Forventer en tøff fight for poengene på Haugalandet

Lørdag klokken 20.30 er det duket for Rogalandsderby på Haugesund stadion. – Jeg tror det kommer til å bli en krig der oppe, sier Veton Berisha før møtet med naboen i nord.

(Foto: NTB scanpix)

Løkberg tilbake?

Fredag formiddag hadde Viking sin siste trening før møtet med Haugesund. Etter Molde-kampen onsdag, har Berntsen holdt to økter på naturgress; på gamle Molde stadion og "hjemme" på Stavanger stadion.

– Det har kun vært restitusjon for å bli klar igjen til kamp. Når vi løpte såpass mellom som vi gjorde i Molde, brukte vi masse krefter. Da er det kun fokus på hvile og bli klar til ny kamp, sier Berntsen, som kunne glede seg over å ha Kristoffer Lie Løkberg tilbake på trening igjen etter smellen han pådro seg mot Odd søndag.

Kristoffer Lie Løkberg er på bedringens vei og kan rekke lørdagens derby. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Kristoffer Lie Løkberg er på bedringens vei og kan rekke lørdagens derby. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Utenom trønderen, er det dessverre ingen andre som kan strykes fra skadelisten helt ennå. Det betyr at Iven Austbø, Sondre Flem Bjørshol, Yann-Erik de Lanlay, Runar Hove, Even Østensen og Jefferson de Souza fortsatt er uaktuelle til en kamptropp.

Torsdag kom for øvrig beskjeden om at lagene i Eliteserien (gjelder alle NFF-administrerte serier) får utvidet kamptroppen fra 18 til 20 spillere, med bakgrunn i det tette kampprogrammet. Det betyr at Berntsen fra og med lørdagens kamp mot Haugesund kan ha med ni reserver.

– I den situasjonen vi har vært i nå har vi knapt fylt opp de 18 som vi har hatt lov til å ha med, på grunn av skader. Men på sikt så kan det være nyttig, sier Berntsen om endringene.

Dette vil gjelde ut sesongen. Samtidig fortsetter man med muligheten for fem bytter i løpet av kamp.

– Vi kan ikke være bekjent av en slik prestasjon

Viking-treneren måtte se laget sitt gjennomgå på Aker stadion onsdag kveld. Vertene ga seg ikke før det sto 5-0 på resultattavlen. Etter en forferdelig åpning på kampen, der Molde scoret to ganger før det var spilt et kvarter, maktet ikke Viking heve seg og komme tilbake, selv om det spillemessig tok seg noe opp utover omgangen.

Etter hvilen misbrukte man tidlig en gedigen mulighet til å redusere og komme tilbake i kampen. Derfra og ut var det stort sett bare hjemmelaget det dreide seg om.

Veton Berisha var, som de andre, lite imponert av det som ble vist mot den regjerende seriemesteren.

– Vi kan ikke være bekjent av en slik prestasjon som vi hadde borte mot Molde, sier han klart og tydelig etter fredagens økt.

Veton Berisha var svært skuffet over prestasjonen laget leverte i Molde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Veton Berisha var svært skuffet over prestasjonen laget leverte i Molde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nå handler det om å få den kampen ut av systemet og se videre mot det som skal skje på Haugesund stadion. 26-åringen sier det blir en helt annerlede kamp nå på lørdag.

– Jeg tror det kommer til å bli en krig der oppe, der de som jobber og fighter mest vil komme til å ta tre poeng. Det blir tett og jevnt, spår Berisha.

Kampene mot Haugesund var svært tette i fjor. Hjemme på SR-Bank Arena ble det 0-0, og i Haugesund vant hjemmelaget 1-0. Mens på Ullevaal, da det gjaldt som mest, vant Viking 1-0.

Like før seriestart spilte lagene uavgjort 1-1 i Haugesund.

Også Berntsen tror det blir jevnt på lørdag. Derfor blir det utrolig viktig å greie å holde nullen, da det er stor sannsynlighet for at kun ett mål vil skille lagene når dommeren, som for øvrig er Kristoffer Hagenes, blåser for full tid.

Et derby betyr mye – poengene mer

Haugesund har som Viking slitt med å finne veien til nettmaskene hittil i sesongen. Kun tre lag har scoret færre ganger enn De mørkblå, som står med åtte mål. Ett av disse lagene er Haugesund, som har scoret færrest i Eliteserien med sine seks.

Når det kommer til innslupne, har Haugesund tre lag bak seg med flere baklengs. Ett av disse er Viking, som med sine 18 baklengs kun har Aalesund under seg når det gjelder antall innslupne. 

Haugesunds Niklas Sandberg i duell med Viljar Helland Vevatne i treningskampen på Haugesund stadion like før seriestart. Oppgjøret endte 1-1. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Haugesunds Niklas Sandberg i duell med Viljar Helland Vevatne i treningskampen på Haugesund stadion like før seriestart. Oppgjøret endte 1-1. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

I disse kampene skal det smelle litt ekstra, og selv om rammen rundt ikke blir som den burde med tanke på at trykket og støtten fra supportere på tribunen mangler, er det et derby. Og et derby betyr noe mer enn en vanlig kamp.

Samtidig er Viking inne i en periode som gjør at det å sanke poeng er langt viktigere enn eventuell prestisje og skryteretten det å vinne mot rivalen i nord gir.

– Ja, det er derby, men først og fremst så gjelder det for oss å begynne å plukke trepoengere og få godfølelsen tilbake sånn at du kan dra det videre med inn i kampene som kommer, påpeker Berisha.

– Jeg tror alle innser at vi snart må begynne å plukke poeng for å ikke havne virkelig langt ned i "driden", legger han til.

Etter Haugesund-kampen er det åtte dager til neste. Da kommer Sarpsborg 08 på besøk til Stavanger. Så følger to tette kamper borte mot Rosenborg (torsdag 30. juli) og hjemme mot Kristiansund (søndag 2. august).

Har lært fra tidligere

Angriperen, som står med to scoringer så langt i sesongen, sier det er frustrerende når poengene uteblir, og at han ikke tror han har vært med på lignende situasjon før.

Det har Bjarne Berntsen.

For både i 2018 og 2019 var Viking inne i lignende "tørkeperioder". Forskjellen nå er at man spiller så utrolig mange kamper på kort tid, så konsekvensene blir større.

I 2019 vant man for eksempel ikke en eneste kamp fra midten av juni til midten av august – seks strake uten tre poeng. Og få av oss glemmer vel rekken på fire tap på rad i Obos-ligaen året før.

Dette har trenerteamet tatt lærdom av, og de vet hvordan man skal jobbe seg ut av knipa.

Berntsen sier det handler om å gi enkle beskjeder og ikke komplisere ting. I den situasjonen laget befinner seg i nå, er det lett å gå seg bort i søken etter løsninger.

–  Vi må være veldig tydelige på hva vi ønsker, sier treneren. 

Og så må man finne tilbake til hvordan laget spiller når det er bra, som for eksempel i andreomgangen mot Odd, og prøve å gjenskape dette.

Lørdag kveld får vi se om det enkle budskapet når frem, og om Viking greier å vinne "slaget om Rogaland". Kampen ser du på TVNorge eller Dplay.

Kampdag Veton FKH

 

Annonse fra Eliteserien: