Før kampen: Viking - Stabæk

Det er meldt sol og strålende vær. Det er solgt mye billetter, og SR-Bank Arena er gjort klar til fest. Endelig er det klart for årets 16. mai-kamp. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Fotballens nasjonaldag


Det er snart 40 år siden en utsatt kamp mellom Rosenborg og Fredrikstad førte til at vi nå har en av våre flotteste fotballtradisjoner, nemlig 16. mai-kampen. Helt siden 1982 har det blitt spilt eliteserierunde kvelden før grunnlovsdagen, og stort sett blir det fulle tribuner fra Tromsø i nord til Stavanger i sør på det som har blitt døpt fotballens nasjonaldag og for mange er den best besøkte kampen gjennom sesongen.

Viking har vært heldige nok til å få hjemmekamp ofte. Årets match blir nummer 29, og siden 2011 har man holdt seg i Stavanger kvelden før 17. mai hvert år.

Til sammen er seksten av kampene vunnet. Mens kun fire har endt i tap  alle 1-2.

5-1 over Stabæk i 1997 og 4-0 over Start året før er de største seierne. De mest målrike oppgjørene er 5-2-kampene mot Vålerenga (1994) og Sandnes Ulf (2018).

Publikumsrekorden er fra 2012. Da møtte 16 508 tilskuere opp for å se Viking og Sandnes Ulf spille 2-2.

Saken fortsetter under videoen


(Her ser du høydepunktene fra Bjarne Berntsens favoritt 16. mai-minne. 5-2-seieren over Sandnes Ulf i fjor.)

Sparte seg til suksess?

I mandagens kamp mot Strømsgodset startet Viking-treneren med angrepsrekken sin sittende på benken. Tommy Høiland, Zymer Bytyqi og Zlatko Tripic fikk alle hvile seg. I hvert fall en stund. For det gikk ikke lang tid før Fredrik Torsteinbø måtte ut med skade, og da var det inn med Bytyqi.

De andre to kom også inn etter hvert.

Kampen bar noe preg av at det ikke stemte helt offensivt, noe som jo er naturlig med en mer eller mindre nykomponert angrepsrekke. Og legger man til at hjemmelaget hadde hovedfokuset sitt på det defensive, etter å ha sluppet inn altfor mange mål tidligere i sesongen, gjorde det ikke ting lettere for Viking.

Men det var likevel Berntsens gutter som kom best i gang, og både Sale og Danielsen prøvde seg på avslutninger tidlig i kampen. Bakover var det, som det pleier, stengt. Og sett under ett virket det som de hadde god kontroll på det Strømsgodset kom med gjennom hele kampen, kanskje med unntak av et par situasjoner.

Til tross for at tre av de som startet første serierunde er ute med skade, fortsetter den nykomponerte forsvarsrekken (som strengt tatt ikke er så nykomponert lenger) å imponere, ledet av Vevatne, som igjen bar kapteinsbindet, som han gjorde frem til han pådro seg skaden som satte ham ut av spill fra tidlig august i fjor til sent i vinter i år, og som før sesongstart beskjedent sa at håpet for sesongen var å få eliteseriedebuten.

Offensivt fjusket det som nevnt litt i det normalt så knirkefrie angrepsmaskineriet, men det var likevel Viking som hadde de fleste og de største sjansene, og som også presset mest på for et vinnermål på slutten.

Men det endte 0-0, og laget har nå to uavgjorte på rad, etter to strake tap.

Saken fortsetter under bildet

I 2015 var det Zymer Bytyqi som ble matchvinner 16. mai, da han på herlig vis klemte til fra distanse og så ballen suse inni nettet. Kampen endte 1-0. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
I 2015 var det Zymer Bytyqi som ble matchvinner 16. mai, da han på herlig vis klemte til fra distanse og så ballen suse inni nettet. Kampen endte 1-0. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Torsdag møter de et lag som er ute etter sin første borteseier for sesongen. Et lag med mange unge, gode og uforutsigbare spillere som kan utrette mye. Men som også har vist seg ustabile i prestasjonene.

På topp har de Franck Boli, som i fjor scoret femten mål på de ti siste kampene – for et bunnlag – og som så langt i år står for fire av Stabæks seks mål. Han må stoppes!

Men med angrepsrekka ferdig oppladet og klare til kamp, og et forsvar, ledet av Viljar Helland Vevatne, som holder tett, bør sjansene for tre poeng være gode for de mørkeblå.

Rammen rundt torsdagens oppgjør blir iallefall fantastisk, og spillerne får det de ønsket mest av alt, nemlig et fullsatt stadion.
Og de siste gangene det har vært mye folk på plass, ja, da har det endt med hjemmeseier.

God statistikk

Da Stabæk gjestet Stavanger i 2017, fikk Viking en av sine alt for få seire den sesongen. Kampen endte 2-0, etter to scoringer av Mathias Bringaker. Det var siste serierunde, Bjarte Lunde Aarsheim ledet laget og Adrian Nilsen Pereira fikk sin debut. Det var en etterlengtet opptur, i en ellers så tung sesong.

Hjemme i Stavanger har Viking god statistikk mot laget fra Bærum. Sist de fikk med seg tre poeng fra oljebyen, var tilbake i 2000. Siden den gang har det blitt spilt femten kamper, hvor elleve har endt med hjemmeseier.

Saken fortsetter under bildet

Allan Gaarde og Peter Abelsson jubler etter 4-2 over Lyn 16. mai 2007. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.
Allan Gaarde og Peter Abelsson jubler etter 4-2 over Lyn 16. mai 2007. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.

Dette blir tredje gang lagene møtes 16. mai. I 1997 vant Viking 5-1 på gamle Stavanger stadion, foran over ti tusen tilskuere. Den gang kom et høytflyvende, ubeseiret Stabæk-lag som nesten ikke hadde sluppet inn mål til byen fulle av selvtillit.

Men storspill fra Bjarte Lunde Aarsheim, Per Blohm og Erik Fuglestad, og scoringer fra Egil Ulfstein, Thomas Solberg, Vegard Skogheim og to ganger Erik Nevland, sørget for å sende dem tilbake til Asker igjen med en solid knekk.

I 2002, også da på Eiganes, endte det 3-3. Erik Nevland scoret to mål før det var gått ti minutter, men Stabæk snudde til 3-2. Like før slutt dukket Bjørn Berland opp og fikset utligningen.

Unge Stabæk

Stabæk har hatt en turbulent tid siden seriegullet i 2008. Laget flyttet til innendørsarenaen Telenor Arena på Fornebu like etter deres første seriemesterskap ble sikret, men bare et par sesonger etter måtte de flytte tilbake til gamle Nadderud, grunnet økonomiske utfordringer. 

Ute i kulden igjen ble det det tungt, og i 2012 rykket de ned. Oppholdet på nest øverste nivå ble kortvarig, og turen gikk opp igjen på første forsøk. 

Oppturen vedvarte, og med suksesstrener Bob Bradley ved roret sikret de seg bronse i 2015. Etter det har det gått litt tråere igjen, og i fjor reddet de plassen etter å ha slått Aalesund i kvalifisering.

Som vanlig har ekspertene spådd nok en tøff sesong for Stabæk, og da Ohi Omoijuanfo forsvant til Molde gjorde det ikke ting bedre. Men laget har vist før at de er kapable til å overraske. Ungt pågangsmot kan ta deg et godt stykke på veien, og med rutinerte spillere som Demidov i ene enden og Boli i andre, kan det fort holde til en god plassering.

Saken fortsetter under bildet

spb61a48
En både lettet og glad Toni Nhleko gratuleres av en purung Birkir Bjarnason, en ganske ung Jone Samuelsen i bakgrunnen og en ikke fullt så ung Øyvind Svenning under kampen mot Sandefjord 16. mai 2006. 1-0.. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.

Som Bjarne Berntsen, har som nevnt også Henning Berg mange unge spillere i troppen sin, og hele fire mann drar fra klubben til det nært forestående U20-VM. Det gjør dem til den største leverandøren av norske spillere til mesterskapet.

Forrige runde hadde de Eliteseriens laveste gjennomsnittsalder på startoppstillingen, med Viking på plassen bak.

Så langt har det gått sånn passe i serien. De syv poengene de har tatt har alle kommet på hjemmebane, noe som da betyr at det har blitt tre strake bortetap. De har heller ikke scoret mål utenfor Bekkestua.

Før kampen mot Viking er lagets trener likevel offensiv, og og den gamle landslagsspilleren kommer til Stavanger med tre poeng for øye.

– Det blir en ny tett og tøff kamp. Vi går på banen for å vinne, sier Henning Berg til klubbens hjemmeside. 

Vikings toppscorer, Kristian Thorstvedt, forlot Stavanger og klubben da han var fjorten år gammel. Turen gikk da til Østlandet, hvor han begynte å spille for nettopp Stabæk. Der gikk han på skole og spilte sammen med flere av de som nå utgjør klubbens A-lag, før han returnerte til moderklubben før fjorårssesongen.

Iven Austbø har også en fortid hos Nadderud-laget. Keeperen spilte der fra 2008 til 2011.

Se opp for 

Ola Brynhildsen. Scoret på et vanvittig brassespark mot Rosenborg tidligere i sesongen, og skal bli en håndfull for Sondre Flem Bjørshol på Vikings høyreside.

Slik startet de forrige kamp 

Marcus Sandberg – Ronald Hernández, Madis Vihmann, Steinar Strømnes, Andreas Hanche-Olsen – Youness Mokthar, Kristoffer Askildsen, Tobias Børkeeiet, Ola Brynhildsen – Hugo Vetlesen, Franck Boli

Statistikk og info

 
Fem siste Stabæk 
Stabæk - Brann 0-1 
Mjøndalen - Stabæk 1-0 
Heming - Stabæk 1-3 ( NM) 
Stabæk - Bodø/Glimt  2-0 
Haugesund - Stabæk 3-0 
 
Fem siste Viking 
Strømsgodset - Viking 0-0 
Viking - Vålerenga 1-1 
Frøyland - Viking 1-3 
Ranheim – Viking 5-2 
Odd – Viking 1-0 
Spilt S Vunnet V Uavgjort U Tap T + - +/- Poeng P
1 Aalesund Aalesund 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Bodø/Glimt Bodø/Glimt 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Brann Brann 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Haugesund Haugesund 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Kristiansund Kristiansund 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Mjøndalen Mjøndalen 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Molde Molde 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Odd Odd 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Rosenborg Rosenborg 0 0 0 0 0 0 0 0
10 Sandefjord Fotball Sandefjord Fotball 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Sarpsborg 08 Sarpsborg 08 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Stabæk Stabæk 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Start Start 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Strømsgodset Strømsgodset 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Viking Viking 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Vålerenga Vålerenga 0 0 0 0 0 0 0 0

Flest scoringer Stabæk 
4 – Franck Boli 
1 – Emil Bohinen og Ola Brynhildsen 

 

Flest scoringer Viking 
3 – Kristian Thorstvedt 
2 – Ylldren Ibrahimaj og Tommy Høiland 
1 – Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi 
 
Flest målgivende Stabæk 

1 – Tobias Børkeeiet, Ronald Hernández, Emil Bohinen, Madis Vihmann

 

Flest målgivende Viking 
3 – Ylldren Ibrahimaj 
1 – Adrian Nilsen Pereira, Tommy Høiland og Zlatko Tripic 

 

Fantasy topp tre Stabæk 
35 poeng – Marcus Sandberg 
34 poeng – Franck Boli 
23 poeng – Hugo Vetlesen 

 

Fantasy topp tre Viking 
38 poeng – Ylldren Ibrahimaj 
36 poeng – Kristian Thorstvedt 
32 poeng – Iven Austbø 

 

Spillerstatus 

Viking: Axel Óskar Andrésson og Runar Hove er langtidsskadde. Johnny Furdal trener med ball, men har ennå et stykke igjen før han er kampklar. Ingen spillere soner karantene, men Zlatko Tripic er i faresonen med tre gule kort. 

Stabæk: Ifølge Eurosport er Jeppe Moe, Vadim Demidov og Matthew Rusike skadet. Ingen soner karantene.

 

Kortstokken Stabæk 
1 rødt – Vadim Demidov 
2 gule – Madis Vihmann 
4 spillere har 1 gult kort 

 

Kortstokken Viking 
1 rødt – Usman Sale 
3 gule – Zlatko Tripic 
2 gule – Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland 

 

Siste møter 
Viking - Stabæk 2-0, 2017 
Stabæk - Viking 1-1, 2017 
Viking - Stabæk 2-2, 2016 
Stabæk - Viking 1-0, 2016 
Viking - Stabæk 2-1, 2015 
Stabæk - Viking 1-0, 2015 
Stabæk - Viking 1-1, 2014 
Viking - Stabæk 4-1, 2014 
Stabæk - Viking 0-1, 2012 
Viking - Stabæk 1-0, 2012 
 
15 siste på 16. mai


Viking - Sandnes Ulf 5-2 (15 835), 2018
Viking - Aalesund 1-2 (8431), 2017
Viking - Sogndal 0-0 (11 321), 2016
Viking - Start 1-0 (14 128), 2015
Viking - Sandnes Ulf 2-2 (16 508), 2014
Viking - Hønefoss 0-0 (11 742), 2013
Viking - Lillestrøm 1-2 (10 561), 2012
Viking - Odd 1-1 (11 024), 2011
Sandefjord - Viking 0-0, 2010
Viking - Strømsgodset 1-1 (15 312), 2009
Molde - Viking 2-3, 2008
Viking - Lyn 4-2 (16 448), 2007
Viking - Sandefjord 1-0 (15 203), 2006

Rosenborg - Viking 0-2, 2005
Viking - Odd 2-2 (15 150), 2004

 

8. serierunde 
16.05 kl. 18.00 
Brann – Sarpsborg 
Kristiansund – Molde 
Mjøndalen - Lillestrøm 
Odd – Ranheim 
Rosenborg – Haugesund 
Tromsø - Bodø/Glimt 
Viking - Stabæk 
Kl. 20.00

Vålerenga - Strømsgodset

Kom på kampen 

Billettene forsvinner raskt, så her gjelder det å skynde seg skal man være sikret plass. 

Les om hva som skjer på SR-Bank Arena på denne festdagen ved å følge linken under.

Dette skjer på SR-Bank Arena 16. mai

Kjøp billetter til fotballfesten her

Annonse fra Eliteserien: