Før kampen: Rosenborg - Viking

Lørdagens oppgjør mot de regjerende seriemesterne blir siste kamp før spillerne får seg en velfortjent liten ferie, etter en vårsesong som har bydd på mange oppturer. – Alt i alt er vi godt fornøyde. Så blir vi enda mer fornøyde om vi tar poeng i Trondheim, sier Bjarne Berntsen. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Denne uken kunne det endelig minne litt om sommer i Stavanger. Solen har vært påskrudd. Tempraturene oppskrudd. Og Leif og Kompisane har spilt folk fjåge i Vågen. 

I Jåttåvågen har det vært likedan. I hvert fall værmessig. Så forberedelsene til helgens TV-kamp på Lerkendal ble gjennomført under flotte forhold på SR-Bank Arena.

Torsdag var siste økt før avreise unnagjort. Fredag satte laget seg på flyet nordover hvor de blir værende til søndag. Avspark er lørdag kl. 15.30.

Godt fornøyd

Når lørdagens kamp er ferdigspilt, er halve sesongen unnagjort. Det vil si, Viking har én kamp igjen før man har møtt alle lag; den utsatte kampen mot Sarpsborg som spilles 14. august.

De mørkeblå slo inn over Eliteserien som en diger medgangsbølge i comebacket, og startet med tre strake seire. Så kom det to tap, men etter det har Berntsens gutter plukket poeng jevnt og trutt, i tillegg til å spille seg til kvartfinale i cupen.

– Vi hadde jo en fantastisk åpning. Så har det vært litt tråere etter det. Men tar vi poeng på lørdag så har vi hatt en veldig god sesong, spesielt med seier der oppe, sier Vikings trener.

Saken fortsetter under bildet

IMG_0522
Viking slo Brann og tok sin tredje strake seier. Her har Ylldren Ibrahimaj nettopp gitt De mørkeblå 2-0. Foto: Tore Fjermestad

Om det ikke skulle bli poeng på lørdag, vil laget likevel stå med 19 poeng på sesongens 14 første kamper. Det er en pen slant med hensyn til målet om å holde seg. 

– Men vi hadde helst sett at vi tar poeng slik at vi holder avstand til de bak oss, påpeker Berntsen.

Å ta poeng mot Rosenborg på Lerkendal blir ingen enkel oppgave. Selv om det har vært en del turbulens blant seiersvante trøndere så langt i sesongen, er det ingen tvil om at Eirik Horneland og laget hans er i ferd med å finne ut av ting.

På det ti siste kampene, siden tapet hjemme for Haugesund 16. mai, har RBK vunnet åtte og tapt to. Onsdag slo de Linfield i Champions League-kvalifisering, så det er på ingen måte et lag i krise Viking møter.

– Vi forventer et godt Rosenborg-lag som har en god statistikk på hjemmebane, og har en god rekke med seire i det siste. Et Rosenborg-lag som er klart bedre enn i begynnelsen av sesongen, sier Bjarne Berntsen.

– Hvordan skal vi slå dem?

– Vi får se på lørdag, sier treneren lurt og fortsetter uten å bli altfor konkret:

– Vi er nødt til å nøytralisere det de er gode på, det blir viktig. Og så må vi spille opp mot vårt aller beste på bortebane, slik vi gjorde mot Lillestrøm og Tromsø. Vi har vist at vi kan vinne og ta poeng mot gode lag borte før.

I starten av sesongen var det ikke helt det samme gamle Rosenborg vi fikk se. Noe som henger sammen med at de hentet inn Eirik Horneland fra Haugesund til å lede laget, og med det bevisst valgte å gå litt bort fra den tradisjonelle 4-3-3-stilen vi er vant med å se dem i. Men etter hvert har de blitt mer gjennkjennelige, og sakte, men sikkert har RBK-maskineriet begynt å rulle igjen.

Rosenborg har nok av spillere som kan bli avgjørende i en tett og jevn kamp. Vi kjenner godt til Samuel Adegbenro og Yann-Erik de Lanlay, som begge har herjet i mørkeblått. Sistnevnte er med i troppen til lørdagens kamp, mens Adegbenro er ute med skade.

Ellers er jo Alexander Søderlund en spiller som liker å score mot Viking. Pål Andre Helland, Gjermund Åsen, David Akintola og Mike Jensen. Listen er lang av gode spillere som kan skape trøbbel for De mørkeblå.

Det blir viktig å holde nullen, så det defensive må sitte. Er det et sted man blir hardt straffet for slurv, er det Lerkendal. Men skal det bli poeng, og i hvert fall tre av dem, må Viking også lage mål. Det må noen andre enn Tommy Høiland og Even Østensen sørge for, da ingen av dem blir med oppover.

Høiland fikk sitt fjerde gule kort mot Haugesund og soner karanten. Østensen har en kone som som er høygravid, og tar ikke sjansen på å dra av gårde.

Saken fortsetter under bildet

170A9031
Kristian Thorstvedt er Vikings toppscorer. Starter han på topp mot RBK? Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Selv med to spisser ute av troppen blir ikke Bjarne Bernsten urolig. Han sier det er mange alternativer – noe han jo for så vidt har rett i.

Kristian Thorstvedt, som er lagets toppscorer med sine seks seriemål, kan bekle rollen på topp. I tillegg har Jostein Ekeland vist at han vet hvor målet står ved å bøtte inn mål for rekruttlaget, senest forrige helg da han scoret tre borte mot Start 2. Også Usman Sale har spilt lengst fremme og kan være aktuell. Svaret får vi likevel ikke før lørdag.

Det som derimot er sikkert og som vi vet allerede nå, er at spillerne får seg en velfortjent liten ferie etter hjemkomst søndag. Det har vært en lang sesong uten særlig med opphold, og alle har godt av å lade batterien litt innimellom. 

– Spillerne jobber godt. Men så er det klart at det kan være godt med en liten pause når man har holdt på så lenge. Vi hadde nesten ingen pause under det første kampoppholdet, fra 20. mai til 16. juni. Da hadde vi bare noen frihelger, sier Berntsen og forteller at spillerne får et opphold fra fellestreninger på ni dager. Onsdag 24. juli er det tilbake på feltet.

Viktig kamp for begge lag

Tabellnaboene Viking og Rosenborg hadde ganske så ulike sesongstarter. Mens Viking leverte strålende og tok ni poeng på de tre første kampene, lå Rosenborg i bunn, og vant ikke en seriekamp før i den sjette runden. Det har som nevnt gått langt bedre i det siste for trønderne, og de ligger nå to poeng foran Viking på tabellen, med én kamp mer spilt.

Lørdagens oppgjør blir viktig for begge lag med tanke på utganspunktet som legges til grunn for høsten. For Viking vil en seier potensielt bety hele ti poengs avstand ned til lagene som ligger på nedrykksplass. For Rosenborg vil tre poeng si at de har heng på omtrent det eneste som betyr noe på Lerkendal: gullet. Så her har begge lag mye å kjempe for.

Ser vi på innbyrdes resultat i nyere tid, er det som å lese en skrekkhistorie, sett fra et mørkeblått perspektiv. Ikke siden 2005 (!) har Viking slått Rosenborg i serien. Til gjengjeld vant man da både i Stavanger og Trondheim. Det er da noe.

Siden da har det blitt 16 tap og 8 uavgjorte. Gurimalla!

På Lerkendal tok Viking poeng forrige gang i 2014. Da endte det 2-2 etter to scoringer av Jón Dadi Bödvarsson. Sist De mørkeblå vant på Lerkendal, var altså i 2005. Da sørget Egil Østenstad og Peter Kopteff for jubel i 2-0-seieren på 16. mai.

 Saken fortsetter under bildet

Sist Viking vant på Lerkendal sørget Egil Østenstad for ett av målene. Her hopper han bukk over RBKs Bjørn Tore Kvarme. Foto Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist Viking vant på Lerkendal sørget Egil Østenstad for ett av målene. Her hopper han bukk over RBKs Bjørn Tore Kvarme. Foto Alf Ove Hansen / SCANPIX
Se opp for

Alexander Søderlund. Spissen er i ferd med å finne tilbake til formen, og er en håndfull for de fleste lag når han er på sitt beste. I tillegg er han jo haugesunder.

– Det pirrer litt ekstra mot Viking, jeg skal innrømme det, sier han til rbk.no.

SLIK STARTET DE FORRIGE KAMP (Linfield - RBK 0-2)

André Hansen – Vegard Hedenstad, Tore Reginiussen, Even Hovland, Birger Meling – Mike Jensen, Marius Lundemo, Anders Konradsen – David Akintola, Alexander Søderlund, Gjermund Åsen

FEM SISTE Rosenbrog
Linfield - RBK 0-2 (CL-kval.)
Ranheim - RBK 2-3
RBK - Kristiansund 1-0
Rosenborg - Aalesund 1-1 (5-6 etter straffer, NM)
Tromsø - Rosenborg 1-0
 
FEM SISTE VIKING
Viking - Haugesund 0-0
Mjøndalen - Viking 1-1
Viking - Stabæk 5-2 (NM)
Viking - Bodø/Glimt 3-4
Sandnes Ulf - Viking 1-2 (NM)
 
FLEST SCORINGER Rosenborg
– Mike Jensen og Alexander Søderlund
– Samuel Adegbenro, Yann-Erik de Lanlay, David Akintola og Tore Reginiussen
– Pål André Helland
 
FLEST SCORINGER VIKING
– Kristian Thorstvedt
– Tommy Høiland
– Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
FLEST MÅLGIVENDE Rosenborg
– Mike Jensen
– Alexander Søderlund
1 – Fem spillere
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING
– Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
– Fem spillere
 
FANTASY TOPP TRE Rosenborg
62 poeng – Mike Jensen (8,4 mNOK)
55 poeng – Tore Reginiussen (7,1 mNOK)
47 poeng – André Hansen (6,7 mNOK)
 
FANTASY TOPP TRE VIKING
75 poeng – Kristian Thorstvedt (6,8 mNOK)
59 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,5 mNOK)
58 poeng – Iven Austbø (4,8 mNOK)
 
SPILLERSTATUS

Axel Óskar Andrésson er eneste Viking-spiller ute med skade. Tommy Høiland soner karantene for fire gule kort, og Even Østensen er hjemme og venter på ny arving.

Samuel Adegbenro er ute med skade.

KORTSTOKKEN Rosenborg
3 gule – Birger Meling
2 gule – Pål André Helland, Alexander Søderlund, Marius Lundemo og Even Hovland
1 gult – Åtte spillere
 
KORTSTOKKEN VIKING
4 gule – Zlatko Tripic og Tommy Høiland
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Kristian Thorstvedt, Runar Hove og Rolf Daniel Vikstøl
 
SISTE MØTER
Rosenborg - Viking 2-0, 2017
Viking - Rosenborg 0-1, 2017
Viking - Rosenborg 0-2, 2016
Rosenborg - Viking 4-0, 2016
Rosenborg - Viking 2-0, 2015
Viking - Rosenborg 1-4, 2015
Viking - Rosenborg 1-2, 2014
Rosenborg - Viking 2-2, 2014
Rosenborg - Viking 2-1, 2013
Viking - Rosenborg 0-0, 2013
 
15. SERIERUNDE
Lørdag 13. JULI KL. 15.30

Rosenborg - Viking

Kl. 21.00

Bodø/Glimt - Ranheim

Søndag 14. JULI KL. 18.00
Mjøndalen - Odd
Haugesund - Tromsø
Kl. 20.00

Lillestrøm - Strømsgodset

Mandag 15. juli kl. 19.00

Stabæk - Sarpsborg

Se kampen

Er du i Trondheim i helgen er det bare å ta turen til Lerkendal. Det er meldt fint vær, og det er tross alt to av landets aller største klubber som barker sammen. Så god lørdagsunderholdning er det all grunn til å tro på. 

Kampen har avspark kl. 15.30, og for de som ikke befinner seg i nærheten vises den på Eurosport Norge.

Annonse fra Eliteserien: