Det har vært lite tid på feltet etter forrige kamp. Fredag hadde laget en kort restitusjonsøkt på hjemmebanen til Ranheim før turen gikk sørover. Siste forberedelser før kamp ble tatt på SR-Bank Arena lørdag, også det en kort økt.

– Slik er det for alle lagene, sa Bjarne Berntsen før kampstart.

Kristiansund kom fra en 3-1-seier hjemme over Sandefjord, og hadde også hatt én ekstra dag med hvile siden forrige serierunde. Deres storscorer, Amahl Pellegrino, startet likevel på benken. Der satt han med blant andre Amin Askar, Bent Sørmo og Sondre Sørli, spillere som ofte er å finne i startelleveren.

I Stavanger hadde lagene kun møtt hverandre to ganger tidligere. I 2017 vant Viking 2-1 og i 2019 ble det 2-0-seier.

Så satt den for Berisha

Gjestene tok avspark og gikk rett på mål. Spissen Faris Moumbagna skjøt fra sekstenmeteren, men Arild Østbø hadde god kontroll på ballen som kom langs bakken.

Vikings første avslutning kom to minutter senere. Tidene mellom hadde Kristiansund brukt på å holde ballen ute av spill.

Zymer Bytyqi fikk muligheten i boks, men avslutningen gikk høyt over.

Minuttet etter kom Ylldren Ibrahimaj i fart langs høyrekanten. Han ble tatt av Dan Peter Ulvestad og fikk frispark i god innleggsposisjon. Ulvestad ble belønnet med gult kort.

Joe Bell og Veton Berisha prøvde seg på en innøvd variant hvor Berisha møtte på første stolpe og avsluttet. Spissen kom seg fri, men skuddet ble blokkert. Viking holdt trykket oppe, og startet nokså likt som mot Sarpsborg 08 sist hjemmekamp.

Man møtte dog litt mer motstand i Kristiansund, som var farlige på overganger, kom seg rundt på kantene og fikk slått inn i boks.

I det tolvte spilleminutt fikk Viking hjørnespark. Joe Bell stilte inn den presise høyrefoten sin, og traff blink. For i boksen løp Veton Berisha seg fri og stanget ballen i mål nede til høyre for keeper, og sendte med det De mørkeblå i ledelsen med sin tredje scoring for sesongen.

Joe Bell slo hjørnesparket og Veton Berisha headet i mål. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Joe Bell slo hjørnesparket og Veton Berisha headet i mål. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Da vi nærmet oss halvspilt omgang, fikk Kristoffer Lie Løkberg en gyllen mulighet. Zymer Bytyqi og Veton Berisha kombinerte nydelig på venstresiden og sistnevnte slo ut femogførti. Der fikk Løkberg sjansen til å skyte fra seksten meter, men traff ikke godt og ballen gikk utenfor stengene til Serigne Mor Mbaye.

Like etter fikk Arild Østbø vist seg frem. Gjestenes Andreas Hopmark slo inn i boks. Der snek Faris Moumbagna seg inn bak tres forsvarere og fikk avsluttet fra fem meter. Men på mesterlig vis var Østbø lynkjapt nede og reddet, og det hele resulterte i et hjørnespark i stedet for scoring.

– Godt innlegg, så får han touchet ballen litt videre og så får jeg en hånd på den. Var godt det, sier Østbø om redningen.

Det fortsatte med avslutninger i begge ender. Etter 24 minutter var det Fredrik Torsteinbøs tur. Han prøvde seg på en frekk lobb fra 17 meter, men ballen gikk like over. Så var Løkberg frempå igjen, men heller ikke denne gang traff trønderen mål.

Løkberg fikk også kjenne på fysikken til gjestene, og haltet av gårde etter en av flere dueller med de grønnkledde fra Nordmøre. Like etter at halvtimen var passert måtte han gi seg. Ikke det at han sluttet å bidra. Stemmen hans runget fortsatt utover SR-Bank Arena også etter at han satte seg på tribunen, og han kom stadig med meldinger ned til benken.

Inn på banen for ham kom Sebastian Sebulonsen.

Kristoffer Lie Løkberg ble lagt i bakken på både den ene og den andre måten, og etter en halvtime måtte han gi seg med skade. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Kristoffer Lie Løkberg ble lagt i bakken på både den ene og den andre måten, og etter en halvtime måtte han gi seg med skade. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Skuddene mot Kristiansunds mål fortsatte. Ylldren Ibrahimaj la ballen like utenfor med ti minutter igjen til pause. Så headet Viljar Helland Vevatne en lang ball fra Pereira via keeper og over til hjørnespark. Før Fredrik Torsteinbø prøvde å legge den i lengste. Han kom nære, men også den gikk på feil side av stolpen.

Da dommer blåste av første omgang, var det etter en ny god prestasjon fra Viking. Gjestene slapp til ved noen få anledninger, og det var et par balltap på midten som kunne fått større konsekvenser enn de gjorde, men det var kun på den avslutningen hvor Arild Østbø gjorde en kjemperedning at det var virkelig skummelt.

Og i motsetning til mot Rosenborg, ble det scoring denne gang på i hvert fall en av sjansene denne gang.

Gjestene scoret to

Det tok ti minutter før den første virkelige mulighet kom etter pause. Zymer Bytyqi spilte fri Veton Berisha på venstresiden, men målscorerens avslutning fra skrått hold gikk i nettveggen.

Så kom gjestene nære. Først etter et hjørnespark slått på første stolpe. Der kom Bendik Bye og stusset like til side for mål. Så da ballen ble slått knallhardt inn langs bakken og Pereira inne foran mål fikk forstyrret gjestenes angriper akkurat nok til at det ikke ble noen avslutning.

Det var en del frem og tilbake, og avslutninger i begge ender av ymse kvalitet. Men det kunne se ut som Kristiansund var i ferd med å skaffe seg et lite grep om kampen 10-15 minutter ut i omgangen.

Og etter 65 minutter fikk de betalt.

Kristiansunds beste servitør, Liridon Kalludra, fikk lagt over til bakre stolpe, etter at Viking hadde mistet ballen på grusomt vis inne på gjestenes banehalvdel. Der kom Olaus Skarsem og banket ballen i mål bak en sjanseløs Arild Østbø.

Kvarteret før slutt kom Yann-Erik de Lanlay inn til sin første kamp på hjemmebane etter overgangen fra Rosenborg. Han tok plassen til Ylldren Ibrahimaj ute til høyre.

Gjestene satte like etter utligningen inn toppscoreren deres, Amahl Pellegrino. Og det så ut som de gikk for alle tre poengene, for det åpnet seg etter hvert store rom bak hos dem.

Dette utnyttet Zymer Bytyqi da han kom oppover langs siden, skar innover og prøvde seg. Forsøket havnet dessverre rett i fanget til keeper.

For Kristiansund var både Pellegrino og målscorer Skarsem frempå, uten at det resulterte i scoring.

Henrik Heggheim var på jobb i begge ender av banen, og i det 83. spilleminutt leverte han det som kunne ha blitt en matchvinnertakling da han hindret Faris Moumbagna som var på vei gjennom alene med Østbø.

Så var unge Heggheim oppe på et hjørnespark og headet like over.

To minutter før full tid scoret gjestene. Ballen ble slått inn i boks. Der kom Dan Peter Ulvestad og headet den i mål.

Viking prøvde desperat mot slutten, kastet inn Tommy Høiland og kjørte på fremover. Men det endte som mot Odd, med et blytungt nederlag.

Neste kamp er borte mot Aalesund søndag om en uke. Den kampen blir viktig!

Viljar Helland Vevatne og lagkameratene var langt nede etter nok et tap i sluttminuttene . Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Viljar Helland Vevatne og lagkameratene var langt nede etter nok et tap i sluttminuttene . Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Kampfakta

12. serierunde, Eliteserien
Søndag 2. august kl. 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Kristiansund 1-2 (1-0)
 

Viking: Arild Østbø – Fredrik Torsteinbø, Henrik Heggheim, Viljar Helland Vevatne (K), Adrian Nilsen Pereira – Kristoffer Lie Løkberg (Sebastian Sebulonsen fra 33.), Joe Bell, Johnny Furdal – Zymer Bytyqi, Veton Berisha, Ylldren Ibrahimaj (Yann-Erik de Lanlay fra 75.)

Benk: Trym Ur, Axel Andrésson, Tommy Høiland, Sebastian Sebulonsen, Yann-Erik de Lanlay, Harald Nilsen Tangen, Rolf Daniel Vikstøl, Sondre Auklend, Jefferson de Souza

Kristiansund: Serigne Mor Mbaye – Aliou Coly, Christophe Psyché (Bent Sørmo fra 66.), Dan Peter Ulvestad, Christoffer Aasbak – Amidou Diop (Amahl Pellegrino fra 66.), Andreas Hopmark – Bendik Bye (Sondre Sørli fra 82.), Olaus Skarsem, Liridon Kalludra (Pål Erik Ulvestad fra 82.) – Faris Moumbagna (Amin Askar fra 89.)

Benk: Eirik Holmen Johansen, Sondre Sørli, Amahl Pellegrino, Erlend Ernst Sivertsen, Ivar Erlien Furu, Amin Askar, Oussenyou Cavin Diagne, Bent Sørmo, Pål Erik Ulvestad

Mål av: 1-0 Veton Berisha (12.), 1-1 Olaus Skarsem (65.), 1-2 Dan Peter Ulvestad (88.)

Sjanser: 6-6
Hjørnespark: 7-3
Dommer: Rohit Saggi, Drafn, SBK
Gule kort: Dan Peter Ulvestad, Christophe Psyché, Viljar Helland Vevatne, Olaus Skarsem
Tilskuere: 200
Annonse fra Eliteserien: