Viking - Lillestrøm. Fredrik Torsteinbø. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Lillestrøm - Viking

Denne søndagsturen går til Åråsen, kanarifugler og naturgress. Endelig er det klart for seriefotball igjen! (Foto: Tore Fjermestad)

Første på gress

Med en tredjedel av sesongen 2019 unnagjort befinner Viking seg midt på tabellen med 14 poeng. Ubeseiret hjemme, etter noen strålende prestasjoner, men med et par karameller på utebane som har gjort jakten på sikker plass litt seigere. Likevel, det er god margin ned til lagene i sumpen – og spillerne har vist at dette laget på sitt beste er kapable til å hamle opp med de fleste.

Nå er det tre uker siden Viking spilte sin forrige tellende kamp. I et ufyselig vær ble Hinna slått 4-1, noe som har ført til at det allerede førstkommende onsdag blir lokaloppgjør mot Sandens Ulf i cupens 3. runde.

Siden kampen mot Hinna har det blitt spilt to treningskamper. Start vant 2-1 på Frøyland stadion, mens det ble 4-2-seier over Staal på Jørpeland. Begge kampene gikk på naturgress, et underlag som har skapt hodebry for Berntsen og co. en stund nå, og som må mestres skal det bli poeng med fra Åråsen og cupavensement på onsdag.

– Vi har trent på gras siden 1. juni, så forhåpentligvis er vi bedre forberedt enn vi har vært på gras noen gang, sier Bjarne Berntsen når vi treffer ham etter trening på Tjelta, selvsagt på naturgress.

Selv om det ikke har vært tellende kamper på en god stund, er det ingen som har slappet av.

– Det har ikke vært mye ferie. Vi har trent hardt selv om det har vært kampfri, sier Viking-treneren og fortsetter:

– Fokuset har vært å trene ganske tøft til å begynne med, for å ta igjen det tapte etter at vi trente litt lite på grunn av at det var så mange kamper. Så gjelder det å få lagt et godt fysisk grunnlag igjen. Så slipper vi opp nå mot slutten, sier han.

I pausen har flere spillere vært av gårde med diverse landslag. Kristian Thorstvedt og Erik Arnebrott var i VM med U20-landslaget, og Tord Johnsen Salte og Adrian Nilsen Pereira har debutert på U21-landslaget. Ylldren Ibrahimaj har ikke spilt noen landskamper, men han har vært på samling med Kosovo.

I tillegg har Harald Nilsen Tangen, som sammen med Lasse Berg Johnsen og Erik Arnebrott har dratt på lån til Tromsdalen for sommeren, spilt for U18-landslaget.

Tiden har kommet godt til nytte med hensyn til de skadde spillerne i troppen. Axel Óskar Andrésson er riktignok hjemme på Island og trener seg opp gjennom sommeren, da han uansett ikke blir å se denne sesongen. Men Johnny Furdal er endelig å se på banen igjen, etter nærmere et halvt års skademareritt. Han spilte i begge treningskampene, i tillegg fikk han en time i rekruttlagets kamp mot Pors.

Om han blir med til Åråsen er likevel usikkert.

– Han kjente det litt i låret etter kampen mot Staal, sier Berntsen og forklarer at de ikke tar noen sjanser med ham og må bygge ham forsiktig opp igjen etter å ha vært så lenge ute. 

Runar Hove er nok litt nærmere spilletid. Han fikk første omgang av oppgjøret mot Staal, og har fungert bra på trening i det siste.

Når ballen nå endelig ruller igjen, blir det fullt kjør fremover. Lillestrøm borte søndag, Sandnes Ulf borte onsdag, Bodø/Glimt hjemme søndag (23.06) og hvis det blir avansement er det 4. runde i cupen onsdag (26.06) før det blir bortekamp mot Mjøndalen søndag 30. juni. Oppsummert kan det altså potensielt bli fem kamper på 14 dager.

– Det blir stort sett kamp- og restitusjonsfokus, sier Vikngs trener om de kommende ukene og forteller at det nok blir litt rullering på noen plasser da ikke alle greier så mange kamper på så få dager. 

Og når det kommmer til rulleringer er Jostein Ekeland og Even Østensen to interessante navn. Begge har levert gode prestasjoner med rekruttlaget i det siste, og står med fem mål hver i tredjedivisjon.  Ekeland scoret også mål både mot Start og Staal – på gress.

Nå nærmer de seg kanskje en plass også i startoppstillingen.

– De banker selvfølgelig på døren, sier Berntsen som også var med rekruttlaget til Porsgrunn forrige helg for å følge spillerne sine på nært hold.

Om de slipper til mot Lillestrøm gjenstår å se. Uansett drar Viking til en bane hvor det har blitt seier i tre av de fem siste kampene.

De unedrykkbare

Lillestrøm har vel hatt en sånn passe start på sesongen. Laget som aldri rykker ned, men som har kjempet for livet og unngått degradering de seneste årene, har i år blitt tippet litt høyere oppe på tabellen av ekspertene. Og de innfrir for øyeblikket spådommene med å inneha tiendeplassen, to poeng bak Viking.

Laget trenes av Jörgen Lennartsson. Svensken kom inn i fjor da Arne Erlandsen fikk sparken, og ledet LSK til sikker plass med knappest mulig margin, kun tre poeng unna direkte nedrykk. Han har tidligere trent Stabæk, samt Allsvenskan-klubbene IFK Gøteborg og Elfsborg.

Offensivt har Lillestrøm en farlig duo i Thomas Lehne Olsen og Arón Smárason som Viking må passe seg for. Lehne Olsen står med seks scoringer hittil og har virkelig levert varene. Smárason har slitt med skader og har først nå i det siste kommet ordentlig i gang. I tillegg til disse to må Viking også være obs på en viss spillers skuddfot.

Sist lagene møttes på Åråsen tapte De mørkeblå etter en kanonscoring fra hjemmelagets Aleksander Melgavis på overtid. Han må vi for guds skyld ikke slippe til i skuddposisjon!

Bakover hos de kanarigule har det vært litt mer rufsete, og kun Mjøndalen og Tromsø har sluppet inn flere mål enn LSK så langt. Uten at det nødvendigvis betyr at det er vidåpent. 41 år gamle Frode Kippe er fortsatt med, og er fortsatt viktig, men ryktes å være usikker til kampen mot Viking.

Forrige seriekamp ble en gedigen opptur for LSK, også defensivt. Da dro nemlig gultrøyene til hovedstaden og knuste erkerival Vålerenga hele 3-0.

Hjemme står Lillestrøm med to seire, to tap og én uavgjort. Gresset på Åråsen har fått mye kritikk denne sesongen, og både Dag-Eilev Fagermo og Mike Jensen har sagt klart ifra om hva de mener om underlaget.

Tidvis har det sett ut som en potetåker og knapt nok det. Men de siste bildene viser en fin, grønn matte som forhåpentligvis inviterer til finspill og en underholdende fotballkamp mellom nummer to og tre på maratontabellen.

Se opp for

Spissene Lehne Olsen og Smárason

Slik startet de forrige kamp

Marko Maric – Mats Haakenstad, Tobias Salquist, Sheriff Sinyan, Simen Rafn – Daniel Gustafsson, Fredrik Krogstad, Daniel Pedersen,  Kristoffer Ødemarksbakken – Arnór Smárason, Thomas Lehne Olsen

Fem siste Lillestrøm
Vålerenga - Lillestrøm 0-3
Kvik Halden - Lillestrøm 1-4 (NM)
Lillestrøm - Odd 0-3
Mjøndalen - Lillestrøm 2-2
Lillestrøm - Rosenborg 1-1
 
Fem siste Viking
Hinna - Viking 1-4 (NM)
Molde - Viking 5-1
Viking - Stabæk 3-0
Strømsgodset - Viking 0-0
Viking - Vålerenga 1-1
 
Flest scoringer Lillestrøm
6 – Thomas Lehne Olsen
2 – Tobias Salquist
1 – Kristoffer Ødermarksbakken og Daniel Gustafsson
 
Flest scoringer Viking
4 – Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland
2 – Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
1 – Zlatko Tripic
 
Flest målgivende Lillestrøm
3 – Daniel Pedersen
2 – Aleksander Melgavis
1 – Arnór Smárason, Tobias Salquist og Thomas Lehne Olsen
 
Flest målgivende Viking
3 – Ylldren Ibrahimaj
1 – 6 spillere
 
Fantasy topp tre Lillestrøm
53 poeng – Thomas Lehne Olsen
42 poeng – Tobias Salquist
36 poeng – Marko Maric
 
Fantasy topp tre Viking
51 poeng – Kristian Thorstvedt
43 poeng – Ylldren Ibrahimaj
40 poeng – Iven Austbø
 
Spillerstatus

Axel Óskar Andrésson er langtidsskadet. Runar Hove er tilbake i stigende form og aktuell til søndagens tropp. Johnny Furdal har spilt trenings- og rekruttkamper i pausen, men fikk en kjenning i låret etter kampen mot Staal onsdag. Siden han har vært ute såpass lenge ta man ingen sjanser, så Furdal er mest sannsynlig uaktuell.

For Lillestrøm melder Eurosport at Simen Kind Mikalsen og Erik Tobias Sandberg er skadet. Mens nøkkelspillere som Frode Kippe (skade), Sheriff Sinyan (vært på landslagsoppdrag for Gambia) og Arnór Smárason (syk) er usikre.

Kortstokken Lillestrøm
2 gule – Frode Kippe
1 gult – 5 spillere
 
Kortstokken Viking
4 gule – Zlatko Tripic
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Tommy Høiland
 
Siste møter
Viking - Lillestrøm 2-2, Eliteserien 2017
Lillestrøm - Viking 1-0, Eliteserien 2017
Viking - Lillestrøm 2-2, Tippeligaen 2016
Lillestrøm - Viking 1-2, Tippeligaen 2016
Viking - Lillestrøm 1-0, Tippeligaen 2015
Lillestrøm - Viking 2-1, Tippeligaen 2015
Viking - Lillestrøm 0-0, Tippeligaen 2014
Lillestrøm - Viking 0-1, Tippeligaen 2014
Viking - Lillestrøm 2-2, Tippeligaen 2013
Lillestrøm - Viking 0-1, Tippeligaen 2013
 
11. serierunde
15.06.2019 kl. 18.00

Haugesund - Brann 1-1

16.06.2019 kl. 18.00
Lillestrøm - Viking
Bodø/Glimt - Strømsgodset
Mjøndalen - Kristiansund
Molde - Ranheim
Sarpsborg - Odd
Kl. 20.00

Rosenborg - Vålerenga

17.06.2019 kl. 19.00

Stabæk - Tromsø

Se kampen

Det kan se ut som det blir godt oppmøte på bortefeltet på Åråsen. Mange supportere har meldt sin ankomst, noe som betyr mye for spillerne.

For de som er interesserte så møtes en del supportere på Gevir før kamp. Stedet ligger i Storgata 23 og åpner dørene kl. 14.00.

Her er litt informasjon til de som skal på kamp:

Åråsen/billetter/bortefelt:

https://www.lsk.no/billetter/bortesupportere

Kjøp billetter:

https://www.ticketmaster.no/event/lillestrom-viking-billetter/592583

Kampen kan også ses på Eurosport Norge. Sendingen starter kl. 18.50.

Mest Lest

Annonse fra Eliteserien: