Viking - Brann 0-1, Flagg før kamp

Første finalelag er klart!

(G16-NM: Viking - Sarpsborg 08 3-2) Som mot Lillestrøm i kvartfinalen, havnet Viking under tidlig også i semifinalen. Men også denne gang hevet guttene seg i andre omgang, kom sterkt tilbake og tok seg videre med en skikkelig "Hollywood ending".

0-2 ved pause ble snudd til 3-2 i siste sekund, og da dommer Amir Mohammed Ajjour blåste av søndagens semifinale på SR-Bank Arena, kunne spillere, ledere og publikum slippe jubelen løs.

Nok en gang hadde Viking snudd en kamp og tatt seg videre i cupen. Denne gang til finalen i Telenor Arena.

På Fornebu møter de Vålerenga, som er klare for sin tredje finale på rad. I 2009 møttes også lagene i finalen, i det som var det første norgesmesterskapet for 16-åringer noensinne. Den gang endte det med 2-0-seier til Viking, som stilte med blant andre Valon Berisha.

Årets utgave av Viking G16 slo nylig Vålerenga 3-0 på Valle Hovin. Men trener Manu Hervás tror på et tettere oppgjør i Telenor Arena fredag 22. november.

–  Det blir sikkert jevnt og tøft, men det er ingen tvil om at vi skal være godt forberedt og at vi reiser til Oslo med en ambisiøs og offensiv innstilling. Viking er historisk sett et vinnerlag, og det må vi alltid være bevisst på, sier han til viking-fk.no dagen etter finaleplassen ble sikret.

To dødballmål imot

Viking topper for tiden nasjonalt sluttspill A, og ligger godt an til å bli seriemestere for 16-åringer med to kamper igjen av sesongen. Til semifinalen hadde Manu Hervás også forsterket laget med tre spillere som til vanlig holder til på juniornivå, så håpet og målet var utvilsomt å ta seg til cupfinalen.

Lagene åpnet noe nervøst, og innledningsvis hadde de hvert sitt innlegg som skapte litt uro i motstanders boks, men uten å ende i noen avslutning.

Så, etter elleve minutter, lå den første ballen i nettet. Gjestene fra Østfold fikk frispark midt inne på Vikings banehalvdel. Ballen ble slått inn i feltet. Der var Sadir Abud høyest og headet Sarpsborg i ledelsen fra fem meter.

Bare få minutter senere lå enda en ball i nota bak Viking-keeper Joakim Heldenius – også denne gang etter dødball.

Før denne kampen hadde Viking sluppet inn to dødballmål på 35 kamper. Nå sto de plutselig med to imot på et kvarter.

Men før det hadde Viking vært frempå to ganger. Først var det Sondre Auklend som viste litt av det han kan da han dro seg fint fri fra to motspillere og la inn foran mål. Der kom Ørjan Eikehaug, som startet angrepet, på løp, og avsluttet på direkten. Men skuddet ble blokkert og keeper fikk kontroll.

Så var det Ask Fosse Ekeland som prøvde seg fra like utenfor sekstenmeteren. Skuddet var hardt og hadde god retning, men trillet like utenfor stolpen.

Sarpsborg gikk så rett i angrep og fikk hjørnespark. Det ble slått på hodet til Petter Eiken som headet i mål. Dermed 2-0 til gjestene da det var spilt 15 minutter.

– Der og da handler det om å ikke la skuffelsen spise deg opp, sier Hervás om da mål nummer to lå i nettet, og forklarer videre at fokuset hans derfra var på å hjelpe spillerne til å fortsette å levere gode prestasjoner, til tross for nedturen det innebar å havne under med to så tidlige mål imot, noe han fikk til.

For guttene hans hadde ikke vært dårlige det første kvarteret, og de fortsatte også å spille bra. Men scoringen uteble, dessverre.

Tidligere Viking-spiller, Sander Solberg, og hans for anledningen gulkledde Sarpsborg 08 viste seg også giftige på kontringer, og dødball, selvsagt, og var flinke til å holde unna for Viking.

På tampen av første omgang fikk hjemmelaget spille i overtall. På dette nivået blir man nemlig utvist i fem minutter ved gult kort, noe en Sarpsborg-spiller pådro seg da Sondre Auklend ble taklet like utenfor sekstenmeteren.

De mørkeblå greide dessverre ikke å utnytte verken frisparket eller overtallet, dermed sto 0-2 seg til pause.

I garderoben fikk spillerne klar beskjed om å både øke den defensive intensiteten og aggressiviteten i duellspillet, for å fremheve angrepsspillet. Noe de responderte svært bra på.

– I pausen måtte jeg bruke stemmen min for å provosere frem en reaksjon som var nødvendig, forteller Hervás som også gjorde et bytte ved pause da han satte inn Adrian Fosse Årthun for Ørjan Eikehaug.

– Vi gjorde et spillerbytte for å få mer trøkk fysisk på siste del av banen. Selv om Ørjan ikke spilte noen dårlig kamp, mener jeg at vi trengte litt mer punch fysisk på topp.

"Hollywood ending"

Også i starten av andre omgang pådro gjestene seg gult kort, derav fem minutters utvisning. Denne gang gikk det litt bedre, og Viking skapte to store sjanser.

Først med en gigantisk en etter et hjørnespark, hvor ballen falt ned på bakre stolpe og en Viking-spiller plutselig var helt fri. Uheldigvis ble det et dårlig treff, og Sarpsborg fikk ryddet unna.

Så kom det en nesten identisk mulighet, men denne gang fikk Sarpsborg klarert til hjørnespark før Viking rakk å avslutte.

Selv om Viking greide legge et visst press på gjestene med én mann mer på banen, ble det heller ikke denne gang scoring. Men De mørkeblå så likevel farligere ut, og tok mer og mer over etter hvert som tiden gikk. Og da Viking fikk en fem minutters utvisning, skulle det endelig lykkes.

Et innkast inn i boks endte med at Viking fikk straffespark. Dommer pekte på ellevemetersmerket og signaliserte at han hadde sett en hands på en Sarpsborg-spiller.

Jacob Bomo stilte seg opp, tok sats og sendte keeper en vei og ballen den andre. Dermed redusering og ny spenning.

Like etter var Simen Kvia-Egeskog farlig frempå med et skudd som keeper måtte slå til hjørnespark. Hans skuddfot skulle vi få se mer til senere.

Etter hjørnesparket opprettholdt guttene trykket, og ballen havnet til slutt hos Erik Dalaker som sto helt alene på fem meter. Derfra gjorde han som han gjorde to ganger i kvartfinalen, nemlig hamret ballen i mål. Plutselig sto det 2-2 – og da gikk Viking for det tredje.

– Vi er et lag som er ambisiøse og tenker veldig offensivt hele tiden, uansett resultat. Samtidig prøver vi å være gode og strukturerte defensivt. Men der og da så jeg ikke noen grunn for å sikre seg ekstraomganger, jeg følte at laget hadde energi og overskudd til å gi gass helt til slutt og vi prøvde å gå for et tredje mål, sier Hervás.

Og på overtid kom kampens store øyeblikk.

Et kast inn i boks ble klarert ut i returrom fra en Sarpsborg-spiller. Der dukket Simen Kvia-Egeskog opp, og fra 25 meter klemte Svein Kvias barnebarn til på halvspretten. Ballen fløy så i en perfekt bue ned i lengste hjørne for keeper, og med det hadde Viking snudd kampen på drømmevis, og slapp en eventuell straffesparkkonkurranse.

– Ti sekunder før Simen scoret målet hadde jeg en kort prat med mine assistenter (Svein Fjælberg og Marius Kloster) for å begynne å tenke på en eventuelt straffesparkkonkurranse hvis det skulle komme. Vi ville være godt forberedt til det, men så ut som Simen hadde bedre planer enn oss, og det setter vi utrolig pris på, sier en fornøyd trener.

Like etter blåste dommer av, og med det var Viking klare for NM-finale. Vi gratulerer, og gleder oss over at det første av klubbens fire semifinalelag har tatt seg til finalen.

Neste lag ut er J16. De spiller mot Stabæk på SR-Bank Arena lørdag 26. oktober kl. 16.00 Vel møtt!

Kampfakta

  • NM-semifinale, G16

  • 13. oktober kl. 18.00, SR-Bank Arena

  • Viking Sarpsborg 08 3-2 (0-2)

  • Viking: Joakim Heldenius – Ole Andreas Leinebø, Kristoffer Forgaard Paulsen, Mats Gresvik Lunde, Vebjørn Hagen – Sondre Auklend, Erik Dalaker, Ask Fosse Ekeland – Ørjan Eikehaug (Adrian Fosse Årthun fra 41.), Jakob Bomo, Simen Kvia-Egeskog

  • Benk: Mikkel Kolnes Røgenes, Alexander Solvang Tuntland, Trym Drag-Erlandsen, Victor Olsen, Ali Memed, Adrian Fosse Årthun, Jesper Fiksdal

  • Mål av: 0-1 Sadir Abud, 0-2 Petter Eiken, 1-2 Jacob Bomo (str.), 2-2 Erik Dalaker, 3-2 Simen Kvia-Egeskog

Annonse fra Eliteserien: