Før kampen: Mjøndalen - Viking

Turen går til Buskerud, hvor opprykksrivalen fra fjorårssesongen venter. Les mer om oppgjøret mot bruntrøyene her. (Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix)

Siste dag i juni og sommeren har endelig meldt sin ankomst. Værviterne har spådd temperaturer opp mot midten av 20-tallet under kveldens kamp, så i tillegg til å spille mot et lag man også møtte i OBOS-ligaen i fjor, må man spille under værforhold man ikke har kjent på siden 2018.

Reiste seg

Forrige søndag kom årets første hjemmetap. Viking møtte et knallsterkt Bodø/Glimt, som viste alle på Stadion hvorfor de for alvor er med i medaljekampen denne sesongen. Etter at gjestene hadde gått opp i en 2-0-ledelse, reduserte Kristian Thorstvedt slik at Viking fortsatt hang med inn til pause

Men da gultrøyene økte til 3-1 og 4-1 på to vanvittige kontringer, ble det for tøft for De mørkeblå. To reduseringer, fra Usman Sale og Runar Hove, ga alikevel et ørlite håp. Men sluttspurten startet for sent, og det ble et fortjent 3-4-tap.

Kampene kommer like tett som cruiseskipene i byen om dagen, og med to cuprunder i tillegg til Eliteserien de to siste ukene, har det vært travelt. Men det ga også muligheten til å slå tilbake umiddelbart. 

Det gjorde guttene så til de grader da Stabæk kom på besøk onsdag. Etter en utrolig start på kampen, hvor vi fikk servert fem mål på et kvarter, og stillingen gikk fra 1-0 til 1-2 til 3-2, ble det til slutt 5-2-seier. Det betyr at NM-kvartfinale venter, hvor Lars Bohinen og Aalesund borte blir oppgaven som må løses skal det bli semifinale.

For Viking blir kampen mot Mjøndalen veldig viktig med tanke på utgangspunktet man gir seg selv før høstsesongen. Etter Vegard Hansen og co. venter to knalltøffe kamper mot Haugesund hjemme og Rosenborg borte. Derfor ville det vært svært behagelig å kunne fått med seg tre poeng fra Buskerud, og med det stått med 20 poeng før de to siste kampene før ferien.

Men Mjøndalen har ikke noe enklere program fremover. Brann borte og Odd hjemme står på menyen, derfor ser nok også de på denne kampen som en god anledning til å sikre seg sårt tiltrengte poeng.

På de ni siste oppgjørene lagene mellom, har Viking vunnet annenhver kamp. Så et brukbart tak på dem må vi kunne si at vi De mørkeblå har.

td53feb0
Zlatko Tripic viste seg som den hærføreren han er og var toneangivende forrige gang lagene møttes. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det blir nok mål

Hvordan poengfordeling blir i kveld, er usikkert. Det som derimot er nesten hundre prosent sikkert, er at det kommer til å bli mål. Ingen arena i Eliteserien har blitt servert flere scoringer enn Consto Arena i 2019. 10 mål til hjemmelaget, og gavmilde som de er: 13 mål til gjestene.

Med Vikings offensive styrker bør det absolutt være muligheter for å score både ett, to og kanskje flere mål. Så gjelder det bare å stenge butikken bakerst og nekte bruntrøyene tilgang til sekstenmeteren. Man bør nok også unngå å gi bort for mange hjørnespark og å lage frispark fra 30 meter og innover, da Joackim Olsen Solberg har en særdeles treffsikker dødballfot.

Da lagene møttes i nest siste serierunde i fjor, fikk alle som så på servert en kamp de sent kommer til å glemme. Premsissene før avspark var enkle: Winner takes it all, med hensyn til opprykk. I hvert fall nesten.

For Viking var det den tredje av fire cupfinaler, kamper som måtte vinnes skulle opprykket sikres. For Mjøndalen var det én av to matchballer.

Foran et fullstappet stadion var det hjemmelaget som kom best i gang. Kaptein Christian Gauseth sendte dem i ledelsen tidlig i første omgang, en ledelse som holdt omgangen ut.

Men i andre omgang startet Viking-magien. Først ettter et nydelig soloraid av Zlatko Tripic, som til slutt spilte ballen inn foran mål. Der var Tommy Høiland på plass, og utligningen et faktum.

Så til Øyeblikket!

Et mål så vakkert, så unikt, så ubegripelig, spektakulært og ellevilt – rett og slett et stykke kunst som burde gå i repetisjon – fra ulike kameravinkler – på en skjerm i et hvilket som helst prestisjefylt galleri, hvor som helst i hele verden!

Målet til Zymer Bytyqi.

Etter denne varianten, la han opp til 3-1. Innlegg fra høyre over på bakre, hvor Johnny Furdal satte ballen i tomt mål. Mjøndalen reduserte én gang, men Even Østensen fjernet all tvil da han gjorde som i Ålesund to uker tidligere og punkterte kampen med en strålende avslutning.

Dermed fikk VIking matchball til sist serierunde – hjemme. Og vi husker alle hvordan det gikk mot Kongsvinger.

Sliter med å avgjøre

Mjøndalen greide også å rykke opp, og kom på plassen bak Viking. Så langt har de hatt et tøft comeback i Eliteserien, og mens de omtrent ikke slapp inn mål under fjorårssesongen, er det nettopp det de sliter med i år. Bruntrøyene ligger så langt på kvalikplass med elleve poeng, og har sluppet inn flest mål i Eliteserien.

Etter å ha startet sesongen med to strake tap, gikk Mjøndalen fire kamper på rad uten nederlag. Men siden Stabæk ble slått hjemme 4. mai, har det ikke blitt en eneste seier i Eliteserien (3 uavgjort, 3 tap).

– Jeg synes vi hadde fortjent flere poeng enn det vi har sanket så langt. I kampen mot Vålerenga var vi for dårlige, der nådde vi rett og slett ikke opp. Men i resten av kampene våre har vi vært helt på nivå spillmessig, så vi kunne godt ligget høyere på tabellen enn det vi gjør, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Rogalands Avis og legger til at lagets problem har vært å avgjøre tette kamper.

I cupen har det gått bedre, og onsdag slo de Kongsvinger 3-0 på bortebane. I slutten av september kommer Haugesund på besøk for å spille kvartfinale.

Til kampen mot Viking meldes det om at Christian Gauseth er skadet og Olivier Occeán usikker. Mens Sondre Solholm Johansen soner karantene for fire gule kort. Viktige spillere, for en klubb som også har to keepere på skadelisten.

Joackim Olsen Solberg må ikke få lov til å lade kanonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Joackim Olsen Solberg må ikke få lov til å lade kanonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 
SE OPP FOR

Joackim Olsen Solberg. Seks målgivende hittil i sesongen, og en nesten like giftig dødballfot som Ylldren Ibrahimaj. 

SLIK STARTET DE FORRIGE KAMP (KIL - MIL 0-3)

Julian Faye Lund – Akeem Latifu, Quint Jansen, Sondre Solholm Johansen, Vetle Dragsnes – Joackim Olsen Solberg, Stian Semb Amundsen – Tonny Brochmann – Jibril Bojang, Fredrik Brustad, Sondre Liseth

FEM SISTE Mjøndalen
Kongsvinger - Mjøndalen 0-3 (NM)
Ranheim - Mjøndalen 1-1
Grorud - Mjøndalen 0-1 (NM)
Mjøndalen - Kristiansund 1-1
Mjøndalen - Haugesund 1-4
 
FEM SISTE VIKING
Viking - Stabæk 5-2 (NM)
Viking - Bodø/Glimt 3-4
Sandnes Ulf - Viking 1-2 (NM)
Lillestrøm - Viking 0-2
Hinna - Viking 1-4 (NM)
 
FLEST SCORINGER Mjøndalen
– Tonny Brochmann
– Sondre Johansen
– Olivier Occeán, Christian Gauseth og Stian Semb Amundsen
 
FLEST SCORINGER VIKING
– Kristian Thorstvedt
– Tommy Høiland
– Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
FLEST MÅLGIVENDE Mjøndalen
– Joackim Olsen Solberg
– Tonny Brochmann
2 – Jibril Bojang
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING
– Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland
– Seks spillere
 
FANTASY TOPP TRE Mjøndalen
56 poeng – Tonny Brochmann (6,4 mNOK)
39 poeng – Sondre Solholm Johansen (4,8 mNOK)
37 poeng – Stian Semb Amundsen (6,3 mNOK)
 
FANTASY TOPP TRE VIKING
70 poeng – Kristian Thorstvedt (6,7 mNOK)
56 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,6 mNOK)
48 poeng – Iven Austbø (4,8 mNOK)
 
SPILLERSTATUS

Axel Óskar Andrésson er eneste Viking-spiller ute med skade. Heller ingen som soner karantene. 

For Mjøndalen må Sondre Solholm Johansen stå over på grunn av fire gule kort. I tillegg melder Eurosport at Christian Gauseth, Henrik Gulden, Sousha Makani og Georges Bokwé er skadet. Mens Olivier Occeán er usikker.

KORTSTOKKEN Mjøndalen
2 gule + 1 rødt – Joackim Olsen Solberg
4 gule – Sondre Johansen
3 gule – Tonny Brochmann 
 
KORTSTOKKEN VIKING
4 gule – Zlatko Tripic
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Tommy Høiland
 
SISTE MØTER
Mjøndalen - Viking 2-4, OL 2018
Viking - Mjøndalen 0-2, OL 2018
Viking - Mjøndalen 3-1, TL 2015
Mjøndalen - Viking 1-0, TL 2015
Viking - Mjøndalen 2-1, TL 1992
Mjøndalen - Viking 2-2, TL 1992
Mjøndalen - Viking 0-1, 1. div. 1986
Viking - Mjøndalen 1-1, 1. div. 1986
Mjøndalen - Viking 3-0, 1. div. 1985
Viking - Mjøndalen 2-0, 1. div. 1985
 
13. SERIERUNDE
LØRDAG 29. JUNI KL. 18.00

Rosenborg - Kristiansund 1-0

Søndag KL. 18.00
Mjøndalen - Viking
Bodø/Glimt - Odd
Haugesund - Vålerenga
Lillestrøm - Tromsø
Stabæk - Ranheim
KL. 20.00

Molde - Brann

Mandag 01. juli kl. 19.00

Sarpsborg - Strømsgodset

Se kampen

Ønsker du å ta turen for å få med deg litt deilig eliteseriefotball i sommersola, finner du info under og i egen sak.

For de som vil se kampen på skjermen, kan den nytes på Eurosport Norge. Alle kampene kan også streames på Eurosport Player, noe som krever abonnement.

Supporterinfo 

Vikinghordenes FB-arrangement: Mjøndalen borte

Viking Oslos FB-arrangement: Mjøndalen - Viking

Fra Østlandet tar folk buss bortover kl. 12.00, 14.00 og 16.00. Møtested før kamp blir Olsen på Hjørnet, som åpner klokken 13.00.

BILLETTER TIL KAMPEN FINNER DU HER
 
Annonse fra Eliteserien: