Viking-Sandnes Ulf 2-2. Publikum.

Før kampen: Viking - Kongsvinger

Jobben med å komme seg tilbake til Eliteserien startet med seier borte mot Kongsvinger i første serierunde. Nå kan den fullføres hjemme mot samme lag. Det er duket for OBOS-ligaens siste serierunde.

Drømmen leve

Viking har hatt det tøffeste avslutningsprogrammet av de tre topplagene i OBOS-ligaen, og har på de tre siste kampene bare møtt topp seks-lag. Likevel står de mørkeblå med tre seire på rad før den viktigste kampen gjenstår. Også den mot en motstander som spiller for opprykk.

For ordens skyld: Med seier over Kongsvinger søndag finnes det ikke lenger noen tvil; Viking vil spille i Eliteserien 2019.

Det kan selvsagt også bli eliteseriespill med tap eller uavgjort, men da må Florø og Strømmen hjelpe til. Det beste er derfor å ordne opp selv.

Stadion er så godt som utsolgt, kun ekstrabilletter er tilgjengelig. Rammen rundt kunne altså ikke vært bedre. Søndagens kamp blir mer eller mindre en ren finale, for Viking sin del, hvor drømmen om opprykk går i oppfyllelse ved seier. Det kommer til å bli en stor opplevelse for alle involverte – uansett utfall.

For ikke alle fotballspillere får sjansen til oppleve en like stor kamp i løpet av sin karrière.

For mange blir dette kanskje den største. For mange blir dette sjansen til å skrive seg inn i en allerede stolt klubbhistorie. For mange blir dette den store scenen de drømte om å spille på da de var smågutter og løp rundt på Lassa, Lura, Bryne og Randaberg.

Sesongen 2018 har gitt oss store øyeblikk. Som da Sandnes Ulf ble knust foran et fullstappet SR-Bank Arena, eller da Mjøndalen ble feid av eget kunstgress forrige uke, for å nevne noen.

Sesongen 2018 har også gitt oss hodebry og fortvilelse. Som da det ble 0-5-tap på Ågotnes, eller da Tromsdalen herjet og vant 4-2 i Stavanger.

Uansett står vi nå foran den avgjørende kampen. Den som på mange måter definerer sesongen. Blir det seier og opprykk søndag, har sesongen vært en suksess. Blir det tap og kvalifisering, kan det likevel bli opprykk og suksess, men veien blir utvilsomt lengre og tøffere. Og så vil det medføre en enda større belastning på de hardt prøvede nervene til alle med et mørkeblått hjerte.

Men forhåpentligvis så rekker vi et siste stort øyeblikk denne sesongen. 

– Kos dåkke!

Formen til Viking er god om dagen, og på de ti siste seriekampen er det kun Strømmen som har tatt flere poeng enn de mørkeblå i OBOS-ligaen. Og følelsen før den kommende kampen er god.

– Den er veldig god. Vi har jo selvfølgelig fått veldig gode opplevelser de tre siste kampene, sier Bjarne Berntsen og trekker frem kampene mot Aalesund, Ull/Kisa og Mjøndalen.

– Så det er en veldig god stemning i gruppa før kampen på søndag, forteller sjefen etter torsdagens trening.

Og at Viking er i god form og ligger i posisjon til å rykke opp på søndag, merkes på interessen. Under torsdagens trening var det en hel haug av journalister og andre skuelystne på plass, og ser man på billettsalget har man nesten ikke sett maken på ti år. Torsdag var det nesten utsolgt. Ikke siden 2009 har det blitt solgt over 15 000 billetter til to eller flere kamper i løpet av én sesong, så her snakker vi unntakstilstander. Noe som er utrolig kjekt, og viser hva klubben betyr for byen.

Bjarne Berntsen snakket med TV og aviser lenge etter trening, og han sier de merker at det er ekstra trøkk.

– Men det må vi bare oppfatte som positivt når vi har spilt oss i den situasjon som vi nå er i, sier han.

Spillerne hadde restitusjonstrening mandag, fri tirsdag og så vanlige treninger onsdag, torsdag og fredag. Lørdag drar de på hotell for å lade skikkelig opp til søndagen.

– Når kampen går så tidlig så synes jeg det er mye bedre å gjøre det på den måten. Være sikre på at vi står opp tidlig nok, og får to gode måltider før kampen, sier Berntsen.

Når spillerne kommer ut på banen søndag, vil de være omkranset av pluss/minus 16 000 mennesker. Det vil koke. Og forventninger, nerver, håp og tro vil bidra til å danne en atmosfære det er lenge siden vi har kjent på i Jåttåvågen. Noe som kan sette noen og hver ut av spill.

Men spillerne gleder seg til kamp, og Bjarne Berntsen vet akkurat hva han skal si før han sender dem ut av garderoben for å sloss om sesongens siste poeng:

– Kos dåkke!

– Et veldig bra fotballag

Kongsvinger er med i kampen om en kvalifiseringsplass, og skulle alt gå mot Viking søndag er det jo en mulighet for at laget fra Hedmark kommer tilbake til Stavanger om ikke lenge, skulle de ende som nummer seks og Viking nummer tre.

Hovedtrener er Mark Dempsey. Engelskmannen som har vært Ole Gunnar Solskjær sin assistent i en årrekke, og i tillegg har trent både FK Haugesund og Start. Men for tiden er han sykemeldt på ubestemt tid, noe som gjør at klubbens altmuligmann, Espen Nystuen, har hovedansvaret for laget som kommer til SR-Bank Arena.

I troppen til rødtrøyene finner vi spillere som Arnold Origi, som jo måtte plukke fem baller ut av nettet da han var her på 16. mai og voktet buret til Sandnes Ulf, Adem Güven, som står med elleve scoringer, og Niklas Castro. Sistnevnte står med ti scoringer og tretten målgivende, og er virkelig en mann å se opp for.

I tillegg til å selvsagt gi alt for Kongsvinger, har Castro også en annen grunn til å stikke kjepper i Vikings opprykkshjul. 22-åringen skal nemlig spille for Aalesund neste sesong, og har nok mer enn lyst til å sørge for at hans nye klubb sniker seg opp på en direkte opprykksplass på bekostning av Viking.

Kongsvinger kunne ha sikret kvalifisering forrige runde, men greide kun uavgjort hjemme mot Nest-Sotra. Der er likevel en solid motstander som tar turen til Stavanger for første gang siden 2010.

– Et veldig bra fotballag. Gjerne det laget utenom oss som har vist det høyeste toppnivået i enkelte kamper, sier Berntsen og fortsetter:

– Hurtige folk fremme. Godt kontringslag. Så vi må ta – og tar – Kongsvinger på aller største alvor, og vet at det er en særdeles tøff motstander i siste kampen – som og vil ha poeng for å sikre playoff-plass.

Også i 2010 møttes lagene i siste serierunde. Da endte det 3-1 til Viking etter scoringer av Birkir Bjarnasson (2) og André Danielsen.

Fem siste Kongsvinger

Kongsvinger - Nest-Sotra 2-2
Jerv - Kongsvinger 1-2
Ull/Kisa - Kongsvinger 1-1
Kongsvinger - Åsane 7-2
Mjøndalen - Kongsvinger 2-0


Fem siste Viking

Mjøndalen - Viking 2-4
Viking - Ull/Kisa 1-0
Aalesund - Viking 1-3
Viking - Tromsdalen 2-4
Florø - Viking 3-2


Flest mål Kongsvinger

14 – Shuaibu Lalle Ibrahim
11 – Adem Güven
10 – Niklas Castro

Flest mål Viking

20 – Tommy Høiland
9 – Kristian Thorstvedt
7 – Zlatko Tripic

Flest målgivende Kongsvinger

13 – Niklas Castro
6 – Marlinho og Shuaibu Lalle Ibrahim
5 – Adem Güven

Flest målgivende Viking

8 – Tommy Høiland
7 – Zlatko Tripic
6 – Johnny Furdal, Zymer Bytyqi og Fredrik Torsteinbø


Spillerstatus

Viljar Vevatne, Kristian Novak og Usman Sale er ute med langtidsskader. André Danielsen er usikker.

Rolf Daniel Vikstøl fikk sitt fjerde gule kort mot Mjøndalen og må derfor stå over. Det må også Kongsvingers Christian Røer og Arnold Origi.


Kortstokken Kongsvinger

7 gule – Harald Holter og Niklas Castro
5 gule – Martin Lundal og Fredrik Pålerud
4 gule – Christian Røer

Kortstokken Viking

4 gule + 1 rødt – Rolf Daniel Vikstøl
4 gule – Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt
3 gule – Markus Nakkim og Tommy Høiland


Seks siste møter

Kongsvinger - Viking 0-2, OBOS-ligaen 2018
Viking - Kongsvinger 3-1, Tippeligaen 2010
Viking - Kongsvinger 2-0, NM 2010
Kongsvinger - Viking 1-1, Tippeligaen 2010
Kongsvinger - Viking 1-3, Tippeligaen 1999
Viking - Kongsvinger 3-0, Tippeligaen 1999


Kom på kamp

Da Viking rykket opp i 1988, var det om lag 1600 fans på tribunen i Haugesund. Når kampen blåses i gang på søndag, og de mørkeblå spiller for å gjenta den tretti år gamle bragden, vil det være foran 16 000 fans på SR-Bank Arena. For en fotballfest det kommer til å bli!

Alle ordinære billetter er utsolgt, men det er lagt ut et antall ekstra billetter.

De finner dere her

Info om kampdagen finner dere her

Mens vi venter kan vi se på høydepunktene fra kampen mot Mjøndalen:


Annonse fra Eliteserien: