Før kampen: Viking - Lyn

(16. mai 2007) Vi er klare for fotballens festdag nummer én og møtet med Lyn. Les deg opp før oppgjøret, som sendes på Eurosport Norge klokken 20.00 i kveld. (Foto: NTB Scanpix)

Grusom kveld på Åråsen

Det var en slukøret gjeng som tok fatt på hjemreisen etter forrige rundes braktap. Lillestrøm var best i det meste, og ga seg ikke før det sto 4-1. Da hadde Viking i tillegg pådratt seg to utvisninger.

Tapet gjør at De mørkeblå nå ligger på ellevteplass, med bare seks poeng på de seks første serierundene.

Jone Samuelsen rusler i garderoben etter å ha fått sitt andre gule kort. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Jone Samuelsen rusler i garderoben etter å ha fått sitt andre gule kort. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Må klare seg uten nøkkelspiller

Det har med andre ord ikke blitt en enkel start for Uwe Rösler, som var tilbake på Åråsen for første gang etter overgangen til Viking. På Lillestrøms trenerbenk sto Tom Nordli, som var sterkt delaktig i redningsaksjonen som berget Viking fra nedrykk forrige sesong, og det var knyttet stor spenning til trenerduellen.

Men selv om Viking tok en tidlig ledelse, snudde det fort for Röslers gutter. Og det ble en helsvart aften, sett med mørkeblå øyne.

Jone Samuelsen pådro seg sitt andre gule kort på overtid i kampen. Da hadde Viking allerede spilt med én mann mindre i en time. Peter Ijeh sendte De mørkeblå i ledelsen etter bare syv minutter, men da Lillestrøm utlignet og Ijeh mente han ble snytt for et frispark i forkant, kjeftet han først på seg gult kort, så rødt, og han måtte gå i dusjen før halvtimen var spilt.

Det betyr at Rösler må klare seg uten den eneste av hans spillere som har scoret på Stadion i år når Lyn kommer på besøk. Det kan bli utfordrende.

Heller ikke Børre Steenslid, som er lyskeskadet, blir å se i kveldens oppgjør. Mens Jone Samuelsen naturligvis også sitter på tribunen med karantene.

En gladnyhet er at Allan Gaarde muligens kan få sitt comeback, etter et lengre skadeopphold.

Vikings fem siste
Lillestrøm - Viking 4-1
Viking - Odd 2-1
Fredrikstad - Viking 2-0
Viking - Sandefjord 0-0
Start - Viking 1-1
 
Det ble ikke noe godt gjensyn med Åråsen for Uwe Rösler og Gunnar Halle. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Det ble ikke noe godt gjensyn med Åråsen for Uwe Rösler og Gunnar Halle. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Ikke vunnet siden 2002

Sesongstarten har som nevnt vært tøff. Riktignok ble Odd slått 2-1 i forrige hjemmekamp, men Skien-laget har hatt en blytung innledning på årets sesong og ligger helt nederest på tabellen. Så akkurat den kampen var en "must win". Prestasjonen til Viking imponerte heller ingen. Nok en gang ble man reddet av Ijehs scoringer.


For øyeblikket ligger Viking på kvalifiseringsplass. Et kjapt blikk i retning tabellen, og tankene flyr av sted mot fjoråret, da det så vidt gikk etter en siste serierunde så full av dramatikk, glede, tårer og lettelse at man antagelgvis kommer til å prate om den 10-15 år fram i tid – om ikke ennå lenger.

I kveld venter Lyn fra Oslo, foran et utsolgt Viking stadion. Mot Odd i forrige hjemmekamp dukket nesten fjorten tusen tilskuere opp. På fotballens nasjonaldag kommer det til å være seksten og et halvt tusen inne på Stadion. En helt fantastisk ramme.

Lyns fem siste
Lyn - Aalesund 0-0
Strømsgodset - Lyn 1-1
Lillestrøm - Lyn 3-1
Lyn - Odd 3-1
Fredrikstad - Lyn 3-1
 

Laget fra hovedstaden ligger to poeng foran Viking, og har hatt en helt ok start på sesongen. I Stavanger har lagene hatt for vane å spille uavgjort, noe som har skjedd i fire av de fem siste oppgjørene. Tre av disse har for øvrig endt 0-0. Så ikke bli overrasket om det blir målfattig i kveld.

Sist Viking slo Lyn, var på Ullevaal i 2002. Da scoret Erik Nevland kampens eneste mål. Forrige hjemmeseier kom da Morten Berre og Bjørn Berland scoret ett mål hver på Stavanger stadion i 2001, og det endte 2-0.

Siste ti møter
Viking - Lyn 1-2, Tippeligaen 2006
Lyn - Viking 0-0, Tippeligaen 2006
Lyn - Viking 2-1, Tippeligaen 2005
Viking - Lyn 0-0, Tippeligaen 2005
Viking - Lyn 0-0, Tippeligaen 2004
Lyn - Viking 2-0, Tippeligaen 2004
Viking - Lyn 2-2, Tippeligaen 2003
Lyn - Viking 3-3, Tippeligaen 2003
Lyn - Viking 0-1, Tippeligaen 2002
Viking - Lyn 0-0, Tippeligaen 2002
 
Her setter Erik Nevland inn vinnermålet forrige gang Viking slo Lyn, i 2002. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
Her setter Erik Nevland inn vinnermålet forrige gang Viking slo Lyn, i 2002. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX

Slik stiller lagene

Lite hemmelighold rundt laguttakene. For Viking starter unggutten fra Randaberg, Iven Austbø, sin syvende strake seriekamp. Målmannen har stått bra så langt, og fortsetter han å levere varene fremover, skal det bli tøft for landslagskeeper Thomas Myhre å dytte ham ut på benken når han kommer til sommeren.

22 år gamle Iven Austbø er Uwe Röslers førsetvalg mellom stengene. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
22 år gamle Iven Austbø er Uwe Röslers førsetvalg mellom stengene. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .

Maurice Ross fortsetter som høyreback. Skotten som i en årrekke spilte for Glasgow Rangers, har vært god etter overgangen tidligere i år. 26-åringen sier han har blitt godt mottatt og at han til tross for å fortsatt bo på hotell trives i byen allerede, knappe to måneder etter at han flyttet hit.

Svensken Peter Abelsson og jærbuen Rangvald Soma utgjør stopperparet. Abelsson starter sin tredje kamp på rad, mens bautaen Soma har spilt hvert eneste minutt til nå i årets Tippeliga.

Veteranen Thomas Pereira har kjempet seg tilbake inn på laget igjen etter å ha tilbrakt de første serierundene på benken. 33-åringen har levert solid etter comebacket, og starter nå sin tredje kamp på rad. 

På midten starter André Danielsen, Nicolai Stokholm og Søren Berg. Danielsen har grepet sjansen med begge beina og har fått tillit fra start i samtlige seriekamper denne sesongen. Kapteinen Stokholm er selsvkreven, noe han har vært siden han kom fra OB på sommeren i fjor. 

Søren Berg har blitt flyttet ned fra den offensive rollen han vanligvis innehar, grunnet fraværet av Jone Samuelsen som soner karantene. Likevel er det ingen grunn til å tro at dansken ikke skal levere etter sin normale standard.

Populære dansker: Søren Berg (11) og Nicolai Stokholm var viktige brikker på Uwe Röslers lag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Populære dansker: Søren Berg (11) og Nicolai Stokholm var viktige brikker på Uwe Röslers lag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Lengst fremme har Hannes Sigurdsson tatt plass alene, ettersom Peter Ijeh sitter på tribunen. Islendingen er tilbake i klubben etter opphold i engelske Stoke og danske Brøndby. Men han har slitt med å finne veien til nettmaskene etter returen.

På kantene finner vi Alexander Ødegaard, til venstre, og ghaneseren Razak Pimpong til høyre. Ødegaard, som er inne i sin andre sesong for klubben etter overgangen fra Rosenborg, viser tegn til god form om dagen og startet sin første kamp for sesongen på Åråsen søndag. Får vi se en Ødegaard i det slaget han viste i Sogndal-drakten for noen år siden, har vi noe å se fram til!

Hurtigtoget Pimpong har vist at han kan løpe fra de fleste, og samtidig slå gode innlegg. Nå gjelder det bare å få medspillerne til å komme seg inn i boks for å motta ballene fra den tidligere FC København-spilleren, som for øvrig ble dansk seriemester nylig mens han satt hjemme på Sandnes.

Razak Pimpong får fornyet tillit fra start. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
Razak Pimpong får fornyet tillit fra start. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .

Gjestene fra hovedstaden stiller med følgende mannskap:

Eddie Gusfavsson – Rasmus Daugaard, Indridi Sigurdsson, Christian Brink, Ståle Stensaas – Erling Knudtzon, Stefán Gíslason, Jo Tessem, Espen Hoff – Chinedu Obasi, Magnus Powell

Matchen vises på Eurosport Norge kokken 20.00 i kveld. God kamp!

Serierunden

Stabæk - Odd
Brann - Fredrikstad
Vålerenga - Sandefjord
Viking - Lyn
Tromsø - Lillestrøm
Strømsgodset - Aalesund
Rosenborg - Start
 

Tabellen (etter seks serierunder)

1. Lillestrøm – 16 p
2. Brann – 13 p
3. Tromsø – 10 p
4. Start – 10 p
5. Stabæk – 9 p
6. Strømsgodset – 9 p
7. Lyn – 8 p
8. Sandefjord – 8 p
9. Rosenborg – 7 p
10. Fredrikstad – 7 p
11. Viking – 6 p
12. Vålerenga – 5 p
13. Odd – 3 p
 

Kilder: Aftenbladet, altomfotball.no, nifs.no

Annonse fra Eliteserien: