Viking - Molde. Zymer Bytyqi passerer Moldes Lunan Gabrielsen.  Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Viking - Molde

Fem lag har har tronet på toppen av Eliteserien denne sesongen. Søndag møtes to av dem når andre halvdel av årets Eliteserie sparkes i gang. (Foto: Tore Fjermesad)

Viking lå øverst på tabellen etter andre- og tredje serierunde, mens Molde har vært i tet over seks runder og er laget som troner øverst når høstsesongen sparkes i gang. 

Comebacket på øverste nivå startet perfekt, med tre strake seire mot Krisiansund, Tromsø og Brann. Etter det har det vært både enda flere oppturer og noen nedturer – blant annet mot søndagens motstander Molde.

Alt i alt var Bjarne Berntsen fornøyd med vårsesongen, som endte med 19 poeng. I cupen er Viking i kvartfinalen, hvor Aalesund venter i slutten av september.

Før runden ligger Viking på niendeplass, med én og to kamper mindre spilt enn fem av lagene foran. Og i august er hele fire av fem kamper hjemme på SR-Bank Arena. Så det er mye å glede seg til på sensommeren i Stavanger.

Ny spiller på plass

Gladmat, stekende varme og late feriedager ved Badedammen er forbi. Nå ser vi frem til en spennende høstsesong med mange godbiter og mye å spille om.

Tidligere denne uken kom sommerens første signering til byen. Finske Benjamin Källman kommer på lån fra Inter Turku ut sesongen. Men Berntsen har sikret seg opsjon på kjøp skulle han bli en suksess, slik de forrige finnene han hentet til Stavanger ble.

Onsdag forrige uke var det tilbake på trening igjen for Viking-spillerne, som ikke fikk en altfor lang ferie.

Etter den forrykende starten på sesongen, ble det en litt daff avslutning med én seier, to uavgjorte og to tap på de fem siste i serien. Nå gjelder det å få en best mulig start på høsten, noe som ikke blir enkelt.

For først ut er serieleder Molde. Så går turen til Nordland hvor Bodø/Glimt venter. Før det blir tre hjemmekamper på rad mot Sarpsborg, Strømsgodset og Ranheim – de tre lagene som per dags dato ligger helt nederst i Eliteserien.

Vikings fem siste:
Rosenborg - Viking 5-1
Viking - Haugesund 0-0
Mjøndalen - Viking 1-1
Viking - Stabæk 5-2 (NM)
Viking - Bodø/Glimt 3-4
 
Lagoppstilling forrige kamp:

Iven Austbø – Tord Johnsen Salte, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Johnny Furdal, Samúel Kári Fridjónsson, Kristian Thorstvedt – Ylldren Ibrahimaj, Jostein Ekeland, Zlatko Tripic

Her kommer Molde

Mens Viking ikke har spilt kamp siden 13. juli, har Molde holdt det gående hele sommeren. Romsdalingene har spilt kvalifisering til europacupen, hvor de har tatt seg videre og nå er i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League.
 
I Eliteserien står Molde med tre seire på de fem siste. Serielederen har vært svært solide i år, noe de viste til gangs da Viking gjestet Aker stadion. Men de har samtidig vist seg mulige å slå borte. Selv om de også er Eliteseriens beste bortelag, står de med kun tre seire av åtte mulige på utebane, og tap mot henholdsvis Bodø/Glimt, Kristiansund og Tromsø.
 
I Stavanger har også Viking pleid  ha et brukbart grep på moldenserne, med seier i tre av de fire siste.
 
Forrige gang lagene møttes var tidligere Viking-spiller Kristoffer Haugen ute med skade. Denne gang skal han være frisk og rask, og klar til å møte gamleklubben for første gang.
 
Vi ønsker Kristoffer hjertelig velkommen tilbake Stadion.
 
Moldes fem siste:
Cukaricki - Molde 1-4 (EL-kval.)
Molde - Cukaricki 0-0 (EL-kval.)
Molde - Sarpsborg 2-1
KR - Molde 0-0 (EL-kval.)
Molde - KR 7-1 (EL-kval.)
 
Lagoppstilling forrige kamp:

Álex Craninx – Kristoffer Haraldseid, Martin Bjørnbak, Vegard Forren, Kristoffer Haugen – Fredrik Aursnes, Etzaz Hussain – Eirik Hestad, Magnus Wolff Eikrem, Ohi Omoijuanfo – Leke James

Poengkongene

Kristian Thorstvedt er Vikings toppscorer så langt denne sesongen. Midtbanespilleren står med seks mål i serien, to mer enn Tommy Høiland som har nest flest, og er i rute med tanke på å passere fjorårets ni seriemål. Unggutten har scoret i de tre siste hjemmekampene (Stabæk, B/G, Stabæk).

Ylldren Ibrahimaj er lagets suverene tilrettelegger. Med sin presise venstrefot har han vært nest sist på ballen seks ganger til nå i sin første eliteseriesesong, og er alltid en trussel både fra kant og på dødball.

Sondre Flem Bjørshol er forøvrig den som har vært tredje sist på ballen flest ganger til nå i sesongen med tre ganger.

Flest scoringer
6 – Kristian Thorstvedt
4 – Tommy Høiland
2 – Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
Flest målgivende
6 – Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
1 – Seks spillere
 
Hos Molde er det Ohi Omoijuanfo som er toppscorer. Spissen, som scoret tre ganger sist lagene møttes, står med ti mål i årets Eliteserie. Tre av disse målene er fra ellevemetersmerket, hvor han også har bommet fra to ganger.
 
En annen som har levert målpoeng uke inn og uke ut, er Magnus Wolff Eikrem. Midtbanespilleren står med åtte scoringer og seks målgivende, og er en av flere spillere Viking må få stoppet skal det bli poeng.
 
Flest scoringer
10 – Ohi Omoijuanfo
8 – Magnus Wolff Eikrem
6 – Leke James
 
Flest målgivende
6 – Magnus Wolff Eikrem
5 – Eirik Hestad
3 – Kristoffer Haraldseid og Ohi Omoijuanfo
 

Tidligere møter

I år er det 15 år siden Stadion ble åpnet. 1. mai 2004 møttes Viking og Molde foran 15 300 tilskuere, og startskuddet for en ny tid, borte fra Eiganes, gikk.

Kampen mot Molde ble en fest. Kanskje ikke resultatmessig, da det som kjent endte 1-1. Men på tribunene kokte det. Og på banen rundspilte bunnlaget Viking Molde i første omgang.

Og etter en halvtime fikk publikum reise seg fra de splitter nye og mørkeblå setene for aller første gang.

Folk valfartet til Jåttvågen, som var et relativt øde område og ikke på noen som helst måte kan sammenlignes med det moderne og livlige industriområdet det er i dag, denne lørdagen. Fulle båter kom direkte fra Vågen i Stavanger, Ryfylket og Sandnes. Tog, busser og biler flyttet folk fra alle kanter av regionen og ned til Jåttå, hvor de monumentale Condeepene, de gigantiske betongklossene som noen av Nordsjøens mest innbringende installasjoner står plassert på, ble bygget i en årrekke.

Nå var et nytt praktfullt bygg reist nede ved Gandsfjorden. Et stadion bygget for store øyeblikk. Og det startet på best mulig måte for vikartrener Berntsen og De mørkeblå.

I strålende sol var det unggutten Mads Timm, som Viking leide fra Manchester United, klubben som spiller sine hjemmekamper på Drømmenes teater, som fikk æren av å sette inn det historiske første målet, og med det fikk spille rollen som helt på byens ny storscene.

Dansken kombinerte fint med Tom Sanne og avsluttet sikkert bak Moldes sisteskanse.  

Viking hadde flest sjanser – mange enorme – og flest hjørnespark, og med den fantastiske støtten fra tribunen kjørte De mørkeblå tidvis over Molde. Dessverre holdt det ikke helt inn. Viking slet i Eliteserien på dette tidspunktet, og tyve minutter før slutt kom kalddusjen for Berntsen og Viking, og det som virket som hele sørfylket basert på lydnivået.

Bernt Hulsker, som vel muligens burde vært utvist etter røff behandling av både Frode Hansen og Brede Hangeland, spolerte festen med sin utligning.

Med det forble Viking på bunn av tabellen. Men publikum virket likevel å være fornøyde da de gikk hjem. Stolte, over det nye stadionet som var konstruert for fotball og store øyeblikk, øyeblikk som åpningskampen ga oss på tross av resultatet.

Stadion var attpåtil utstyrt med varmeovner for publikums komfort. 1. mai 2004 var det ikke behov for disse. Men de har bidrat til å holde publikum varme på kalde høstkvelder i en årrekke, og har jobbet så hardt opp gjennom at de nå er pensjonerte.

Siste ti
Molde - Viking 5-1 (2019)
Viking - Molde 2-3 (2017)
Molde - Viking 3-2 (2017)
Viking - Molde 1-0 (2016)
Molde - Viking 0-1 (2016)
Molde - Viking 4-1 (2015)
Viking - Molde 3-0 (2015, NM)
Viking - Molde 2-1 (2015)
Viking - Molde 1-2 (2014)
Molde - Viking 4-1 (2014, NM)
 

Råtassene

4 gule – Zlatko Tripic og Tommy Høiland
3 gule – Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt og Samúel Kári Fridjónsson
1 rødt – Usman Sale
 
Tommy Høiland er tilbake igjen etter å ha sonet karantene mot Rosenborg for fire gule kort. Ingen står over med karantene denne kampen, men fire spillere er i faresonen med tre gule.
 
Hos gjestene er det heller ingen som står over grunnet karantene. Bjørnbakk er eneste spiller i faresonen.
 
3 gule – Martin Bjørnbakk
2 gule – Ni spillere
1 gult – Fire spillere
 

Fantasy topp tre

Viking
77 poeng – Kristian Thorstvedt (6,9 mNOK)
61 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,4 mNOK)
59 poeng – Iven Austbø (4,9 mNOK)
 
Molde
121 poeng – Magnus Wolff Eikrem (12,2 mNOK)
89 poeng – Ohi Omoijuanfo (9,7 mNOK)
60 poeng – Ruben Gabrielsen (6,1 mNOK)
 

16. serierunde

LØRDAG 3. AUGUST KL. 18.00
Odd - Lillestrøm 2-1
Sarpsborg - Rosenborg 1-1
 
SØNDAG 4. AUGUST KL. 18.00
Ranheim - Brann
Stabæk - Haugesund
Tromsø - Mjøndalen
Viking - Molde
KL. 20.00

Vålerenga - Kristiansund

MANDAG 5. AUGUST KL. 19.00

Strømsgodset - Bodø/Glimt

Kom på kamp

Søndagens kamp bli den første av hele fire hjemmekamper i august. Bra med poeng i disse kampene vil gi et strålende utgangspunkt for høsten, så møt opp på Stadion og støtt guttene i jakten på fornyet plass i Eliteserien.

Fanzone finner du bak Bouvet-tribunen på sørsiden av SR-Bank Arena. Her er det kiosk, pizzautsalg, salg av supporterutstyr, musikk og mange ulike familieaktiviteter frem mot kampstart. Åpner én time før avspark.

TOGTIDER:

Fra Stavanger (i Jåttåvågen):

15:54 (16:01)
16:54 (17:01)
 

Fra Egersund (i Jåttåvågen):

15:20 (16:21)
16:07 (17:12)
16:20 (17:21)
 
BUSS:

Sjekk Kolumbus reiseplanlegger: https://www.kolumbus.no/reiseplanlegger/

PARKERING:

Det er begrenset parkering i området, men kjører du bil anbefaler parkering på Jåttå Vidergående Skole eller ved idrettsanlegget til Hinna Fotball. 

Annonse fra Eliteserien: