Viking - Sarpsborg 08. Tommy Høiland i duell. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Viking - Sarpsborg

Både Benjamin Källman og Kristoffer Løkberg kan få sine hjemmedebuter når den første av tre strake kamper på SR-Bank Arena spilles onsdag kveld. Les deg opp, og ta turen til Jåttåvågen for litt deilig eliteseriefotball. (Foto: Tore Fjermestad)

Å hevde at det er to lag i form som møtes på Stadion denne onsdagen, vil være ren løgn. Mens Viking har spilt fem kamper etter sin forrige seier, som var 2-0 over Lillestrøm på Åråsen 16. juni, har Sarpsborg spilt syv etter deres forrige trepoenger – også det 16. juni, hjemme mot Odd.

Viking ligger for øyeblikket plassert på tiendeplass, men vil med seier klatre forbi både Lillestrøm og Haugesund. Med 22 poeng vil De mørkeblå være henholdsvis ni og åtte poeng foran de to nederste lagene på tabellen foran møtet med nettopp det nederste laget på tabellen førstkommende søndag. 

Sarpsborg ligger i dag nest sist, men kan ta steget opp på trygg grunn skulle de greie å snike med seg alle tre poengene hjem fra Stavanger. Noe de for øvrig aldri har greid tidligere.

Med andre ord er det et utrolig spennende oppgjør med mye i potten som sparkes i gang kl. 19.00. Vel møtt!

Saken fortsetter under bildet

170A8254
Alt for Viking! Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Skader, karantener og en ny mann

Tapet mot Bodø/Glimt var Vikings tredje strake. Og selv om det har vært tøff motstand i form av Rosenborg, Molde og gultrøyene fra Nordland, er det ikke til å komme unna at man snarest må begynne å ta poeng igjen.

Etter en god start på sesongen, med tre strake seire og tabelltopp, har det blitt langt magrere poengfangst etterpå. Ser man bort fra cupen, hvor det har gått riktig så godt og De mørkeblå har spilt seg til kvartfinale, står Bjarne Berntsens lag med kun to seire siden Brann ble slått den kalde lørdagskvelden i april. Det må forbedres skal det bli spill i Elitserien også til neste år.

De tre neste kampene er en ypperlig mulighet til å skaffe seg litt avstand til lagene bak. Sarpsborg ligger på 15. plass, Strømsgodset 16. plass og Ranheim på 11. plass. Det blir overhodet ikke enkelt. Men greier man ni poeng her, har man tatt et langt steg mot fornyet eliteseriekontrakt.

Mot Sarpsborg må Bjarne Berntsen klare seg uten Sondre Flem Bjørshol, som er skadet, og Samúel Kári Fridjónsson og Rolf Daniel Vikstøl, som begge soner karantene. I tillegg er jo også Axel Óskar Andrésson fortsatt langtidsskadet.

Dette gjør selvsagt ikke ting enkelt for trenerteamet, som har sendt utpå tre forskjellige forsvarsvarianter på de tre kampene Bjørshol har vært ute. Nå blir det altså en fjerde konstellasjon.

På midtbanen er det litt flere spillere å velge i. Og Fridjónssons karantene kan bety at publikum får se en helt fersk Viking-spiller fra start mot Sarpsborg.

For tirsdag ble det klart at Kristoffer Løkberg melder overgang fra Bergen og Brann til Stavanger og Viking. Et godt valg av trønderen, vil nok mange si. 27-åringen spilte i en årrekke for Ranheim, som han var med å rykke opp til Eliteserien med, før han dro til Brann i forkant av denne sesongen. Etter kun et halvt år mellom de syv fjell greide Bjarne Berntsen å lokke ham til å skifte til mørkeblått, litt som han gjorde med Ylldren Ibrahimaj som kom fra et halvt år i Mjøndalen forrige sommer. Det er Viking-treneren strålende fornøyd med.

– Kristoffer er en erfaren spiller, som vil tilføre oss større konkurranse på midtbanen. Han er en hardarbeidenede kriger, og en utpreget ledertype både i garderoben og på banen, sa BB om sin nyeste signering da han ble presentert.

Spilleren selv hadde sin første trening med laget tirsdag, og han ser frem til å spille i mørkeblått.

– Jeg gleder meg stort til å komme i gang. Viking har et spennende prosjekt på gang, og det er utrolig gøy å bli en del av å bygge noe for fremtiden her i Stavanger, sier han.

En annen fersk Viking er Benjamin Källman. Den finske spissen fikk sine første minutter for klubben da han startet og spilte første omgang i Bodø. Også han er det store muligheter til å få sett om du tar turen til SR-Bank Arena kl. 19.00 i kveld.

Saken fortsetter under bildet

Kristoffer har signert en kontrakt som strekker seg ut 2021.
Kristoffer har signert en kontrakt som strekker seg ut 2021.
VIKINGS FEM SISTE:
Bodø/Glimt - Viking 2-1
Viking - Molde 0-2
Rosenborg - Viking 5-1
Viking - Haugesund 0-0
Mjøndalen - Viking 1-1
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Iven Austbø – Viljar Helland Vevatne, Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt, Samuel Kari Fridjonsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi, Benjamin Kallman, Zlatko Tripic

Tung sesong for Europa-heltene

Gjestene fra Østfold har hatt en blytung sesong. På de ti første kampene ble det kun to seire for laget som imponerte i Europa i fjor høst. Og selv om det har sett noe bedre ut i det siste, står Geir Bakke og co. fortsatt med disse to. Sju strake uten seier – inkludert en cup-exit mot OBOS-ligaens tabelljumbo Tromsdalen – har det blitt siden Odd ble slått. 

Sommeren har man brukt til å hente inne en skokk med nye spillere. Kanskje vil det hjelpe dem med å sikre ny kontrakt i divisjonen. Men av erfaring vet vi at det ikke er så enkelt som bare å hente inn et par nye mann med utenlandsk pass. Hvilken kvalitet de nye holder, får vi jo se i kveld.

Selv om det kan se mørkt ut for Sarpsborg akkurat nå, er det ikke langt opp til sikker plass. Det er på ingen måte snakk om noe tog som har gått allerede. Vinner Jon Helge Tveita og hans lagkamerater for første gang (i seriesammenheng) på SR-Bank Arena onsdag kveld, er de kun snakk om to poeng opp til Viking. Derfor er det bare å forvente et heltent lag som antageligvis ser på dette som en like god mulighet til tre poeng som det hjemmelaget gjør.

Saken fortsetter under bildet

Tidligere Viking-spiller Jon-Helge Tveita og hans lagkamerater har hatt en trøblete sesong så langt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tidligere Viking-spiller Jon-Helge Tveita og hans lagkamerater har hatt en trøblete sesong så langt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sarpsborgs FEM SISTE:
Sarpsborg - Rosenborg 1-1
Molde - Sarpsborg 2-1
Stabæk - Sarpsborg 3-3
Tromsø - Sarpsborg 2-0
Sarpsborg - Strømsgodset 2-2
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (3-4-3):

Alexandre Letellier – Magnar Ødegaard, Bart Straalman, Nicolai Næss – Amin Askar, Matti Lund Nielsen, Kristoffer Zachariassen, Joachim Thomassen – Ole Jørgen Halvorsen, Jørgen Strand Larsen, Jonathan Lindseth

Poengkongene

I Bodø scoret kaptein Zlatko Tripic sitt første mål siden serieåpningen. At Tripic kommer i gang med målpoengproduksjonen, blir ekstremt viktig fremover, da det kommer viktige kamper på løpende bånd.

Også Tommy Høiland viste seg frem den omgangen han fikk, og spissen leverte en nydelig målgivende.

FLEST SCORINGER
6 – Kristian Thorstvedt
4 – Tommy Høiland
2 – Zlatko Tripic, Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
FLEST MÅLGIVENDE
6 – Ylldren Ibrahimaj
3 – Tommy Høiland 
2 – Kristian Thorstvedt
 
Fantasy topp tre:
80 poeng – Kristian Thorstvedt (6,9 mNOK)
64 poeng – Iven Austbø (4,9 mNOK) og Ylldren Ibrahimaj (5,4 mNOK)
57 poeng – Viljar Helland Vevatne (4,7 mNOK)
 

For gjestene er det en ung og lokal spiss som er toppscorer. Jørgen Strand Larsen er et stort talent som ser ut til å være i ferd med å få sitt gjennombrudd på øverste nivå i Norge denne sesongen.

For to år siden gikk unggutten på et ett år langt lån til den italienske storklubben AC Milan. I Milano spilte han for de røde og sortes juniorlag, hvor han en kort periode hadde Gennaro Gattuso som trener, før klubblegenden etter hvert tok over A-laget.

Nå er han tilbake i Sarpsborg, og hittil i år har det blitt fire mål og to målgivende for 19-åringen, som også spilte på topp for det norske landslaget under sommerens G19-EM.

FLEST SCORINGER
4 – Jørgen Strand Larsen
2 – Fire spillere
1 – Fem spillere
 
FLEST MÅLGIVENDE
4 – Ole Jørgen Halvorsen
2 – Jørgen Strand Larsen, Steffen Lie Skålevik og Kristoffer Zachariassen
1 – Fem spillere
 
Fantasy topp tre:
55 poeng – Jørgen Strand Nilsen (6,3 mNOK)
53 poeng – Kristoffer Zachariassen (7,1 mNOK) og Ole Jørgen Halvorsen (7,1 mNOK)
52 poeng – Nicolai Næss (5,1 mNOK)
 

Tidligere møter

Slik gikk det sist lagene møttes:


05.11.17: Viking kom fra 0-3 i Tromsø, et tap som spikret nedrykket på tampen av den tunge 2017-sesongen. I kampen før det hadde man gått på en aldeles brutal smell hjemme mot Vålerenga, da hovedstadslaget vant hele 7-1. Mot Sarpsborg hjemme i tredje siste runde startet det også dårlig. Patrick Mortensen headet gjestene i ledelsen etter et drøyt kvarter, og man fryktet et nytt og smertefullt tap. 

Men bare fem minutter senere dukket engelskmannen George Green opp på en retur. Green, som kom fra Burnley på sommeren og fikk syv kamper i den mørkeblå drakten, slengte seg etter ballen og fikk pirket den i mål på heroisk vis. Etter strålende forarbeid av Zymer Bytyqi.

Viking jaget vinnermålet og fikk flere sjanser utover i kampen. To minutter før full tid banket Fredrik Torsteinbø inn sitt første mål for De mørkeblå. 2-1, og en svært etterlengtet seier for et sulteforet publikum og en hardt prøvet klubb.

Ti siste
Viking - Sarpsborg 2-1, 2017
Sarpsborg - Viking 3-0, 2017
Sarpsborg - Viking 1-0, 2016
Viking - Sarpsborg 0-0, 2016
Viking - Sarpsborg 0-0 (0-1 e.e.o.), 2015 (NM)
Sarpsborg - Viking 0-2, 2015
Viking - Sarpsborg 3-1, 2015
Viking - Sarpsborg 1-0, 2014
Sarpsborg - Viking 1-1, 2014
Viking - Sarpsborg 2-1, 2013
 

Råtassene

Viking må klare seg uten Rolf Daniel Vikstøl og Samúel Kári Fridjónsson, da begge pådro seg sitt fjerde gule kort for sesongen forrige kamp. Runar Hove og Kristian Thorstvedt er i faresonen.

Flest kort Viking
5 gule – Tommy Høiland og Zlatko Tripic
4 gule – Rolf Daniel Vikstøl og Samuel Kari Fridjonsson
3 gule – Runar Hove og Kristian Thorstvedt
 
Sarpsborg har fire spillere i faresonen. Ingen soner karantene onsdag.
 
Flest kort Sarpsborg
4 gule – Kristoffer Zachariassen
3 gule – Steffen Lie Skålevik, Joachim Thomassen, Jonathan Lindseth og Ole Jørgen Halvorsen
2 gule – Amin Askar og Jørgen Strand Larsen
 

Onsdag 14. august kl. 19.00

9. serierunde
Stabæk - Vålerenga
10. serierunde
Viking - Sarpsborg
Kristiansund - Bodø/Glimt
 

Kom på kamp

I forbindelse med klubbens 120-årsdag som var på lørdag, slår vi til med et aldri så lite jubileumstilbud. Kom på kamp og støtt laget i det som utvilsomt blir tre viktige hjemmekamper denne måneden. Ni poeng her vil for mange av oss bety en langt lavere puls utover høsten, så se på det som en mulig forebyggende helserelatert investering.

Fanzone finner du bak Bouvet-tribunen på sørsiden av SR-Bank Arena. Her er det kiosk, pizzautsalg, salg av supporterutstyr, musikk og mange ulike familieaktiviteter frem mot kampstart. Åpner én time før avspark.

TOGTIDER:

Fra Stavanger (i Jåttåvågen):

16:54 (17:01)
17:24 (17:31)
17:54 (18:01)
18:24 (18:31)
 

Fra Egersund (i Jåttåvågen):

15:20 *Buss for tog fra Egersund til Nærbø* (17:21)
16:25 *Buss for tog fra Egersund til Bryne* (17:51)
16:20 *Buss for tog fra Egersund til Nærbø* (18:21)
16:50 *Buss for tog fra Egersund til Nærbø* (18:51)
 
BUSS:

Sjekk Kolumbus reiseplanlegger: https://www.kolumbus.no/reiseplanlegger/

PARKERING:

Det er begrenset parkering i området, men kjører du bil anbefales parkering på Jåttå Vidergående Skole eller ved idrettsanlegget til Hinna Fotball. 

Annonse fra Eliteserien: