Før kampen: Viking - Rosenborg

Viking jakter sin første seier over trønderne på år og dag. Og en ekte klubblegende skal takkes av. Det er duket for årets siste hjemmekamp. (NTB scanpix)

Avspark klokken 18.00. Har du gyldig fravær, men tilgang på skjerm, vises kampen på TVNorge og i Eurosport Player. Det er også mulig å holde seg oppdatert via NRK Sport sin radiosending. Og via Vikings Twitter-konto.

Men selvsagt kommer du på stadion! 

Siste for i år

Det er noe spesielt med sesongavslutningen på hjemmebane. En ny sesong skal kvitteres ut. Noen ganger har det vært opptur på opptur året gjennom. Andre ganger har den ene nedturen overgått den andre, og man er nærmest glad det endelig er over.

I år har det utvilsomt vært flest oppturer.

Før serieåpningen på hjemmebane er det håp, forventninger og en form for barnslig spenning som fyller kroppen i det man går ut døren hjemme og setter kurs for Stadion.

Man har ligget i dvale en hel vinter; sett på treningskamper i hundre minusgrader og på dårlig stream fra La Manga. Man har så mange spørsmål; hvem skal slå gjennom i år? Hvem er han nye på midtbanen? Hvordan skal det gå i denne sesongen, vi har jo omtrent ikke forsterket? 

Selv om utvalget av fargestifter ikke alltid er like rikt, ser man uansett frem til å starte med blanke ark igjen. Alltid!

Med seriavslutningen er det snudd på hodet. Da sitter man på mange måter med fasiten. Da har man fått svarene; man har fått kjenne både oppturer og nedturer på kroppen og man er klar til å konkludere.

Er man heldig kjemper man om medalje, enten i serien, cupen eller begge steder. Er man uheldig ligger man i bunn og kjemper for å overleve, med alt stress og neglebiting det innebærer. 

Har man enda mer utur ligger man fortapt i ingemannsland og har lite å spille om. Da er man gjerne i full gang med å planlegge neste sesong.

Men uansett hvordan sesongen har vært gir det en spesiell følelse når man drar på siste hjemmekamp. Et nytt kapittel i historieboken er over. En fire måneder lang pause venter. Og noen takker alltid for seg før lysene slukkes en siste gang.

Det er noe spesielt med serieavslutningen.

Saken fortsetter under bildet.

910A8951
I kveld tar publikum turen til SR-Bank Arena for siste gang i år. Foto: Joachim Steinbru.

En legende takker for seg

Søndag er det aller siste hjemmekamp for en av klubbens mest trofaste spillere gjennom historien. Mannen som nå har flest kamper for klubben, 552 i tallet, og som er den eneste igjen i stallen som også spilte for A-laget på Stavanger stadion.

André Danielsen er med i kamptroppen, og skal få sin fortjente hyllest. Derfor bes også folk være på sine plasser senest 15 minutter før avspark.

Helt siden han debuterte for snart 17 år siden, har Andy vært i klubben. Ja, han hadde riktignok et kort opphold på Bryne. Men foruten det så er det den mørkeblå – og av og til hvite. Og noen ganger også den oransje – trøyen han har akslet i sin etter hvert så lange og innholdsrike fotballkarriere.

Det er gjerne ikke smikkfullt i trofeeskapet hans hjemme på Tasta. Foruten å bli juniornorgesmester med Viking i 2003, er bronsen i 2007 det eneste han har vunnet med klubben – i tillegg til OBOS-ligaen, da. Og nettopp det gjør det kanskje enda mer unikt at han har blitt værende i klubben så lenge. For muligheter til å dra har han hatt.

De første årene av karrieren ble det ikke så altfor mange kamper. Kjell Inge Olsen tok ham opp da han var trener og skulle satse ungt og lokalt. Men da det ikke gikk kom en ikke så ukjent engelskmann inn. Han så ikke behovet for Andy, dermed ble det et kort låneopphold på Jæren. 

Men etter at han kom tilbake fra Bryne, har han vært involvert i mesteparten av seriekampene – år etter år.

Totalt står 34-åringen med 317 eliteseriekamper og 26 scoringer – de fleste målene av den vakre sorten.

I 2014 fikk han også to A-landskamper, etter å ha imponert som omskolert høyreback.

Han var kaptein under den tunge nedrykkssesongen i 2017, men fikk være med og var delaktig da klubben reiste seg og rykket opp i 2018. Hittil i år har det ikke blitt for mange kamper. Men de han har fått har sørget for at han nå troner øverst på adelskalendere. Og det sier ikke rent lite!

Men sesongen er ikke over ennå. Andys tid er ikke over ennå. Før vi kommer så langt skal vi få ham i tale og be ham oppsummere det som har vært litt av en karriere.

Og kanskje, kanskje får han satt punktum med et cupgull 8. desember. Hvem vet. Uansett skal han hylles før søndagen seriekamp. Og som han sier selv så skal han jo ikke begraves, han kommer fortsatt til å være en del av klubben, bare som trener.

Saken fortsetter under bildet.

fTjwDrkgdV8
Søndag skal legenden hylles! Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sesongen er langt fra over

Det føles som om det bare var noen uker siden Kristiansund var på besøk, i det som var serieåpningen og comebacket i Eliteserien. Den kampen endte godt. Noe det har gjort ofte hjemme på SR-Bank Arena denne sesongen.

Ni ganger har det blitt tre poeng, Tre ganger har det blitt ett. Og to ganger har man måttet rusle av banen poengløse.

Det gir 30 poeng etter 14 kamper. Sist man samlet like mange poeng på hjemmebane i Eliteserien, var i 2015. Da ble det 32. Seier over Rosenborg vil bety den beste hjemmesesongen siden Eliteserien la om til 16 lag i 2009. 

30 er også antall mål Kristian Thorstvedt, Tommy Høiland, Zlatko Tripic og de andre har scoret foran hjemmefansen hittil i år. Så mange scoringer har ikke Viking laget hjemme i Eliteserien siden 2010. Da ble det 32 scoringer.

Selv om det skal holde fryktelig hardt å snike seg forbi Rosenborg og ta 4. plassen, eller snyte Odd for 3. plassen, for den saks skyld, er det en seier bare det å ha satt seg selv i en situasjon hvor det faktisk er mulig å ta bronse.

Det er med andre ord alt å spille om i Eliteseriens gjenstående to runder – selv om cupfinalelyset blinker sterkere og sterkere der borte i det fjerne, og naturligvis vil ha sin bit av fokuset.

Bjarne Berntsen gleder seg til kamp og sier de ønsker å bygge videre på den gode hjemmetrenden og avslutte med stil.

Siden Haugesund-kampen, har flere spillere vært borte på landslagsoppdrag. Kristian Thorstvedt, Tord Johnsen Salte og Adrian Nilsen Pereira var på samling med U21-landslaget. Thorstvedt spilte to kamper og scoret tre mål. Salte satt på benken i begge oppgjørene, og Pereria rakk kun den andre kampen på grunn av sykdom. Han satt også på benken da Norge tapte for Portugal.

I tillegg spilte Benjamin Källman én kamp for Finlands U21-lag og Samúel Kári Fridjónsson en halvtime for Islands A-landslag.

Ifølge Berntsen har ikke dette hatt noe å si for treningene. Han har også hatt prøvespillerne Joacim Holtan (Mandalskameratene) og Sebastian Sebulonsen (Sola), samtidig som Lasse Berg Johnsen er tilbake fra utlån i Tromsdalen.

Som vanlig har det vært hard trening under seriepausen, dog litt roligere enn tidligere siden det er man har kommet så langt ut i sesongen.

På skadefronten meldes det om at Tommy Høiland, Fredrik Torsteinbø og Axel Óskar Andrésson er uatkuelle til søndagens kamp. Et par man er litt usikre, men man håper å få dem klare til avspark.

Rosenborg blir uansett en tøff nøtt å knekke, og da Viking dro til Lerkendal i sommer fikk man en real fotballeksjon, og trønderne ga seg ikke før det sto 5-1.

– Da ble vi rundspilt, sier Berntsen og gir oss noen strofer rundt hva som må gjøres annerledes på søndag:

– Vi må opptre på en helt annen måte, vi må være mer samlet og ikke gi dem så store rom som de fikk i den kampen. Og så må vi være flinkere til å ta vare på ballen når vi vinner den.

Saken fortsetter under bildet.

td3311f9
Bjarne Berntsen leder laget ut til årets siste hjemmekamp søndag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
K P
6 Kristiansund 19 31
7 Viking 19 28
8 Sarpsborg 08 19 24
9 Brann 19 23

Fem siste
Haugesund - Viking 1-0
Viking - Lillestrøm 3-0
Viking - Ranheim 3-0
Kristiansund - Viking 4-2
Viking - Tromsø 2-1
 
Lagoppstilling forrige kamp (4-3-3):

Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt, Kristoffer Løkberg, Samúel Kári Fridjónsson – Ylldren Ibrahimaj, Benjamin Källman, Even Østensen

Europa-jagende trøndere

Rosenborg har hatt en sesong litt under det man er vant til. Varierende prestasjoner og resultater har ført til at lagets trener, Eirik Horneland, har måtte tåle en del støy. Men haugesunderen har stått i det, og selv om man helst skal ha gull i Trondheim, er Rosenborg kun tre poeng unna Bodø/Glimt på sølvplass når to serierunder gjenstår.

Med både 3.- og 2. plass innen rekkevidde, er det ikke annet å vente enn et topp motivert lag på SR-Bank Arena søndag kveld. Hvittrøyene har vel nærmest gjort seg avhengige av å komme til Europa, så en 4. plass kan få store konsekvenser for klubben.

De har heller ikke endt utenfor medaljeplass siden 2008.

Mot Viking er det ingen skjult hemmelighet at trønderne har overtaket. Ikke siden 2005 har Viking slått RBK, noe som jo er meget spesielt.

Siden lagene møttes i Trondheim, har Rosenborg spilt syv bortekamper. Det har gitt fem uavgjorte, én seier og ett tap. Til nå denne sesongen har trønderne spilt ti kamper på kunstgress, noe som har gitt to seire, tre tap og fem uavgjorte,

Totalt sett må man kunne si at serieformen er grei – Rosenborg taper i hvert fall sjeldent kamper. På de 16 siste kampene har det kun blitt ett tap, borte mot Haugesund.

Fem siste
Rosenborg - Bodø/Glimt 3-2
Rosenborg - Sporting 0-2
Strømsgodset - Rosenborg 3-3
Rosenborg - Molde 3-1
Sporting - Rosenborg 1-0
 
Lagoppstilling forrige kamp (4-3-3):

André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Gustav Valsvik, Birger Meling – Mike Jensen, Marius Lundemo, Anders Trondsen – Gjermund Åsen, Alexander Søderlund, Samuel Adegbenro

Poengkongene

Ylldren Ibrahimaj er Vikings poengkonge. Arendalitten har hatt en glimrende debutsesong i Eliteserien. Om det har vært som indreløper eller høyrekant, har han fortsatt å levere målpoeng i kamp etter kamp, og med gode løp inn i boks og en enda bedre fot, har han vist seg som en av Bjarne Berntsens viktigste menn.

Kristian Thorstvedt står med åtte mål i årets Eliteserien, tre i NM. I tillegg scoret han tre mål på de to landskampene han spilte under eliteseriepausen, noe som gjør at han står med fire mål for U21-laget i 2019.

Med totalt 15 scoringer viser Thorstvedt seg som den målfarlige spilleren han er, både for klubb- og landslag.

Flest scoringer Viking
8 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
5 – Fredrik Torsteinbø og Zlatko Tripic
4 – Even Østensen
 
Flest målgivende Viking
10 – Ylldren Ibrahimaj
4 – Tommy Høiland og Zlatko Tripic
3 – Adrian Nilsen Pereira
 
Fantasy topp tre Viking
120 poeng – Iven Austbø (5,1 mNOK)
111 poeng – Kristian Thorstvedt (6,8 mNOK)
110 poeng – Zlatko Tripic (6,5 mNOK)
 

Saken fortsetter under bildet.

IMG_6766
Ylldren Ibrahimaj har scoret i de to siste hjemmekampene. Foto: Tore Fjermestad

Toppscorer fra Rogaland

Alexander Søderlund er Rosenborgs poengkonge denne sesongen. Den tidligere landslagsspissen fra Frakkagjerd i Tysvær har faktisk vært trøndernes toppscorer fire av de seks siste årene. De årene han ikke ble det, var han i fransk fotball.
 
Søderlund er et stykke unna de 22 målene han gjorde i 2015. Hittil i år har det blitt syv scoringer, to færre enn det han endte opp med i fjor. Men med nest flest målgivende på laget har han vist at han også er en god tilrettelegger.
 
Spissen scoret to ganger da Viking og Rosenborg møttes på Lerkendal i sommer. I 2015 gjorde han mål i begge oppgjørene. Også i 2013 scoret han for RBK, og i 2012 satte han inn det ene målet da Haugesund vant 2-0 i Stavanger.
 
Med seks fulltreffer mot Viking blir han naturligvis en mann å se opp for søndag.
 
Flest mål RBK
7 – Alexander Søderlund
5 – Bjørn Maars Johnsens og Mike Jensen
4 – Samuel Adegbenro og David Akintola
 
Flest målgivende RBK
6 – Vegar Eggen Hedenstad
5 – Alexander Søderlund
4 – Mike Jensen
 
Fantasy topp tre RBK
96 poeng – Mike Jensen (8,5 mNOK)
95 poeng – Even Hovland (6,4 mNOK)
91 poeng – Vegar Eggen Hedenstad (6,8 mNOK)
 

Råtassene

VIking har ingen spillere ute med karantene. Pål André Helland soner for fire gule kort for Rosenborg.

Flest kort Viking
7 gule – Zlatko Tripic og Samúel Kári Fridjónsson
6 gule – Runar Hove
5 gule – Tommy Høiland
 
Flest kort RBK
6 gule – Birger Meling
3 gule + 1 rødt – Alexander Søderlund
4 gule – Pål André Helland og Marius Lundemo
 

Tidligere møter

Som nevnt innledningsvis er det lenge siden det har blitt tre poeng mot Rosenborg. De åtte siste kampene har faktisk endt i tap – og målforskjellen er 3-22.

Ikke siden 2014 har det blitt poeng, og forrige seier kom helt tilbake til i 2005.

Den gang var det Roy Hodgson som ledet de mørkeblå. Egil Østenstad hadde vendt hjem og ble toppscorer. VIking endte til slutt som nummer fem, kun fem poeng bak Vålerenga som ble seriemestre.

Faktisk slo Viking Rosenborg i begge møtene det året. Først 2-0 på Lerkendal 16. mai, en kamp som ble vist på storskjerm foran flere tusen på Viking stadion. Så 3-2 hjemme.

Viking stilte slik:
Anthony Basso – Bjørn Dahl, Ronny Deila, Frode Hansen, Thomas Pereira – Peter Kopteff, Brede Hangeland, Sandro Grande, Allan Gaarde – Egil Østenstad, Toni Nhleko
 

Rosenborg tok ledelsen både 1-0 og 2-0. Begge målene sto Thorstein Helstad for. Men like etter storscorerens andre mål, reduserte Egil Østenstad. Lagene gikk til pause på 1-2.

Ti minutter før slutt dukket den deilige dansken Allan Gaarde opp og satte inn utligningen. Fem minutter senere var snuoperasjonen komplett, da Toni Nhleko fikset 3-2.

En ung Iven Austbø kom inn i andre omgang, og på overtid i kampen hadde han en strålende matchvinnerredning.

Siste 14
Rosenborg - Viking 5-1, Eliteserien 2019
Rosenborg - Viking 2-0, Eliteserien 2017
Viking - Rosenborg 0-1, Eliteserien 2017
Viking - Rosenborg 0-2, Tippeligaen 2016
Rosenborg - Viking 4-0, Tippeligaen 2016
Rosenborg - Viking 2-0, Tippeligaen 2015
Viking - Rosenborg 1-4, Tippeligaen 2015
Viking - Rosenborg 1-2, Tippeligaen 2014
Rosenborg - Viking 2-2, Tippeligaen 2014
Rosenborg - Viking 2-1, Tippeligaen 2013
Viking - Rosenborg 0-0, Tippeligaen 2013
Rosenborg - Viking 1-1, Tippeligaen 2012
Viking - Rosenborg 1-4, Tippeligaen 2012
Rosenborg - Viking 3-2, Tippeligaen 2011
 
Forrige seier

Viking - Rosenborg 3-2, Tippeligaen 2005

29. serierunde (24.november kl. 18.00)

Bodø/Glimt - Kristiansund
Odd - Tromsø
Ranheim - Lillestrøm
Sarpsborg 08 - Haugesund
Stabæk - Mjøndalen
Strømsgodset - Brann
Viking - Rosenborg
Vålerenga - Molde
 

Praktisk info

Fanzone finner du bak Bouvet-tribunen på sørsiden av SR-Bank Arena. Her er det kiosk, pizzautsalg, salg av supporterutstyr, musikk og mange ulike familieaktiviteter frem mot kampstart. Åpner én time før avspark.

TOGTIDER:

Fra Stavanger (i Jåttåvågen):

15:54 (16:01)
16:54 (17:01)
 

Fra Egersund (i Jåttåvågen):

15:20 (16:21)
16:07 (17:12)
16:20 (17:21)

 

BUSS:

Sjekk Kolumbus reiseplanlegger:

https://www.kolumbus.no/reiseplanlegger/

PARKERING:

Det er begrenset parkering i området, men kjører du bil anbefales parkering på Jåttå Vidergående Skole eller ved idrettsanlegget til Hinna Fotball. 

BORTESUPPORTERE

Tilreisende supportere holder til på felt E, med inngang like ved administrasjonen på nedsiden av Stadion. Her er det tilgang til egen kiosk og toaletter.

Billetter finner dere her

Velkommen til SR-Bank Arena!

Annonse fra Eliteserien: