Før kampen: Sarpsborg - Viking

Søndag går turen til Østfold, hvor et hjemmelag som må ha poeng venter. (Foto: NTB Scanpix)

Så var tiden inne for ny bortekamp. Etter tre strake hjemme, hvor det har blitt syv poeng, er Sarpsborg stadion arenaen det skal kjempes om nye poeng på søndag kveld.

Forrige uke gikk Viking-spillerne skuffet i garderoben. Etter å ha ledet 2-0, og hatt grei kontroll på kampen, glapp det fullstendig de siste ti minuttene. Ranheim scoret to ganger, og vipps så sto det 2-2, noe som også ble sluttresultatet.

Nå står en tøff bortekamp mot et desperat hjemmelag for tur.

Overgangsvinduet stengt

Ved midnatt lørdag stengte overgangsvinduet for norske klubber. Mens man sommeren 2017 (9) og 2018 (5) hentet et bra antall nye spillere til klubben, har det blitt med kun to nye fjes denne gang.

Bjarne Berntsen var ferdighandlet for en stund siden. Benjamin Källman og Kristoffer Løkberg var forsterkningene som kom inn. I tillegg har Erik Arnebrott og Harald Nilsen Tangen kommet tilbake fra et låneopphold i Tromsdalen. Mens Lasse Berg Johnsen blir i nord ut sesongen.

Kristoffer Løkberg ble hentet fra Brann, og trønderen har tatt sin plass i Viking-laget med en gang. Han fikk sin debut mot nettopp Sarpsborg, da han ble kastet inn fra start etter kun å ha trent med laget en halvtime etter signering dagen før.

Benjamin Källman fikk sin debut da han startet borteoppgjøret mot Bodø/Glimt. Finnen kom også inn i seieren over Sarpsborg, men etter det har det blitt tre strake kamper for rekruttlaget. Senest i går, lørdag.

Da spilte rekruttlaget hjemmekamp mot Pors, noe som endte med 0-1-tap. Av andre A-lagsspillere sto Erik Arnebrott i mål, André Danielsen spilte høyreback, Jostein Ekeland og Harald Nilsen Tangen startet på midten, mens Benjamin Källman spilte hele kampen på topp.

Saken fortsetter under bildet

IMG_0409
Kristoffer Løkberg ser ut til å ha funnet sin plass i Viking med en gang. Foto: Tore Fjermestad

Jevnt på midten

Viking på bortebane har vært sånn passe til nå i år. Åtte poeng på ni kamper har det blitt, og mens Tromsø og Lillestrøm har blitt slått, har man gått på noen uheldige smeller mot Ranheim, Molde og Rosenborg. I Buskerud har det blitt uavgjort begge turene.

I Sarpsborg – mot 08, vel å merke – har Viking vunnet én gang. Det har blitt tre tap, og to ganger har det endt med uavgjort. Så statistikken kan absolutt forbedres.

På midten av eliteserietabellen er det jevnt. Kun tre poeng skiller seks lag. Vålerenga, Kristiansund og Viking står med 26, Haugesund har 25, Lillestrøm 24 og Stabæk 23 poeng. Med andre ord kan mye forandre seg i løpet av bare én serierunde i dette segmentet.

En seier søndag vil gi Viking et gap på 13 poeng ned til direkte nedrykk. Med ti kamper igjen kan selvsagt mye skje, men et forsprang på 13 poeng bør jo sørge for at nervene roer seg noe hos folk med et mørkeblått hjerte.

Men først må "nye" Sarpsborg 08 slås.

FEM SISTE:
Viking - Ranheim 2-2
Viking - Strømsgodset 4-0
Viking - Sarpsborg 2-1
Bodø/Glimt - Viking 2-1
Viking - Molde 0-2
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt Kristoffer Løkberg, Samúel Kári Fridjónsson – Ylldren Ibrahimaj Tommy Høiland, Zlatko Tripic

Ingenting å tape

Etter tapet mot Strømsgodset forrige søndag, ramlet Sarpsborg ned på sisteplass. Før den 20. serierunden ligger laget 11 poeng bak Viking – 5 poeng etter Mjøndalen på trygg grunn. Med andre ord må Geir Bakke og hans gutter begynne å sanke trepoengere sporenstreks – noe de ikke har greid siden 16. juni.

I dette overgangsvinduet har hele åtte nye spillere kommet til klubben. Seks av dem har aldri spilt i Norge tidligere. Og totalt denne sesongen har 17 nye spillere ikledd seg den blå drakten.

Selv om de ligger helt nederst, taper de sjeldent hjemme. Ikke siden 19. mai har de gått poengløse av eget kunstgress, noe som kun har skjedd to ganger i år. I de to siste kampene på Sarpsborg stadion har de tatt poeng fra både Bodø/Glimt og Rosenborg.

Så selv om man befinner seg i nærheten av svenskegrensen når man er i Sarpsborg, får man ikke med seg noe billig.

Saken fortsetter under bildet

170A0609
Greier Zlatko Tripic og lagkameratene å ta med seg poeng hjem fra Sarpsborg? Foto: Sander Selsvik Jacobsen
FEM SISTE:
Strømsgodset - Sarpsborg 2-1
Sarpsborg - Bodø/Glimt 1-1
Viking - Sarpsborg 2-1
Sarpsborg - Rosenborg 1-1
Stabæk - Sarpsborg 3-3
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-4-2):

Alexandre Letellier – Mario Pavelic, Magnar Ødegård, Nicolai Næss, Joachim Thomassen – Jonathan Lindseth, Matti Lund Nielsen, Gaute Vetti, Kristoffer Zachariassen – Mustafa Abdellaoue, Steffen Lie Skålevik

Poengkongene

Forrige kamp tok Kristian Thorstvedt tilbake tronen som toppscorer i klubben, da han på utsøkt goalgetter-vis scoret to ganger mot Ranheim. Tommy Høiland er likevel poengkongen, med sine syv scoringer og fire målgivende.

Også Zlatko Tripic har vist glitrende form i det siste når det kommer til målpoeng. Kapteinen står med to mål og to målgivende på de fire siste kampene. I tillegg har han sørget for at Tommy Høiland har fått muligheten fra ellevemetersmerket to ganger på disse kampene.

FLEST SCORINGER VIKING:
8 – Kristian Thorstvedt
7 – Tommy Høiland
3 – Zlatko Tripic
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING:
7 – Ylldren Ibrahimaj
4 – Tommy Høiland
3 – Zlatko Tripic
 
FANTASY TOPP TRE Viking:
100 poeng – Kristian Thorstvedt (6,8 mNOK)
78 poeng – Iven Austbø (5,0 mNOK) og Zlatko Tripic (6,1 mNOK)
74 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,3 mNOK) 
 
Sarpsborg er laget som har scoret færrest mål i Eliteserien. Det ser det ut som de prøver å få gjort noe med. For siden forrige gang lagene møttes, for omtrent to og en halv uke siden, har blåtrøyene hentet inn to nye angripere. Og det er ikke hvem som helst.
 
Han ene kjenner vi godt fra norsk fotball. Mustafa Abdellaoue har scoret mål i årevis på øverste nivå i landet. For to uker siden gikk han fra Strømsgodset i en byttehandel hvor Lars-Jørgen Salvesen dro motsatt vei.
 
Den andre angriperen er et ubeskrevet blad i norsk toppfotball. Men med klubber som Burnley, Norwich, Palermo og Glasgow Rangers på CVen, er Kyle Lafferty en spiller som er alt annet enn ukjent i fotballverden. 31-åringen står med 70 kamper og 20 mål for Nord Irland, og med sine 193 centimeter tar han greit for seg i begge bokser. Nå håper hele Sarpsborg at briten skal hjelpe dem til ny kontrakt i Eliteserien.
 
FLEST SCORINGER Sarpsborg:
4 – Jørgen Strand Larsen og Kristoffer Zachariassen
2 – Sheldon Bateau, Lars-Jørgen Salvesen og Jonathan Lindseth
1 – Seks spillere
 
FLEST MÅLGIVENDE Sarpsborg:
4 – Ole Jørgen Halvorsen
2 – Steffen Lie Skålevik, Jørgen Strand Larsen og Kristoffer Zachariassen
1 – Syv spillere
 
FANTASY TOPP TRE Sarpsborg:
73 poeng – Kristoffer Zachariassen (7,2 mNOK)
59 poeng – Jørgen Strand Larsen (6,2 mNOK)
56 poeng – Nicolai Næss (5,0 mNOK) og Ole Jørgen Halvorsen (7,0 mNOK)
 

Råtassene

Med sine 37 gule kort og et snitt på nesten to per kamp, er Viking øverst i Eliteserien på kortsanking. Det er ingen som soner karantene under søndagens kamp, men fire spillere er i faresonen for å måtte stå over mot Odd 15. september. Tre av dem har allerede sonet karantene én gang denne sesongen.

FLEST KORT VIKING:
5 gule – Tommy Høiland, Samúel Kári Fridjónsson og Zlatko Tripic
4 gule – Rolf Daniel Vikstøl og Runar Hove
3 gule – Kristian Thorstvedt
 
Jonathan Lindseth står over for hjemmelaget på grunn av fire gule kort. 
 
FLEST KORT Sarpsborg:
4 gule – Steffen Lie Skålevik, Kristoffer Zachariassen og Jonathan Lindseth
2 gule og 1 rødt – Amin Askar
3 gule – Joachim Thomassen og Ole Jørgen Halvorsen
 

Tidligere møter

Sist Viking vant i Sarpsborg var i 2015. Da sto Iven Austbø i mål, og André Danielsen var å finne på høyrebacken. Mens Zymer Bytyqi ble byttet inn på slutten. Foruten dem er ingen andre fra Viking-troppen den gang lenger i klubben.

Hos Sarpsborg er det vel bare Amin Askar fra den gang som fortsatt er i klubben.

Viking vant en sjanserik kamp etter scoringer av André Danielsen og Jon Dadi Bödvarsson.

Saken fortsetter under videoen


TI SISTE
Viking - Sarpsborg 2-1, 2019
Viking - Sarpsborg 2-1, 2017
Sarpsborg - Viking 3-0, 2017
Sarpsborg - Viking 1-0, 2016
Viking - Sarpsborg 0-0, 2016
Viking - Sarpsborg 0-0 (0-1 e.e.o.), 2015 (NM)
Sarpsborg - Viking 0-2, 2015
Viking - Sarpsborg 3-1, 2015
Viking - Sarpsborg 1-0, 2014
Sarpsborg - Viking 1-1, 2014

 

20. serierunde (30. aug. - 1. sept.)

Fredag KL. 19.00

Odd - Bodø/Glimt 3-1 

Lørdag KL. 18.00

Stabæk - Strømsgodset 2-1

SØNDAG KL. 18.00
Lillestrøm - Brann
Mjøndalen - Molde
Ranheim - Kristiansund
Sarpsborg - Viking
Tromsø - Haugesund
KL. 20.00

Vålerenga - Rosenborg

Se kampen

Har du tenkt deg på kamp, kan du finne litt nyttig og unyttig informasjon ved å følge linken under. Blir du sittende hjemme, kan du se oppgjøret på Eurosport Pluss eller Eurosport Player. Eventuelt kan du høre på NRK sports radiosending. Det vil også komme oppdateringer underveis på vår Twitter-konto.

Aani_e4jy8A
Flere tok turen i 2017. Hvor mange blir det denne gang? Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 

Annonse fra Eliteserien: