Viking - Mjøndalen. Zlatko Tripic forserer forbi forsvaret.

Før kampen: Mjøndalen - Viking

Går alt Vikings vei søndag ender det med en billett til Eliteserien 2019. For en kamp vi har foran oss!

God tro på poeng

Seriefinale. Cupfinalen. Storkamp. Uansett hva det måtte kalles er det liten tvil om at søndagens oppgjør på Isachsen stadion er av enorm betydning – for begge lag.

For selv om Mjøndalen, i hvert fall enkelte i klubben, har gått langt i å legge alt press over på Viking på søndag, spørs det om ikke spillerne i brune drakter kjenner litt på presset de også, i det de går ut foran et fullstappet stadion, til en kamp som har en eliteserieplass i potten, med alt i egne hender. De er tross alt serieleder. Laget som har vært best etter 28 spilte kamper. De må belage seg på å være favoritter. Selvsagt kjenner de på det i Buskerud også.

I Stavanger er man fullt klar over de forventningene som følger med den mørkeblå drakta, og man vet hva et opprykk vil bety for både byen og klubben. Man vet også rimelig godt hva det vil si skulle det ikke bli opprykk. Likevel sier Morten Jensen at de ikke kjenner så mye på presset før storkampen.

– Nei, egentlig ikke. Det var fire cupfinaler og nå kommer nummer tre. Til og med hvis vi ikke skulle vinne har vi en ny mulighet i siste kamp, uansett. Aalesund har jo vist at de ikke er i strålende form, så det er flere muligheter enn Mjøndalen-kampen, sier han.

(Aalesund har Levanger hjemme og Strømmen borte i sine to siste kamper.) 

Treneren er likevel klar på at de har god tro på poeng.

– Vi tror at på vårt beste er vi bedre enn Mjøndalen, og selv om de ikke har tapt på høstsesongen så tror vi at de vil få sitt første hjemmetap på en stund nå på søndag, sier han.

For å få til det må Viking spille mest mulig sitt eget spill.

– Og da må vi ha en positiv innstilling og tro på det, sier Jensen.

Mjøndalen har ikke tapt siden juli. Hjemme har de ikke tapt siden 0-2-tapet for Ull/Kisa 16. mai. De slipper ikke inn mål. Og på dødball er de ... ja, dødsfarlige. Denne kampen blir alt annet enn enkel. Men så skal det heller ikke være enkelt når det handler om en eliteserieplass.

Dødballaget

Hjemme på Isachsen stadion har MIF seks seire, syv uavgjorte og ett tap i år, og de har bare sluppet inn ti mål foran eget publikum. Men de scorer heller ikke så mange mål foran hjemmefansen. Faktisk så har Tommy Høiland scoret like mange mål i årets OBOS-liga som det Mjøndalen har gjort på hjemmebane, altså nitten.

Morten Jensen beskriver søndagens motstander som et fysisk sterkt lag som er gode på dødballer. Et lag som ligger lavt og liker å være kompakte.

– Så slår de langt, sier han og legger til at de ikke er et veldig fintspillende fotballag.

– Så det blir en krig med mange dueller?

– De legger nok opp til det, ja.

Til Rogalands Avis sier Mjøndalens trener Vegard Hansen at de har som mål å vinne alle kamper de spiller, og at de ikke kommer til å gå ut for å spille på resultatet. Samtidig vil de heller ikke opptre desperat, da de fortsatt vil ligge greit an med uavgjort.

I Ålesund var det Viking som måtte styre showet, og ting tyder på at det kommer til å være aktuelt også på søndag. Forhåpentligvis leveres det da et drama av ypperste kvalitet, som selvsagt ender lykkelig for de mørkeblå.

Formlagene

Begge lag har gjort endringer i spillerstallen siden forrige gang de møttes. På Mjøndalen startet kun fem av de som startet mot Viking i andre serierunde forrige kamp. Og begge bruntrøyenes målscorer fra 2-0-seieren på SR-Bank Arena er borte, hvorav én har blitt popstjerne og én har gått til Viking. For de mørkeblå startet kun tre av de som startet Mjøndalen-kampen forrige match. 

Spillere som Olivier Occéan og Joackim Olsen Solberg har kommet inn for MIF, og vist seg svært viktige. Olsen Solberg står blant annet med tre scoringer og fem målgivende etter overgangen fra Sandefjord i sommer.

Viking og Mjøndalen er sammen med Strømmen formlagene i ligaen. Tar vi de femten siste kampene har Viking tatt 33 og Mjøndalen 32 poeng, noe som er flest av samtlige. På de ti siste kampene har Mjøndalen og Strømmen tatt 22, mens Viking har tatt 21, også dette klart flest.

Fem siste Mjøndalen

HamKam - Mjøndalen 1-3
Mjøndalen - Jerv 1-1
Ull/Kisa - Mjøndalen 2-2
Mjøndalen - Kongsvinger 2-0
Mjøndalen - Aalesund 2-0


Fem siste Viking

Viking - Ull/Kisa 1-0
Aalesund - Viking 1-3
Viking - Tromsdalen 2-4
Florø - Viking 3-2
Viking - Sogndal 2-0


Flest mål Mjøndalen

5 – Sondre Johansen
4 – Ousseynou Boye og Quint Jansen
3 – Seks spillere


Flest mål Viking

19 – Tommy Høiland
9 – Kristian Thorstvedt
7 – Zlatko Tripic

Spillerstatus

Viljar Vevatne, Kristian Novak og Usman Sale er langtidsskadet og blir ikke å se mer denne sesongen. I tillegg sliter André Danielsen med ryggen og blir ikke med søndag.

Utenom det mønstrer trenerteamet en frisk og rask tropp.

Ingen av lagene har spillere ute med karantene.

Kortstokken Mjøndalen

5 gule – Jibril Bojang
4 gule – Jonathan Lindseth
3 gule – Joackim Solberg. Christian Gauseth og Sondre Johnsen

Kortstokken Viking

3 gule + 1 rødt - Rolf Daniel Vikstøl
4 gule - Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt
3 gule - Tommy Høiland

Siste fem møter

Viking - Mjøndalen 0-2, OBOS-ligaen 2018
Viking - Mjøndalen 3-1, Tippeligaen 2015
Mjøndalen - Viking 1-0, Tippeligaen 2015
Viking - Mjøndalen 2-1, Tippeligaen 1992
Mjøndalen - Viking 2-2, Tippeligaen 1992


Se kampen

Det meldes om mange tilreisende supportere søndag, noe som er fantastisk å høre. Mjøndalen har hatt så stor pågang at de har åpnet opp hele den ene kortsiden for bortesupportere. Hordene arrangerer busstur, men der må man være rask om man ønsker å være med. Ellers er det bare å sikre seg en billett og ta turen på egen hånd.

Tur med Hordene kan kjøpes her

Billetter til bortefeltet kan kjøpes her

Discovery anser denne kampen som så stor at de har valgt å ta Pantelånerne i Las Vegas ut av sendeskjemaet på MAX til fordel for Mjøndalen - Viking. Altså, kampen går på TV-kanalen MAX. Avspark er klokken 12.00.

Glem heller ikke siste serierunde, hjemme mot Kongsvinger. Billetter til den kampen finner du her

Annonse fra Eliteserien: