Viking - Haugesund. Zlatko Tripic. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Før kampen: Viking - Haugesund

Fredag kveld smeller det på SR-Bank Arena. Det er duket for årets første Rogalandsderby! (Foto: Sander Selsvik Jacobsen)

Gledelig gjensyn


Tro det eller ei, men sommeren er over oss, og om ikke altfor lenge er halve eliteseriesesongen 2019 unnagjort. Vi venter til de to siste kampene er ferdigspilt før vi oppsummerer, men det er lov å kunne si at det har vært et gledelig gjensyn med landets øverste nivå så langt.

Samúel Kári Fridjónssons kontante treff fra 20 meter sendte Viking i ledelsen til pause borte mot Mjøndalen forrige søndag – selv om det i ettertid er Tommy Høiland som har blitt kreditert scoringen, etter å ha satt inn returen. 

Et flott angrep fra hjemmelaget som resulterte i scoring, samt et par misbrukte muligheter fra Vikings side, gjorde likevel at det til slutt endte uavgjort 1-1.

Det ene poenget var likevel nok til å løfte Viking opp på sjetteplass. Er man der også når de to neste kampene er ferdigespilte, vil det ha vært en nærmest perfekt første halvdel av comebacksesongen. 

Jobben med å legge til rette for å ta nye steg er godt i gang, og den siste tiden har to viktige brikker i akkurat det puslespillet kommet på plass.

Først forlenget Bjarne Berntsen med ytterliggere to år, som gjør ham til Viking-trener ut 2021. Så satte kaptein Zlatko Tripic navnet sitt på en kontrakt som gjør ham mørkeblå i tre og et halvt år til fremover.

Berntsen har denne uken pratet med samtlige spillerne på utgående kontrakt, så planleggingen for tiden fremover er godt i gang. 

Men første skritt på veien videre er kampen mot Fotballklubben Haugesund.

Skal ha, skal ha, skal ha

At måkene trives i Stavanger, er vi fullstendig klar over. Ikke bare møter de opp på stort sett hver eneste hjemmekamp, spiser fra søppelet og flyr lavt over hodene på publikum til manges store frustrasjon, de tar også altfor ofte med seg poeng hjem over Boknafjorden.

Skal ha, skal ha, skal ha, som Odd Børretzen i sin tid sa.

Første seriemøte mellom lagene kom i 1997. Da vant Haugesund 2-0 på Stavanger stadion, mot et ineffektivt hjemmelaget som ikke maktet å få ballen bak Per Andreas Haftorsen. Men i 1998 og 2000 ble det hjemmeseire, henholdsvis 3-1 og 4-1. Så forsvant Haugesund mer eller mindre fra kartet i ti år. 

Så langt ned i kjelleren måtte FKH, at de i 2005 tapte for Vikings rekruttlag i andredivisjon, og havnet attpåtil bak dem på tabellen. Men siden rekruttlaget ikke kunne rykke opp, var det Haugesund som fikk ta turen opp til førstedivisjon igjen etter å ha blitt nummer to bak Vikings nest beste.

I 2010 var FKH tilbake i Eliteserien. Da vant Viking 1-0, mens det ble uavgjort året etter og 0-2-tap i 2012. I 2013 ble det målløst, mens det ble 2-0-seier i 2014. Så fulgte tap, seier og uavgjort.

Saken fortsetter under bildet

tc062bac
Zymer Bytyqi i duell med Sondre Tronstad forrige gang lagene møttes i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Totalt gir det fem seire til Viking og tre til Haugesund på elleve seriemøter i Stavanger. Regner vi med rekruttlagets seier i 2005 er vi oppe i seks Viking-seire. Totalt, både i Stavanger og Haugesund, er det likevel hvittrøyene som kommer best ut med ni seire mot Vikings syv.

Fredag kl. 21.00 møtes fylkets to beste lag til duell for første gang siden 2017.

Viking ligger som tidligere nevnt på sjetteplass med tolv kamper bak seg, og har tre seire, én uavgjort og ett tap hjemme hittil i sesongen. I snitt scorer De mørkeblå 2,2 mål per kamp hjemme på SR-Bank Arena, mens målsnittet imot ligger på 1,2.

Når det kommer til korstokken, er Viking laget som samler nest flest gule kort i Eliteserien. 25 i tallet har det blitt så langt, 10 mer enn Haugesund, og hjemmesnittet er på hele 2.6 gule per kamp.

Skadeskutte Haugesund på vei ut i Europa

Haugesund leverte strålende i fjor, kom på fjerdeplass og skal spille europacup-kvalifisering neste uke. Så godt leverte de, at Rosenborg etter mye om og men hentet trener Eirik Horneland og assistent Karl Oskar Emberland til Lerkendal – hvor forøvrig Viking drar neste lørdag.

I jakten på ny trener gikk ikke FKH over bekken etter vann, for å si det sånn, og Jostein Grindhaug ble hentet fra kontoret og ned på feltet igjen. Det har fungert bra så langt, i hvert fall om man tar skadesituasjonen i betraktning. For hvittrøyene fra sildabyen har vært uheldige, og har fire mann ute med langtidsskader. Én av dem er Alexander Stølås, spilleren med neste flest scoringer og flest målgivende for laget denne sesongen.

I tillegg fikk de seg en ny dårlig nyhet da det ble kjent at toppscorer Ibrahima Wadji hadde testet positivt under en dopingkontroll for en stund siden, noe som også gjør ham utilgjengelig fremover. Men selv skadeskutte måker er sultne – og kan være svært så irriterende. Så det er ingen grunn til å ta lett på oggjøret bare fordi gjestene har et par mann ute.

Etter 13 spilte kamper ligger Haugesund på niendeplass, to poeng bak Viking, men med én kamp mer spilt. Tre av fire seire har kommet på utebane, og selv om de spiller på naturgress hjemme, har både Ranheim og Mjøndalen blitt slått på kunstig underlag.

Tidligere nevnte Wadji og Stølås har vært toneangivende for laget denne sesongen. I dere fravær kommer nok enda mer ansvar til å hvile på veteranen Christian Grindheim sine skuldre. I tillegg har de unge, lovende Martin Samuelsen, englandsproffen som er hjemme på lån, samt Ibrahima Koné og Bruno Leite som er spillere å se opp for.

SLIK STARTET DE FORRIGE KAMP (FKH - VIF 1-4)

Helge Sandvik – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Tiedemann Hansen, Douglas Bergqvist – Sondre Tronstad, Torbjørn Kallevåg, Bruno Leite, Thore Baardsen Pedersen – Christian Grindheim – Kristoffer Velde

FEM SISTE Haugesund
Haugesund - Vålerenga 1-4
Haugesund - Strømmen 2-0 (NM)
Odd - Haugesund 3-1
Bryne - Haugesund 2-6 (NM)
Haugesund - Brann 1-1
 
FEM SISTE VIKING
Mjøndalen - Viking 1-1
Viking - Stabæk 5-2 (NM)
Viking - Bodø/Glimt 3-4
Sandnes Ulf - Viking 1-2 (NM)
Lillestrøm - Viking 0-2
 
FLEST SCORINGER Haugesund
– Ibrahima Wadji
– Alexander Stølås
– Ibrahima Koné, Bruno Leite og Martin Samuelsen
 
FLEST SCORINGER VIKING
– Kristian Thorstvedt
– Tommy Høiland
– Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
FLEST MÅLGIVENDE Haugesund
– Alexander Stølås
– Benjamin Tiedemann Hansen og Torbjørn Kallevåg
1 – Fire spillere
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING
– Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
– Fem spillere
 
FANTASY TOPP TRE Haugesund
73 poeng – Alexander Stølås (6,9 mNOK)
48 poeng – Helge Sandvik (5,3 mNOK)
47 poeng – Ibrahima Wadji (8,1 mNOK)
 
FANTASY TOPP TRE VIKING
74 poeng – Kristian Thorstvedt (6,8 mNOK)
58 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,6 mNOK)
51 poeng – Iven Austbø (4,8 mNOK)
 
SPILLERSTATUS

Axel Óskar Andrésson er eneste Viking-spiller ute med skade. Heller ingen som soner karantene. 

Alexander Stølås, Dennis Horneland, Anthony Ikedi, Ben Karamenko og Joakim Våge Nilsen er ifølge Haugesunds egne nettsider uaktuelle. Det samme gjelder for Ibrahima Wadji, mens Mikkel Desler er usikker.

KORTSTOKKEN Haugesund
1 rødt – Torbjørn Kallevåg
3 gule – Mikkel Dessler
2 gule – Bruno Leite, Kristoffer Velde og Martin Samuelsen
 
KORTSTOKKEN VIKING
4 gule – Zlatko Tripic
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Tommy Høiland, Kristian Thorstvedt og Rolf Daniel Vikstøl
 
SISTE MØTER
Haugesund - Viking 2-1, EL 2017
Viking - Haugesund 1-1, EL 2017
Haugesund - Viking 4-1, TL 2016
Viking - Haugesund 3-2, TL 2016
Viking - Haugesund 0-1, TL 2015
Haugesund - Viking 0-2, TL 2015
Haugesund - Viking 1-1, TL 2014
Viking - Haugesund 2-0, TL 2014
Haugesund - Viking 1-1, TL 2013
Viking - Haugesund 0-0, TL 2013
 
14. SERIERUNDE
Torsdag 4. juli KL. 20.00

Ranheim - Rosenborg 2-3

Fredag 5. juli KL. 19.00
Vålerenga - Bodø/Glimt
Brann - Mjøndalen
Kristiansund - Lillestrøm
Odd - Molde
Strømsgodset - Stabæk
Tromsø - Sarpsborg
KL. 21.00

Viking - Haugesund

Kom på kamp

Oppgjørene mot Haugesund er som regel godt besøkte, selv om vi må tilbake til 2014 for å finne et oppgjør som trakk over ti tusen tilskuere. Det høyeste tilskuertallet kom i 2012, da 13 443 mennesker tok turen. Snittet på åtte oppgjør er 11 125.

Fanzone finner du bak Bouvet-tribunen på sørsiden av SR-Bank Arena. Her er det kiosk, pizzautsalg, salg av supporterutstyr, musikk og mange ulike familieaktiviteter frem mot kampstart. Åpner én time før avspark.

Togtider:
Fra Stavanger (i Jåttåvågen):
18:24 (18:31)
18:54 (19:01)
19:24 (19:31)
19:54 (20:01)
20:24 (20:31)
 
Fra Egersund (i Jåttåvågen):
17:21 (18:24)
18:18 (19:21)
18:30 (19:28)
19:20 (20:21)
 
Buss:

Sjekk Kolumbus reiseplanlegger: https://www.kolumbus.no/reiseplanlegger/

Parkering:

Det er begrenset parkering i området, men kjører du bil anbefaler parkering på Jåttå Vidergående Skole eller ved idrettsanlegget til Hinna Fotball. 

Annonse fra Eliteserien: